Рецепти с броколи и карфиол

  • 23 559
  • 108
  •   1
Отговори
# 60
  • Бостън
  • Мнения: 13 556
Ох, в нас броколите са основна хранителна група ( и един от малкото зеленчуци, който моите деца обожават), но най-често ги ядат на пара с малко зехтин и соев сос.

Аз съм основният унищожител на карфиол, те не го докосват.

Повечето от нещата, които правим вече ги видях постнати и няма да повтарям, откраднах си и няколко идеи. Направи и впечатление, че масово се бланшират броколите - не е ли по-лесно и бързо да се направи на пара (буквално 1-2 мин за промяна на цвета трябват)

Друго, което е брутално вкусно е крем супа от тиква и карфиол, отгоре гарнирам с броколи и шам фастък. Тиквата много често я заменям със сладки картофи. Не следвам конкретна рецепта,  но задължително слагам къри смес и джинджифил на прах. Ако имам заквасена сметана става приказно.  И се яде с червено вино!
Ето варианти на това, което правя аз:
https://nashiterecepti.com/recipes/krem-supa-ot-karfiol-i-sladyk-kartof

http://www.simplywhisked.com/creamy-sweet-potato-and-cauliflower-soup/

http://ourthreepeas.com/sweet-potato-cauliflower-soup/

http://www.eatingwell.com/recipe/256519/roasted-cauliflower-potato-curry-soup/

Последна редакция: сб, 14 окт 2017, 00:17 от Agent Provocateur

# 61
  • Мнения: X
Друго, което е брутално вкусно е крем супа от тиква и карфиол, отгоре гарнирам с броколи и шам фастък. Тиквата много често я заменям със сладки картофи. Не следвам конкретна рецепта,  но задължително слагам къри смес и джинджифил на прах. Ако имам заквасена сметана става приказно.  И се яде с червено вино!

Точно за утре съм планирала крем супа от тиква, с броколи обаче. И накрая- кокосово мляко.  Wink

# 62
  • Мнения: 9 052
 според мен кокосово мляко не върви на броколи или карфиол. За тях ползвам нещо солено . Може да поръсч със синьо сирене и става супер. Кокосово слагам на тиквена и морковена с мандаринки.

# 63
  • Мнения: X
Не съм пробвала още, ще видим какво ще стане.  Peace То, така или иначе основата ще е тиква и моркови, може и праз лук /това още го обмислям/, като главата броколи не е от най- големите, бульонът- домашно приготвен костен. Млякото ще го сложа най- накрая, след като всичко вече е пасирано. Не готвя по рецепти, основно експериментирам и няма начин как да разбера дали нещо би се одобрило, ако не опитам.  Wink

# 64
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Снощи правих гювечета с картофи, броколи, кладница, червен лук, масло, зехтин и моцарела - много вкусни /според ММ без мръвка не става  Crazy/.

# 65
  • Мнения: 9 052
TuЛи според мен , без да претендирам за експертиза,
първо не бих сложила животински бульон на зеленчукова крем супа защото на тази супа се слагат масло, сметана и пр. ... и не върви. става тежко ако се сложи и телешки костен бульон. Може малко бяло вино, но не и костен бульон.
второ не бих сложила лук или праз с тиква или моркови. По/скоро чесън.

# 66
  • Русе
  • Мнения: 5 214
Не съм пробвала още, ще видим какво ще стане.  Peace То, така или иначе основата ще е тиква и моркови, може и праз лук /това още го обмислям/, като главата броколи не е от най- големите, бульонът- домашно приготвен костен. Млякото ще го сложа най- накрая, след като всичко вече е пасирано. Не готвя по рецепти, основно експериментирам и няма начин как да разбера дали нещо би се одобрило, ако не опитам.  Wink

http://www.breadsalt.ru/recipes/Sup-pyure-iz-tykvy-s-brokkoli/

http://www.koolinar.ru/recipe/view/109946

# 67
  • Мнения: X
Bandiera rossa , специално погледнах да не съм объркала темите и да питам за рецепта.  Laughing Масло няма да слагам и императиви като "така се прави" и "това е задължително по рецепта" са ми чужди.  Wink В случая бульонът и кокосовото мляко ще заместят както маслото, така и сметаната.  Wink Отделно, АЗ винаги слагам лук в тиквената крем- супа.  Laughing Чесън, джинджифил- също.  Mr. Green А този път ще сложа и броколи. В темата за рецепти с броколи и карфиол сме, нали?  Crazy

i_peych  bouquet

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 16:44 от Анонимен

# 68
  • Мнения: 9 052
  В темата за рецепти с броколи и карфиол сме, нали?  Crazy

аз да ... в темата съм. не съм на бойно поле, но кой както си го разбира.

# 69
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Към темата - много обичаме към крем супи да има малко запържен лук - може и да е "запечен" на тиган, но да има чернички или поне по-тъмни места. Придава чудесен печено-опушен вкус на цялата супа. Слагала съм и на тиквена и според мен много подхождаше.

Тиква с кокосово мляко май е типична комбинация.

За зеленчуковите супи и аз препоръчвам сметяана вместо бульон. И аз съм пробвала, като ТиЛи, и аз си падам експериментатор по отношение на рецептите. Wink.

И последно, мисля за днешната пилешка супа да добавя карфиол вместо картоф. Гледам поне основните ни да са с по-малко въглехидрати и поне картофите да се избягват. Давам го като идея за други диетични. Simple Smile

# 70
  • Мнения: X
Правила съм и друг път подобна тиквена тупа, просто не е било с броколи. Изпробвано е, любимо ни е. А сега имам една глава и се чудя какво да я правя- затова ще експериментирам като я сложа в супата.  Wink
Принципно супа без лук ми е като кюфтета без лук.  Joy
Скрит текст:
Единствено Норвежската гъбена крем супа се прежалвах да правя стриктно по рецепта, напоследък си добавям и там лук-да "мине" през блендера и става направо "невидим".
Идеята за запечения лук си я крадвам веднага, даже може още днес да я приложа.  Hug
Напоследък готвя основно с домашно приготвени бульони- пилешки, телешки/ костни. Едно на ръка, че е супер вкусно, друго- полезно. Стига да да се знае произходът на изходния материал, разбира се.  Peace

И последно, мисля за днешната пилешка супа да добавя карфиол вместо картоф. Гледам поне основните ни да са с по-малко въглехидрати и поне картофите да се избягват. Давам го като идея за други диетични. Simple Smile

Може да пробваш и с целина. В нас редовно го правя този "номер", стига да се сетя. В началото минаваше, докато една приятелка не реши да похвали "супата ми с целина" пред ММ.  Laughing Сега пак се яде и одобрява, но не е като да минавам метър.  Laughing

# 71
  • MI
  • Мнения: 11 828
Всъщност никаква иновация не е кокосово мляко в супа с тиква и къри, достатъчно известна рецепта е. Не с бульон от месо, а зеленчуков. Wink Далеч е от моя вкус подобна рецепта, но съществува и е доста известна. Лук или праз лук в супа с тиква пък си е голяма класика. Тя класическата тиквена/карфиолена кремсупа си е точно това  - задушен/запържен лук/праз, тиква/карфиол и зеленчуков бульон. Често се слага някой картоф, но не винаги, обикновено и нещо хрупкаво за контраст (крутони, панчетта/бекон, някой писа за ядки). Кърито в случая също е за контраст - иначе би излязло нещо неядимо сладко и блудкаво.
Хубаво нещо са експериментите, но отдавна съм установила, че почти всичко, което може да ти дойде на ум и все пак горе-долу става за ядене всъщност вече съществува като рецепта и понякога идват добри идеи като я прочетеш как точно да съчетаеш продуктите. Аз лично харесвам по-прости вкусове, не ми харесва когато се смесват прекалени продукти или се слагат прекалено много подправки, но това си е въпрос на вкус.

# 72
  • Мнения: X
Снощи правих гювечета с картофи, броколи, кладница, червен лук, масло, зехтин и моцарела - много вкусни /според ММ без мръвка не става  Crazy/.

Звучи много добре, ще се тества скоро. Чудя се, обаче, с какво евентуално да заменя картофите?  Thinking
Рецептата на Дара също я гледах наскоро и ми е в листа за в най- близко бъдеще.

Не съм останала с впечатление някой да претендира за новаторски рецепти в темата. Моят прочит на темата е по - скоро да се споделят малки трикове и хитринки при подготовката и готвенето на съответното ястие. С карфиол и броколи в случая.  Laughing

# 73
  • MI
  • Мнения: 11 828

Не съм останала с впечатление някой да претендира за новаторски рецепти в темата. Моят прочит на темата е по - скоро да се споделят малки трикове и хитринки при подготовката и готвенето на съответното ястие. С карфиол и броколи в случая.  Laughing
Постът ми беше по повод първо на спора ви с Бандиера, и второ - по повод на това че не готвиш по рецепти. Просто уточнявам, че всъщност готвиш по рецепта в случая, може би просто не си знаела, че е така. Wink И доуточних, че и според мен резултатът е с пъти по-добър, когато се използва зеленчуков бульон, просто за да не се загуби вкуса на зеленчука в него. Което не отменя твоето право да слагаш каквото искаш в супата по принцип.

# 74
  • Мнения: X
Аз с никого не споря.  Peace Това, че сме на различни мнения, всеки прав за себе си за мен не е спор, още повече пък на тема крем супа от тиква и във форум.  Crazy

... - по повод на това че не готвиш по рецепти. Просто уточнявам, че всъщност готвиш по рецепта в случая, може би просто не си знаела, че е така. Wink И доуточних, че и според мен резултатът е с пъти по-добър, когато се използва зеленчуков бульон, просто за да не се загуби вкуса на зеленчука в него. Което не отменя твоето право да слагаш каквото искаш в супата по принцип.

Визирам рецепта от книга, сайт и т.н., които да са пред очите ми и да следвам дословно.  Laughing Със сигурност ако гугълна, ще излезнат подобни. Даже бяха дадени от   i_peych и едва ли са единствените. Напълно наясно съм, че едва ли ще съм първият човек, сетил се да комбинира определени продукти по определен начин, просто в темата се коментираше подобна рецепта и казах каква ще е моята неавторска импровизация.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт