Какви ножове да избера?

  • 10 695
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 900
Може да самалко скъпички, но аз гласувам за скандинавците. Никаки китайци. Стоманата е много твърда и трудно се точи.
Кои скандинавци, кои китайци.... Имам ножовете Brio, които някой е споменал. Боклук са от гледна точка на това, че дръжките им се обелиха. Иначе си режат, точат се, какво пък толкова?!

Преди няколко месеца си взехме комплект няколко ножа със стойка Брабантия. Тези достатъчно скандинавци ли са не знам, но вижте... Китай произвежда ВСИЧКО. В описанието си има записано каква е стоманата. Е, оказа се китайска. Първоначално бях толкова разочарована от тоя факт(добре, че поне ги взехме на 50% намаление). Знам, че Брабантия са шир потреба в сравнение с тупалките в тази област. Но колко от нас могат да дадат по 350-400 лева за нож? Започнах да ги гледам накриво, стойката им ме дразнеше, намирисваше ми, абе чудех се какъв кусур да им намеря. Мина ми разбира се. Но стойката, макар много красива, още ми намирисва. Даже започнах да я сравнявам с тази в сайта. Със задната мисъл, че може би както много други стоки за източно европейския пазар идват със занижено качество. Но видимо поне е същата.
Скрит текст:

# 31
  • София
  • Мнения: 1 527
Точно тази серия на Брабантия в момента е на чудесна промоция -50%: https://---shoretner923-3ImLjSa

Не са с поставка, но в ИКЕА има хубави дървени поставки по 20 лв: https://---shoretner923-3oeIHxw

Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.

# 32
  • Мнения: 40 916
Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.

Това не е универсално вярно. Стоманата има марки и евтините китайски (и не само) ножове често са по-евтина и некачествена марка стомана от скъпите. Съвсем не всички работят с една и съща. Но някои си пишат точно от какво са им ножовете, а други лъжат - пишат добра марка, а всъщност не е такава.
Аз вкъщи от много години има два ножа Солинген. Ми единият никога не може да се наточи като другия, а онзи и държи ръб дълго време. Явно разликата в цената, и от там в материала, си е съвсем реален фактор, а не само празни приказки.

# 33
  • София
  • Мнения: 1 527
Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.

Това не е универсално вярно. Стоманата има марки и евтините китайски (и не само) ножове често са по-евтина и некачествена марка стомана от скъпите. Съвсем не всички работят с една и съща. Но някои си пишат точно от какво са им ножовете, а други лъжат - пишат добра марка, а всъщност не е такава.

Естествено, че не работят с една и съща стомана, аз говоря за конкретния модел на Брабантия.

Аз вкъщи от много години има два ножа Солинген. Ми единият никога не може да се наточи като другия, а онзи и държи ръб дълго време. Явно разликата в цената, и от там в материала, си е съвсем реален фактор, а не само празни приказки.

В Солинген има много производители и още повече модели ножове, които разбира се са направени от различни материали.

Сред тях обаче има един вид стомана, разработена и произвеждана от Tyssen Krupp, който е станал емблематичен, тъй като европейските производители го използват в професионалните си серии, както и в сериите за домашна употреба от по-висок клас. Тя се обозначава се най-често като 1.4116 или X50CrMoV15. Китайският аналог на тази стомана е 5Cr15Mov и в сайта на Брабантия пише, че въпросните ножове са именно от тази сплав.

Качествата на стоманата в най-голяма степен зависят от химическия й състав, макар че има и други фактори. Твърди се, че с китайската може да се постигне твърдост от 54 HRC, а с германската - 56 HRC. Дори и това да е вярно, то означава, че макар и с по-ниско качество от германската, 5Cr15Mov никак не е лоша стомана, особено в сравнение с най-масово продаваните ножове, които са или от 3Cr13Mov (мека и ножът бързо се затъпява), или от 18/10 (стомана за тенджери).

# 34
  • Мнения: 40 916
E, аз писах само принципно, не бях проверявала кой нож какъв е в писанията нагоре и наблегнах само, че не всички стомани са еднакви и цената си струва. За мен добрият нож е над 56 HRC до към 60 HRC, като последните вече се точат трудно.
Иначе да се постигне много високо HRC може да се постигне не чак толкова трудно при закаляването на много стомани, но обикновено после ги отвръщат и свалят малко твърдостта при производството, защото ножът все пак трябва да не е чуплив и да има и други качества. Помня как в една реклама стил "Хоум шопинг" препоръчваха един нож, който режеше всичко - пирони, камък нам кво си... Ама беше дебел и тежък за да не се чупи и все пак чуплив и труден за точене. Не се наложи на пазара.

# 35
  • Мнения: 6 893
Точно тази серия на Брабантия в момента е на чудесна промоция -50%: https://---shoretner923-3ImLjSa

Скрит текст:
Не са с поставка, но в ИКЕА има хубави дървени поставки по 20 лв: https://---shoretner923-3oeIHxw

Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.


Изглеждат хубави ножове, цените са много добри, пишат, че са добре балансирани. Но като ги гледам с увеличението, остриетата не изглеждат добре полирани. Кухненският ми се вижда с много малък заточен ръб.
Ползвала ли си някой от тази серия?

# 36
  • Мнения: 40 916
От нож не бива да се пести, защото се купува за години напред, а и в края на краищата едно петъчно излизане на кръчма за двама е 50-70 лева, нали? Пък лошият нож те мъчи бавно и дълго - жал ти е да го хвърлиш, но все те дразни като режеш.
Аз общо взето гледам, гледам и все на този дизайн и модел се спирам:

https://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&products_id=3733

Като дължина, острота, гъвкавост, форма и дизайн става за всичко, може и без други ножове в кухнята.
И все пак не е безумно скъп японски професионален нож. Впрочем хипер острите ножове искат внимателна грижа, защото не са толкова устойчиви на ръжда, а хипер устойчивите на ръжда не са толкова остри и държащи ръб.
Онзи от линка в поста по-горе е от вторите. А предложеният от мен е с HRC около 58, оптимален от всякъде.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 19:33 от Черна станция

# 37
  • Мнения: 3 294
Точно тази серия на Брабантия в момента е на чудесна промоция -50%: https://---shoretner923-3ImLjSa

Скрит текст:
Не са с поставка, но в ИКЕА има хубави дървени поставки по 20 лв: https://---shoretner923-3oeIHxw

Стоманата може да е произведена в Китай, но химическият й идентичен със стоманата на Круп, която използват баш „тупалките“ от Солинген - Вюстхоф, Цвилинг и т.н., както и Викторинокс и други европейски производители.


Изглеждат хубави ножове, цените са много добри, пишат, че са добре балансирани. Но като ги гледам с увеличението, остриетата не изглеждат добре полирани. Кухненският ми се вижда с много малък заточен ръб.
Ползвала ли си някой от тази серия?
Не знам как очакваш чак да е добре полиран като е 20лв към краен клиент…
За тези пари изобщо не трябва да се гледа под лупа който и да е нож, защото е безсмислено.

# 38
  • Мнения: 40 916
И според мен това са ножове за картофи, ябълки, сирене, кашкавал... Но ще дразнят са рязане на домати, филетиране, разфасоване на месо и прочее.

# 39
  • Мнения: 6 893
Alexslav и за 20 лв. мога да ти намеря хубав нож. Споделяла съм го вече, че си подбирам ножовете, трябва да ги пипна, когато купувам и кухненските ми ножове не са скъпи. Не се интересувам нито каква марка са, нито от номера на стоманата, хубавия нож го усещам с ръка и око и ако ми хареса по няколко критерия, го купувам, дори и да не ми трябва. Не харесвам прекалено твърдите стомани, които се точат много трудно, нямат лека гъвкавост и се чупят лесно. Още като малко дете, дядо ме научи на ножове и винаги да са добре наточени, а той много разбираше. Точа си ги сама и не са скъпи и маркови, но са идеални. До сега не съм хвърлила нито един нож. Имам ножове, които съм купувала още в студентските ми години и са в чудесно състояние. Имам и много стари, от поколения, тях  поддържам особено внимателно.
Виж, за качествен ръчно изработен нож, не бих жалила пари. Имам познати, които правят и имат много добри и красиви ножове, но за мое съжаление, малките дамски ножчета са много редки.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 02:15 от Diorela

# 40
  • Мнения: 3
Здравейте!Купих си ножове, ДАКОБИ.Уж японски, но чупливи, като картофен чипс.,

# 41
  • Мнения: 40 916
Най-добре може да се наточат ножове, закалени до много висока твърдост. Те и най-дълго държат ръб. Обаче понеже всички хубавини на едно място не може, са много крехки. Точно каквото ни показваш. С тях се режат само меки неща, пазят се от кости или различни нетипични дейности. Освен това има и по-евтини имитации, които са хептен крехки, защото да се направи много остър нож принципно не е трудно. Истинските японски шефски ножове струват доста стотици, че и хиляди левове и пак се пазят много.

# 42
  • Мнения: 6 882
Какво искаш да кажеш с това уж японски? Очевидно не си проучил предварително какво е японски нож иначе щеше да знаеш, че не са дуракоустойчиви като немските, но за сметка на това превъзхождат немските по острота.

# 43
  • Мнения: 9 018
Ако щете вярвайте,но си купих случайно китайски нож с дървена дръжка за 1.50лв.(един лев и петдесет стотинки),от магазин "Всичко за един лев",който е остър като бръснач. Буквално. Точи се невероятно бързо. Само три-четири плъзгания върху камък като тези за шмиргел,и готово. Вече две години го ползваме... Не знам от какво е направено острието,но е много лек – като перце е...

# 44
  • Мнения: 6 882
Няма как да заточиш бръснач на камък за шмиргел, безумно груби са. Изобщо не са за заточване на ножове, а стават единствено за някакво препрофилиране на остието.

Общи условия

Активация на акаунт