За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 17 098
  • 436
  •   2
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 774
Такова мляко има в млекоматите ....
Трайност след сваряване 5-6 дни.
В кутиите често е UHT, то  е с трайност 3-6 месеца. Вероятността да горчи, киселее или да се пребие два дни след срока на годност е почти нулева.
Почти съм сигурна, че говорим за пастьоризирано мляко щом е със странен мирис два дни след срока.

П.п усещам заяждане и нещо като спор, които честно казано ми се виждат излишни и необясними 🙄. Момичето попита за мнениЯ, аз дадох своето, ти своето, тя вече си преценява какво да прави.

# 46
  • Мнения: 39 338
Щом след пробата не е ок, а бих го изхвърлила и няма да рискувам.

# 47
  • Мнения: 10 263
Аз извара правя само от прясно прясно мляко. Да речем в срок, че понякога и в срок пак ми се разваля след завиране. ПОнякога въпреки че му е минал срока пък му няма нищо. Това е 2 дена след дадата му на изтичане. Не е кой знае колко старо, но щом се е развалило след теста, е за кофата. То мирише и гадно. Не бих рискувала.

# 48
  • София
  • Мнения: 11 706
Здравейте, имам неотворено прясно мляко, изтекло на 10.03.Чудя се дали мога да го ползвам.Нормален е цвета и консистенцията, единствено на мирис леко ми киселее, но съвеем леко. Четох в Интернет да сложа една чашка в микровълновата за 60 сек. И ако стане на парчета, означава че е за кофата. Така си и стана, но аз не напълних чашата, а сложих съвсем малко. И сега се чудя какво да го правя.
И да си напълнила чашата и да не си я напълнила щом е станало на парцали означава, че е прокиснало, повече какво да го мислиш, хвърляш и това е! Но това съм си аз и веднага отива в боклука, нито ще го правя на извара, нито ще го ям, а и у дома никой няма да го иска. Ако ми трябва  извара случайно, или ще си направя от добро прясно мляко със сок от половин лимон, или ще си купя.

# 49
  • Мнения: 3 295
Такова мляко има в млекоматите ....
Трайност след сваряване 5-6 дни.
В кутиите често е UHT, то  е с трайност 3-6 месеца. Вероятността да горчи, киселее или да се пребие два дни след срока на годност е почти нулева.
Почти съм сигурна, че говорим за пастьоризирано мляко щом е със странен мирис два дни след срока.

П.п усещам заяждане и нещо като спор, които честно казано ми се виждат излишни и необясними 🙄. Момичето попита за мнениЯ, аз дадох своето, ти своето, тя вече си преценява какво да прави.
Определено не става дума за спор или заяждане, все пак не знаем за какво мляко точно става дума, но на мисълта, че е магазинско в кутия ме наведе информацията, че е било запечатано и с указан срок на годност, от тази информация съм се ръководила в първия си пост. 
По понятни причини фермерското от производител (аз купувам само такова, а не в кутия, от години, но 90 % от хората около мен купуват в кутия и затова не изхождам само от собствената си практика) и от млекомат нито са запечатани, нито имат указан срок на годност. Естествено, че ако горчи или се е вкиснало, а не само в начална фаза на пресичане, трябва да се хвърли, както препоръчваш, не казвам друго.
Разбира се, че ще направи, каквото си реши, това не подлежи на обсъждане дори.

# 50
  • Мнения: 69
Как правите извара със сок от лимон - на 1л прясно мляко се слага половин лимон (среден, предполагам)?

# 51
  • Мнения: 3 295
Как правите извара със сок от лимон - на 1л прясно мляко се слага половин лимон (среден, предполагам)?
Не трябва да е много, за да не стане твърда и скърцаща изварата. И лимоните имат различна киселинност, прецени и това от кой вид е твоят. Смятам, че половин ще стигне, аз все на око слагам и се получава, не съм мерила.

# 52
  • Мнения: 69
Благодаря, Кубратова! Ще докладвам, когато пробвам.

# 53
  • Мнения: 10 263
Аз я правя с оцет. Каквато киселина имам под ръка. На 4л. вряло мляко слагам 4-5 с.л. лъжици кислеина или докато се пресече. Даже нямам и точна рецепта. С годините на око.

# 54
  • Мнения: 3 295
Аз я правя с оцет. Каквато киселина имам под ръка. На 4л. вряло мляко слагам 4-5 с.л. лъжици кислеина или докато се пресече. Даже нямам и точна рецепта. С годините на око.
Намираш ли разлика във вкуса с оцета? Не съм пробвала с оцет, а само с лимонов сок и лимонтозу.

# 55
  • Мнения: 10 263
Абе сякаш не, но както казваш не трябва да се прекалява. Аз ползвам и бял и ябълков, понякога и лимонтозу от пакетче. Наистина каквато киселина имам в момента. Но най-често оцет. Но аз пък после ръся с шарена сол, или черве нпипер, или слагам чесън, кашкавал и коя миризма от какво не се знае. Единствено държа да ми е по-мазно млякото, че понякога правя с 0% мазнина, и после ела да видиш какво стъргане пада на тенджера. Хем е с тройно дъно.

# 56
  • София
  • Мнения: 10 865
Здравейте, имам неотворено прясно мляко, изтекло на 10.03.Чудя се дали мога да го ползвам.Нормален е цвета и консистенцията, единствено на мирис леко ми киселее, но съвеем леко. Четох в Интернет да сложа една чашка в микровълновата за 60 сек. И ако стане на парчета, означава че е за кофата. Така си и стана, но аз не напълних чашата, а сложих съвсем малко. И сега се чудя какво да го правя.

Щом леко ти киселее и е станало на парцали, а срокът му е изтекъл само преди 3 дни, съвсем спокойно можеш да си направиш извара от него. Повечето се чудят как да предизвикат пресичането на прясното мляко по всевъзможни начини, а при теб ще стане по съвсем естествен начин.

# 57
  • Мнения: 3 295
Майсторки и майстори, да ми препоръчате добра ментова есенция?
Моя приятелка иска френски макарони с ментов крем, та за това ще я ползвам. Аз не обичам мента (само малко количество в натурална лимонада ползвам), намерих няколко разновидности на есенция, но нямам никаква ориентация.
Мислех си дали ще е достатъчно, ако купя прясна мента и с нея овкуся горещата сметана, а после да я прецедя. Ще се наложи да се жертвам и да опитам на вкус - лошото при този подход е, че на мен може да ми се вижда достатъчно или дори много ароматизирано, а на приятелката да не стигне Simple Smile
Кремът ще е (поне така го замислям сега) бял ганаш с малко бадемов крокан. Какво мислите и за това?

# 58
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Скрит текст:
Майсторки и майстори, да ми препоръчате добра ментова есенция?
Моя приятелка иска френски макарони с ментов крем, та за това ще я ползвам. Аз не обичам мента (само малко количество в натурална лимонада ползвам), намерих няколко разновидности на есенция, но нямам никаква ориентация.
Мислех си дали ще е достатъчно, ако купя прясна мента и с нея овкуся горещата сметана, а после да я прецедя. Ще се наложи да се жертвам и да опитам на вкус - лошото при този подход е, че на мен може да ми се вижда достатъчно или дори много ароматизирано, а на приятелката да не стигне Simple Smile
Кремът ще е (поне така го замислям сега) бял ганаш с малко бадемов крокан. Какво мислите и за това?

Не съм срещал в България ментова есенция. Взех си тази от Испания и успешно я ползвам за сладкиши и сосове.
Преди това използвах сироп от мента.


Според мен е по добре да пасираш на пюре прясната мента и добавиш към крема.

Последна редакция: чт, 14 мар 2024, 13:44 от peych

# 59

Общи условия

Активация на акаунт