Сподели любима рецепта, одобрена от Мама, и спечели награда от T MARKET

  • 6 673
  • 147
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 437
Научено от мама и одобрено от голямото бебе - т. е. съпругът

1 пакет кори за баница

 Плънка :

4 яйца
200 гр. сирене
1 стрък праз
500 гр. сварено пилешко месо/бяло/
2 червени пиперки/ печени/
 олио , сол ,черен и червен пипер
 
Праза нарязан на ситно се запържва в малко олио.Добавя се свареното пилешко и чушките и подправките. Запържва се леко.След като изстине се добавят яйцата и сиренето
 В тава се слага малко олио , 2 кори , плънка отново кори. Плънката я слагам на 3 пъти. Отгоре мажа с масло и запичам.

# 91
  • Мнения: 910
Майка ми прави прави много хубаво свинско в млечен сос:
свинско нарязано на дребно
2 кофички заквасена сметана
кисели краставички
царевица
Приготвя се на уок тиган.

# 92
  • Мнения: X
Признавам, че хич не ме бива в зимнината и често прибягвам до мамините съвети. Любима ми е нейната апетитка с ябълки. Въпреки че не обичам люто особено, тази лютивка си я хапваме с удоволствие:

Продукти:
5 кг домати
1 кг ябълки
1 кг моркови
1 кг червена капия
100 г люти чушки
1 глава чесън
зелени подправки
1/3 ч.ч. олио
сол, захар и оцет на вкус

Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват, почистват и смилат. Варят се около 3 часа на бавен огън до сгъстяване, след което се добавят подправките, олиото, захарта, солта и оцета, ври още малко. Изсипва се в буркани и се стерилизира за 15 минути.


 

# 93
  • Мнения: 1 903
Любимата ми рецепта от мама е за ябълков пай.
1 кг. ябълки, настъргани на едро ренде, овкусени с канела
1 ч.ч брашно
1 ч.ч захар
1 ч.ч грис
пакетче бакпулвер
Сладкишът се реди в подмазана тавичка, като се започне с пласт ябълки, пласт от смесените сухи продукти. Завършва с пласт от сухите продукти, поръсва се с олио и се пече на 180 градуса около 40 минути.

# 94
  • Мнения: 423
БАНИЦА С КОПРИВА И ОРИЗ

Продукти:
1 пакет точени кори
200 гр коприва
1 ч.ч ориз
1 ч.ч натрошено сирене
250 гр масло
7 яйца
сол на вкус
мазина за намазване на тавата

Оризът се слага в тенджера с 3 ч.ч. гореща вода и се вари, докато поеме водата. Копривата се почиства, измива и нарязва на ситно и се добавя при сварения ориз. Добавят се яйцата, сиренето, половината масло и сол , ако е нужно. Разбърква се всичко. Корите се намазват две по две с останалото разтопено масло, покриват се с приготвената смес и се навиват на рула. Подреждат се като вита баница в добре намаслена тава. Пече се 20 мин в загрята фурна на 220 градуса. След изваждане от фурната, баницата се завива с кърпа, за да се задуши.

# 95
  • Мнения: 591
Мусака, по рецепта на майка ми:
Всичко добавям на око, според количеството, което приготвям.
Тиквички и патладжан се задушават с няколко скилидки чесън и нарязан на ситно лук.
Добавят се моркови и картофи на кубчета.
Отделно запържвам кайма (най-добре домашно смляна), подправена с кимион, розмарин и мащерка.
Всичко се запича до готовност във фурната.
Заливам с разбити няколко яйца в едно бурканче кисело мляко и се запича.

# 96
  • Мнения: 160
Баница с прясно мляко
1 пакет кори,400 мл прясно мляко,4-5 яйца,сирене,масло и олио
редуваме - кора и сирене с масло докато свършат корите.С една част от маслото (разтопено) заливаме баницата с помощта на лъжица по краищата на тавата.И след това разбиваме яйцата и прясното мляко и заливаме цялата баница.Печем в предварително загрята фурна на 180* .... става невероятно вкусна....

# 97
  • Мнения: 11 737
По рецепта на мама приготвям страшно много неща, но последното, което научих от нея и приготвям все по-често и много се харесва у дома, това е една много семпла леща чорба, която се прави с лющян.
Нужни са:
250 г леща
1 морков
4-5 скилидки чесън
1 глава лук
2-3 стръка лющян
черен пипер
сол
олио

В 5-6 лъжици олио се задушават нарязаните на ситно лук, морков, чесън, докато омекнат. Добавя се лещата, сол, черен пипер, нарязани 2-3 цели стръка лющян и 2 литра вода. Лещата се вари до готовност и в зависимост от сорта ( при мен за около 40 минути).
При сервиране, може да се поръси с още малко пресен лющян и черен пипер.

# 98
  • Мнения: 1 776
Ябълков сладкиш

Продукти:

2 1/2 чаши настъргани ябълки
1 1/2 чаша захар
1 чаена чаша смлени орехи
3 яйца
1 чаена чаша олио
3 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
3 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват и се обелват. Изрязва се семенната част и се настъргват на едро ренде
Настърганите ябълки се посипват със захарта и се разбъркват. Оставят се да престоят 1 час
Орехите се смилат и се прибавят към ябълките и захарта.
В купа се разбиват яйцата с олиото на струйка при бъркане. Към яйчената смес се прибавят ябълките със захарта и орехите.
Постепенно се прибавя пресятото брашно, заедно с бакпулвера и канелата.
Пече се в тава, намазана с масло и поръсена с брашно в загрята фурна на 250 С градуса.
След като изстине готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.

# 99
  • София
  • Мнения: 668
Любимата рецепта на мен и на двамата ми сина е пилешката супа на баба. Рецептата е проста:
1 глава лук - ситно нарязана
1 -2 моркова - настъргани
1-2 картофа нарязани на кубчета
пиле, фиде, чубрица
Сварява се пилето, изважда се и се наситнява. В тенджерата прибавяме зеленчуците и варим до готовост.

# 100
  • Мнения: 441
Палачинки с кисело мляко

1 яйце
1ч.чаша к.мляко
1ч.чаша вода
1 с.л олио
1ч.л сода бикарбонат
щипка сол
брашно

# 101
  • Мнения: 2 418
От моята майка имам изпитана рецепта за питка(постна).
Необходими продукти:
400мл. хладка вода
1с.лж. захар
1ч.лж. сол
кубче мая
2 с.лж. олио
800-900гр. брашно
В купа изсипваме пресятото брашно и оформяме кладенче,добавяме захарта,солта и олиото.В отделна купа поставяме хладка(леко топла,но не вряла )вода и в нея разтваряме маята,след което добавяме към купата с брашното и омесваме тестото до гладкост,без да лепи.Оставяме го ,покрито с кърпа да втаса,след което оформяме питката и отново втасва.Пече се 35-40мин. на 180-190.

# 102
  • Мнения: 477
Картофена яхния с лапад - обожавам тази гозбичка , рецепта от моята майка!

Необходими Съставки : картофи ,зелен лук ,моркови ,чесън , лапад ,  смлени домати ,босилек , дафинов лист  , черен пипер , къри.
   
Нарязваме зеления лук, моркова и чесъна и  ги задушаваме в тенджера с малко вода и олио.Нарязваме картофите на едри кръгчета и ги прибавяме към зеленчуците.Доливаме още вода.Най-накрая прибавяме лапада и смлените домати.

# 103
  • "Винаги прави това, което сърцето ти казва."
  • Мнения: 655
Любимата ми рецепта  на мама е Картофена яхния. Когато е била малка нейният дядо често я приготвял. Blush

Необходимите продукти са:
 около един килограм картофи, един домат, една глава лук, един морков
1 чаена лъжичка червен пипер
щипка черен пипер
около 60 мл. олио
1 чаена лъжичка чубрица
 магданоз за поръсване на готовата яхния
 две пълни, супени лъжици брашно за сгъстяване

Начин на приготвяне:
Обелвам, измивам и нарязвам на едро картофите. Обелвам домата и нарязвам на кубчета. Нарязвам моркова на колелца и лука на ситно.
Загрявам олио в подходяща тенджера и изсипвам лука и моркова. Запържвам за около минута. Прибавям домата и пържа още около 2 минути. Прибавям картофите и разбърквам. Слагам черния, червения пипер и чубрицата. Заливам с вода. След като яхнията заври, намалям котлона и оставям да къкри. Добавям сол на вкус. Размивам брашното в 100 мл вода и след като картофите омекнат го прибавям към яхнията с разбъркване. След като отново заври изчаквам две, три минути и яхнията е готова. Поръсвам със ситно нарязан магданоз.

# 104
  • Русе
  • Мнения: 2 605
От мама знам всичко, което теоретично знам за готвенето, но скоро си припомних един сладкиш, който тя правеше в "бедните" години. Да се чудиш защо пък се сетих сега Innocent Одобрявам го, защото е бързо, лесно и неангажиращо.
Сладкиш със сладко:
1 чаша захар
1 чаша кисело мляко с разтворена в него 1 лъжичка сода бикарбонат
половин чаша олио
половин чаша сладко, независимо какво
2 чаши брашно
Продуктите се смесват "на ръка", по желание се добавя канела или какао, смлени орехи или стафиди.
Изсипва се в намаслена тавичка и се пече на 200градуса до готовност.
По желание се поръсва с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт