Пишман готвачи

  • 21 552
  • 193
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 14 321
М, аз ориз така и не се научих да готвя. Уж проста работа, уж това-онова, ама никога не е ставал за ядене. В редките ми опити просто изчопляме мръвката и изхвърлям ориза...

Ох, сетих се как като пубери бухнахне бутрер банички с все пакета в микровълновата. Защо - не знам. Тъкмо ги бяха пуснали на пазара и брат ми заяви, че така се правели. Що пък да прочетем на опаковката... Няма такава гняс, каквато излезе след якото въртене от микровълновата...

# 136
  • Мнения: 3 653
Прясно от вчера-правя мусака и незнайно защо решавам да сложа всичко сурово. Картофи, лук, кайма, подправки, мазнина и т.н. сурови, овкусени и добре разбъркано. Доливам гореща вода и пека. Заливка както си му е реда. Накрая няма такава безквусица! Сама се възмутих от себе си. Децата и мъжа ми я изядоха, но като знам иначе каква вкусна ми става, чак съвестно ми беше.
Иначе готвя добре и рядко имам гафове.
Аз само така я готвя и става много вкусна. Иначе ми е мазна каймата и все ми мирише на манджа от стол.

# 137
  • Мнения: 2 638
Да, много хора така я правят, не знам на мен защо не ми се получи. Стана спитлена и вкуса й един такъв... никакъв:anguished:

# 138
  • Мнения: 1 945
Да ви разправям аз как се изложих вчера, дето аз самата рядко имам гафове в кухнята - общо 3 на брой, и 3-те с ориз.
Та, решавам аз, че ще правя ориз на фурна, да имаме към свинското за гарнитура. Пращам половинът за грах и царевица и тъкмо вече запретвам ръкави, установявам, че оризът ми е... ами, безобразно малко. Нищо, за едно ядене ще стигне, ще е царевица и грах с ориз явно. Овкусявам, заливам с вода, настройвам градуси и минути и тук правя първи гаф - врътвам без да искам таймера за след час и 15 минути. Добре, ще го извадя по-рано и то ще си се доизвърти (че като го настроиш, няма връщане, каквото си настроил - това). Мда, ама решавам аз да си полегна на спокойствие и съвсем изключвам. Настроила съм си аларма за ставане като изтече времето/, че се усетих как аха-аха и ще заспя. Та, дремвам малко, става време, отивам да вадя от фурната. Бре, цялата кухня мирише на пуканки. Реших, че половинът си е правил, ма пък кога е успял да ги омете? Отварям фурната и ме осени какво се е случило - цяла консерва царевица, дето се е пекла 75 минути няма на какво друго да мирише. Добре, ама после ме връхлетя и една друга мисъл - аз забравих мазнина да сложа на това чудо, та така хубаво беше залепнало за фурната, че едвам го изстъргах. Поне това, което не беше залепнало, все пак ставаше за ядене.

Пак ориз, преди 3-4 седмици. Тоя път пък малко вода му сложих, в такива случаи добавям още и оставям още малко да се пече. Що реших, че нищо му няма, не знам, ама беше станал толкова сух, че за пръв път чух "тоя път оризът е отвратителен". Прав беше, нямаше какво да кажа. Пак го изядохме, де.

И сега, първият ми гаф, който вече не ставаше да се яде по никакъв начин. За пръв път ще варя ориз. Нито го измивам, обаче, нито нищо - директно от пакета, ливнах му вода, сложих там някакви подправки и айде. Какво може да се обърка на най-елементарен ориз? Ми... така набъбна това чудо, че от 2 чаши излезе една бая огромна тенджера, с толкова безумно гадно нишестено съдържание, че макар да бях в доста затруднено финансово положение (прохождаща в самостоятелния живот студентка, нали) и да нямах особено право на капризи, направо си замина в кофата. Поне 5 години след този случай не смеех да правя ориз под каквато и да е форма.
Ориз са ми забранили да готвя в къщи . И моя става като твоя независимо както  и да го приготвям , каквато и марка да е ...или ще като подметка сух или каша .

# 139
  • Мнения: 3 653
На ориза му хванах цаката, слагам много масло и точно 1:3 вода, ако не е указано друго на пакета. Става си екстра.

# 140
  • Мнения: 13 082
Момичета, моя ориз няма провал откакто купувам един бланширан от Лидл, в кутия е, разделен на четири малки пликчета от по 100 грама.

# 141
  • MI
  • Мнения: 11 817
Има различни качества ориз, с повечето които продават и най-добрият готвач няма да се справи да сготви нещо свястно. Но лекото зпържване, до прозрачност, преди готвене помага да не се слепи и разкашка. Ако не е от май-гадния тип ориз, разбира се.

# 142
  • Мнения: 6 676
Откакто един познат ме "светна" как прави ориза, правя го по същия начин и не съм имала провали.
Скрит текст:
Няма го и безкрайното печене във фурната, правя го в тенджера, със зеленчуци или без.
Запържвам лук, добавям измития ориз, запържвам и него, както е казала Нелия.Прибавям и готовите зеленчуци /царевица, задушени моркови, грах/, ако ще слагам и вода /1:3, но може и 1:2,5 защото и зеленчуците пускат/.Посолявам леко и разбърквам.Тънкостта е, че след като сместта заври, изключвам котлона, слагам капака на тенджерата и върху него 1-2 кърпи, които хубаво увивам около капака и дръжките, за да не излиза парата.Оставям тенджерата на загрятия още котлон за около 1 час.След това всичко е перфектно сготвено.Само си слагам соев сос и малко масло.

# 143
  • София
  • Мнения: 15 474
Оставям тенджерата на загрятия още котлон за около 1 час.След това всичко е перфектно сготвено.Само си слагам соев сос и малко масло.[/spoiler]
Газовия изстива веднага щом го спреш. Joy

# 144
  • Мнения: 39 374
Не остава ли вода така?

# 145
  • Мнения: X
Не остава ли вода така?
Не, оризът я поема. За газов котлон, спирате и оставяте похлупен, не веднага след завирането, а когато е на 80% готов и е останала около 20% от водата.

# 146
  • Мнения: 6 676
Оставям тенджерата на загрятия още котлон за около 1 час.След това всичко е перфектно сготвено.Само си слагам соев сос и малко масло.[/spoiler]
Газовия изстива веднага щом го спреш. Joy

Ох, да- май не става за газов котлон.Аз си пишех за моя котлон-стъклокерамичен. Mr. Green

Сигма, аз слагам 1:2,5 вода, не остава, всичко се поема от ориза.

Сетих се за една издънка на баща ми от лятото-правил сладка от смокини и сини сливи и сложил доста вода-приличаха на компот.

# 147
  • MI
  • Мнения: 11 817
Различните видове ориз искат различно количество вода и различно време за готвене. За мен единственият начин докато се свикне на дадения ориз е да се слага по-малко течност и да се опитва - ако трябва е лесно да се добави, но ако е прекалено много просто ще се разкашка...

# 148
  • Мнения: 22 036
Аз и на газов го оставям, както Уиш е обяснила и си става. Иначе и като Нелия правя, защото са си различни. Днес ще правя басмати и леко се спичам, че от много време не съм варила, а той е хубав непреварен.

Моето дете ми беше направило ябълков кръмбъл за деня на майката. Супер му се беше получило всичко, но беше ръгнал поне три пъти повече захар Simple Smile, а аз не обичам сладко особено много и едвам преглъщах, докато зорлем си докарвах диабет Simple Smile.

# 149
  • Мнения: X
Вижте сега, никой не е по-пишман готвач от Говендър Мой. След като на два пъти беше взривил кафемашината и декорирал стените и тавана на неговата кухня в кафяво, решил да пържи яйца. Налял олио в мокър тиган и то естествено, гръмнало и добавило към кухненската декорация и мазни лекета. Снощи си е правил доматен сос за спагети. Някой ще познае ли какъв цвят са новите лекета по стените?

Общи условия

Активация на акаунт