Рецепти за Airfryer фритюрник - четвърта тема

  • 17 016
  • 182
  •   1
Отговори
  • Мнения: 14 103
Добре дошли в новата тема! Тук е мястото за споделяне на рецепти, хитринки при готвене с уреда, начин на поддръжка и... каквото ви интересува по темата. 

         

Полезни линкове с рецепти:
https://www.pinterest.com/explore/air-fryer-recipes/

Видео рецепти:
https://www.youtube.com/watch?v=Mfm7wsZ4xCw&list=PL152bjytsM … 831xaiY9xFMFXzD9m
https://www.youtube.com/watch?v=GXYKj9ZAITE&list=PLbS3TV-T6n … 7QA8qwaDz46OwrfA-

Линк към тема №3
https://www.bg-mamma.com/?topic=1403656

# 1
  • Berlin
  • Мнения: 11 272
Ами “запис”, както се казва. 😀
Търся си подложка за моя фрайър, Ninja A160, че леко се е надраскала (от миялната предполагам) и искам да я сменя. В сайта им са изчерпани обаче. Засега си я мия на ръка.

# 2
  • here and now
  • Мнения: 4 273
Срам, не срам и аз се записвам за рецепти. Вортекса отиде за  коледен подарък, за мен си взех Нинджа. Правих картофи и кюфтета, горе долу биват. Надявам се с времето да се справям по-добре.
Благодаря за темата.

# 3
  • Мнения: 14 103
Аз си взех инстант пот верса, с двете зони и я мия на ръка. Много лесно пада зацапаното, дано не се прецака покритието, но не смятам да слагам кошницата в съдомиялна. На Филипс покритието започна да се прецаква след време, дано на този удържи, харесва ми колко лесно се чисти (и въпреки това засега Филипс ми е фаворит)..
И да не съм голословна - едни пилешки крилца (овкусени със соев сос, мед, червен пипер, лимонов сок и сол). На 180 гр., 20 мин. Последните минути (пет) обърнах и увеличих на 200 градуса.


Мини пици от замразените лидълски питки. За 3 мин., 200 градуса.

# 4
  • Berlin
  • Мнения: 11 272
Кошницата (то при Нинджата нямам друго) в миялната няма проблем, но не я слагам често, в повечето случаи минаване с хартия е достатъчно за почистване. Само тази решетка, дето е вътре, се надраска.

# 5
  • Мнения: 13 564
Дами, днес ще сефтосам моята нова придобиивка ИП комбиниран. Приготвила съм пилешки филета, моля за едно рамо с рецепта и инструкция. Благодаря предварително.

# 6
  • Мнения: 937
Записвам се в темата с един въпрос - ползвате ли хартиени или силиконови подложки и от кои сте доволни? Откъде ги купувате? Излизат ми само някакви съмнителни сайтове.

# 7
  • Мнения: 14 103
Ползвала съм от алуминиевите форми, които се водят за еднократна употреба, но може да се ползват повече пъти. Силиконова не бих ползвала, защото пекох кекс в такава форма (в обикновената фурна) и не само се пече по-дълго, но и не беше хубаво изпечен. Та по-добре хартиени.

Пилешко филе не съм готвила, не мога да дам рецепта. Обаче чичко Гугъл се грижи за всичко.

https://ehype.bg/article/recepta-za-pileshki-gardi-na-ear-frayar

https://air-fryer.eu/recipe/%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BA … 1%80%D0%B4%D0%B8/

https://edin.bg/recepti/r-218787-%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80% … D0%B9%D1%8A%D1%80

# 8
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Записвам се в темата с един въпрос - ползвате ли хартиени или силиконови подложки и от кои сте доволни? Откъде ги купувате? Излизат ми само някакви съмнителни сайтове.
Във фурничката кавото искаш, ако е с кошница по-добре без тях, пречат на циркулацията. Като са съмнителни от сайтове иди във стандартен магазин и виж на място.

# 9
  • Мнения: 3 949
Аз хартиени си поръчах от Алиекспрес, евтини бяха и много. Силиконови също. Но да, пречат и не става добре, мазнината остава, докато без него се оттича под решетката и храната става хрупкава. Но пък за "омлети" е супер решение, така че си им намирам приложение.

# 10
  • Мнения: 491
Давайте идеи за риба, че в другиден е Никулден. Нямам предвид шаран, а всякаква риба, която сте опитали и сте останали доволни.

# 11
  • Мнения: 1 016
И аз се включвам с питане за стек от риба тон някой дали е правил? На тиганчето около 3 минути на страна го правя, но на  фраера не съм пробвала и не знам колко време и на какви градуси би следвало да се направи?

# 12
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 762
Благодаря за новата тема 🤗 Аз само запис, нямам опит все още. Ползвам я разбира се, моят фрайер е фурничка, но по-скоро спорадично.

# 13
  • Berlin
  • Мнения: 11 272
Само сьомга съм правила, за 8-12мин зависи колко е дебело парчето, на AF, 200гр.

# 14
  • here and now
  • Мнения: 4 273
Някой има ли опит с пуешки филета?
Овкусяване, градуси, програма...

# 15
  • Мнения: 1 016
Стек от риба тон предварително мариновани с лимонче, зехтин че, черен пипер, сол и девисил. Подправките са на вкус.
15 минути на 160 градуса с едно обръщане.

# 16
  • Мнения: 20 179
Шаран, стана страхотен, но и шарана беше хубав. Овалян в царевично брашно и намазан с олио, 15 мин. на 140°, и после 10 мин. на 180. Обърнах го и 10 мин. на 180°

# 17
  • София
  • Мнения: 6 184
Аз съм се приготвила едни пъстърви да пека / "пържа" утре.  Те пък огромни и за да се поберат цели им резнах главите и опашките (така де и котето трябва да хапне).
Спряла съм се на тази рецепта, пък да видим дали ще стане.
Ако се поберат 2 бройки (от 4-те) ще ги правя във фрайера. Ако се наложи да ги цвъцкам една по една, ще ги метна и 4-те във фурната.

Вчера пържих тиквички. Ние ги ядем само омазнени (без панировка и набрашняване) на 200 градуса за по 15 мин. всяка порция. Въпреки, че верса-та побира доста като площ, все пак се зачудих няма ли някакво изобретение, което  на нещо като крачета да сложи втора решетка и да се оползотвори не само площа, а и височината на кошницата.

ПП. открих го изобретението в али експрес 13-14 долара за три кошници една върху друга. Дали си заслужава?

Последна редакция: вт, 05 дек 2023, 23:34 от Gorg0nzola

# 18
  • Мнения: 12 964
Ако съдя по това как са във фраер тип фурничка - там не съм впечатлена ако слагам на няколко реда неща. Решетки има възможност да се сложат на 3 нива, между тях е 2 пръста някъде разстоянието. Ами, горните се сготвят осезаемо по-бързо, иска да се наглеждат и разместват и си е играчка.  Иначе добре звучат, но бих си имала едно на ум че може и да не е чак толкова добре на практика.

# 19
  • София
  • Мнения: 6 184
И аз това прочетох като коментари и в али-то, и в амазон, че е прекалено тясно разстоянието между нивата (когато са три нива). Става да се поберат тиквички, калмарени (лучени) кръгчета и картофи нарязани на тънко за чипс. Ама колко равномерно ще се сготвят е под въпрос.
Реших първо да си взема един комплект тип амазон-ски (че се намират в разни софийски магазинчета), с една скара на крачета (на практика ще даде две нива), една поставка за шишчета и две силиконови чантички. А от али-то намерих 3 скари за 5$ и може от тях да поръчам. А ако случайно ми хареса, ще си поръчам още една за другото гнездо и една квадратна за cosori-то на майка ми Rolling Eyes

# 20
  • Мнения: 12 964
Знаеш как за обикновена фурна има едни тавички за пица на по 3-4 етажа, до сега не познавам и един доволен от тях и искат и те разместване по няколко пъти. Хем във фурната има повече време за готвене и е по-вероятно да стане равномерно. Представи си във фраера, дето всичко става за нула време - вероятността да останеш доволна от това приспособление не ми изглежда хич голяма.
Дано да греша, де, похвали се като пробваш.

# 21
  • Мнения: 142
Момичета, не веднъж съм "пържила" пъстърва във фрайера, тип фурна е. Тясно е факт, аз слагам най-долу скара. Ползвам силиконови подложки с дупки (от али-то, доволна съм) само на скарата ми залепва дори и омазнена с олио. Махам опашка и глва, по диагонал, според размера, може и две. Лимон, олио, сол...стандартното. Слагам, по някое време обръщам. Няма да лети олио, няма я тази натрапчива миризма на пържена риба, не стоя да я наглеждам. Във фурната ще метна омазнени и овкусени кореноплодни и вечерята е готова. Весело и наздраве.
Утре може и да му излезе късмета да го изкъпя, само да му сваля вратата Simple Smile

# 22
  • София
  • Мнения: 6 184
От сутринта тичам по задачи в този дъжд и не бях сложила залък в устата си, само 2 голи кафета. Като се довлякох у нас, казах на мъжа, че умирам от глад и веднага само си измих ръцете и пуснах фрайера да загрява. Докато се преоблека беше готов и метнах предварително подготвените 2 от 4 пъстърви върху хартия за печене. На 200 градуса за 15 мин. (беше си останала настройката от тиквичките). Само олио и сол им бях сложила на рибоците, за всичко друго забравих. Докато сложа чинии и налея бира, подсвирна за обръщане. Е толкова едри риби трудничко ги обърнах със щипките, но това да е. Казахме си едно наздраве и готово.
Стана великолепна. Не знам аз ли бях много гладна, рибата ли беше много хубава. При всички случаи кожичката стана хрупкава като на пилешките бутчета и много ми хареса. Никога не съм яла рибя кожа, винаги я бутах настрана преди.
След рибата изтръсках и малко бланширани картофи като за гарнитура за мъжа. Той не беше толково освирепял като мен и си ги изчака и тях 6-7 мин.
Та много съм доволна от рибата. Честит празник на празнуващите!

Поръчах засега аналогичен комплект от OLX-a  за 30 лв. от прекупвач от Амазон, утре трябва да дойдат и ще ги тествам.

# 23
  • Мнения: 8 534
Снощи правих млечна салата и се сетих,че орехите за млечната са сурови .
Мернах едно количество около 350 гр във фрайера и за 2 минути станаха супер.Останах много доволна.Вместо да ги пека във фурната и да ги наблюдавам

# 24
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 762
MG18, на какви градуси?
А, вчера пекох пилешки крилца и бутчета овкусени. Хареса се.

# 25
  • Мнения: 8 534
MG18, на какви градуси?
А, вчера пекох пилешки крилца и бутчета овкусени. Хареса се.
200 гр
Сина ми ги сложи на 5 минути,но на втората бяха готови.
Моя фрайер е на Филипс 2200kw,ако твоя е по слабичък,трябв да коригираш минути

# 26
  • Berlin
  • Мнения: 11 272
Лешници пекох аз, също много бързо станаха.

# 27
  • Мнения: 1 016
Някой да е правил патешки бутчета във фраера? Ще помоля за рецепта.

# 28
  • Мнения: 4 313
Извинявайте за снимката!Благодаря за идеята за варени яйца 10 мин на 160°

Последна редакция: нд, 10 дек 2023, 00:01 от red soul

# 29
  • Мнения: 8 534
Извинявайте за снимката Благодаря на идеята за варени яйца 10 мин на 160°

Супер

# 30
  • Мнения: 9 199
15мин - 180*
картофи огретен

# 31
  • Мнения: 4 313
Здравейте,на майка еърфрайер-а е с кошница и много трудно се чисти.Кисна,обезмаслено,търкам и все едно не е чистене.Тв няма суюъдомиялна.Оня ден в група видях съвет за чистене.Обаче включва вода,а знам че не се слагат течности в него.Искам сега,когато ида да и го изчистя,но дали кога да ползвам тоя съвет,според вас?
 

# 32
  • Мнения: 20 179
Защо да не се слагат течности?🤔
Не съм запозната, но съм слагала по малко.
Аз видях някъде съвет за почистване с таблетка за съдомиялна. Сипваш в съда топла вода, слагаш таблетката и пускаш да работи 30 минути.

# 33
  • Мнения: 4 313
Не знам,може би защото ще я завихри вътре.Така пише в книжките на грайерите Тук съвета е за 250 мл вода и се чудя да не и разваля фрайера на майка.

# 34
  • Мнения: 20 179
Прочетох и за почистване с пяна за фурни от ДМ, жената си е измила и реотана 😎

# 35
  • Мнения: 14 103
Във Филипса съм слагала вода и сода, но го пуснах за доста по-кратко, нищо му нямаше. Иначе две колежки си чистят пералните с таблетки за съдомиялна.

# 36
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 762
Аз също ползвах пяна за фурна. Изчисти много добре.

# 37
  • Мнения: 4 313
За кошниците-мрежите им се чистят трудно За рях питам

# 38
  • Мнения: 5 745
Не знам,може би защото ще я завихри вътре.Така пише в книжките на грайерите Тук съвета е за 250 мл вода и се чудя да не и разваля фрайера на майка.
Аз винаги, когато пека месо наливам малко вода на дъното, за да не е загаря мазнината, а и месото става по- сочно от парата. Когато бях с Филипс наливах повече вода, сега с ИП капвам малко.

# 39
  • Мнения: 20 179
И аз така правя, ако искам нещо да не ми е много сухо. С изключение на панираните неща.

# 40
  • Sofia
  • Мнения: 1 408
Тестените обръщате ли ги?!
Пекох баница за първи път, за 35 мин. на 180°С, за последните десетина я обърнах. Моят уред нагрява само отгоре. Сега е сплескана, но иначе ок.

# 41
  • Мнения: 20 179
И моят пече само отгоре, обръщам ги, но допичам по-малко време, отколкото пека първоначално отгоре.

# 42
  • Асеновград
  • Мнения: 3 097
Тестените обръщате ли ги?!
Пекох баница за първи път, за 35 мин. на 180°С, за последните десетина я обърнах. Моят уред нагрява само отгоре. Сега е сплескана, но иначе ок.

И двата ми уреда/ с кошница и тип фурна/ нагряват само отгоре. За тестени това е проблема,че ако не се обърнат остават отдолу недопечени. Затова, и вече не правя в тях друго освен мъфини в малки форми, те се изпичат.

# 43
  • Мнения: 6 164
Наскоро ъпгрейтнах на фурничка и миналия ден правих кекс в силиконова голяма цяла форма на 170 градуса за 40 мин. - изпече си се превъзходно.

# 44
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 762
За кошниците-мрежите им се чистят трудно За рях питам
моят фрайер е тип фурничка.

# 45
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Тестените обръщате ли ги?!
Така както си я сложила в алуминиева тавичка се спира обръщението на въздуха и няма как да се опече отдолу. Трябва или да я обърнеш или да слагаш в кошницата която е на дупки и въздухът минава и отдолу.

# 46
  • София
  • Мнения: 1 272
Моят пече повече отдолу и се налага обръщане на баничките.
Присъединявам се към питането за лесно миене на мрежеста кошница - старият ми е с такава и е голяма гнусотия.

# 47
  • София
  • Мнения: 6 184
Тези дни отново опряхме до пържените картофи (бланшираните не се харесаха на вкус) и горе-долу си нагласих рецептата за типа "воднисти" картофи, каквито са повечето май по нашите вериги магазини.
Дадох си сметка, че в инстант пот - верса зон, като има по-голям обем, освен че трябва да сготви повече храна, трябва и да загрява по-голям обем въздух, затова рецептата от сайта им си я ъпгрейднах така:
20 мин. на 120 градуса - с разтръскване при сигнала и
20 мин. на 165 градуса - с разтръскване при сигнала.
Най-после станаха чудесни за нашия вкус, като сложих 1,200кг. картофи (мерих ги обелени и нарязани), но мисля, че и с 1,500кг. ще стане  (ще тествам скоро).

# 48
  • Асеновград
  • Мнения: 3 097
Тези дни отново опряхме до пържените картофи (бланшираните не се харесаха на вкус) и горе-долу си нагласих рецептата за типа "воднисти" картофи, каквито са повечето май по нашите вериги магазини.
Дадох си сметка, че в инстант пот - верса зон, като има по-голям обем, освен че трябва да сготви повече храна, трябва и да загрява по-голям обем въздух, затова рецептата от сайта им си я ъпгрейднах така:
20 мин. на 120 градуса - с разтръскване при сигнала и
20 мин. на 165 градуса - с разтръскване при сигнала.
Най-после станаха чудесни за нашия вкус, като сложих 1,200кг. картофи (мерих ги обелени и нарязани), но мисля, че и с 1,500кг. ще стане  (ще тествам скоро).
Пресните картофи, след като обеля слагам в центрофугата за салати и въртя. Така доста голяма част от водата в картофите се смъква. Ако и малко се посолят излиза още вода.

# 49
  • София
  • Мнения: 6 184
О, да оцедени разбира се. Аз нямам центруфуга, омръзна ми да ги забърсвам с кърпа и просто ги оставям да се оцедят хубаво в гевгир. Но като цяло си има сортове по-хлебно нищестени и по воднисти. Защото преди 2-3 седмици като го взех уреда се оплаквах, че по класическата рецепта на 180 градуса. Отвън прегарят, а отвътре остават сурови. Та ако има някой с голям фрайер и се мъчи като мен, да съм полезна ако мога.

# 50
  • Мнения: 14 103
Днес пекох свинско месо и лук (190°С, 35 мин.). За лука са високи градусите, та другия път в двете зони. Но пък вкусен стана, месото също се получи сочно.


П.П. Да добавя и бутчетата. Такава хрупкава кожа се получиии... вкуснотия. И тях, и месото пекох на програма roast, с обръщане.

# 51
  • Варна
  • Мнения: 5 545
Чудесно изглеждат бутчета. На колко градуса и за колко време са печени? Моят елементарен уред има една врътка с градуси и една с минути.

# 52
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 393
Ами то реално тези две врътки са достатачни, всичките десетки програми са просто маркетингов трик. Така или иначе, на всяка програма имам възможност и за ръчна настройка на време и Т.

# 53
  • Мнения: 12 964
Каквото съм приготвяла, ако има готова прогрома точно за това, съм я пробвала. Повечето по веднъж Grinning После предимно съм решавала че искам малко по-различна температура или време, т.е. пак си ги настройвам аз а иконките стоят за украса.
Малко като с микровълновите дето в днешно време и те имат програми, но не познавам човек дето да ги ползва.

# 54
  • Мнения: 14 103
И мен ако петате, то все е горещ въздух, как го "пече", как го "пържи"...? Ама деТ се вика - имам програми, угаждам си.  Joy Joy
И в момента пека бутчета. Предния път на 204°, сега ги сложих на 200, за 35 мин. Но ако ми се стори, че имат нужда от още малко време, ще увелича.

# 55
  • София
  • Мнения: 1 272
Момичетата с Косори или Ръсел Хобс, правили ли сте пълнени чушки и как точно? Аз ги правя в тенжера под налягане и слагам всичко сурово. Тук предполагам, че ще е различно Thinking

# 56
  • София
  • Мнения: 500
Преди правех чушки на фурна, а и сега понякога. Плънката на котлон. Долива се вода леко да набъбне ориза, но да е полусварен. Слагат се напълнени те чушки в тавичка с вода и 20 Мин 170 градуса с вентилатор.

# 57
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Пробвах пълнено пиле, но му се чудех да не остане сухо и т.н. затова го мариновах предварително в солена вода с подправки и лимон. Плънката беше почти готов ориз, подправки, сурова кайма, запържен лук и галета. Беше в тарелка заради маринатата и за да се зачерви отвсякъде го обърнах след половин час, после му дадох още 20мин от другата страна, а и не бях сигурна доколко е готова плънката. Пече се общо 55мин на 180С, много добре стана.

# 58
  • here and now
  • Мнения: 4 273
Идеи за цяло парче свински бут?

# 59
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Идеи за цяло парче свински бут?
Не съм правила, но казват че става добре. Мериш колко му е теглото и смяташ времето за печене, 20мин на 200С, плюс по 25мин на всеки 500г на 180С. После пробваш с вилица и ако трябва продължаваш печенето докато стане както ти харесва.

# 60
  • Мнения: 8 534
Йоли има едно чудни свинско с лимонов сос

# 61
  • here and now
  • Мнения: 4 273
Благодаря, ползвах тази рецепта https://lovefoodnotcooking.com/recipes/air-fryer-roast-pork/#recipe
Почти, както Eфибуш препоръча.
Стана много добре, на 180 градуса пекох, с термометър проверявах месото. Сложих половината за проба, другата половина я сувиднах, но определено ще правя пак.

# 62
  • Благоевград
  • Мнения: 2 867
Тези вкусни картофи приготвихме днес. Нарязах на ренде Бьорнер 4 големи картофа. Накиснах за 1-2 минутки във вода, след това ги измих и подсуших с центрофугата. Сложих 3-4 с.л. зехтин и включих на програма за обикновени сурови картофи. Уредът е Филипс ХХЛ. Картофите станаха хрупкави отвън, меки отвътре. Самата им форма беше тънка, другият път ще пробвам една идея по-широки парченца.

# 63
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
За такива тънки картофки според мен трябва да се намали времето. Аз ги режа на по-дебело иначе загарят крайчетата. Въпрос на вкус естествено.

# 64
  • Благоевград
  • Мнения: 2 867
За такива тънки картофки според мен трябва да се намали времето. Аз ги режа на по-дебело иначе загарят крайчетата. Въпрос на вкус естествено.

И аз мислех, че ще изгорят, но се получиха добре. Следващият път ще ги извадя няколко минути по-рано. Благодаря за съвета!

# 65
  • Мнения: 5
Здравейте вчера ми подариха airfryer digital 5S Taurus... Може ли мнения и ползвате ли силиконови подложки 🙃

# 66
  • Мнения: 12 964
На каква температура печете тиква в еърфраера? Взех една малка цигулка, ще я нарежа и на парчета де, но не си спомням преди на колко градуса съм пекла тиква че скоро не съм. Времето ще го нагодя с проби, фраерът ми е фурничка и тиквата ще е в тавичка.

# 67
  • Мнения: 142
На каква температура печете тиква в еърфраера? Взех една малка цигулка, ще я нарежа и на парчета де, но не си спомням преди на колко градуса съм пекла тиква че скоро не съм. Времето ще го нагодя с проби, фраерът ми е фурничка и тиквата ще е в тавичка.

И аз съм с подобен, но нещо моята цигулка не се получи...изсъхна една, не ми хареса. Пекох в силиконова форма ма 180 градуса, до готовност, с малко вода на дъното. Предпочитам да я пусна първо на кукъра, с програма пара и тогава да я запека.

# 68
  • Мнения: 25 674
Аз тиква съм пекла само на малки парченца, заедно с други нарязани плодове – дюля, круша, ябълка – и орехи. С малко захар или мед, без вода, те си пускат достатъчно сок. Не съм засичала време, просто периодично разбърквах до готовност.

# 69
  • Мнения: 12 964
Нямам възможност да я сваря първо, разполагам само с микровълнова и еърфраер откъм уреди за готвене в момента.
И моите опасения са да не стане суха.
Гледах из интернет някакви от сорта на 200 градуса за половин час, нещо не ми вдъхват доверие обаче. Вярно че цигулката по-бързо става ама все пак.

# 70
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Тиква режа на резени по 2см дебели и слагам на 180С за 20мин, гледам докъде е станало и ако трябва оставям за още малко. Пускала съм снимки, стават си нормално, но не слагам овкусители защото не искам да се маца много еърфраера. Ако са на по-едри парчета и стърчат загаря горната част, но пак не е сухо, то вътре си се задушава в това малко пространство. Слагай за по-малко време и ще си проличи колко им е нужно, следващия път ще си нагласиш точно.

# 71
  • Мнения: 5 745
Аз бих сварила тиквата за 10- 15 минути в микровълновата и после да се запече във фраера.

# 72
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Аз бих сварила тиквата за 10- 15 минути в микровълновата и после да се запече във фраера.
Това пробвано ли е? Микровълновата доста суши.

# 73
  • Мнения: 20 179
И аз бих я врътнала първо в микровълнова, сипи и малко вода в нея или в съда, ако я слагаш в нещо.

# 74
  • Мнения: 12 964
Метнах я направо в еърфраера, само леко омаслена, на малки парчета е. Порязах се докато я белих и рязко спря да ми се занимава с допълнителни маневри... Ще пробвам така, за начало сложих 20 минути на 200 градуса както гледах из нета, като изтекат те ще видя нататък как ще процедирам. Разчитам на това че е цигулка, а не големите сиви тикви които обикновено пече майка ми, дето им трябва супер дълго време да се сготвят във фурната.

Такам, 200 градуса определено е глупост, много бързо смени цвета по крайчетата, та намалях. Иначе стана доста по-бързо отколкото очаквах, като спра да си ближа раните ще изпека и другата половина, тия дни ще е Grinning

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 17:54 от natka

# 75
  • Мнения: 5 745
Аз бих сварила тиквата за 10- 15 минути в микровълновата и после да се запече във фраера.
Това пробвано ли е? Микровълновата доста суши.
Аз я варя на пара, но веднъж или два пъти за малки количества съм я варила в микровълновата. В йена с капак и малко вода.

# 76
  • Мнения: 9 199
30* AF -  French fries

# 77
  • София
  • Мнения: 6 184
Пекох два пъти тиква. Понеже уредът ми е голям се побира половинка неголяма тиква.
Първият път пекох тиква Матилда и цялата половинка тръсната върху решетката. Пуснах на 180 градуса, за 30 мин. на програма за печене. Не беше готова и се наложи да я пусна за още 30 мин. на еър фрайер. Стана, но беше суха - може и от сорта да е било.

Вторият път пекох тиква цигулка. Не ми се щеше да си цапам решетката и затова двете четвъртини от издължената част сложих в двете силиконови кошници + добавих по малко вода в тях. Този път пуснах директно на еър фрайер за 35 мин. на 180 градуса. При сигнала за обръщане ги врътнах с кората нагоре, т.к. бяха почнали лекинко да се запичат по повърхността. За 35 мин. стана готова идеална сочна.
Не знам дали сочността е била от сорта на тиквата или от добавената вода.
Другите две четвъртинки от частта със семките, станаха още по-бързо, т.к. там тиквата е по-тънка. Та не си изкараха програмата докрай.
Определено на еър фрайер режим при мен станаха по-бързо отколкото в режим печене. Но може и да е било от факта, че ги пекох втория път на четвъртинки, а не на половинка като първия път.

# 78
  • София
  • Мнения: 1 011
А как печете цели бутчета? Пуснах ги два пъти на 200 градуса по 20 минути и ми се струва, че пак бяха леко недопечени вътре и леко жилави. Има ли някаква тънкост?

# 79
  • Мнения: 12 964
20 минути са малко за цели бутчета според мен. Пека на по-ниска температура, примерно 180 за 15 минути, обръщам и още 15 на 170 да речем. И вече преценявам, ако са по-големи, може и да добавя още 10 минутки. Това последното за цели или само горни бутчета, че там си е доста голяма цяла мръвка. Ако са само долни, няма да има нужда.
За това колко са изпечени, най-сигурно ако имаш термометър да провериш с него как са вътре. Казвам го защото в еърфраера стават с хубаво изпечена кожичка, но вътре са по-сочни отколкото ако печеш във фурната, това може да те заблуди че са сурови още. При теб за 20 минути не ще да е било заблуда де.

# 80
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
А как печете цели бутчета? Пуснах ги два пъти на 200 градуса по 20 минути и ми се струва, че пак бяха леко недопечени вътре и леко жилави. Има ли някаква тънкост?
Да, тънкостта е да ги печеш по-дълго. 35мин поне, зависи колко броя слагаш, може да имаш и програма.

# 81
  • Мнения: 276
А как печете цели бутчета? Пуснах ги два пъти на 200 градуса по 20 минути и ми се струва, че пак бяха леко недопечени вътре и леко жилави. Има ли някаква тънкост?

Само за долната част на бутчетата е около 25 мин на 185-190, ако са по-едри добавям някоя минута отгоре. За цели бутчета мисля че поне 10 минути повече.

# 82
  • Мнения: 142
Аз да благодаря за идеята за печене на ядки във фраера. Ще остана без ядки усещам Simple Smile три пъти пекох днес докато си говорихме за вечерята какво ще се слага.
Директно на решетката скара, без да мокря, с вертикален съм.

# 83
  • Мнения: 67
Здравейте момичета. Няколко пъти правя крем карамел, но вече два пъти ми се случва сместа в 2 от чашките да си остава абсолютно течна, а в останалите чашки да е добре изпечена. Пека ги за 5 минути на 200 * и после около 45 минути на 100 *.
Не разбирам защо става така. Моля, помагайте Simple Smile.

# 84
  • Мнения: 1 574
Не може да ги обдуха добре. Пробвай да ги слагаш по-нарядко.

# 85
  • Мнения: 1 016
Да, и аз мисля, че ако оставиш разстояние между чашките ще се получат по-добре. Не е нужно да е много разстоянието, а просто да не са плътно една до друга.

# 86
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Пълнени патладжани правих, станаха доста бързо. Разполових ги, издълбах малко и сложих "лодките" да се пекат в еърфраера за10мин на 180С само леко намаслени. През това време в тиган запържих малко лук, кайма и издълбаната сърцевина от патладжанчетата, подправчици, накрая добавих настърган кашкавал. Всъщност понеже плънката се получи доста бързо, не изчаках десетте минути за лодките и ги отворих след 8мин. Пекох ги в силиконова съдинка за да не маца. Напълних и върнах за още 10мин, това беше, накрая поръсих кетчуп.

# 87
  • През девет планини в десета...
  • Мнения: 1 272
Супер са станали патладжанчетата. Аз да ви питам тези силиконови кошнички не спират ли движението на въздуха някак си

# 88
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Супер са станали патладжанчетата. Аз да ви питам тези силиконови кошнички не спират ли движението на въздуха някак си
Мерси Hug Ами и аз това се чудех, но в случая стана добре, всъщност затова пекох патладжана първо без плънката, иначе се опасявах че няма да се опече отдолу. Риба също съм правила в тази кошничка, макар че пак е нещо което се готви лесно и стана нормално опечено. Не знам дали има разлика защото са специално за еърфраери, много са тънички.

# 89
  • Мнения: 9 199
170*  програма "bake" 20min.


обърнах 2 да се види и отдолу как са изпечени



по тази рецепта на Ваня Джорджевич, 3-ти път ги правя закуска за 5 мин. приготвяне и 20 печене.

https://privanya.blogspot.com/2015/12/blog-post_29.html

п.с. правих ги и на фурна. Но, на АФ станаха потвърдено, по меки и вкусни

# 90
  • Мнения: 12 964
Много добре изглеждат. Твоето Косори с двата реотана ли беше? Изглеждат добре изпечени и отдолу.

# 91
  • Мнения: 9 199
Натке
да,  дуал блейз

# 92
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Яйца за сандвич, 9мин на 130С.

# 93
  • Пловдив
  • Мнения: 794
Пилешки гърди:




Рецептата: https://www.instagram.com/p/CzrKAbjoqJ8/

**Не сложих чоризо, а шунка (първия попаднал ми колбас в хладилника)
**Пекох на 200 градуса, но увеличих малко времето от зададеното в рецептата
**Моя еър фрайер е само с горен реотан и се сготвиха добре, не се наложи да ги обръщам.

# 94
  • София
  • Мнения: 11 495
Освен шунка какво друго има?
И колко минути на 200 градуса?
Изглеждат много апетитно Hug

# 95
  • Пловдив
  • Мнения: 794
Освен шунка какво друго има?
И колко минути на 200 градуса?
Изглеждат много апетитно Hug

Песто, шунка и моцарела има в гърдите. Отвън аз ги намазах със сол, черен и червен пипер.
Пекат се на 200 градуса за 17 минути. Аз малко увеличих времето (общо 20-25 минути), за да получат загара, който искам.

# 96
  • Мнения: 12 964
Може би си зависи и от това колко са големи филетата, в рецептата все пак са дадени като бройка а не като грамаж. Все ще има малко разлика като време.

# 97
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Сочни ли бяха вътре филенцата?

# 98
  • Благоевград
  • Мнения: 2 867
И аз снощи правих във Фрайчо телешки кюфтенца и печени зеленчуци.
Каймата омесих с 1 яйце, настърган кромид лук, магданоз и малко галета. Направих на малки кюфтенца и сложих в намазана хартия за печене. Готвих около 30 минути на 200 градуса, станаха чудесни. Вътре сочни, отвън с приятен загар. Обърнах веднъж. Филипс ХХЛ.

След тях отново в хартия за печене сложих кромид лук, моркови, тиквички, зелена и червена чушка, гъби. Овкусих със сол, зехтин, подправки по избор и за 20 минути на 180 градуса. След това още 16 минути на 200 градуса, като на всеки 10 минути разбърквах. Да си оближеш пръстите.

# 99
  • Мнения: 12 964
30 минути на 200 градуса ми звучи като много дълго за малки кюфтенца, бих ги опитала следващия път дали не са готови по-рано от това.
Вярно че заради хартията няма как да ги обдухва добре, но пак много ми се вижда. Освен ако представите ни за "малки  кюфтенца" не се различават с много, де Grinning

# 100
  • Пловдив
  • Мнения: 794
Сочни ли бяха вътре филенцата?

Да, имах одобрението на мъжа ми, който е перфекционист и винаги критикува манджите ми 😄

# 101
  • Мнения: 3 731
Здравейте, за пъстърва в еър фраер Тефал, какво ще ме посъветвате, овкусила съм я с лимон, сол, зехтин и подправка. После върху хартия за печене ако я сложа да се пече добре ли е,притеснява ме ,че е в течност и колко ще се  отцеди. Дали няма да я направя на каша. Благодаря, това ми е второто ястие за сега Simple Smile

# 102
  • София
  • Мнения: 1 488
Не става на каша, запича се. Няма никакъв проблем, че е на хартия. Просто, ако се наложи, трябва да се обърне.

# 103
  • Мнения: 3 731
Благодаря и забравих и нещо друго важно да попитам, едната я разполових, но ми се стори много тъничка , и другата я оставих цяла, как е по-добре на половинки или цяла ?

# 104
  • София
  • Мнения: 1 488
Всякак става, просто се следят да не се изсушат много. Аз иначе цели ги пека, защото стават бързо.

# 105
  • Мнения: 3 731
Благодаря много Heart

# 106
  • Бургас
  • Мнения: 197
Дали стават за печене лидълските стъклени купички от крем брюле?

# 107
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 393
Стават, поне тези, които имам. От Делукс серията?

# 108
  • Бургас
  • Мнения: 197
Питането ми е за тези в които има крем брюле,по две са в кутия.

# 109
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 393
Тези стават, за други не знам

Скрит текст:


# 110
  • Бургас
  • Мнения: 197
Да,от тези.Благодаря,притеснявах се да не се пукнат.
Тези стават, за други не знам

Скрит текст:


# 111
  • София
  • Мнения: 42
Някой може ли да каже дали могат да се изпържат панирани пилешки хапки на този фритюрник? Досега винаги на тиган съм пържела и ми е любопитно дали си струва да си купя такъв.

# 112
  • Мнения: 3 731
Аз от скоро имам еърфраер и съм виждала че правят  за панирани хапки, назад видях и рецепта. Вчера правихме сурова наденица в него , стана добре без никаква допълнителна мазнина се изпече добре, не беше суха.

# 113
  • Бургас
  • Мнения: 1 233
Могат да се изпържат, естествено. Нали това е смисъла на еърфраера, да пържи но без да са напоени в мазнина като в тигана. Аз правя и панирани с корнфлейкс.

# 114
  • Мнения: 1 574
Мен повече на тиган няма сила, която да ме застави да ги правя. Използвам тази рецепта и стават много добре:
"Мариноваме пилешките хапки, панираме в брашно, яйца с подправки, галета /корнфлейкс/, напръскваме с мазнина, нареждаме на решетката за повдигане, 10 мин / 200 гр"

Може и да не се обръщат. Времето е ориентировъчно, според големината.

# 115
  • Мнения: 12 964
Супер си стават панираните неща, номерът е панировката отвън да се омасли леко - най-лесно става със спрей наистина но ако няма такъв и с четка не е невъзможно. И оставям за малко да "дръпне", примерно панирам цялото количество и нареждам върху поднос и напръсквам като ги сложа там. Докато приключа, първите са готови да влизат във фраера. Ако се пропусне омасляването, остават едни сухи опечени трохи отвън, а не вкусна панировка.
Обръщане дали ще се наложи зависи и от фраера, и от това колко са големи нещата и има ли достатъчно разстояние да циркулира добре въздухът. За хапки обикновено стават всякак, но примерно шницел... ами че то дъното е покрито с него, само отгоре се обдухва. Обръщам си ги. Кашкавал все не смея да сложа без да е върху картия, все си мисля че все някое парче ще потече из решетката. Съответно пак с обръщане.
За себе си рядко си позволявам стандартна панировка защото избягвам да ям такова нещо, но съм пробвала достатъчно пъти - одобрява се и от мен, и от околните. Пилешки хапки (стандартно с галета или с натрошен корнфлейкс), виенски шницели, Кордон Бльо и всякакви такива. Стават си много добре.
Е, става по-бавно отколкото в тигана, факт. Но с тиганите хич не се обичаме за пържене, така че мен ме устройва като опция.

# 116
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Нали това е смисъла на еърфраера, да пържи
Това бяха старите еърфраери, новите са си просто фурна и не пържат, а пекат.

# 117
  • Русе
  • Мнения: 11 922
Каква е разликата между старите и новите, че посочвате въпросната разлика. Моите уреди -3,4 имам - в апартамент, вилаи един за караваната,приготвят картофите като пържени, а не като печени

# 118
  • Мнения: 4 173
Може би зависи дали се правят на дъното или повдигнати на решетката. Открих, че когато са на 2-ро или 3-то ниво на решетката в airfryer-а си стават като пържени. Само им слагам малко мазнина. Обикновено масло.

# 119
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Каква е разликата между старите и новите, че посочвате въпросната разлика.
Слагаха се няколко лъжици олио, което вече не е нужно.

# 120
  • Мнения: 458
Уж следях темата преди,но някак я изгубих.Имам 2 въпроса -1 е има ли тема само за фраери тип фурничка? И 2 е има ли сполучлив начин за правене на тиквички в такъв фраер? Че сега се засилих,но реших първо да почета.Предишния път нещо не ми се получи,ама и аз по тъп начин пробвах.

# 121
  • Мнения: 4 313
Изпуснах ви нещо.Това ли беше темата с рецептите?
Пробвах сега"киш",видях идеята  от инста,с тортия,вместо блат.Моят е със спанак,домати и сьомга.Понеже нямаше рецепта,импровизирах и другия път ще сложа повече сметана.

# 122
  • Мнения: 7 290
Някой "пържил" ли е патладжани във фраер тип фурна? Ако да, може ли подробности- градуси, време, с брашно, без, върху хартия или на решетката?Благодаря!

# 123
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 762
Аз съм пробвала да "пържа" патладжан във фрайера тип фурничка. Този лилавият не става. Остава бял, или прегаря, и хич не ми харесва. Веднъж правих от черният патладжан във фрайера и май стана по-добре. Но общи взето не ми харесва, или аз нещо не го правя както трябва.

# 124
  • Мнения: 4 173
Днес правих патладжан, нарязан на кубчета със сол и зехтин. Пуснах го на 180 градуса за 30 минути. Стана като пържен на тиган.
Но го правих на най-ниското положение, което е като фурна. Разбърках го няколко пъти. Хареса ми.

# 125
  • Бургас
  • Мнения: 1 233
Пържения патладжан ми стана любим. По-хубав ми е и от тиквичките. Нямам фурничка, но предполагам ще стане по същия начин. От всички опити, най-вкусен става според мен като първо се омазни и след това се набрашни. Нарязан на пръчици, слагам в купа и добавям две три лъжици олио, разбърквам добре и след това ръся с брашно и раздрусвам купата да полепне навсякъде брашното. Така не пресъхва и нагарча. Пържа на максимума. Моя е 200 градуса. Нагласям на 20 минути и като преценя, че става за разбъркване, раздрусвам кошницата.

# 126
  • София
  • Мнения: 1 586
Аз да се оплача, че от години имам еър фраер. Още, когато бяха по-скъпи от комбинираните печки Smiley Имах Филипс ХЛ с тъч скрийн (ейй) и беше страхотен. С годините от горещината тъч скрийна се разбъзика и почна сам да си намаля/увеличава градуси и време. Дойде време за нов и не ми се даваха отно 450-500лв и си взех най-обикновен на Тефал най-простия модел с въртящи се копчета. Ми, картофите не ми стават и не ми стават като на Филипса. Режа ги като картофи за пържене, мия, подсушавам, овалвам в кокосово масло и пека, бъркам на някакво време. Някои са сурови, други са прегорели и то за по 30-40мин. На Филипса ставаха за 20мин.

Аз ли не съм добре, или....

# 127
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Някои са сурови, други са прегорели и то за по 30-40мин. На Филипса ставаха за 20мин.
Книжка с рецепти няма ли към машинката? А готови програмки? Не каза на каква температура е било, в кошница, в тарелка...

# 128
  • Мнения: 879
Аз скоро си взех на Лидл с цел проба, но много ми харесват пържените картофки. На 190 градуса за 20ина мин.

# 129
  • София
  • Мнения: 6 184
Петенце, минах през същото по Коледа с новия ми уред. Хем при мен стария беше допотопен тефал с бъркалка, а новият е инстант пот.
На новият трябва първо да ги "задуша" или "бланширам" на ниска температура картофите (125- 130 градуса за 20 мин. с едно разбъркване като ми свирне по средата и едно в края), а после да ги "запържа" на по висока 165-170 пак за 15-20 мин. и пак с едно разтръскване при свирката. Но при мен уреда е двоен по големина и затова времената са по-дълги. Във фраера на майка ми по 15 мин. на двете температури ги правя. Не на последно място зависи от сорта на картофите.И разбира се да не се препълва уреда.
Много по-голяма хамалогия ми е от стария уред, но поне при мен новият прави други неща чудесно.

# 130
  • София
  • Мнения: 1 586
В кошницата си ги пека, няма готови програми. Има си врътка за минутите до 1 час и градуси до 200. Пробвах ги както се сетите, на ниска температура примерно 150-160градуса по-дълго време, пробвах на 180 резултатът е един и същ. Чак се изнервям.

# 131
  • Мнения: 1 002
В кошницата си ги пека, няма готови програми. Има си врътка за минутите до 1 час и градуси до 200. Пробвах ги както се сетите, на ниска температура примерно 150-160градуса по-дълго време, пробвах на 180 резултатът е един и същ. Чак се изнервям.
И моят е абсолютно същият 😁Първият път пробвах картофи,не ми се получи и се отказах.Така или иначе ги избягвам като храна.На децата гювеч,мусака и супи,си правя на другата печка и котлон.
Но еърфраера ми е удобен най-вече за да могат децата сами да си правят нещо за ядене след училище.
А четох някъде,че картофи могат да се запекат само че след варене.Чудни запеканки биха станали😋

# 132
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
В кошницата си ги пека, няма готови програми.
А пълна ли беше кошницата и разбърка ли ги по някое време? Моя прави супер картофки, но при ако са на повече от един ред иска разбъркване. В началото омаслявам с олио, после им давам 25мин на 180С, посредата на готвенето разбърквам и накрая пробвам с вилица дали имат нужда от малко повече време.

# 133
  • София
  • Мнения: 1 586
Да, точно така ги правя, дори ги бъркам по-често,за да се изпичат равномерно...просто явно еър фраера пече на места по-слабо ли и аз не знам вече. От години ги правя по един и същи начин.

# 134
  • Мнения: 137
А четох някъде,че картофи могат да се запекат само че след варене.Чудни запеканки биха станали😋
По тази рецепта наистина стават страхотни картофи https://instantpot.bg/recepta/retsepta-za-perfektni-kartofi-uedzhis/
Но за "пържени" в Instantpot няма и няма сполучлива рецепта. Май не е до рецептата. На тази марка фрайър пържените картофи не се получават.

# 135
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Да, точно така ги правя, дори ги бъркам по-често,за да се изпичат равномерно...просто явно еър фраера пече на места по-слабо ли и аз не знам вече. От години ги правя по един и същи начин.
Значи е от сорта на картофите Smile

# 136
  • Мнения: 68
Да, точно така ги правя, дори ги бъркам по-често,за да се изпичат равномерно...просто явно еър фраера пече на места по-слабо ли и аз не знам вече. От години ги правя по един и същи начин.
Значи е от сорта на картофите Smile

Винаги има значение сорта на картофите. На моя приятелка бащата веднъж ми каза, че на хубавите картофи (за печене) няма никакво значение каква подравка ще им сложиш или в каква фурна ще ги печеш. За фраера пробвах различни видове бланширани и мисля намерих правилната марка - от Фантастико ги взимаме, нещо си "Mc...". Само те до момента се доближават най-много до пържените.

# 137
  • Мнения: 12 964
Те бланшираните все стават в еърфраера, но от сурови картофи да направиш "пържени" в еърфраера вече си иска да са подходящ сорт и малко повече врътни отколкото ако пържиш в съд с мазнина.
Аз да кажем че и малко пъти съм пробвала де, за идеята основно, че от няколко години не готвя картофи хич, но това са ми изводите от цялата работа.

# 138
  • Бургас
  • Мнения: 10 822
Аз "пържа" във фраера червени картофи. Не сладките, а тези с червената обелка. На тиган пак само от тях пържа. Стават си чудесни на Instant Vortex Plus с разбъркване поне 2 пъти/185 градуса 25-27 минути/. А напоследък ги смесвам и с един сладък картоф за разнообразие.

# 139
  • Мнения: 4 622
Обработвате ли пилешките бутчета преди да ги сложите да се "пържат"? Скоро купих филипс, снощи правих с домашна панировка (царевичен корнфлейкс, нишесте, подправки и яйце), но по-големите останаха някак леко сурови вътре.

Ядяха се, но предпочитам да са по-изпечени.

Първият ми опит с червени картофи, които знам, че стават уж за пържене, беше почти за хвърляне. Френски някакви. Обикновените български станаха много добре.

# 140
  • Berlin
  • Мнения: 11 272
Правила съм пилешки пържоли, само с подправки до готовност, което е около 30-35мин., но зависи пак колко са дебели, какво количество са, температура…

# 141
  • Мнения: 12 964
За 35 минути цели бутчета се изпичат, за пържоли определено и за по-малко ще станат. И нямам предвид на 200 градуса, обикновено на 180 ги пека. Или натрити на сухо с подправки, или в някаква марината, а когато мариновам в кисело мляко и подправки обикновено даже го намазвам върху кожата да има слой който да се изпече отгоре че много ми харесва. Изглеждат все едно са леко изгорели после, обаче си облизвам пръстите. Но за такива свалям с още 5-10 градуса температурата и удължавам малко времето иначе наистина прегаря върху кожата.
Бутчета панирани не съм правила, но си спомням първия път когато правих печени - страхотни бяха, обаче отвътре толкова сочни че ме усъмниха дали са достатъчно сготвени. При печене във фурна текстурата вътре е по-суха някакси, не че са изсъхнали но не са и толкова сочни. Бодох ги с термометъра да се уверя че са сготвени достатъчно Grinning Ако са и запечатани с панировка, още по-малко ще изсъхват, според мен.
При панираните бих готвила пак толкова време общо, колкото и без да са, вече може да се наложи да се нагажда заради панировката да не прегори. Но е нормално да са различни, пърженето е за по-малки парчета по принцип. Дори в КФС ги пържат под налягане доколкото знам, а не в нормален фритюрник. И техните са по-сочни отвътре отколкото нормално ако се изпържат/изпекат. Макар че ако са долни бутчета само, би трябвало да стане без проблем.

# 142
  • Мнения: 4 622
Ясно, трябва да наглася програмата. Леко мариновани, на програмата за бутчета, тя е за 26 минути на 180 градуса. Трябва да сваля градусите и да увелича времето. Като сложих едно останало за втора партида излезе изпечено, но на тънките места отиваше към изгоряло. Т.е. първите бяха на студено метнати, второто все едно с предварително загряване. Вероятно програмата е изчислена за малки бутчета Simple Smile

# 143
  • Мнения: 12 964
Аз готови програми не ползвам, нагласям си ги според както аз си реша. Като пробваш 1-2 пъти ще си видиш как ти е най-добре. Пробвала съм тук-там по някоя от готовите, колкото да тръгна от някъде, ама това е всичко. Че те и бутчетата не са ми винаги еднакво големи, те хората дето са го програмирали откъде да знаят какви ще сложа другия път?
Отделно че тук каквото и да ти напишем другите, има лека разлика между еърфраерите, според мен по-скоро в обдухването отколкото в нещо друго. Както и различните фурни не пекат на 100% еднакво, то си е на практика малка фурна де. Пробваш докато ти хареса.
Наскоро един приятел за пръв път се престраши да изпече пилешки бутчета, от малките бяха (drumsticks|. Фраерът му е голям, събира много. Обаче той слагаше по двечки и изпробваше вариации за градуси и време, докато установи как му харесаха най-много. Накрая такава радост че обикновено 2 пъти в седмицата купува бутчета и това си приготвя. Ама отдели един следобед да си поиграе с голям пакет бутчета и да види как да са при него. И вкусовете ни са различни все пак, всеки обича леко различно сготвено.

# 144
  • Berlin
  • Мнения: 11 272
Ами както и написах - зависи от много неща. Аз бухам едни големи дебели пържоли и абсурд да станат за по-малко от 30мин.😉

# 145
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 1 425
И аз се сдобих с една Нинджа, макар че имам Инстант пот фурничка с функция еърфрай. Определено има разлика. Още се изучаваме с машинката, но засега много ми харесва.

Първи опит, вижда се как съм изсушила аспержите



Тиквичките стават супер



Пилешки шишчета, гъби и халапиньос пълнени с крема сирене, чедър и бекон

# 146
  • Мнения: 4 622
Как правихте тиквичките, че моите станаха сухи?

# 147
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 1 425
Нарязах ги на парченца и ги обърках в купа с малко зехтин и сол, трябва да са омазнени

# 148
  • Мнения: 4 313
Тиквичките на мен никога не ми се получават.
Аз ползвам за всичко само червени картофи.Тук има различни сортове и си пише кой за какво е,ама аз си взимам само червени 😊

# 149
  • Мнения: 12 964
Тиквичките имам спомен че експериментирах по едно време, в един от всичките ми опити бях успяла да ги докарам близки до пържени обаче по малко количество наведнъж и съответно бавно ставаха и нямам нерви аз за такива неща Grinning
Че ги омаслявах, че с брашно ги друсах в една купа да се покрият, че на шишчета ги низах да не стоят струпани а да имат разстояние...то ме хванаха карастанчовите. А ако трябва една къща хора да нахраня с това, ще им връча по един тиган и да се оправят, аз това не си го причинявам Joy
Иначе ако не търся този ефект, така само запечени да станат са си вкусни действително.

# 150
  • here and now
  • Мнения: 4 273
Нарязах ги на парченца и ги обърках в купа с малко зехтин и сол, трябва да са омазнени
Каква ти е Нинджата?
На колко градуса, за колко минути?

# 151
  • оттам, откъдето започва България
  • Мнения: 10 827
Обичам си фрайърчето, но уважавам само тиквички пържени в олио и в тиган. Simple Smile

# 152
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 1 425
Нарязах ги на парченца и ги обърках в купа с малко зехтин и сол, трябва да са омазнени
Каква ти е Нинджата?
На колко градуса, за колко минути?

Ето тази



На 190 градуса, за около 7 мин с две разбърквания

# 153
  • Мнения: 20 179
Пилешки бутчета не съм правила все още И аз се притеснявам че ще останат сурови отвътре.
Но редовно правя пилешки пържоли от бут с корнфлейкс, като задължително изкисвам месото във вода със сол поне няколко часа, или една нощ.

# 154
  • Мнения: 12 964
Слагай ги смело, няма да останат сурови. Ако те съмняват, премери с термометър да се увериш че и вътре са ОК, само внимавай да не го слагаш върху костта защото там винаги ще ти покаже по-висока температура.
Стават отвън кожичката като на пиле на грил, а отвътре са супер сочни защото все пак не са готвени на шиш 2 часа.
Виж за цяло пиле още не съм се наканила и като искам такова си купувам готово опечено, но масово гледам из групи как пишат че за час или съвсем малко отгоре е изпечено...

# 155
  • Мнения: 8 534
Вече два пъти правя сандвичи на фрайера
Е ,не стават добре,отдолу са твърди

# 156
  • Мнения: 12 964
Какви са сандвичите? И под твърди изсъхнали ли имаш предвид? Ако е това, по принцип така си стават, няма как да са запечени само отгоре като в парти грилчетата от едно време. Евентуално ако ги сложиш в някаква малка тавичка, за да е плътно дъно отдолу и да не ги обдухва там... Не знам фраерът ти дали има реотан и отдолу, де. Повечето нямат, но ако твоят има, не знам можеш ли го предотврати това.

# 157
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Виж за цяло пиле още не съм се наканила и като искам такова си купувам готово опечено, но масово гледам из групи как пишат че за час или съвсем малко отгоре е изпечено...
Идеално става като на грил, може да се наложи да го обърнеш  посредата.

# 158
  • Мнения: 12 964
Аз имам и въртящ се шиш, ако е някое по-елегантно пиле би трябвало да се събере и да може да се върти във фурничката.

# 159
  • София
  • Мнения: 1 586
И аз съм правила и бутчета, и цяло пиле, ама на Филипса. Бяха се получили супер, само дето пилето не трябва да е прекалено голямо, иначе ще опира в реотаните.

# 160
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
И аз съм правила и бутчета, и цяло пиле, ама на Филипса. Бяха се получили супер, само дето пилето не трябва да е прекалено голямо, иначе ще опира в реотаните.
На моя пише до колко кг.

# 161
  • Мнения: 8 534
Какви са сандвичите? И под твърди изсъхнали ли имаш предвид? Ако е това, по принцип така си стават, няма как да са запечени само отгоре като в парти грилчетата от едно време. Евентуално ако ги сложиш в някаква малка тавичка, за да е плътно дъно отдолу и да не ги обдухва там... Не знам фраерът ти дали има реотан и отдолу, де. Повечето нямат, но ако твоят има, не знам можеш ли го предотврати това.
Кашкавал и яйца,да изсъхнали чупят зъби😂

# 162
  • Мнения: 7 290
Ето от тази вечер едни бутчета-6бр в тавичка- 185°С 40 мин( от автоматичните програми- бутче), фраера е тип фурна

# 163
  • Мнения: 39 450
Бутчетата изглеждат страхотно. Моля за рецепта- дали са били мариновани и с какво? Директно на решетка ли са печени и на кое ниво?

# 164
  • Мнения: 7 290
Мери,
Скрит текст:
Бутчетата взех( по изключение) готово мариновани от Кауфланд , но ги и овкусих допълнително с малко от подправката за пиле от Лидл и омазних с олио. В тавичка с хартия за печене ги сложих върху решетката( тавичката ми не влиза в улеите) на нивото над това за кошницата. Първата партида пекох там и изглеждаше кожичката им черна, прегоряла, затова вторите ги сложих на долното ниво( под това за кошницата). Ползвах готовата програма с бутче 185°С 40 мин.

# 165
  • Мнения: 39 450
Благодаря. Изглеждат много апетитни.

# 166
  • here and now
  • Мнения: 4 273
Пекох цяло пиле и аз днес(около 1.2кг). По 20 мин на 180 градуса от всяка страна. Чудесно се опече.
natka, благодаря че ме подсети за термометъра. Показваше вътре 80 градуса.
Снимка няма, бяхме много гладни.

# 167
  • Мнения: 12 964
Ами ти нямаш друг начин да си сигурна какво става вътре, а с пиле си е опасно да не е сготвено... та съм мушкала и аз да проверявам понякога Grinning Първите пъти наистина се съмнявах, за после вече си знам.
Наскоро давах същия акъл на приятел, който пък е далтонист и съвсем не смее, защото и розово да е вътре или да пусне розов сок като го бодне, той няма да види. Много е щастлив че вече пече пилешки бутчета в еърфраера, доста време получавах отчет в снимки 1-2 пъти седмично да се похвали.

# 168
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 207
Ами ти нямаш друг начин да си сигурна какво става вътре
Ако пада месото от костите е опечено, както и ако боднеш и тече чист сок, много лесно се проверява и без да гледаш вътре.

# 169
  • Мнения: 12 964
Има опасност да го изсушиш, ако го готвиш прекалено дълго, увличала съм е и аз така, ако и да не го ползвам от скоро този уред. Ако се опасяваш че не е готово, един термометър винаги помага. Сега има много и най-различни рецепти от които да се ориентира човек за времето де, пак помагат доста. То номерът е веднъж да установиш при какво време и градуси става добре.
Падане от костите гледам когато го варя или задушавам пилешкото, а не когато го готвя за нула време в еърфраера.

# 170
  • София
  • Мнения: 457
Аз напоследък за да не се изсушават бутчета или крилца, особено ако са много, алагам малко вода на дъното на съда,  малко, да не стига до кошницата но да се изпарява там и да не съхне толкова. Наблюдавам, че има ефект.

# 171
  • Мнения: 12 964
Те стават по-сухи само ако ми скимне че не съм ги готвила достатъчно и ги готвя прекалено дълго. Винаги съжалявам после, не че не става за ядене но не е и сочно както става иначе.

# 172
  • Мнения: 183
Аз правя тиквичките, като ги нарязвам за кубчета като за мусака.
Често режа и цвекло, морков, картоф по същия начин и се получава шарена гарнитура. Поливам с млечен сос Heart

# 173
  • Мнения: 4 173
Каква температура трябва да има пилето, за да се приеме за готово? Аз винаги препичам всичко, тъй като се притеснявам да не е сурово. После ги ям, не ми е проблем, че са позагорели. Мисля, че цяло пиле пека 1 час на 240 градуса, като го мажа 2 пъти с масло и черен пипер и обръщам 1 път.

# 174
  • Мнения: 12 964
Има таблици из нета, ето първата дето ми попадна сега набързо, в края на статията
https://goodlife.bg/article/1431-Kak-da-gotvim-pravilno-meso
Иначе и на някои термометри ги има обозначени за какво месо какви градуси гониш, а имам един аналогов дето директно на скалата му нарисували говедо, прасе, кокошка... Grinning Но предпочитам цифровия че отчита инстантно.
Ако е нещо с кокал, гледаш термометъра така да го сложиш че да не опира в костта, тя ще е по-гореща от месото и може да те подведе.

# 175
  • here and now
  • Мнения: 4 273
Аз мернах в нета 74 градуса, но за 40 минути (20+20) показа 80 и си беше напълно ок. Намазах преди да го сложа да се пече, обърнах един път.
Вероятно времето зависи и от големината на пилето, моето беше малко.

# 176
  • Мнения: 12 964
Възможно е, тази таблица беше първата дето ми се изпречи, а дали пише едно и също навсякъде... кой да ти каже. Аз скоро не се е налагало да експериментирам и дори не помня каква температура съм им търсила когато пробвах първите пъти, преди години беше. Ако ми потрябва, ще търся пак в нета и така Grinning
Малко над 70 като че ли за свинско беше, за птици повечко трябва.

# 177
  • here and now
  • Мнения: 4 273
Ей това съм видяла аз.
"All poultry should reach a safe minimum internal temperature of 165 °F (73.9 °C) as measured with a food thermometer."
Проверявам , когато ми се наложи, не помня.

# 178
  • София
  • Мнения: 16 076
А от къде купувате термометъра?
Отдавна искам, но не намирам по обичайните магазини.

# 179
  • Мнения: 12 964
Ей това съм видяла аз.
"All poultry should reach a safe minimum internal temperature of 165 °F (73.9 °C) as measured with a food thermometer."
Проверявам , когато ми се наложи, не помня.
И аз не ги помня наизуст, само съм запомнила че за пилето са повече гладуси от прасето Grinning

# 180
  • here and now
  • Мнения: 4 273
А от къде купувате термометъра?
Отдавна искам, но не намирам по обичайните магазини.

От Метро съм купувала, от Джъмбо също.

# 181
  • Мнения: 12 964
А от къде купувате термометъра?
Отдавна искам, но не намирам по обичайните магазини.
Не са нещо екзотично, те вече малко неща са наистина трудни за намиране.
Домашни потреби обикновено, вече къде колко е заредено е отделен въпрос. Аналоговият ми дето стои забоден в мръвката като правя шунка е даже май от левчетата, едноцифрена сума беше.
Ако е за Instant Read термометър от електронните, пак домашни потреби. Има и онлайн на много места, моят е от Лидл но ги имат само в някакви тематични седмици така че не бих пратила някой да търси там. А и за такъв вече има различни варианти, в зависимост от това какъв искаш и колко пари ти се дават Grinning От най-прост за има-няма 20тина лева, до такъв дето има отделна безжична сонда която може да стои забодена в месото (мъничка е) и да си го затвориш в еърфраера, а отчиташ от устройство което е отделно. По-скъпите съответно по-скоро онлайн че едва ли ги държат на камари по магазините в очакване да се изкупят.

# 182
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 1 425
Салата от зеленчуци. Открих, че тиквичките трябва да се правят отделно, най-много време им трябва. Залях я със сос от зехтин, лимон, дижонска горчица, чесън, черен пипер и нарязан пресен зехтин и риган и натроших овче сирене

Общи условия

Активация на акаунт