Ето я моята любима рецепта -
Тиквеник
продукти:
1 пакет кори за баница
1.300 кг (или около това) тиква
краве масло за намазване
захар по 1- 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло
канела, ванилия
За заливката:
2 яйца
1/3 (или малко повече) ч.ч. прясно мляко
сода бикарбонат на върха на ножа
1 ванилия
За глазурата:
сок от половин лимон
пудра-захар(толкова,колкото да се получи нещо,като каша)
Тиквата рендосваме или нарязваме ситно в блендера. Не я задушаваме, остава сурова;
1.Взимаме една кора и я намазваме леко с краве масло;
2.Отгоре слагаме друга кора. Поръсваме я с канела и ванилия;
3.Отгоре слагаме тиквата,някъде 3 големи супени лъжици с връх. Слагаме 1 с.л. захар;
4.Завиваме 2-те кори на руло.Повтаряме процедурата с останалите двойки кори;
5.Една тава намазваме с олио. Постиламе на дъното една от корите. Върху нея едно до друго започваме да редим рулата;
6.След като сме ги наредили,нарязваме ги напречно;
7.Приготвяме заливката от 2-те яйца,содата,млякото и ванилията.Заливаме с нея квадратчетата,като гледаме,тя да се разпредели равномерно;
8.Тук-там отгоре слагаме малки парченца масло;
9. Печем тиквеника на умерена фурна;
10.След изпичането напръскваме го с глазурата от лимонов сок и пудра захар.