За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 17 106
  • 436
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 7 279
Преди много години хитова торта за първи РД беше Мюсли тортата на Сладка хапка
Ето и тема за нея https://m.bg-mamma.com/?topic=105335

# 31
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Може ли да споделите рецепта за торта, подходяща за бебета около годинка? Без белтъци например(може жълтък) и с натурален подсладител(например банани), че нещо в нета не мога да си харесам.
От опит смятам, че бебета я хапнат две-три лъжички, я не и ще се яде основно от родителите, та да си усложняваш толкова приготвянето.

# 32
  • Мнения: 1 651
Поръчали сме торта за възрастните, но ми се искаше да направя за мъниците мини-тортички във формата на мъфини. Може и мъфини, които просто ще измажа с крем отгоре.

# 33
  • Melmak
  • Мнения: 2 986
Здравейте!

Имам бърз въпрос. Имам свински вратни пържоли без кост. Мислех да ги правя на тиган, но се разколебах. Нямам възможност да ги пека на скара/фурна.

Дали като някаква манджичка със сос ще станат? Задушени? Моля ви дайте акъл, че ги размразих и са в хладилника. 😁

# 34
  • Мнения: 39 339
Всичко ще стане. Зависи какво ви се хапва.

# 35
  • Мнения: 3 296
Здравейте!

Имам бърз въпрос. Имам свински вратни пържоли без кост. Мислех да ги правя на тиган, но се разколебах. Нямам възможност да ги пека на скара/фурна.

Дали като някаква манджичка със сос ще станат? Задушени? Моля ви дайте акъл, че ги размразих и са в хладилника. 😁
На практика стават за всяка манджа и импровизации със свинско. Най-бързо е друсан кебап или подобен с всякакви добавки - гъби, чушки...
Ако го искаш със сос, при пълна готовност на месото и зеленчуците може да добавиш малко вино, да изчакаш да се изпари и остане на масло, след това доматено пюре или кетчуп, малко вода, къкрене, колкото да се смеси всичко и си готова. Допълнителня гарнитура - картофено пюре иле сварен ориз.

# 36
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Скрит текст:
Здравейте!

Имам бърз въпрос. Имам свински вратни пържоли без кост. Мислех да ги правя на тиган, но се разколебах. Нямам възможност да ги пека на скара/фурна.

Дали като някаква манджичка със сос ще станат? Задушени? Моля ви дайте акъл, че ги размразих и са в хладилника. 😁

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/03/blog-post.html

# 37
  • Мнения: 343
Здравейте, имам неотворено прясно мляко, изтекло на 10.03.Чудя се дали мога да го ползвам.Нормален е цвета и консистенцията, единствено на мирис леко ми киселее, но съвеем леко. Четох в Интернет да сложа една чашка в микровълновата за 60 сек. И ако стане на парчета, означава че е за кофата. Така си и стана, но аз не напълних чашата, а сложих съвсем малко. И сега се чудя какво да го правя.

# 38
  • Мнения: 3 296
Здравейте, имам неотворено прясно мляко, изтекло на 10.03.Чудя се дали мога да го ползвам.Нормален е цвета и консистенцията, единствено на мирис леко ми киселее, но съвеем леко. Четох в Интернет да сложа една чашка в микровълновата за 60 сек. И ако стане на парчета, означава че е за кофата. Така си и стана, но аз не напълних чашата, а сложих съвсем малко. И сега се чудя какво да го правя.
Може да направиш извара с него. Май Мики беше давала точно в тази тема как я прави.
Аз загрявам на котлона, добавям лимонтозу на око, разбърквам да се разтвори и чакам да се консолидира топка от млякото. Прецеждам през двуслойна марля или тензух и цедка до желаната гъстота. После добавям сол или пудра захар в зависимост от това за какво ще ползвам изварата - става за солени или сладки неща. Имай предвид, че не е много трайна, но може да се замразява.
Суроватката може да се използва за приготвяне на тесто за хляб, питки и прочие.

# 39
  • Мнения: 2 774
Ако е с променен вкус и горчи, защото най-често горчи, когато остарее много - изхвърлям. Извара правя от прясно прокиснало мляко, а не престояло половин месец в хладилника.

# 40
  • Мнения: 3 296
Ако е с променен вкус и горчи, защото най-често горчи, когато остарее много - изхвърлям. Извара правя от прясно прокиснало мляко, а не престояло половин месец в хладилника.
И аз такова имам предвид - според поста млякото е било неотворено и с изтекъл преди два дни срок на годност.

# 41
  • Мнения: 2 774
Направо си е за боклука по моите критерии...
А аз по принцип съм пестелива душа, да беше кисело мляко хич не ще да му гледам срока щом вече е влязло у дома в хладилника, но с прясното мляко не стоят точно така нещата 👌.
Под прясно прокиснало имам предвид доено днес, на другия ден сварено и пребито.
С толкова старо мляко, като на Лейди, не бих направила нищо

# 42
  • Мнения: 3 361
Е колко толкова да е старо? Два дена след срока най-добър...

# 43
  • Мнения: 2 774
Ми с кисел мирис, станало на парцали след проба.....де да знам, колко ли пък да е старо 😀

# 44
  • Мнения: 3 296
Направо си е за боклука по моите критерии...
А аз по принцип съм пестелива душа, да беше кисело мляко хич не ще да му гледам срока щом вече е влязло у дома в хладилника, но с прясното мляко не стоят точно така нещата 👌.
Под прясно прокиснало имам предвид доено днес, на другия ден сварено и пребито.
С толкова старо мляко, като на Лейди, не бих направила нищо
И такова мляко в днешна България се намира в...?
Жената пише за обработено мляко в кутия от магазин, ти говориш за несварено фермерско прясно мляко. В магазина такова няма, колкото и да ни се иска.
Аз си купувам точно като описаното от теб (и то наистина има изключително малка трайност, дори и да съм го сварила в деня на доенето, както и правя - варя го на момента, в който го донесат), но случаят не касае такова.

Общи условия

Активация на акаунт