Сподели любима рецепта, одобрена от Мама, и спечели награда от T MARKET

  • 6 669
  • 147
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 278
Една от най-любимите рецепти в нашетп семейство, от мама знам и сега като родител и аз ще предам как се правят палачинки.                    4 бр. яйца
2 ч.ч. краве прясно мляко
2 ч.ч. брашно тип 500
2 с.л. масло
2 гр. сода бикарбонат
2 гр. сол

# 106
  • София
  • Мнения: 10 865
Ароматен гръцки хляб

100 г Вечна закваска за тесто
50 г топла вода
50 г бяло брашно
За доомесване:
160 мл топла вода
200 г бяло брашно
100 г пълнозърнесто брашно
50 г царевично брашно
50 г овесени ядки
1 ч.л. сол
1-2 с.л. зехтин
1 ч.л. сушен риган
1/4 бр. лимон

Закваската се смесва с брашното и водата. Покрива се с домакинско фолио и се оставя на топло до удвояване на обема.
Лимонът се обелва тънко, бялата част се изхвърля. Нужни са само сокът и горната част на кората. Слагат се в блендер и се смилат. Добавя се царевичното брашно и се смила отново. Накрая се смила с добавяне и на овесените ядки. Получената смес се омесва със закваската и всички останали продукти. Оставя се за 1/2 час и се омесва отново. Полученото тесто се разделя на две части. От всяка се оформя по 1 фитил, който се нарязва на кръгчета. От всяко се оформят листа, които след това се сглобяват във формата на клонче, като се слепват с вода. Оформянето се прави върху набрашнена тава, в която ще се пече хлябът. С остър нож върху всяко листче се правят разрези, имитиращи жилките му. Така оформеният хляб се оставя още веднъж да удвои обема си, след което се пече в предварително загрята на 220С градуса фурна, на дъното на която е поставен съд с вода. След 10 минути градусите се намаляват на 190С и се пече още 25 минути.

# 107
  • Мнения: 5 435
Много неща съм научила от майка ми, а любимата рецепта, моя и на дъщеря ми е супичка от лапад. Знам, че е много простичко и непретенциозно, но дъщеря ми се влюби в тази супа, във фризера имам лапад за цялата зима! Simple Smile
Ето и рецептата: листа от лапад, една връзка пресен лук, един морков, фиде на око, едно яйце, 200гр. кисело мляко, черен пипер! Приготвянето е много лесно и бързо, нарязвам лука и моркова и ги запържваме, почиствам лапада от дръжките, нарязвам го на дребно и го прибавям към лука и моркова да се позапържи. Прибавям около 1.5лв гореща вода, солта и черния пипер, след като поври 10на минути прибавям и фидето. Изчакваме още 10на минути докато и фидето уври. И накрая правя застройката, свалям супата от котлона и я изчаквам да поизстине, разбивам яйцето и млякото в една купичка и прибавям по-малко от супата. След това връщам в тенджера цялата купа със застройка и разбърквам. И е готова! Мммм, направо ми се прияде, чак усещам аромата и. Опитайте, ще ви хареса.

# 108
  • София
  • Мнения: 1 304
Любимата рецепта на детето ми, одобрена от мен е торта ДЕН И НОЩ.

1,5 л прясно мляко
300 г захар
125 г краве масло
3 яйца (размер L)
2 ванилии
50 г какао
120 г брашно
какао за поръсване
600-700 г какаови бисквити
Яйцата, 200 мл от прясното мляко и брашното се разбиват. Останалото мляко се загрява заедно със захарта и ванилиите. На тънка струя се налива към яйчената смес, докато температурите се изравнят. Всичко се връща на огъня и се готви на слаб огън, докато се получи много гъст крем. Оттегля се от котлона и се слага маслото.   Кремът се разделя на две равни части. Към едната се слага какаото и хубаво се разбърква. Във форма за торта с диаметър 26 см се подрежда един пласт бисквити, които се покриват с кафяв крем, отгоре се слагат отново бисквити и следва бял крем, така се редуват пластове, докато свършат всички кремове. Формата се покрива с пластик и тортата се оставя в хладилник за поне 4 часа. След това се поднася поръсена с какао.

# 109
  • Мнения: 1 476
Любима рецепта от мама:

 Палачинки:

4 яйца, 250 гр брашно, 500 мл прясно мляко, 1 ч.л. захар, 1 ванилия и сладко от домашно сладко от вишни за гарниране.

# 110
  • Мнения: 427
Любима рецепта от майка: бисквитена торта с домашен крем. 2пак. големи бисквити Закуска с какао, 1,5л. прясно мляко, 300гр. захар, 3 яйца,  6 с. л. брашно, 1ванилия, 125 гр. краве масло.

# 111
  • Мнения: 503
  ДОМАШНА ТОРТА

7 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 пакетчета амонячна сода
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. какао
1 ч.л. кафе
настъргана лимонова кора
За крема:
1 л прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
5 с.л. брашно
2 бр. яйца
70 г масло
Други:
захарен сироп за напояване
орехи за поръсване
шоколадови пръчици за поръсване
 --------------------------------------------------------------------------------
  Разбиват се яйцата със захарта. Амонячната сода се изгася в малко оцет и се прибавя към сместа, а после и брашното и лимоновата кора. Кашата престоява 1 час. Разделя се на 3, като в едната се слагат какаото и кафето. Изпичат се 3 блата. Приготвя се захарен сироп. Блатовете се сиропират и се мажат с крема, като се редуват жълт, кафяв, жълт блат. Между тях може да се наръсят със счукани орехи и да се сложат парченца банани. Отгоре тортата се наръсва с орехи и шоколадови пръчици.

Тортата трябва да престои известно време преди да се консумира.

 

   
 
 

 
 
 

я

       
 
           

 



   
 
 

 


       
 
           

 



   
 
 

 

# 112
  • Вестерос
  • Мнения: 38 249
Одобрената от мама е мусаката, както тя я прави.
Нищо особено- запичаш каймата, после слагаш картофите, морков, понякога пипер и с малко вода се запича. След това поливката, когато е почти готово- 1 кофичка кис.мляко с 1 или 2 яйца и 2,3 лъжици брашно се разбърква и се залива.

Мммм ням ням Simple Smile

# 113
  • Мнения: 4 583
Любимият на децата и одобрен от мен "Шоколадов" кейк с червено вино - една постна рецепта за наближаващите празници Simple Smile
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/3 ч.ч. неподсладено какао
1 ч.л. сода бикарбонат
3/4 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.л. ситна морска сол
1 ч.л. ванилия
5 с.л. екстра върджин зехтин
1/4 ч.ч. конфитюр от ягоди (може и от други дребни плодове, но да не е много течно)
1 ч.ч. домашно червено вино
Начин на приготвяне:
В купа смесете всички сухи съставки.В друга купа смесете виното, зехтина, ягодовия конфитюр и разбъркайте добре. Изсипете течните съставки при сухите и бъркайте докато се смесят.Изсипете сместа във форма за кекс или тавичка намаслена със зехтин и посипана с какао (става лесно с помощта на цедка, използвана като сито).Печете 45-50 минути на 150 градуса или докато при пробождане с клечка тя излиза чиста.Оставете да изстине преди да го нарежете или най-добре го сервирайте на следващия ден (няма да има и следа от виното).
Добър апетит!

# 114
  • Мнения: 181
От мама съм научила много рецепти.
Негърче
Необходими продукти:
2 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода
1/2 ч. ч. олио
2 с. л. какао   за глазурата:
3 с. л. вода
6 с. л. захар
2 с. л. какао
1/2 пакетче краве масло (от 125 г)   

   Разбивате яйцата със захарта, докато се получи бял, пухкав крем.

   Добавяте олиото и киселото мляко, като предварително сте угасили в него содата.

   Разбърквате добре и накрая прибавяте брашното. Разбъркайте с шпатула, докато сместа поеме брашното.

   Готовата смес изсипете в намазнена и набрашнена тава и изпечете в предварително загрята фурна, до готовност.

   За да приготвите глазурата сложете всички продукти в малка касерола и я оставете на котлона да заври. Достатъчно е да се смесят добре всички продукти и захарта да се стопи. Залейте изстиналия сладкиш с готова глазура, докато е още топла.

Да ви е сладко!

# 115
  • Мнения: X
Любимата ми рецепта от мама е и първата рецепта, която научих:

Домашен кекс

5 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
6 с.л. олио
6 с.л. вода
1 п. бакпулвер
1 п. ванилия
Пудра захар за поръсване

Яйцата и захарта се разбиват с миксер за около 5-6 минути. След това се прибавя олиото, разбива се и се добавя и водата. Брашното се пресява с бакпулвера и ванилията и се прибавя към сместа. Разбъркваме хубаво до получаване на хомогенна смес. Във форма за кекс намазнена и набрашнена се изсипва получената смес. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, като проверяваме с клечка за зъби дали се изпича равномерно отвътре и когато вече нищо не залепва по клечката кекса е готов. Изваждаме кекса и поръсваме с пудра захар по желание.

# 116
  • Мнения: 225
Сирене по шопски
Яйца-  2 броя, сирене  100 грама,  домати   1 брой,краве масло 1 чаена лъжица
Рецептата:
 На дъното на малко гювече слагате маслото. Обелвате домата, нарязвате го на филийки и ги нареждате върху маслото. Върху доматите натрошавате сиренето, след което слагате капака на гювечето и го поставяте в студена фурна. След като сложите гювечето във фурната я включвате на 200 градуса и печете 20 минути.
    След като минат 20-тина минути вадите гювечето от фурната, махате капака и чуквате яйцата. Връщате гювечето отново във фурната и печете докато яйцата станат готови.

# 117
  • Мнения: 118
Кашкавал на фурна

500 мл прясно мляко
5 с.л. брашно
1 бакпулвер
500 г. кашкавал
50 г. масло
5 яйца
щипка сол
Кашкавала се настъргва  на едро ренде.В купа се смесват всички продукти без маслото.Него го разтопявам и мажа тавичката,в която ще се пече.Настърганият кашкавал също добавям в купата.Разбърквам добре и изсипвам в тавичката.Слагам в загрята фурна и пека около 20 минути.

# 118
  • Sofia
  • Мнения: 795
Здравейте, от мама знам чудесната рецепта за вкусна мусака, вкъщи всички много я обичат, а аз я готвя с удоволствие☺

Ето и рецептата:
1.100 кг. Картофи
0.500 кг. Мляно месо 60/40 свинско/телешко
4 с.л. олио
1 малка глава лук
1 морков
Сол
Чубрица
Магданоз
Червен пипер
Черен пипер

В сгорещена мазнина задушаваме ситно нарязания лук и моркова на кубчета, към тях се прибавя мляното месо и се запържва, прибавя ме постепенно подправките без магданоза.

Готовата смес прибавяме към нарязаните на кубчета картофи, разбъркваме добре и поръсваме с нарязания на ситно магданоз, добиваме вода по желание за сочна и вкусна мусака. Печем до готовност на 180-200 градуса.

# 119
  • Мнения: 1 202
Любимата на моя син Супа топчета
Необходими продукти: 0,250кг. кайма, фиде, 1-2бр. картофи, лук и чушка,домат и морков+подправки!
застройка от 1бр.яйце +2л.кисело мляко

Общи условия

Активация на акаунт