Сподели любима рецепта, одобрена от Мама, и спечели награда от T MARKET

  • 6 646
  • 147
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 820
Здравейте!
Ето я моята любима рецепта -
Тиквеник
продукти:
1 пакет кори за баница
1.300 кг (или около това) тиква
краве масло за намазване
захар по 1- 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло
канела, ванилия
 За заливката:
    2 яйца
    1/3 (или малко повече) ч.ч. прясно мляко
    сода бикарбонат на върха на ножа
    1 ванилия
За глазурата:
    сок от половин лимон
    пудра-захар(толкова,колкото да се получи нещо,като каша)
   
    Тиквата рендосваме или нарязваме ситно в блендера. Не я задушаваме, остава сурова;
1.Взимаме една кора и я намазваме леко с краве масло;
2.Отгоре слагаме друга кора. Поръсваме я с канела и ванилия;
3.Отгоре слагаме тиквата,някъде 3 големи супени лъжици с връх. Слагаме 1 с.л. захар;
4.Завиваме 2-те кори на руло.Повтаряме процедурата с останалите двойки кори;
5.Една тава намазваме с олио. Постиламе на дъното една от корите. Върху нея едно до друго започваме да редим рулата;
6.След като сме ги наредили,нарязваме ги напречно;
7.Приготвяме заливката от 2-те яйца,содата,млякото и ванилията.Заливаме с нея квадратчетата,като гледаме,тя да се разпредели равномерно;
8.Тук-там отгоре слагаме малки парченца масло;
9. Печем тиквеника на умерена фурна;
10.След изпичането напръскваме го с глазурата от лимонов сок и пудра захар.

# 121
  • Мнения: 1 278
StewPoultry LegОт мама съм научила рецептата за добрия живот, а тя е винаги да бъдем добри хора, да си помагаме и да обичаме ближния си.
А що се касае до рецепта, която сгрява не само сърцето но и коремчето...е разбира се, че е:
"Царски гювеч с кисело зеле"
(всичко казвам на око)
 На дъното на гювеча слагате нарязано на дребно кисело зеле, колкото да го покрие. На следващия ред слагате свинските пържолки от врат, леко начукани и овкусени със сол и ч. пипер. До тях две, три пил. бутчета,  и ако ви се намира някоя наденичка или суджудженче..., мятате и нея/тях. Върху месото пак нарязано кисело зеле, ръсвате червен пипер и ако ви се навиват няколко постни сърмички я лозови, я зелеви нареждате и тях, на отделен ред. Всичко се овкусява с още малко сол, черен пипер, червен пипер, олио и се завива хубаво с няколко зелеви листа. Слагате капака и печете 3-4 часа. После не ви се налага да готвите няколко дни, а ядете и се облизвате.Beers

# 122
  • Мнения: 2 591
Най-пресния пример(от вчера), е трушията на мама. Продуктите са за "легенчето на мама", само там става трушийката Simple Smile
Една голяма зелка
Една цветно зеле
Моркови 1кг
Чушки 0.500гр. Всички продукти са около 10кг.
Кервиз и бахар на вкус
Всичко се нарязва в легенчето и се залива с изстинала марина от 1 бут.олио,една оцет,500гр сол и 400гр захар, и 10 аспирин. Става уникална, изпитана в годините. Пълни се в буркани, затваря се и на хладно

# 123
  • Мнения: 1 799
Не готвя по рецепти на мама. Понеже в повечето случаи рецепта няма и се готви на око. В резултат - твърде много олио или твърде много месо, или разсипана захар по печката, защото вместо 5 супени равни лъжици захар, се изсипва направо от пакета в тенджерката. Но съм намерила една рецепта в Интернет, която тя одобри и й хармонира на експериментите в готвенето, защото има възможност за разнообразие според наличните продукти.
Салата/ предястие с кус-кус. Вари се кус-куса, след отцеждане се гарнира с каквото има - кашкавал, кисели краставички, шунка/ салам, сирене, чери доматчета, маслини, накъсан киселец/ маруля, айсберг.  Вкусно е.

# 124
  • София
  • Мнения: 10 766
Сладкиш от козунак и крем с маскарпоне

400 г сух (стар) козунак или панетоне
За сиропа:
80 г захар
100 мл вода
1/2 ч.л. канела
За крема:
1 л прясно мляко
1 ванилия
6 бр. яйца
120 г захар
80 г брашно
10 г желатин
300 г сирене маскарпоне
За поръсване:
2-3 с.л. какао

Сиропът се приготвя, като водата и захарта се слагат на котлона да заврят. След 2-3 минути се слага канелата и се оставя настрани да изстине.

За крема:
Желатинът се разтваря в 100 мл хладка вода. Млякото се слага на котлона да заври. Добавя се ванилията. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се брашното. Млякото се смесва с яйчената смес и се слага на котлона, докато кремът се сгъсти, като се бърка непрекъснато. След като се махне от котлона се добавя маскарпонето, а после и разтопеният на котлона желатин. Кремът се оставя да изстине.

В тава с размери 20х30 см се подрежда половината козунак, нарязан на филии с дебелина 1 см. Полива се с половината сироп. Покрива се с 3/4 от крема. Слага се още един слой козунак, сиропира се и се намазва с останалия крем.

Сладкишът се прибира в хладилника най-малко за 4 часа. Преди поднасяне се поръсва с плътен слой какао.

# 125
  • Мнения: 661
Одобрена от мама е една моя малка приумица за нещо като мусака. Става много бързо и по наш вкус. Нарязвам на филийки тиквички и ги нареждам на дъното на намазнена тава. Нареждам и парченца моркови. Заливам със смес от яйца и сирене /може и кисело мляко/ и копър/ черен пипер. Пека във фурната до готовност.

# 126
  • Мнения: 38
Вкъщи често за десерт приготвяме мляко с грис-одобрено от Мама
Продукти: 1л прясно мляко се загрява на котлона в дълбок съд,прибавят се 5 с.л. захар и се разбъркват.
Добавят се 7 с.л. грис в млякото и се бърка с лъжица докато се сгъсти.Добавя се 50 гр.краве масло и щом сместа се сгъсти се отмества от котлона.Сервира се в купички.
Плодова салата-одобрена от Мама:
Измиват се различни плодове-ябълки,круши,грозде,киви,банани.Нарязват се в купа на парчета.Поднасят се със сметана.

# 127
  • Мнения: 3
Плодов крем.
Един банан
1/2 Авокадо средно
1 нар
По желание смлени ядки
Банана и авокадото се пасират и се прибавя сокът от нарасне което може да гарнирано с ядки или бисквитка.

# 128
  • Монтана
  • Мнения: 693
        Захаринки

1чч кисело мляко
1чч захар
5сл олио
1кл сода
3чч брашно

Омесва се тесто и се прави на топчета,овалват се в захар и се пекат !

# 129
  • Мнения: 2 862
                                                  Домашна торта със пудинг и готови блатове
                                          Необходими съставки
                       прясно мляко  1 литър   2 пудинг  пакетчета по избор бананов или шоколадов
                           захар 150г      банани 2 броя                   Начин на приготвяне
                    Затопляме една чаша прясно мляко- използва за за овлажняване на блатовете. Избираме формата ,във която да ги сложим ,и по късно да ги овлажняваме. Нарязваме блатовете на ситни парчета.
Приготвяме пудинга по такъв начин, по- който ни е указан на гърба на опаковката ,и след като е готов ,заливаме го върху първият блат -2/3 от пудинга.
Нареждаме бананите и слагаме вторият блат , след  което отново го овлажняваме и изсипваме вторият пудинг и отново нареждаме бананите.
И за финал слагаме последният блат и изсипваме останалият пудинг .Украсата е по ваш избор

# 130
  • Ямбол
  • Мнения: 6
Една от мамините любими рецепти е много ароматно и ефектно предястие, което ще приготвите за нула време без никакви усилия

Запечен лук с плънка

Необходими Съставки:
лук - 6 големи глави
хляб - 1 филийка
кайма - 100 г
кашкавал - 30 - 40 г
филе елена - 30 г
шунка - 20 г
яйца - 1 бр.
домати - 1 бр.
черен пипер - щипка
магданоз
масло
сол

Начин на приготвяне:
Изчистваме лука от люспите и издълбаваме внимателно, като средата на лука наситняваме и смесваме с натрошения хляб, яйцето и настъргания кашкавал, каймата, подправките и филенцата.

Напълваме със сместа издълбаните глави лук. Поставяме в съд с малко подсолена вода да се задушат добре.

В чинията за сервиране поставяме кръгчета домати и отгоре нареждаме готовото ястие.

Леко поливаме с нагорещеното масло и поръсваме с нарязан магданоз и зелен лук.

# 131
  • Мнения: 364
връзка магданоз
черен пипер на вкус
сол на вкус
40 г фиде
1 глава лук
2 моркова
1 пиле
2 картофа
Начин на приготвяне
В голяма тенджера слагате около 2 литра вода, добавяте пилешкото месо и сол на вкус. По време на варенето на пилето ще се образува пяна, която трябва да отстраните.
След като се свари пилето, извадете месото от бульона и го прецедете.
Нарязвате зеленчуците на малки кубчета. Към бульона добавете първо морковите и лука. След като поврят 5 минути добавете и нарязаните на дребно картофи, а след още 5 минути добавете и натрошеното фиде и варете до пълно сваряване на фидето и картофите.
Обезкостете свареното пилешко месо и го накъсайте на дребни парченца, които добавете към супата.
Накрая, след като свалите пилешката супа от котлона поръсете със ситно нарязан магданоз.

# 132
  • плевен
  • Мнения: 644
Здравейте . Любимата рецепта на малки и големи в нашето семейство е :
Картофи с бекон и кашкавал на фурна

Необходими продукти:
- картофи
- подправки- чер пипер , червен пипер , чубрица , сол
- бекон
-  кисели краставички
- олио
- кашкавал

Приготвяне :
Картофите се обелват и нарязват на дребни кубчета . Добавят се подправките към картофите , обърква се  ,заливат с малко олио и вода и се пекат в предварително загрята фурна. / аз пека с фолио но не е задължително/ .Когато картофите са почти готови  добавяме към тях ситно нарязания бекон  и кисели краставички . Запичат се докато беконът се позачерви и се настъргва кашкавала най - отгоре . Запича са се отново да придобие златист цвят  и ... готово!

# 133
  • Мнения: 1 100
Пълнено пиле с кестени и тиква
Необходими продукти:
1 брой пиле
200 мл. пилешки бульон
300гр. кестени
400гр.тиква "цигулка"
100гр. ориз
1глава лук
1 стрък розмарин
20мл.зехтин
60гр.краве масло
сол и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Кестените се цепват леко през средата, варят се до полуготовност и докато са още топли, се белят.Тиквата се почиства и реже на малки кубчета.Лукът се наситнява и се запържва в сгорещеният зехтин.Когато омекне се слага тиквата, щом тя се запържи се сипва измития ориз.Налива се бульона , вари се докато течността се изпари.Добавя се наситения розмарин, кестените и се разбърква добре.Съдът се дърпа от огъня, плънката се овкусява със сол и пипер и половината масло.Пилето се намазва с останалото масло и се подправя със сол и пипер от всички страни.Пълни се с плънката и се зашива с конец.Поставя се в тава, отстрани се слага останалата плънка и се налива 200 мл.вода.Пече се 50 Мин. загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.

# 134
  • Мнения: 1
Любимата рецепта на нашето семейство  е класическа мусака. Малката най-много я обича.
Необходими продукти са:
500 гр. картофи
250 гр. кайма
1 бр. чушка зелена
1 бр. морков среден
1 гл. крумид лук
1 бр. зеленчуков бульон
Домати - 1 и 1/3 с.л от консерва ( или един среден домат обелен и настърган)
Червен и черен пипер на вкус
За заливката:
1 бр. яйце
3 с.л кисело мляко
2 с.л брашно
И малко вода
Начин на приготвяне:
Лукът, морковът и чушката се нарязват и се запържват до златисто. В купа каймата се разбърква с вода и се прибавя при вече златистите зеленчуци и се бърка, докато водата изри.

След това се прибавят доматите, черният пипер и зеленчуковият бульон. След като доматите се запържат, се маха от котлона и се слага червеният пипер.

Вече готовата смес се прибавя при обелените и нарязани на малки кубчета картофи и се смесва добре в тавата (30x20).

Слага се вода, колкото да покрие продуктите, и се слага да се пече в силно загрята фурна и след като заври, се намаля на 180 градуса.

Заливка:

В купа разбиваме яйцето (ако искате заливката да ви е по-дебела, се слагат 2 яйца), слагаме киселото мляко, брашното и около 1 с.л вода.

Разбиваме добре, да няма бучки от брашното трябва да се получи гладка смес). Поливаме мусаката, когато картофите са готови и оставяме да се изпече до златисто.

Общи условия

Активация на акаунт