Азиатска кухня - тема 2

  • 13 692
  • 243
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 1 629
В друга тема имаше запитване за подробности за това какво е рамен и начини на неговото приготвяне.

Рамен е японско ястие с юфка от китайски произход. Състои се от пшенична юфка в китайски стил, сервирана в бульон; обичайните вкусове са соев сос и мисо, с типични гарнитури, включително нарязано свинско месо, нори, менма и лук. Раменът има своите корени в ястията с китайска юфка и е част от японската китайска кухня. В ЮК се нарича рамьон. В Китай просто супа с нудъли.
Повече подробности тук Рамен
Рамен е една от най-известни по цял свят японска супа с нудъли.
В Япония се готви почти навсякъде.
Супата Рамен е много засищаща и любопитното е, че има много различни вариации.
Всеки район в страната има свои разновидности и добавки, които отличават регионалната японска кухня. Вероятно колкото готвачи в Япония, толкова и варианти.
Въпреки че има хиляди варианти на супата, рамена винаги се състои от от четири елемента: бульон, солен сос, твърди нудъли рамен и вкусни добавки като парчета месо, сварени яйца, морски дарове и т.н.


Според класификацията на бульоните съществуват четири категории Рамен:
1. Шио Рамен - пилешки бульон, овкусен само със сол;
2. Шою Рамен - пилешки бульон с добавка на соев сос;
3. Мисо Рамен - пилешки, тешелки или свински бульон, с добавка на Мисо - кафяв сос от ферментирала соева паста;
4. Тонкоцу Рамен - гъст и мазен бульон, бавно варен от свински кости, мазнини и хрущяли.
Шою Раменът е най-популярният вид и произлиза от Токио, а мисо Рамена е по-рядко срещан.
Тези са японският вариан. Корейският вариант не се различава много от японския освен по съставките, които са по-люти.
По време на готвене в почти всички бульони се добавят корени, зеленчуци и разнообразни подправки.
Сосът представлява силна и солена основа, която овкусява бульона.
Бульонът, както и сосът е тайна на готвача и може да съдържа разни съставки.
Можете да си направите бульон от зеленчуци, месо, мисо паста, фъстичена паста- тахини, фъстъчено масло, соев сос, тамари сос или просто да ползвате готов бульон и  т.н.



Зеленчуците могат да са сурови – морков, краставица и други,бланширани – спанак, бокчой, аспержи и т.н. Можете и леко да ги сготвите – гъби, кълнове, моркови , зелени зеленчуци и т.н.
Месото – може да използвате всякакво месо- пилешко, телешко, свинско, пуешко, риба…. И тук отново имате огромен  избор -варено, печено ,пържено, панирано и нарязано на дребни хапки.
Нудълите са другият основен елемент на Рамен. Те могат да бъдат дебели и тънки, приви и вълнообразни.- пшеничени, оризови, от елда, от картофи……
Нудълите Рамен се готвят отделно във вряща вода, докато омекнат (около 3-5 минути), след това се отцеждат.

Нудъли тип соба- различни видове

различни видове нудъли
Добавките са последният задължителен елемент на супата Рамен.
Топингите могат да бъдат най-различни: сварени яйца, свинско месо, риба, нори кори, нарутомаки, камабоко, пресен лук, спанак, царевица и т.н.
Когато всички тези елементи са готови, нудълите се разпределят в малки купички, поливат се с бульона и соса. Най-накрая  се нареждат останалите съставки.
Раменът традиционно се яде с клечки, а за пиене на бульона се поднася супена така наричана „китайска лъжица“.





TERIYAKI STEAK RAMEN
Кимчи Рамен
Кимчи Рамен
 Soondubu Ramyeon
Рамен
Garlic Truffle Ramen
Рамен
Рамен
Рамен ала Jungkooks Fire Cheese Carbonara



П.п. Стана малко дълго, но надявам се вече всичко е разяснено и всеки ще открие своя любим рамен/рамьон/ супа с нудели
* по материали от интернет пространството

И ето един набързо направен рамен с етапите на приготвяне с каквото открих в хладилника. Всичко това приготвена в рамките на 15-20 минути.

Последна редакция: чт, 14 мар 2024, 14:50 от Danifin1

# 226
  • София
  • Мнения: 3 022
В тон с последния пост у нас рамен

# 227
  • In transit
  • Мнения: 11 819
Данифин, много благодаря за подробната лекция на тема рамен. Hug

От мен пържени скариди в панко (еби фурай)


и първи опит на мм за суши(хосомаки и нигири със сьомга)

# 228
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 635
Вчера "разчистих" хладилника с пържен ориз с кимчи.
А днес призовавах пролетта (напук на гадния дъжд при нас) с ледено мача лате:


# 229
  • Мнения: 773
Готвя Simple Smile, но обикновено не снимам. Вчера правих бок чой със зелен лук и тофу в сос от чесън, корен от джинджифил, соев сос, мирин, и бульон. Може да се сервира с ориз или нудъли. По принцип използвам друг тип тофу, от тези, които не се продават във вода.  Това беше трудно за рязане и се разпадаше та затова са такива големи парчетата.

# 230
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 073
Японски нудли овкусени с юзу, наденички, омлет и водорасли.

# 231
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 635
Аз пак готвих "по сериал" - люта корейска яхния със свинско, картофи и пак чой, наречена gamjatang. Не е съвсем по канона, но правим каквото можем, с каквото имаме
Grinning

# 232
  • София
  • Мнения: 3 022
Пържен ориз яйца и тофу

# 233
  • Мнения: 1 629

Риба тон стек по  азиатски

Телешко  с броколи  по  азиатски

рамен

и още един рамен Laughing

# 234
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 635
Рамен (шою) и от мен:

# 235
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 8 355

Азиатска салата - краставица, зелен лук, оризов оцет, соев сос, сладък чили сос (имах паста гочуджанг, но не ми се ядеше толкова остър вкус), сусам, олио

Пържени спагети с яйца - подварени и после запържени чоу мейн спагети, яйца, зелен лук, овкусени със сос от захар, соев сос, оризов оцет, сос от стриди, манго сос.

Скрит текст:
Вчера с приятелка посетихме рамен ресторант, поръчах си шою рамен. Ами…блудкав ми беше, макар че нямам база за сравнение извън полуготовите спагети 😅 Тя има повече опит с рамена и също беше на мнение, че не се усеща наситен бульона. Но беше красиво сервиран

# 236
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Пиле по индийски

# 237
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 635
Днес, пролетно - ягодово мочи (ichigo daifuku),но не съвсем по канона, понеже е без бобена паста.
Натюр в розово (за щерката) и с чай матча (за мен). Благоверния ще избира каквото му хареса.


# 238
  • Русе
  • Мнения: 5 206
Пиле по Сечуански

# 239
  • Мнения: 1 629
Вчера индонезийски Наси Коренг

Днес пилешко със зеленчуци в лепкав териаки сос

Бао с Барбекю сос и свинско

пилешки дъмплинги


и ММ обича да ги хапва с ето този лют сос, аз даже не смея да го помириша Joy толкова е лют, а всъщност не е най-лютия вариант SatisfiedSatisfiedSatisfiedJoy

Последна редакция: пн, 15 апр 2024, 21:00 от Danifin1

Общи условия

Активация на акаунт