За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 393
  • 749
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 13 048
Бакпулверът им е странен наистина, но маята става. Поне аз не намирам разлика между сухата мая от Лидл с тяхната марка и тази на Др. Йоткер. Нито една от двете не ми е любимата на мен де, ако имам избор предпочитам Саф Инстант, но от другите две според мен вършат еднакво добра работа.

# 736
  • Мнения: 9 558
Голям майтап е с тази мая, особено втелясването от непостещи хора. Най-нелепото е, че и духовниците не са наясно и не им дреме

# 737
  • София
  • Мнения: 7 924
Голям майтап е с тази мая, особено втелясването от непостещи хора. Най-нелепото е, че и духовниците не са наясно и не им дреме
Втелясването по-скоро идва от всякакви некомпетентни исказвания, а що се отнася до духовниците те са много наясно за маята и затова няма какво да им дреме, защото въпроса отдавна е решен.

След като маята се използва за приготвянето на просфорите, значи няма никакъв проблем да се приеме, че не е от животински произход и се полза на общо основание по време на християнските пости.  Просфорите са хляба, с който се извършва жертвоприношението по време на светата Литургия. Според църковните канони в просфорите  строго е забранено да се ползва какъвто и да е продукт от животински произход и каквито и да са мазнини.

# 738
  • под тепетата
  • Мнения: 9 357
Преди доста време тук във форума пишеше една дама, която беше богослов. От нея го знам това за маята, че спокойно се ползва по време на пости. Ще ме извини(те), че не помня имена.

# 739
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 713
Непостеща съм, но на Бъдни вечер спазвам пост. Вероятно, много други са точно така също - "поне тази вечер да не ядем месо и животинско".
Така или иначе съм, поне половин-вегетарианец - почти не ям месо, яйца, маз и кисело мляко. Но без масло, сирене, зеленчук, плод и шоколад няма да просъществувам дълго. С други думи, не съм чак толкова грешна като не постя Simple Smile

# 740
  • Мнения: 13 351
Постите не касаят само храната, но този момент се пропуска масово от т. нар.  постещи.

# 741
  • Пловдив
  • Мнения: 40 838
Ползвам и маята и бакпулвера, нищо им няма...

# 742
  • Мнения: 1 449
Привет!
Моля за рецепта за питки за бургери.
Нещо лесно,не изискващо много време за приготвяне и с грамажи за 3,4 питки. Grin

Ако ползвам това тесто ще се получи ли:

# 743
  • Варна
  • Мнения: 1 919
А най-сполучливата капама?
С бяло или червено вино? С или без червен пипер към зелето? Оризът?Леко запържен или суров и смесен със зелето или на отделни пластове?
Разгледах няколко рецепти и тези въпроси ме мъчат?

# 744
  • In transit
  • Мнения: 11 895
Stenly, за капама - червено вино. Моята я правя с 1-2 реда сарми на дъното на формата, в които винаги слагам червен пипер, ориз, много праз лук, чубрица, малко доматена консерва, кайма и щипка джоджен. Всичко обърквам в суров вид, завивам сармите и ги нареждам по дъното. Отгоре нареждам месата - пилешко, свинско, наденица, суджук, покривам с цели зелеви листа. Всичко заливам с червено вино + зелева чорба (или вода, ако е много кисела), мазнина и пека на 150С за 3-4 часа. Става уникално вкусна.

# 745
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Привет!
Моля за рецепта за питки за бургери.
Нещо лесно,не изискващо много време за приготвяне и с грамажи за 3,4 питки. Grin
....
Най-добрите хлебчета за бургери. Ползвай половин доза за 4 броя, ама ще искате още... Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 16:41 от Morena

# 746
  • Мнения: 1 449
Морена, не успявам да отворя страницата..

# 747
  • Русе
  • Мнения: 5 220
Скрит текст:
А най-сполучливата капама?
С бяло или червено вино? С или без червен пипер към зелето? Оризът?Леко запържен или суров и смесен със зелето или на отделни пластове?
Разгледах няколко рецепти и тези въпроси ме мъчат?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_23.html

# 748
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Морена, не успявам да отворя страницата..
Извинявай, писах от телефона... оправих линка, заповядай!

# 749

Общи условия

Активация на акаунт