Ризото или ориз на фурна?

  • 14 198
  • 102
  •   1
Отговори
  • Мнения: 27
Здравейте,
Вече няколко пъти правя ризотто, и не намирам причина да го правя него и да стоя над тигана, вместо да направя стандартен ориз на фурна.Не съм използвал ориз, който е точно за ризотто Arborio, но дори и да го използвам, просто ще стане по-кремообразно.
Въпросът ми е, вие виждате ли смисъл в това да се прави ризотто вместо ориз на фурна?

Последна редакция: чт, 31 авг 2017, 10:11 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 25 757

Въпросът ми е, вие виждате ли смисъл в това да се прави ризотто вместо ориз на фурна?
Да. Обожавам, ризото с манатарки и пармезан. Недолюбвам обикновен ориз на фурна.
Иска си бъркане и стоене до печката, ако ти е проблем, мятай в тавата и толкоз.

# 2
  • Мнения: 27
Не е самото бъркане, а това че не виждам разликата в крайният продукт.На края имам просто ориз със зеленчуци.Явно не го правя правилно, и може би трябва да дам 10лв, за да опитам с точният ориз.

# 3
  • Мнения: 12 667
И на мен ризотото ми прилича на варен ориз. Опечи си го в тава, после сложи сметана и сирене.  И аз ще пробвам.

# 4
  • София
  • Мнения: 15 469
Ризотото се бърка, точно за да си пусне нишестето и да стане кремообразно,затова се и налива бульона постепенно. Освен това в ориза на фурна вино не се слага, нито може накрая да се разбърка с маслото и пармезана, нито да стане кремообразно, освен, ако не се свари до каша..., а ризотото е алденте.!

# 5
  • MI
  • Мнения: 11 806
Ризото няма нищо общо с ориз на фурна като вкус, все едно да сравняваме пържени картофи с картофи на фурна. Ако при теб резултатът е еднакъв или сходен, значи не правиш добре нито едното от двете. И ризото се прави и с карнароли, мисля че по-лесно се намира. Но не мисля че това е проблема, просто разлика има и с недобър ориз...

# 6
  • Мнения: 27
Аз днес използвах Басмати, тъй като това имах вкъщи.Явно проблема не е само в ориза, защото при мен до сега никога не се получава кремообразно, и така става подобно на ориз на фурна, но с много повече труд.А реално ако не е кремобразно се губи смисъла на ризотто.Ще направя още 2-3 опита да видя дали ще си намеря грешката.Теоретично е просто добавяне на вода при ориз ... Също така аз мия ориза, а пише да не се мие, което не ми харесва като идея.

# 7
  • София
  • Мнения: 15 469
Аз днес използвах Басмати, тъй като това имах вкъщи.Явно проблема не е само в ориза, защото при мен до сега никога не се получава кремообразно, и така става подобно на ориз на фурна, но с много повече труд.А реално ако не е кремобразно се губи смисъла на ризотто.Ще направя още 2-3 опита да видя дали ще си намеря грешката.Теоретично е просто добавяне на вода при ориз ... Също така аз мия ориза, а пише да не се мие, което не ми харесва като идея.
Не се мие, и се ползва само кръгъл ориз.Ти му измиваш нишестето, какво да го направи кремообразен?И винаги с бяло вино и бульон, не с вода.Басмати е за когато искаш да се разсипва всяко зрънце поотделно, не става за ризото.С бланширан също не става.

# 8
  • Мнения: 27
Не се мие, и се ползва само кръгъл ориз.Ти му измиваш нишестето, какво да го направи кремообразен?И винаги с бяло вино и бульон, не с вода.Басмати е за когато искаш да се разсипва всяко зрънце поотделно, не става за ризото.С бланширан също не става.
[/quote]

Хич нямам доверие на призводителите, да консумирам нещо немито, но може и да опитам, за да видя дали това е проблема.Аз с времето установих, че не съм фен на Басмати, въпреки че му казват, че е краля на ориза.Въпреки че ако просто го вариш за гарнитура става, ако успееш да му уцелиш процедурата на варене.

# 9
  • MI
  • Мнения: 11 806
Басмати за ризото е като карнароли за индийска кухня. Дори нашият ориз е по-добра идея. Кажи как правиш точно ризотото за да ти кажем къде бъркаш. Освен с миенето, де. Може да го изчистиш, но не и да го миеш...

# 10
  • Мнения: 27
Еми нищо специално, аз затова се чудя, защо не се получава, защото на теория е изключително лесно, въпреки че на теория и Басмати е лесен за варене, но когато спазих пропорциите от рецептите, ставаше сух, и се оказа, че трябва да се добави още доста вода.
Днес си направих зеленчуков бульон, след това сложих малко ситрно нарязан лук в тигана, малко след това добавих и ориза, който хем беше Басмати, хем беше мит ... и след малко, да речем 3-4мин добавих малко от бульона, и след това още малко и след около 7-8 мин вече виждах, че няма как да има каквато и да е кремообразност.А трябва просто да сипвам вода в тиган Grinning Ще сменя ориза с някой нашенски, примерно Бисерен, ако не стане и с него, ще мина на Arborio или Carnaroli имаше и още един вид, и също така няма да го мия.Ако пак имам проблеми ще пиша, или ще се опхваля със снимка Stuck Out Tongue

# 11
  • MI
  • Мнения: 11 806
А бъркаш ли през цялото време? В началото оризът се запържва съвсем леко, не 3-4 минути, после малко бяло вино и като се изпари започваш с бульона. И бъркаш непрекъснато. Не гледай точните пропорции, зависи от ориза. Слагай по малко бульон и опитвай, като е около минута преди готовност, спираш, слагаш маслото и пармиджаното и бъркаш здраво още 1-2 минути на изключен котлон. Но не прекалявай с варенето, не трябва да хрупа, разбира се, но трябва да е леко твърд и да няма разкашкано.
П.с. това е базисна рецепта, ако слагаш зеленчуци е по средата на бъркането. Ако е с риба няма сирене.

# 12
  • Мнения: 10 993
Аз не обичам ориз в тава. Винаги го правя на тиган. Използвам бланширан ориз. А този, които ти ползваш откъде го купуваш? Аз не съм ползвала такъв.

# 13
  • Мнения: 27
Аз не обичам ориз в тава. Винаги го правя на тиган. Използвам бланширан ориз. А този, които ти ползваш откъде го купуваш? Аз не съм ползвала такъв.

Аз предпочитам на тиган да правя, главно защото е много лесно, а и ми се получава Grinning Обикновено използвам бисерен ориз на Иззи. Басмати има в СФ в магазините за здравословно хранене и БИО и т.н., както и йога центрове. Ако провериш в youtube майстро готвачите, казват че той е най-добрият ориз за варене. Имам предвид Джейми Оливър, Гордън Рамзи и други подобни.Ако напишеш в гуугле "ориз басмати цена" , веднага ще ти излязат няколко сайта в които го има.

# 14
  • София
  • Мнения: 38 531
А пармезан слагаш ли и колко? На ризотото се слага доста.
Аз по принцип много обичам да си правя ориз в уок тиган, но не го наричам ризото, защото отдавна не съм слагала пармезан.

# 15
  • Мнения: 10 993
Евгени, благодаря. Ще пробвам.

# 16
  • Мнения: 27
А пармезан слагаш ли и колко? На ризотото се слага доста.
Аз по принцип много обичам да си правя ориз в уок тиган, но не го наричам ризото, защото отдавна не съм слагала пармезан.

Не съм стигнал до пармезана, защото не ми се е получавало "кремаво", "креместо" ... или както и да е думата. След като получа този ефект, ще го мисля за пармезан.

# 17
  • София
  • Мнения: 38 531
А пармезан слагаш ли и колко? На ризотото се слага доста.
Аз по принцип много обичам да си правя ориз в уок тиган, но не го наричам ризото, защото отдавна не съм слагала пармезан.

Не съм стигнал до пармезана, защото не ми се е получавало "кремаво", "креместо" ... или както и да е думата. След като получа този ефект, ще го мисля за пармезан.

Ами то креместото става главно от пармезана. Шеф Манчев го каза.
И от това, че не се мие ориза.

Аз сигурно 2-3 пъти съм правила ризото и ми е ставало. Но с много пармезан.

# 18
  • София
  • Мнения: 15 469
А пармезан слагаш ли и колко? На ризотото се слага доста.
Аз по принцип много обичам да си правя ориз в уок тиган, но не го наричам ризото, защото отдавна не съм слагала пармезан.

Не съм стигнал до пармезана, защото не ми се е получавало "кремаво", "креместо" ... или както и да е думата. След като получа този ефект, ще го мисля за пармезан.
Пармезана, или кашкавала, и маслото добавят "кремавост"  Peace.Пробвай.

# 19
  • MI
  • Мнения: 11 806
Има и ризото без пармиджано (пармезанът не е пармиджано, а лоша имитация, а кашкавалът не е добър вариант) - всички с риба и морски продукти. И без масло има. Така че проблемът не е в липсата на сирене или масло, а в това че: (1) мие ориза; (2) оризът не е правилния сорт; (3) запържва го прекалено; и (4)  не бърка постоянно при готвене. Съответно не се освобождава достатъчно нишесте и няма от какво да стане кремообразно.

# 20
  • София
  • Мнения: 38 531
Моето беше пармиджано, триъгълник от Италия.
А, да, така е за ориза. Аз не го мия и не го запържвам по принцип.
Не бъркам постоянно. Слагам вода с подправки /или бульон/, разбърквам и след 15 минутки отивам да го погледна.

# 21
  • MI
  • Мнения: 11 806
Моето беше пармиджано, триъгълник от Италия.
А, да, така е за ориза. Аз не го мия и не го запържвам по принцип.
Не бъркам постоянно. Слагам вода с подправки /или бульон/, разбърквам и след 15 минутки отивам да го погледна.
Поясних за пармиджаното, защото често се бърка, а вкусът и ефелктът са напълно различни. Simple Smile А кашкавалът може да замести евентуално моцарела, не пармиджано, защото е различен тип сирене (кашкавалът и моцарелата са от тези, които при готвене се разтичат, пармиджаното - не).

Пробвай да бъркаш цялото време и ще видиш, че има огромна разлика в крайния резултат. Така се освобождава по-добре нишестето... Така и без никакво сирене ще получиш кремообразно ризото.

# 22
  • София
  • Мнения: 38 531
Ще опитам.

# 23
  • MI
  • Мнения: 11 806
После пиши имало ли е ефект Simple Smile И още нещо - ако слагаш масло и пармиджано, прави го на току-що изключен котлон и бъркай минута две усилено след това. Става по-добре по този начин. Само трябва да си бърза.

# 24
  • Мнения: 1 318
Скрит текст:
Моето беше пармиджано, триъгълник от Италия.
А, да, така е за ориза. Аз не го мия и не го запържвам по принцип.
Не бъркам постоянно. Слагам вода с подправки /или бульон/, разбърквам и след 15 минутки отивам да го погледна.
Поясних за пармиджаното, защото често се бърка, а вкусът и ефелктът са напълно различни. Simple Smile А кашкавалът може да замести евентуално моцарела, не пармиджано, защото е различен тип сирене (кашкавалът и моцарелата са от тези, които при готвене се разтичат, пармиджаното - не).

Пробвай да бъркаш цялото време и ще видиш, че има огромна разлика в крайния резултат. Така се освобождава по-добре нишестето... Така и без никакво сирене ще получиш кремообразно ризото.
Да, бъркане му е номерът, както и при качамака. Имам уред, който върши тази работа вместо мен. Дъщеря ми обича ризото, аз предпочитам да не е кремообразно ястието. Съпругът ми обича всичко, което сготвя. Smile

# 25
  • Мнения: 27
А пармезан слагаш ли и колко? На ризотото се слага доста.
Аз по принцип много обичам да си правя ориз в уок тиган, но не го наричам ризото, защото отдавна не съм слагала пармезан.

Не съм стигнал до пармезана, защото не ми се е получавало "кремаво", "креместо" ... или както и да е думата. След като получа този ефект, ще го мисля за пармезан.

Ами то креместото става главно от пармезана. Шеф Манчев го каза.
И от това, че не се мие ориза.

Аз сигурно 2-3 пъти съм правила ризото и ми е ставало. Но с много пармезан.

От това което аз съм виждал, става кремообразно и без пармезан, той вече засилва ефекта.Следващият път ще опитам без да го мия ориза.Дядо ми, ми казваше че ориз не се мие по принцип, но пък майка ми го мие и аз по навик го мия винаги.

# 26
  • Мнения: 3 789
https://www.facebook.com/tastydemais/videos/1923838807893115/

Правя ризото, ориз или каквото е по тази рецепта, винаги става чудесно и не е като на фурна или просто сварен бял ориз.

1 глава лук, 140 гр бекон и 1 ч.ч. чаша гъби се запържват, добавя се 1 1/2 ч.ч. ориз арборио, 1/2 ч.ч. бяло вино, постепенно се добавя 1.25 л пилешки бульон (или зеленчуков), 1/2 ч.ч. пармезан, аз слагам и масло.

Рядко правя обаче, че ориз вкъщи много не обичаме.

# 27
  • Мнения: 6 946
Наскоро и аз се наканих да пробвам ризото и си харесах тази рецепта
като за бульона варих бутчета, шафранът замених с куркума, а ориз Арборио купих на Крина(беше под 3лв./500гр.), всичко друго го изпълних по рецепта и се получи много добре.

# 28
  • София
  • Мнения: 15 469
На мен и шафрана и куркумата ми миришат гадно, но поне шафрана не се усеща после, за разлика от куркумата.

# 29
  • MI
  • Мнения: 11 806
Общото ме ду шафрана и куркумата е едно - жълти са. Grinning Шаранът има много по-деликатен вкус и аромат... В италианската кухня почти не се ползват подправки, изключение правят индийското орехче, черният пипер и шафрана. Вкусът винаги е достатъчно деликатен, със силна подправка като куркумата ще бъде всичко друго но не и ризото. Поне не това, което италианците влагат в думата.

# 30
  • Мнения: 6 946
Шараните да не ги намесваме Simple Smile
Нямах шафран, не желаех да давам пари за него и сложих куркума, не ми анатемосвайте ризотото.
Обичам куркумата, не ми е силна, реших да споделя опита си, ни най-малко не съм тръгнала да се сравнявам с италианците.

# 31
  • София
  • Мнения: 15 469
Шараните да не ги намесваме Simple Smile
Нямах шафран, не желаех да давам пари за него и сложих куркума, не ми анатемосвайте ризотото.
Обичам куркумата, не ми е силна, реших да споделя опита си, ни най-малко не съм тръгнала да се сравнявам с италианците.
Извинявай, аз не го анатемосвам, казах само моето мнение за куркумата и шафрана.Всеки си има вкус.Гледам клипчетата с една 106-годишна индийка, как готви, ми тя слага с шепи шафран, канела, червен пипер, гарам масала и това  го слага на вече изпържените къри, чушки, лук, домати, чесън и джинджифил. Sick

# 32
  • Пловдив
  • Мнения: 14 441
Лаишки и леко офтопик въпрос: има ли разлика между ризото и пилаф (освен името и съответно звученето му) и ако има, тя в бъркането ли е, или има и друго?

# 33
  • София
  • Мнения: 15 469
Лаишки и леко офтопик въпрос: има ли разлика между ризото и пилаф (освен името и съответно звученето му) и ако има, тя в бъркането ли е, или има и друго?
Не съм готвила пилаф, но той май се прави с дългия ориз.

# 34
  • MI
  • Мнения: 11 806
Клавиатурата ми "яде" и е за почистване та пропуска букви. Wink Казах просто че с куркума няма да е точно ризото, не че няма да е вкусно. Аз и индийска кухня обичам, ако е това въпросът, стига да не трябва всеки ден да я ям. Но ризотото си е типично италианско, по-точно северно-италианско ядене и като такова предпочитам да спазвам основните принципи при приготвянето му. А италианската кухня като цяло и в частност ризотото, изключват почти напълно  използването на незелени подправки. Както и българската всъщност. Ако на някой му е по-вкусно така, няма проблем. Simple Smile

Магдена, нищо общо нямат. Grinning Не съм спец по източна кухня, но съм яла добър турски пилаф и определено няма нищо общо с ризотото. А и пилаф се прави и с булгур, не само с ориз. Доколкото знам и начинът на приготвяне е различен.

# 35
  • Пловдив
  • Мнения: 14 441
Питам, защото аз си готвя по моментно вдъхновение без определена рецепта (не ми е хоби готвенето, не го и мразя) и съм правила ориз, варен с разни неща в тенджера, без да го наричам някак. Та да знам по-близо до ризото ли е, или до пилаф. Wink Иначе тях двете - примерно в ресторант - едва ли бих могла да ги разгранича ясно на вкус едно от друго.  Embarassed Същото за пае(л)ята. Не се лигавя.
Сори за офтопика.

# 36
  • MI
  • Мнения: 11 806
По-скоро пилаф Simple Smile Виж примерна турска рецепта, за да се ориентираш:
http://www.24kitchen.bg/shows/moderna-turska-kuhnia-s-maksut/recipe/buhara-pilaf
На мен булгур пилаф ми харесва, но никога не съм пробвала да направя.
ПАелята пък е съвсем друго, за да стане хубава знам че трябва на истински огън да се прави и то традиционно от определено дърво. И паеля като пилаф само ям приготвена, не бих се наела да я готвя. Но в доста ресторанти наистина така правят и трите яденета, че самите италианци, турци/араби и испанци не биха ги различили.Grinning

# 37
  • София
  • Мнения: 38 531
Паелята не е трудна за приготвяне, но трябват скариди и миди, а в София са хем скъпи, хем не винаги хубави.

# 38
  • София
  • Мнения: 20 094
От това което аз съм виждал, става кремообразно и без пармезан, той вече засилва ефекта.Следващият път ще опитам без да го мия ориза.Дядо ми, ми казваше че ориз не се мие по принцип, но пък майка ми го мие и аз по навик го мия винаги.
Вкъщи ризото се прави доста често, защото обичаме. Моето става креместо още преди да съм сложила пармезана и въпреки че измивам набързо ориза /еднократно/. Не мога да се пречупя да го слагам неизмит и това е.  

# 39
  • MI
  • Мнения: 11 806
Паелята не е трудна за приготвяне, но трябват скариди и миди, а в София са хем скъпи, хем не винаги хубави.
Честно казано основната причина е че не ми се купува специален тиган за нещо, което ще приготвя два пъти в годината. Simple Smile И без това съм ни заринала в тави и тигани и рискувам да бъда изхвърлена заедно с таво=тигана за паеля ако го купя. Joy А и не ми е любимото ядене с ориз, ще си остане екзотика за ядене в Испания/испански ресторант.
По колко продават мидите в София, че ми стана любопитно? В родния ми град отвориха магазин за прясна риба, по 4 лв килото ги продават. Вярно че трябва да си ги изчистиш сам, но са пресни и хубави. И в Милано е тази цената - 2 до 3 евро за пресни миди... И скариди гледах че карат периодично, малко прекалено дребни но стават - поне са супер пресни.

# 40
  • София
  • Мнения: 15 469
Аз пък си купих тиган за паеля, въпреки ,че си знам,че точно паеля, никога не бих направила или яла.Но пък за палачинки е супер, стават бързо, колкото три нормални са и фини като крило на пеперуда.

# 41
  • Мнения: 6 946
"крило на пеперуда" Joy  много ме разсмя! Wink Сега погледнах един-та той е с 31см дъно, на два котлона едновременно ли го ползваш?

# 42
  • MI
  • Мнения: 11 806
Ето това е гениална идея! Grinning

# 43
  • София
  • Мнения: 15 469
"крило на пеперуда" Joy  много ме разсмя! Wink Сега погледнах един-та той е с 31см дъно, на два котлона едновременно ли го ползваш?
На един, но газов.

Скрит текст:
Това е първия опит 2015-та, от тогава се усъвършенствах и все по-тънки ги правя.А и за да се разлее бързо, по целия тиган тестото, все по-редичко го правя.

Последна редакция: чт, 31 авг 2017, 17:16 от Тайна

# 44
  • Sofia
  • Мнения: 2 469
Запис

# 45
  • MI
  • Мнения: 11 806
Това ми прилича на френските катми, не мога да си спомня името в момента. НАистина добра идея.

# 46
  • София
  • Мнения: 15 469
Това ми прилича на френските катми, не мога да си спомня името в момента. НАистина добра идея.
Креп сюзет или нещо такова, с много масло.

# 47
  • MI
  • Мнения: 11 806
Креп сюзет или нещо такова, с много масло.
Точно креп. Ох, как ми се доядоха.... Много сте лоши Disappointed

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Честно казано основната причина е че не ми се купува специален тиган за нещо, което ще приготвя два пъти в годината. Simple Smile

аз имам и приготвям много неща в него.
понеже големината му ми е удобна и даже баница правя в него  Mr. Green

Сега погледнах един-та той е с 31см дъно, на два котлона едновременно ли го ползваш?

има най-различни размери  Peace
моят е 26 или 28см...

# 49
  • Мнения: 6 946
Ясно Wink
Скрит текст:
Аз правя "голяма палачинка" в тавата на фурната

# 50
  • Мнения: 27 577
ММ е италианец и прави много хубаво ризото- винаги "запържва" немития ориз на сухо в тенджерата. Peace Ризотото става чудесно даже и с нормален ориз, макар, че с по-специалните сортове е още по-добре...Бъркаме често ориза, но не чак непрекъснато. Grinning

# 51
  • София
  • Мнения: 11 711
Ризотото не е само ориз, а ориз приготвен по специален начин Това е удоволствие за сетивата, аромат, вкус, мекота, крем, всичко събрано е Ризото. Удоволствие е да се приготвя Ризото. Прочетох различни мнения, аз скромно ще пусна моята рецепта, така съм го приготвила, така съм гледала, с такъв ориз съм го приготвяла, Арборио. Може и Карнароли, няма значение.
Прочетох че има разговор и за френските палачинки и тях ги приготвям, едните са "Оригинални френски палачинки, а другите са "Сюзет. Е, мотане около тях си има, но удоволствието е голямо. Имат един недостатък, свършват за отрицателно време.

Скрит текст:
http://recepti.gotvach.bg/r-52779-Моите_френски_палачинки[/spoiler

Скрит текст:
http://recepti.gotvach.bg/r-59760-Палачинки_Сюзет_-_Crepes_Suzette
Скрит текст:
http://recepti.gotvach.bg/r-54113-Ризото_Миланезе_от_моята_кухня
..

За утре или вдруги ден съм решила да приготвя телешко филе с ориз Басмати и зеленчуци. Ако стане прилично ще пусна и рецептата, там в моята си тема при Тайна.

Последна редакция: чт, 31 авг 2017, 22:58 от marchеva14

# 52
  • Мнения: 1 545
За ризотто определено не може да се ползва Басмати. И да не е Арборио, става с обикновен бял ориз с къси зрънца. Винаги се запържва в малко мазнина. Важното е бульона да се прибавя по малко и да се разбърква, но не чак непрекъснато.
На мен ми е любимо ризотто с манатарка и ризотто с тиква и провола (пушена моцарела), и при двете рецепти ориза се вари заедно с останалите продукти. И определено няма нищо общо с ориз на фурна.
И все пак живея от 15 години в Италия с мъж италианец, та затова си позволявам да давам акъл Blush

# 53
  • Мнения: 27
За ризотто определено не може да се ползва Басмати. И да не е Арборио, става с обикновен бял ориз с къси зрънца. Винаги се запържва в малко мазнина. Важното е бульона да се прибавя по малко и да се разбърква, но не чак непрекъснато.
На мен ми е любимо ризотто с манатарка и ризотто с тиква и провола (пушена моцарела), и при двете рецепти ориза се вари заедно с останалите продукти. И определено няма нищо общо с ориз на фурна.
И все пак живея от 15 години в Италия с мъж италианец, та затова си позволявам да давам акъл Blush

За това съм писал тук, за да ми се дава акъл Simple Smile
Благодаря за съветите Simple Smile

# 54
  • Мнения: 9 109
Вкъщи ризото се прави доста често, защото обичаме. Моето става креместо още преди да съм сложила пармезана и въпреки че измивам набързо ориза /еднократно/. Не мога да се пречупя да го слагам неизмит и това е.  

И аз не мога, особено като знам  как се жъне и чисти и стои по площадки и складове. За ризото мия кратко, не докато спре да пуска бяла вода, както за другия ориз в тава, или готвен, който стои на зрънца.   Напоследък правв и с добавено маскарпоне в края, по съвет на Манчев и се харесва, нищо, че не е оригинал

# 55
  • Мнения: 27
Здравейте девойки, благодаря на всички за съветите, чак днес стигнах пак да опитам ризото, и този път беше почти, като истинско Grinning
Смених ориза, не го мих, добавях много бавно водата и т.н. , послушно следвах съветите ви, и се получи доста добре, следващият ще е още по-добре Stuck Out Tongue
И преди бях гледал в нет-а видеа, но не знаех кое колко е важно, преди да ми пишете всички вие Simple Smile

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/22119778_1021516 … 6&oe=59D02890

Не съобразих, че ориза ще изпие още вода, след като го поместя от котлона и стана малко по-сухо от очакваното.

# 56
  • София
  • Мнения: 15 469
Браво, има я кремообразната част.Следващия път още по-кремообразно.И винаги му оставяй малко течност,ако не го ядеш веднага, защото ориза попива.

Аз, подсетена от теб, пробвах ризото със сушени гъби шийтаке.Стана много добре.Само мисля,че ме излъгаха с шийтакето, защото имаше вкус и аромат на кафява печурка.

Скрит текст:

# 57
  • София
  • Мнения: 11 711
Здравейте девойки, благодаря на всички за съветите, чак днес стигнах пак да опитам ризото, и този път беше почти, като истинско Grinning
Смених ориза, не го мих, добавях много бавно водата и т.н. , послушно следвах съветите ви, и се получи .........................
Чудесно  кремообразно   ризото. Не е трудно, а само малко по-бавно.

# 58
  • Мнения: 27

[/quote]
Чудесно  кремообразно   ризото. Не е трудно, а само малко по-бавно.
[/quote]

Повярвай ми, ако опиташ като мен с добре измито Басмати ... е много трудно Grinning даже невъзможно Grinning Grinning
Но така се учи. Ще свикна.
Аз и първият път, когато правих Френска селска торта, исках да хвърля тестото по телевизора, но стана добре, а от 2-ят натам вече става страхотна!

# 59
  • Мнения: 27
Браво, има я кремообразната част.Следващия път още по-кремообразно.И винаги му оставяй малко течност,ако не го ядеш веднага, защото ориза попива.

Аз, подсетена от теб, пробвах ризото със сушени гъби шийтаке.Стана много добре.Само мисля,че ме излъгаха с шийтакето, защото имаше вкус и аромат на кафява печурка.


Ще опитам и аз някога със изсушени гъби, трябва само да намеря хубав микс, но искам да опитам още 2-3 пъти класическото, за да свикна по-добре, като консистенция.В ресторантите никога не е кремообразно, нито ал денте, и не мога да преценя колко твърди се очаква да са зрънцата, но днешното ми хареса.

# 60
  • София
  • Мнения: 11 711
.........................
Ще опитам и аз някога със изсушени гъби, трябва само да намеря хубав микс, но искам да опитам още 2-3 пъти класическото, за да свикна по-добре, като консистенция.В ресторантите никога не е кремообразно, нито ал денте, и не мога да преценя колко твърди се очаква да са зрънцата, но днешното ми хареса.
С гъби става перфектно, но не забравяй предварително да ги натопиш във вода, ако са сушени. Как да стане Al dente , пак прочети какво съм написала в рецептата която съм пуснала. Ще се ориентираш за времето.

# 61
  • MI
  • Мнения: 11 806
Класиката е с манатарки, и сухи става.

Ал денте - максимално твърдо без да хрупа. Опитвай, единственият начин е. Времето не е индикатор, защото се променя според ориза.

# 62
  • Мнения: 27

[/quote]
С гъби става перфектно, но не забравяй предварително да ги натопиш във вода, ако са сушени. Как да стане Al dente , пак прочети какво съм написала в рецептата която съм пуснала. Ще се ориентираш за времето.
[/quote]

Моето стана Ал денте, но си мисля, че може да е трябвало да е малко по-твърдо или малко по-меко ... а няма как да знам, трябва да си намеря добри дегустатори

# 63
  • MI
  • Мнения: 11 806

Моето стана Ал денте, но си мисля, че може да е трябвало да е малко по-твърдо или малко по-меко ... а няма как да знам, трябва да си намеря добри дегустатори
Един билет с райън еър или уиз до Милано и няколко изядени ризота и си готов. Grinning

# 64
  • Мнения: 27

[/quote]
Един билет с райън еър или уиз до Милано и няколко изядени ризота и си готов. Grinning
[/quote]

Хихиии добра  идея, но аз веднъж ако отида в Италия ... ще е много сложно прибирането, обожавам тяхната кухня, вино, природа, история, архитектура, малките градчета ... трябва да отида с жена и директно да се ндастаняваме, даже съм го обмислял точно за Италия

# 65
  • MI
  • Мнения: 11 806
Е хващай жената/приятелката и хващай самолета за един уикенд, евтини са билетите. Без да пробваш е трудно. Само Милано може да те поразочарова ако очакваш типична Италия, но виж на ризотото си е родина.

# 66
  • София
  • Мнения: 11 711
Е хващай жената/приятелката и хващай самолета за един уикенд, евтини са билетите. Без да пробваш е трудно. Само Милано може да те поразочарова ако очакваш типична Италия, но виж на ризотото си е родина.
Ааааааа, не! Милано не може да го разочарова, напротив, по хубав е от Рим, но тава е друга тема.
Виж, сега Евгени Димитров, можеш да приготвиш ризотото в по-голямо количество, ама с всички допълнения, там, пармезан- мармезан, всичко и да ни поканиш на гости вкупом, от нас хубаво италианско вино. Това е начина.  Simple Smile Simple Smile

# 67
  • Мнения: 27
Е хващай жената/приятелката и хващай самолета за един уикенд, евтини са билетите. Без да пробваш е трудно. Само Милано може да те поразочарова ако очакваш типична Италия, но виж на ризотото си е родина.

Аз не съм фен на големият гред, по-скоро бих живял в малко градче в Тоскана ... точно в момента няма жена/приятелка, така че трябва сам да отида да опитам Ризото и да се върна.Аз ако отида с жена, няма да искам да се връщам

# 68
  • Мнения: 27

Ааааааа, не! Милано не може да го разочарова, напротив, по хубав е от Рим, но тава е друга тема.
Виж, сега Евгени Димитров, можеш да приготвиш ризотото в по-голямо количество, ама с всички допълнения, там, пармезан- мармезан, всичко и да ни поканиш на гости вкупом, от нас хубаво италианско вино. Това е начина.  Simple Smile Simple Smile

[/quote]

Това е хубав план, но ще направя и торта, за да след ризото да имам с какво да ви впечатля Stuck Out Tongue Някога ще се разходя в Италия и ще видя кой от двата града е по-хубав.Аз съм фен на Римската история и може това да натежи.

# 69
  • MI
  • Мнения: 11 806
Почнах да се чудя в същия град ли живея. Grinning От към красота и забележителности е на едно от последните места в Италия, като кулинария последно. Но има други предимства. Виж ризото може и в Бергамо например, малък и исторически. Simple Smile Или някъде във Венето. Давам идеи за ризото тур. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 70
  • Мнения: 27
Почнах да се чудя в същия град ли живея. Grinning От към красота и забележителности е на едно от последните места в Италия, като кулинария последно. Но има други предимства. Виж ризото може и в Бергамо например, малък и исторически. Simple Smile Или някъде във Венето. Давам идеи за ризото тур. Stuck Out Tongue Winking Eye

Оо ти даже живееш там.Браво!Дано някой ден се присъединя към теб Simple Smile

# 71
  • MI
  • Мнения: 11 806
Аз съм тук заради съпруга ми, така че браво на него. Grinning Няма невъзможни неща, ако си решил, зависи каква ти е професията. Но при всички положения ако си решил сериозно учи езика, само с английски няма да стане.

# 72
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Нели, понеже спомена Бергамо, когато бяхме там, собственикът на апартамента, където спяхме, ми препоръча някакъв местен специалитет с картофи и много жълто сирене.
обаче не си спомням името. ти знаеш ли евентуално за какво е говорил?
било с някакво местно сирене.

# 73
  • MI
  • Мнения: 11 806
Нели, понеже спомена Бергамо, когато бяхме там, собственикът на апартамента, където спяхме, ми препоръча някакъв местен специалитет с картофи и много жълто сирене.
обаче не си спомням името. ти знаеш ли евентуално за какво е говорил?
било с някакво местно сирене.
Честно казано не се сещам за нищо типично от тази част с картофи... Но и аз като цяло познавам и готвя много повече кухнята на Южна Италия, защото ММ е от там, а и на мен ми харесва с пъти повече. Единственото изключение като се замисля е ризотото. Дори на полентата ми харесва повече южния вариант. Simple Smile

# 74
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сподели тогава южняшката полента, да не съм валат  Mr. Green

# 75
  • MI
  • Мнения: 11 806
сподели тогава южняшката полента, да не съм валат  Mr. Green
Да сложа линк или да превеждам?

# 76
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
докато се рових из нета и попаднах на две интересни за мен рецепти: Polenta taragna и Farinata di ceci
 Mr. Green

aко си има специално име, ми го напиши, аз ще си намеря рецептата. ако не: на италиански ми е трудно да разбирам приготвянето, съставките ще ги преведа.

# 77
  • MI
  • Мнения: 11 806
Ася, фаринатата е съвсем друго нещо, от нахут се прави.

Първо се приготвя полентата, като се сипва бавно брашното от царевица в колкото е написано на пакета и се бърка здраво. Най-добре да се купи италианска заготовка, защото не са еднакви брашната. То и тук не съм намерила още същото като това на свекърва ми, но това е друг въпрос - мисля че разликата е основно как мелят царевицата. Приготвя се доста твърдо, да се отлепя спокойно от стените и някоя минутка отгоре. Като изстине напълно се нарязва на парчета и се нарежда половината в една тава. Трябва да покрие изцяло дъното.
После се слага пълнежа - има различни варианти, с рагу с кайма (т.нар. сос болонезе),с наденички и гъби (със или без доматен сос), дори със сос от ребърца, или с пикантен салам, провола (може да се замени с кашкавал) и пармиджано. Пълнежът се слага върху половината растлана полента, като се оставя малко сос за отгоре и се затваря с останалата полента. Отгоре се слага колкото да покрие от рагуто/соса (ако е със сос, разира се) и се поръсва хбаво с пармиджано/пекорино.
Пече се до хубаво зачервяване на предварително загрята фурна на около 200 градуса - предполагам 15на минути.

Не ми е от най-любимите рецепти, но аз по принцип не обичам качамак, а това го ям с удоволствие 1-2 пъти през зимата. Нещо такова се получава:
Скрит текст:

Само да вмъкна, че за хубавото рагу най-важното (освен качествените продукти) е много дългото къкрене на слаб огън, минимума са 2 часа, най-добре 3-4, на възможно най-ниската степен на котлона.

# 78
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
благодаря!
аз съм веге, рагуто отпада  Mr. Green
такива рецепти са вкусни, когато се правят за много хора. ще пробвам в малки съдинки, за всеки с различен пълнеж, че има и месоядни у нас.

аз полента недолюбвам, обаче сега не ям глутен и се налага да търся алтернативи за засищане.
затова скоро правих полента (сварена, охладена, нарязана на парчета, които запържих в тиган и към тях сос от гъби и сметана).
фаринатата е заради глутена, ама я намерих докато търсих онова с картофите от Бергамо...

# 79
  • MI
  • Мнения: 11 806
Моля Simple Smile Да, не е рецепта за всеки ден, защото иска доста време. Може да пробваш с хубав доматен сос вместо рагу, според мен пак ще е вкусно. От нахут има доста идеи, прави се и нещо като крем супа, вкусно е. Но аз обичам всякакви варива, покрай мен и мъжа ми прояде, само на нахута още се мръщи понякога. Зряла бакла ако намериш има хубава рецепта за нещо като пюре/крем супа с див копър. Много засища.

# 80
  • Мнения: 22 036
Имам хубава рецепта за прясна бакла, но не е италиянска.

На ентусиаста готвач, честито за успешното ризото. И не чакай да се появи жена, защото тя може да те чака именно в Италия. Сега са поносими пътуванията. Не се лишавай.

# 81
  • MI
  • Мнения: 11 806
Имам хубава рецепта за прясна бакла, но не е италиянска.

На ентусиаста готвач, честито за успешното ризото. И не чакай да се появи жена, защото тя може да те чака именно в Италия. Сега са поносими пътуванията. Не се лишавай.
Даун, дай рецептата, многообичам бакла във всякакъв вид. Но много бързо ми свършват запасите от замръзена бакла, а не съм вижадала да продават. Затова зинамата минавам на зряла я пакети както боб, пак е хубава след накисване, само вкусът е малко по-силен... 

Вярно е това, човек никога не знае къде ще го отвее живота, така че смело напред. И без това тук в Милано много се оплакват жените че не могат да си намерят сериозен приятел/мъж. Simple Smile

# 82
  • Мнения: 27
Аз съм тук заради съпруга ми, така че браво на него. Grinning Няма невъзможни неща, ако си решил, зависи каква ти е професията. Но при всички положения ако си решил сериозно учи езика, само с английски няма да стане.

Аз работя в ИТ сферата, при нас може и само с Английски.Въпроса е че не искам да се местя сам, искам да съм с жена от тук, защото ще стане много сложно намирането на жена в чужбина.Не че и тук е много лесно да се намери нормална жена.

# 83
  • Мнения: 27
Имам хубава рецепта за прясна бакла, но не е италиянска.

На ентусиаста готвач, честито за успешното ризото. И не чакай да се появи жена, защото тя може да те чака именно в Италия. Сега са поносими пътуванията. Не се лишавай.

Аз имам предвид за местене за постоянно, иначе за екскурзия знам, че са поносими като билети.Но честно казано не вярвам жената да изкочи в чужбина, особено без да имам никакви контакти предварително.Може и да не съм прав, но не мисля да разбирам, като дам 1г от живота си, тествайки да живея сам без приятели и жена в чужбина.

# 84
  • MI
  • Мнения: 11 806
Аз работя в ИТ сферата, при нас може и само с Английски.Въпроса е че не искам да се местя сам, искам да съм с жена от тук, защото ще стане много сложно намирането на жена в чужбина.Не че и тук е много лесно да се намери нормална жена.
В италианската група имаше две момичета програмисти, и двете казаха че дори там поне малко трябва. Но за да намериш работа като начало ще стане и без. ММ е системен инженер, там е задължителен италианския и то на добро ниво. Но не е труден езика, няма да ти е проблем ако наистина искаш. А за жената - където и когато ти е писано. Там с планиране не става. Wink

# 85
  • Мнения: 27
Да се похваля с нещо, което знам че мога да правя и е дегустирано многократно Stuck Out Tongue

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/21641127_10215105 … 0&oe=5A45F4DF

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/14425557_10211378 … 2&oe=5A55BD1B

# 86
  • Мнения: 27

В италианската група имаше две момичета програмисти, и двете казаха че дори там поне малко трябва. Но за да намериш работа като начало ще стане и без. ММ е системен инженер, там е задължителен италианския и то на добро ниво. Но не е труден езика, няма да ти е проблем ако наистина искаш. А за жената - където и когато ти е писано. Там с планиране не става. Wink
[/quote]

Да, съгласен съм с всичко, а за езика и от други места съм чувал, че не е от най-сложните.

# 87
  • MI
  • Мнения: 11 806
Каква торта е?

# 88
  • Мнения: 27

Френска селска, но аз не й слагам сладко, защото честно казано според мен й се губи чара и вкуса отива леко към чиийзкейк. Корите ги правя сам.

# 89
  • MI
  • Мнения: 11 806
Браво Simple Smile Щом ти е такава страст готвенето, запиши се на някой курс по готвене и в някоя фб група, ще срещнеш основно жени и може пък да си допаднете с някоя. Wink

# 90
  • Мнения: 22 036
Евгени, с тази нагласа и в БГ без жена ще си останеш. Ходи и обикаляй докато си сам. Не е ясно от къде ще изкочи "заека".

Нелия, моята е с много прясна бакла, на която и шушулките се готвят. Задушават се лук и много чесън, като на скилидките се оставя последната ципа.  Баклата се нарязва като зелен фасул и леко се бланшира. Всичко се подправя със сол и малко черен и червен пипер и се исипва в тава. Слага се олио и вода и домати, които аз добавям по-късно. Изпичам до оставяне на мазнина. Ядем го студено със счукан чесън и оцет. Ако не харесвате чесън, не е вашето ядене Simple Smile.

# 91
  • MI
  • Мнения: 11 806
Даун, много ти благодаря. ще си я запазя за напролет! Hug Никога не съм пробвала с шушулките, но звучи много вкусно. Обичам чесън, само суров ми дразни стомаха, но предполагам че може и без чесън с оцет. Ох, започнах да слюноотделям...

# 92
  • Мнения: 27
Евгени, с тази нагласа и в БГ без жена ще си останеш. Ходи и обикаляй докато си сам. Не е ясно от къде ще изкочи "заека".

Благодаря за съвета, но аз не искам да се премесатя да живея в чужбина сам.Както и на екскурзия ми е по-приятно с приятели, или когато съм с жена.Споделено ми е по-богато изживяването.То в България жени има и се намират, но след 2 месеца, вече нещата започват да стават сериозни, а аз лично искам нестандартни неща за модерното общество.Отделно в България има много лесен и тъжен начин да си намериш жена.Но това не беше идеята на цялата тема.

# 93
  • Мнения: 27
Браво Simple Smile Щом ти е такава страст готвенето, запиши се на някой курс по готвене и в някоя фб група, ще срещнеш основно жени и може пък да си допаднете с някоя. Wink

Много добра идея, минавала ми е през главата преди време, ще те послушам Wink , че даже така и жената ще може да готви Stuck Out Tongue

# 94
  • MI
  • Мнения: 11 806
Много добра идея, минавала ми е през главата преди време, ще те послушам Wink , че даже така и жената ще може да готви Stuck Out Tongue
Точно. Той и ММ уж много обичаше да готви, но откак заживяхме заедно се оказа че повече обича да яде. Joy Шегата настрана, но това е един от начините да срещнеш момичета със сходни на твоите интереси и да е по-вероятно да са свестни. Само това за модерното общество не го разбрах. Ако си минал 30 е нормално връстничките ти да очакват по-сериозна връзка.

# 95
  • Мнения: 22 036
Всъщност няма нищо по-хубаво от пътуването сам. Всички усещания са много по-изострени поради чистя факт, че е по-притеснително и се отделя адреналин. Пробвай веднъж и ако не ти хареса се върни към търсенето на жената в БГ.

# 96
  • Мнения: 27

Точно. Той и ММ уж много обичаше да готви, но откак заживяхме заедно се оказа че повече обича да яде. Joy Шегата настрана, но това е един от начините да срещнеш момичета със сходни на твоите интереси и да е по-вероятно да са свестни. Само това за модерното общество не го разбрах. Ако си минал 30 е нормално връстничките ти да очакват по-сериозна връзка.
[/quote]

Разбирам го, и аз се научих да правя няколко торти и сладкиши, точно защото обичам да ям сладко Grinning Аз обичам семеен уют, съответно семейни сбирки, разходки в планината, екскурзия в по-малко градче или Тоскана примерно, която има чар, също така обичам и искам деца.Но моите набори и наборки предпочитат всяка вечер да се вечеря навън, хора рядко се канят на домашни сбирки, вместо това се ходи на дискотека.Вместо разходка в планина се ходи в мол, вместо Тоскана се ходи в Дубай защото там ... има много висок небостъргач и още по-голям мол Grinning. На мен ми е и такава срадата в ИТ сектора аз не познавам почти никой на възраст около 30 с деца,жените също не искат деца.В момента най-добрият pick up line, който може да кажете на жена в София е - "аз работя в ИТ сектора и взимам голяма заплата и обичам да пътувам", дори и да е лъжа .... Познавам много двойки, които са заедно от 4-6г и са на по 31, и двамта не искат деца, и двамата не могат да готвят нищо освен варени яйца, вечеря се навън и уикенда се ходи на екскурзия.Това е хубаво, но не и да е постоянно.Аз също излизах с момиче 4г, но се стигна до това да искам да се "задомим" и ... от тогава, когато излизам с момичета съм меко казано разочарован, защото много бързо се стига до този момент в разликата в интересите.Аз също харесвам молове, обичам и да пазарувам, мога да обикалям цял ден, хареса ми и командировката в Париж.Но не одобрявам това да е основната цел в живота и ежедневието.
Най-готиното момиче срещнах на планинска разходка, и тогава се убедих в това което ти спомена, за общите интереси.На такова място, като курс примерно, или просто място на което се практикува някакво хоби е много по-добре да срещнеш човек.

Извинявам се за голямата публикация, както и за правописните грешки, които знам, че са на лице.Българският език винаги е бил проблемият ми предмет в училище Stuck Out Tongue

# 97
  • MI
  • Мнения: 11 806
Евгени, съвсем си си наред, просто си интровет, а в момента обществото е по мярка на екстровертите. Тъй като съм ти кака ще си позволя да ти дам съвет. Има много момичета като теб, проблемът е, че и те като теб не обичат шумни компании, молове и т.н. Затова е по-трудно да го срещнеш. Запиши се на някой курс, ходи на организирани екскурзии, запиши се в групи по интереси във фб - готварски, литературни, за пътувания - това, което ти харесва. Така ще излезеш от сегашния ти кръг и ще срещнеш подобни на теб хора. Може и интернет да пробваш, но там ще ти трябват железни нерви да отсееш плявата. И на мен ми отне доста време да открия моя си човек, накрая той ме откри. Simple Smile Горе-долу на твоите години. Така че смело напред. И още нещо - като решиш да дойдеш в Италия, отиди на юг първо. Сигурна съм, че ще ти хареса повече.

# 98
  • Мнения: 27
Евгени, съвсем си си наред, просто си интровет, а в момента обществото е по мярка на екстровертите. Тъй като съм ти кака ще си позволя да ти дам съвет. Има много момичета като теб, проблемът е, че и те като теб не обичат шумни компании, молове и т.н. Затова е по-трудно да го срещнеш. Запиши се на някой курс, ходи на организирани екскурзии, запиши се в групи по интереси във фб - готварски, литературни, за пътувания - това, което ти харесва. Така ще излезеш от сегашния ти кръг и ще срещнеш подобни на теб хора. Може и интернет да пробваш, но там ще ти трябват железни нерви да отсееш плявата. И на мен ми отне доста време да открия моя си човек, накрая той ме откри. Simple Smile Горе-долу на твоите години. Така че смело напред. И още нещо - като решиш да дойдеш в Италия, отиди на юг първо. Сигурна съм, че ще ти хареса повече.

Благодаря за съвета, и аз така съм чувал за южна Италия.Аз хич не съм затворен човек, даже говоря прекалено много Grinning, но не съм и от хората, които ще отидат в дискотека и ще се пробват с 20 жени, просто за да някоя да "върже".Излизам с приятели, но просто не сменявам много компаниите, и така не се запознавам с много нови хора, а определено за момента девойките с които излизам имат много сходни "интереси".Наистина на планинска екскурзия се запознах с много интересни и приятни хора, и ще послушам съвета ти за готварският курс, хем ще науча и нещо полезно Wink Ще си намеря и аз моят си човек, като теб Simple Smile

# 99
  • Мнения: 1 545
Евгени, поздравления за френската селска торта, една от любимите ми е, и за опитите за перфикциониране на ризотото. Колкото до останалото, както се казва, за всеки влак си има пътници Wink, и на твоят ще се качат. Няма да повтарям съветите на другите, съвсем валидни са. Ти си млад и време имаш.
Иначе за Италия, без италиянски да търсиш работа няма смисъл, за екскурзия  нямаш проблем, ако минаваш през Наполи, обади се, ще те заведа на най-вкусната пица на света и при най-въздействащата статуя, която някога съм виждала /Cristo velato/. Може и на курс по южняшка кухня от мъжа ми. Yum

# 100
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Точно. Той и ММ уж много обичаше да готви, но откак заживяхме заедно се оказа че повече обича да яде.

 hahaha

когато се запознах с мъжа ми и той твърдеше, че обича да готви: пудинг, салата и паста с яйца и шунка на тиган.  Joy това му е менюто и моженето.
както и равиоли от консерва  Sick
тях ги яде, когато съм в Бг за по-дълго време.
спомнял си за студетския живот  hahaha

# 101
  • Мнения: 27

Точно. Той и ММ уж много обичаше да готви, но откак заживяхме заедно се оказа че повече обича да яде.

 hahaha

когато се запознах с мъжа ми и той твърдеше, че обича да готви: пудинг, салата и паста с яйца и шунка на тиган.  Joy това му е менюто и моженето.
както и равиоли от консерва  Sick
тях ги яде, когато съм в Бг за по-дълго време.
спомнял си за студетския живот  hahaha

Струва ми се, че само аз съм останал в БГ Grinning

# 102
  • MI
  • Мнения: 11 806
Ася, явно това е мъжката представа за мога да готвя Joy
Евгени, вярно че в тази тема май останахме само живеещи в чужбина. Grinning Да не ни обвинят сега че ти вкарваме бръмбари в главата...

Общи условия

Активация на акаунт