Сподели любима рецепта, одобрена от Мама, и спечели награда от T MARKET

  • 6 648
  • 147
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1
Всеки от нас е стигал до момент, в който нито кулинарните сайтове, нито Google, нито дори BG-Mamma могат го спасят. Тогава вдигаме телефона и се обаждаме на... Мама. За да ѝ се оплачем от тежкия работен ден, да поискаме съвет как да постъпим в определена ситуация или просто да я питаме колко яйца и мляко слага в баницата.

Да, Мама знае най-добре. А всичко онова, което е одобрено от нея, носи топлина, спокойствие и увереност, че се справяме с живота. Ние от T MARKET много ценим ролята на майката и затова решихме да ѝ отредим почетно място при нас.



Мама добре разбира, че практичното пазаруване е в основата на доброто домакинство. Тя пазарува най-бързо и най-лесно от близкия до дома магазин. Мама приготвя най-вкусните пържоли от 100% българско прясно месо, транжирано в изпитани цехове. Мама препоръчва най-здравословната супа да се направи само със свежи зеленчуци и казва, че най-много витамини има в сезонните плодове.

Всяка рецепта, приготвена с продукти от нашите магазини, е одобрена от Мама. Защото тя знае най-добре, а ние от T MARKET ѝ вярваме и предлагаме онова, което тя би одобрила.

Предизвикваме ви да споделите до 12 ноември в коментар любимата рецепта, одобрена от Мама, или пък рецептата, която вие като майка одобрявате най-много за вашите деца.
Петима от участниците ще получат специален пакет “Одобрено от Мама” от T MARKET с вкусни продукти Favorit за семейната трапеза и удобна термочаша – за по-дълги мигове с любимата сутрешна напитка.

Всеки подаръчен пакет съдържа:
1 бр. рекламна термочаша
1 бр. чай
1 бр. кутия мюсли
1 бр. буркан с мед
1 бр. пакет бисквити


Победителите ще бъдат изтеглени на 13 ноември и обявени в темата.




Моля, запознайте се с общите условия на нашата активация ТУК.

Последна редакция: ср, 07 ное 2018, 14:00 от Редактор**

# 1
  • София
  • Мнения: 2 090
От майка ми знам, а сега аз приготвям Солена торта от палачинки на детето си. Децата се радват винаги при вида на торта, защото я свързват с празник. Рецептата, след като си направя палачинките, е: За плънката -  200 г топено сирене, 300 г  сирене, 100 г пушено филе,  300 г кисели краставички, 300 г настърган кашкавал. Всички продукти се нарязват на ситно и разбъркват. Редувам ред палачинка, ред пълнеж. Последната палачинка можете да намажете с крема сирене. Поръсвате отвсякъде с настъргания на ситно ренде кашкавал, оставяте да престои няколко часа в хладилника. Поднасяте неохладена за предястие. Да ви е вкусно!

# 2
  • Мнения: 1 348
Пилешка супа: 1/2 пиле (600 г), 1 глава лук, корен от целина, 1 морков, 30 г краве масло, 2 домата, 1/4 връзка магданоз, 1 к. ч. фиде, 2 ч. л. сол; за застройката: 1 жълтък, 1 к. ч. кисело мляко

# 3
  • Мнения: 5 095
Одобрена от мен рецепта за детето ми, а и много любима за нея са пилешките филенца, приготвени по два начина - с корнфлейкс, само мариновани и изпечени във фурна със сметана. Към тях картофки на фурна с червен пипер, сол и масло.

# 4
  • Благоевград
  • Мнения: 511
Бисквитена торта с ябълки:
1 пакет бисквити Закуска (какао)
1 кофичка кисело мляко 4,5%
2 ябълки
3 с.л пудра захар
1 ванилия

Смесват се киселото мляко, пудрата захар и ванилията. Ябълките се почистват и настъргват на ренде. Редуват се ред бисквити, ред крем. Тортата се оставя за няколко часа да се стегне в хладилника. Невероятно вкусна и лесна рецепта.

# 5
  • Мнения: 3 481
От мама съм научила много рецепти. Някои не ги използвам, защото са много калорични или времеемки.
В съзвучие със сезона предлагам тиквеник Yum
Пакет фини кори за баница
Настъргана тиква
Канела
50 гр захар по желание
Натрошени орехи
Няколко супени лъжици сладко или конфитюр от ябълки, круши, дюли.
Олио на око
В намазнена тавичка се редят два реда кори, отгоре се ръси тиква, канела, орехи, една-две лъжици сладко, захар, олио. После пак кори, плънка докато свършат.
Отгоре не се ръси със захар, изпича се и не се сиропира. Който обича много сладко може да си добави повече захар между корите или да го залее със захарен сироп след изпичане.
У нас не се ядат много сладки неща, така че е с минимална захар. Конфитюрът освен, че придава допълнителен плодов аромат, му докарва и вкус на щрудел.
Опитайте и да ви е сладко Simple Smile

# 6
  • Мнения: 2 024
Супа топчета - по рецепта на моята майка. Става страхотна!
1 пак. кайма с подправки за скара
1 голям морков, настърган
1 чаша нарязан зелен лук;
2 големи картофа, обелени и нарязани на малки кубчета
3/4 чаша ориз
малко олио за бланширане
3 л. вода
2 щипки свеж нарязан магданоз
1/3 чаша брашно
резенчета свеж лимон за сервиране
половин суп. л. сол

Смесваме каймата с 1/3 от количеството на ориза и 1 щипка магданоз. Оформяме на малки топчета и ги овалваме с брашното.
В тенджера с олиото бланшираме на котлона моркова, зеления лук и картофите, като често разбъркваме за да не загори, за около 8 минути. Наливаме водата, добавяме и солта и изчакваме да заври. Добавяме едно по едно топчетата, разбъркваме добре и отново изчакваме да заври. След 15 минути добавяме останали ориз и отново разбъркваме. Ври още 15 минути. Добавяме остатъка от брашното разтворено с около 1/3 чаша вода. След още 5 минути супата е готова и  я сваляме от котлона. Поръсваме с щипката магданоз и сервираме с резенчета лимон.


# 7
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 687
От мама съм научила как да правя любимата ми леща. Особенно подходяща е тази рецепта за сезона
Нарязваме на кубчета морков и го слагам в малко олио в една тенджера да се задуши. Щом е готов прибавям чесън на парченца и червен пипер. Изчаквам няколко секунди и слагам чаша леща и три чаши вода. Оставям да си ври на бавен огън и добавям сол на вкус. Изключително лесна рецепта от мама Simple Smile а колкото е повече чесъна, толкова по богата и ароматна е гозбата.

# 8
  • Мнения: 28 884
Една от любимите ми рецепти за бърз и пухкав кекс с ябълки:

Продукти: 2 яйца, 1 чаена /250 мл./ чаша захар , 300 гр. брашно, пакетче бакпулвер, 125 мл. олио, 3 големи ябълки, 1/2 чаена чаша орехи, 1/2 чаена лъжичка канела, 1 ванилова захар или 1 прахче ванилия, пудра захар за поръсване.

Разбиваме яйцата и захарта в купа с вилица до еднородност, прибавяме към яйцата олиото и разбъркваме. Смесваме брашното с канелата, бакпулвера и ванилията и пресяваме със сито. Измитите ябълки се белят и настъргват на едро ренде.
Добавяме към яйцата 1/3 от брашното с канелата и бакпулвера. Бърка се с лъжица не много и добавяме половината от настърганите ябълки. Отново слагаме 1/3 от брашното и бъркаме. После втората половина на ябълките и пак бъркаме. Прибавяме последното брашно и орехите, - нарязани или едро смлени. Разбиркваме сместа за последно.
Кексовете от този род не се бъркат много и интензивно.

Сместа се изсипва във форма. Ако е силиконова, не се омазнява и обрашнява, в противен случай трябва.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса без вентилатор за около 30-35 минути. Проверява се за готовност със сух нож/дървено шишче. След като се охлади, поръсваме с пудра захар.

# 9
  • Мнения: 14 718
Сладкиш с ябълки е една от любимите ни рецепти,която знам от майка ми.
3-4 ябълки се обелват и нарязват на кубчета. Разбиваме 4 яйца с една чаена чаша захар. Добавяме чаена чаша брашно и един бакплувер,1/2 ч.ч. олио,разбиваме всичко добре и добавяме ябълките. Сипваме в намаслена тавичка,поръсваме с начупени орехи  и печем. По желание може да се добави и канела.

# 10
  • Мнения: 908
Любима рецепта от мама
палачинки
4 яйца
250 гр брашно
500 мл прясно мляко
щипка сол
и сладко от смокини за намазване

# 11
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 681
Спаначена супа (ненавиждах я като дете, сега мие любима):
100-200 гр спанак, почистен от дръжките и жилките
1-2 средни картофа
1 глава лук
1 морков
1 настърган домат
1 к.ч. фиде
1 к.ч. кисело мляко
4 с.л. олио
сол
черен пипер
магданоз

Лукът и морковът се нарязват и се слагат да се варят в около 1,5 л вода. Варят се десет минути и се прибавят нарязаните на кубчета картофи и малко сол. След като картофите омекнат, се слага олиото и нарязаният на ситно спанак. Готви се още пет минути и се прибавят доматите. След като заври супата отново, се слага и фидето. Готви се до готовност на фидето. Киселото мляко се разбърква се добре и се изсипва в супата. Оставя се да заври и се отмества от огъня. Поръсва се с черен пипер и магданоз.

# 12
  • София
  • Мнения: 3 098
Вкусни соленки без млечни продукти:
* Овесени ядки
* Брашно
* Бакпулвер
* Микс от семена
* Олио
* Сол

Всички съставки се смесват до получаване на хомогенна смес.
Блатът се разтила с помощта на точилка и се слага върху хартия за печене в намазнена тава.
Режат се малки квадратчета и се намазват с олио.
Печем 15-20 минути до готовност.

** По желание може да се добавят и маслини. Придава аромат и стават още по-вкусни!

# 13
  • Мнения: 3 848
Пиле с бял ориз на фурна, любимото ми от мама Simple Smile

Продукти:
1 пиле, или 4-6 пилешки бутчета / подбедра
ориз - 1 голяма чаена чаша
1 голяма глава лук
1 равна чаена лъжица сол
черен пипер на зърна (задължително на зърна, с млян не се получава същия вкус)
100 мл олио
3 1/2 чаени чаши вода

Приготвяне:
В олиото запържвам лука, нарязан на ситно и към него добавям ориза, който предварително съм измила добре на течаща вода в цедка, след това прибавям черния пипер. Запържвам, докато стане прозрачен и наливам 1/2 чаена чаша вода. Изсипвам сместа в намазнена тавичка и върху нея редя пилето. Заливам с 3 чаени чаши топла вода и пека до готовност.

# 14
  • Мнения: 4 872
Много рецепти съм научила от моята майка. Тя е добра в приготвянето на много ястия , но рецептата , която без помощта на Мама никога нямаше да мога да приготвя  е за домашна топла, мека и много вкусна питка Simple Smile

*Суха мая
*Брашно 500 гр.
*Яйце
*Олио
*Сол
*Захар
*Вода
*Прясно мляко
*Жълтък за намазване

С продуктите омесвам меко и гладко тесто. Оформям малки топчета, които нареждам в тава, която е предварително намазнена и набрашнена.  Тестото се оставя да втаса до удвояване на обема. Пека в нагорещена фурна на 180-200 градуса. Малко преди готовност намазвам питките с разбит жълтък с малко мазнина.

Общи условия

Активация на акаунт