В мяните рецепти пък много лесно се заменя маята с Квас. Не се търси съоношение на мая с квас, просто се слага 20% квас спрямо брашното в рецептата. За по-богати теста ( като питки или пък Козунак) се ползва по висок % Квас.
Начинаещите според мен е по добре да ползват формулата за квасен хляб, вместо да следват нечии рецепти, понеже има много променливи фактори и често се питат, защо не става като в рецептата. А то всеки Квас е уникален, балансът му, неговата хидратация и начин на отглеждане (на стайна температура или в хладилник), темературата на дома, влажността на въздуха и дори надморската височина са фактори, които влият на квса и квасното тесто. И брашната са много и всяко различно поглъща водата и се държи. Формулата (която аз ползвам от началото на квасното ми приключение) е - Брашно (колкото и каквото решите) и останалите съставки са % спрямо него - 20% Квас; 2% Сол и от 60-65% нагоре Вода - определящо е брашното и после да е комфортно на месещия.