Азиатска кухня - тема 2

  • 14 224
  • 248
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 1 328
Гьозите нещо като гигантски равиоли ли са (т.е. пликчета от тесто за нудели с плънка)?

# 211
  • Мнения: 1 676
Гьозите нещо като гигантски равиоли ли са (т.е. пликчета от тесто за нудели с плънка)?
Да, азиатският вариант- на  Китайски Dumplings , на Корейски, Японски Gyoza са   пелмени, равиоли и т.н.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 21:54 от Danifin1

# 212
  • Мнения: 2 678
Като сме заговорули за гьози, печени, пържени или на пара?

# 213
  • Бостън
  • Мнения: 13 550
Aз лично обичам да ги метна в тигана за няколко минути и после да ливна малко гореща вода за да създаде пара - така и коричка карамелизирана има и мека част.

Тези са любими на моите маймуни, какви количества се изяждат от тях (и не само от тях в нас) е трудно да се опише!




Последният път като бяхме на тайска кръчма също ядохме чудесна гьоза!

A корейските ги водят MANDU:
https://www.koreanbapsang.com/mandu-korean-dumplings_20/
"There are many variations of mandu. Depending on the filling ingredients, they are called gogi mandu (고기만두, meat as the main ingredient in the filling), yachae mandu (야채만두, vegetables), saewu mandu (새우만두, shrimp) , kimchi mandu (김치만두), and so on.

Also, depending on how they are cooked, they are called jjin mandu (찐만두, steamed), tuigin mandu (튀긴만두, deep fried), gun mandu (군만두, pan fried), or mul mandu (물만두, boiled). My favorite is steamed, followed by boiled, but my children prefer either deep-fried or pan-fried for the crispy skins."

НО рамен с гьоза или друг вариант на супа никога не съм правила:



Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 23:24 от Agent Provocateur

# 214
  • София
  • Мнения: 12 006
Danifin1, може ли да споделиш рецептата за яйцата?

# 215
  • Мнения: 6 784
мама-ени не са гигантски Simple Smile

# 216
  • Мнения: 1 676
Цитат
A корейските ги водят MANDU:
Агент абсолютно си права, явно снощи съм спала докато съм писала Smile
Правят се и по трите начина, въпрос на  вкус е как ще ги приготвиш.
змия заповядай TOMATO AND EGG STIR FRY (番茄炒蛋)
Chinese Tomato Egg Stir-Fry

# 217
  • In transit
  • Мнения: 11 875
С какво мога да заменя хойсин сос? Или да го приготвя? Имам налични териаки, пад тай сос, соев сос, сос от стриди и разни други.

# 218
  • Мнения: 1 676
С какво мога да заменя хойсин сос? Или да го приготвя? Имам налични териаки, пад тай сос, соев сос, сос от стриди и разни други.
Мики  този сос може да се замени с всеки друг или просто сложи соев  сос, за по-наситен вкус  тъмен соев сос. Рецепта за хойсин сос тук   HOMEMADE HOISIN SAUCE
Рецепти за още сосове тук asian sauce  

Последна редакция: сб, 09 мар 2024, 14:41 от Danifin1

# 219
  • In transit
  • Мнения: 11 875
Дани, благодаря. Заемам се. Grinning

# 220
  • Русе
  • Мнения: 5 212
Скрит текст:
С какво мога да заменя хойсин сос? Или да го приготвя? Имам налични териаки, пад тай сос, соев сос, сос от стриди и разни други.

Предполагам, че не е късно.
сос Хойсин в домашни условия
В идеалния случай сосът използва зърна боб адзуки, които са преминали през естествен процес на ферментация. За щастие, този компонент може да бъде заменен с консервиран червен боб (3 супени лъжици), което само ще подчертае нотките на пикантност. В допълнение към това ще ви трябва:

няколко скилидки чесън;
3 с.л. соев сос;
2 с.л. оризов оцет;
1 чаена лъжичка китайска подправка от 5 подправки;
1 с.л. сусамово или царевично масло;
1 с.л. течен мед;
малко парче люта чушка.
Всички съставки трябва да се изсипят в блендер, да се добавят няколко супени лъжици сок от боб и да се смила до гладкост.

От изброените от теб налични продукти  3/4 смес от соев сос и сос терияки, и 1/4 сос от стриди.

# 221
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 676
За гьозите и аз съм като Agent - първо карамелизирани и после на пара с малко вода под похлупак.

Аз днес готвих не по сериал, а по книга. Сутринта довърших един японски роман, в който ставаше въпрос за храна, та едно от споменатите ястия ми хвана окото и после се сетих, че съм го виждала и в някои сериали.
Та, днес ви представям една голяма класика в японската домашна кухня и представител на yoshoku (японска кухня, повлияна от Запада) - спагети "Напоритан" ("Наполитан" Grinning). Предполага се, че ястието идва някъде от 50тте години на ХХ век, от Йокохама.


Освен това имаше и чашки със солен яйчен крем на пара (chawanmushi) със скариди, шиитаке и ролца от раци и корейски пилешки крилца на фурна, прокарани с чаша бира (ама тя беше френска Joy)


# 222
  • In transit
  • Мнения: 11 875
Пиле с кумкуат и хойсин сос. Сервирах със задушен басмати. Като фен на всякакви сладко-кисели комбинации, много ми хареса.


Рецептата взех от този сайт.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 09:06 от Mikkey

# 223
  • Бостън
  • Мнения: 13 550
Ето това съм си харесала:
Kkaennip Kimchi (Perilla Kimchi)
https://www.koreanbapsang.com/kkaennip-kimchi-perilla-kimchi/



Идеята ми е да си я насадя в саксия тази перила (как е на БГ?) и да я ползвам и за месо/риба/салата/песто!

"Perilla leaves (Kkaennip 깻잎) are the leaves of the Perilla Seed plant that is native to Asia and is part of the mint family. They are often referred to as sesame leaves as it is the direct Korean translation of 깨 = sesame and 잎 = leaves. However, they have no connection to the actual sesame plant and is incorrect.

Kkaennip is an aromatic herb very much like basil but in Korean cuisine, it's also used as a vegetable. This is why it is also called Chinese Korean basil and is used by modern Korean chefs to make perilla-pesto. It can be eaten fresh, pickled or cooked. "
https://kimchimari.com/perilla-leaves-pickled-kkaetnip-jangajji/

Последна редакция: пн, 11 мар 2024, 22:12 от Agent Provocateur

# 224
  • Русе
  • Мнения: 5 212
Пиле по сечуански

Общи условия

Активация на акаунт