Ризото или ориз на фурна?

  • 14 188
  • 102
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 6 946
Шараните да не ги намесваме Simple Smile
Нямах шафран, не желаех да давам пари за него и сложих куркума, не ми анатемосвайте ризотото.
Обичам куркумата, не ми е силна, реших да споделя опита си, ни най-малко не съм тръгнала да се сравнявам с италианците.

# 31
  • София
  • Мнения: 15 468
Шараните да не ги намесваме Simple Smile
Нямах шафран, не желаех да давам пари за него и сложих куркума, не ми анатемосвайте ризотото.
Обичам куркумата, не ми е силна, реших да споделя опита си, ни най-малко не съм тръгнала да се сравнявам с италианците.
Извинявай, аз не го анатемосвам, казах само моето мнение за куркумата и шафрана.Всеки си има вкус.Гледам клипчетата с една 106-годишна индийка, как готви, ми тя слага с шепи шафран, канела, червен пипер, гарам масала и това  го слага на вече изпържените къри, чушки, лук, домати, чесън и джинджифил. Sick

# 32
  • Пловдив
  • Мнения: 14 434
Лаишки и леко офтопик въпрос: има ли разлика между ризото и пилаф (освен името и съответно звученето му) и ако има, тя в бъркането ли е, или има и друго?

# 33
  • София
  • Мнения: 15 468
Лаишки и леко офтопик въпрос: има ли разлика между ризото и пилаф (освен името и съответно звученето му) и ако има, тя в бъркането ли е, или има и друго?
Не съм готвила пилаф, но той май се прави с дългия ориз.

# 34
  • MI
  • Мнения: 11 803
Клавиатурата ми "яде" и е за почистване та пропуска букви. Wink Казах просто че с куркума няма да е точно ризото, не че няма да е вкусно. Аз и индийска кухня обичам, ако е това въпросът, стига да не трябва всеки ден да я ям. Но ризотото си е типично италианско, по-точно северно-италианско ядене и като такова предпочитам да спазвам основните принципи при приготвянето му. А италианската кухня като цяло и в частност ризотото, изключват почти напълно  използването на незелени подправки. Както и българската всъщност. Ако на някой му е по-вкусно така, няма проблем. Simple Smile

Магдена, нищо общо нямат. Grinning Не съм спец по източна кухня, но съм яла добър турски пилаф и определено няма нищо общо с ризотото. А и пилаф се прави и с булгур, не само с ориз. Доколкото знам и начинът на приготвяне е различен.

# 35
  • Пловдив
  • Мнения: 14 434
Питам, защото аз си готвя по моментно вдъхновение без определена рецепта (не ми е хоби готвенето, не го и мразя) и съм правила ориз, варен с разни неща в тенджера, без да го наричам някак. Та да знам по-близо до ризото ли е, или до пилаф. Wink Иначе тях двете - примерно в ресторант - едва ли бих могла да ги разгранича ясно на вкус едно от друго.  Embarassed Същото за пае(л)ята. Не се лигавя.
Сори за офтопика.

# 36
  • MI
  • Мнения: 11 803
По-скоро пилаф Simple Smile Виж примерна турска рецепта, за да се ориентираш:
http://www.24kitchen.bg/shows/moderna-turska-kuhnia-s-maksut/recipe/buhara-pilaf
На мен булгур пилаф ми харесва, но никога не съм пробвала да направя.
ПАелята пък е съвсем друго, за да стане хубава знам че трябва на истински огън да се прави и то традиционно от определено дърво. И паеля като пилаф само ям приготвена, не бих се наела да я готвя. Но в доста ресторанти наистина така правят и трите яденета, че самите италианци, турци/араби и испанци не биха ги различили.Grinning

# 37
  • София
  • Мнения: 38 530
Паелята не е трудна за приготвяне, но трябват скариди и миди, а в София са хем скъпи, хем не винаги хубави.

# 38
  • София
  • Мнения: 20 092
От това което аз съм виждал, става кремообразно и без пармезан, той вече засилва ефекта.Следващият път ще опитам без да го мия ориза.Дядо ми, ми казваше че ориз не се мие по принцип, но пък майка ми го мие и аз по навик го мия винаги.
Вкъщи ризото се прави доста често, защото обичаме. Моето става креместо още преди да съм сложила пармезана и въпреки че измивам набързо ориза /еднократно/. Не мога да се пречупя да го слагам неизмит и това е.  

# 39
  • MI
  • Мнения: 11 803
Паелята не е трудна за приготвяне, но трябват скариди и миди, а в София са хем скъпи, хем не винаги хубави.
Честно казано основната причина е че не ми се купува специален тиган за нещо, което ще приготвя два пъти в годината. Simple Smile И без това съм ни заринала в тави и тигани и рискувам да бъда изхвърлена заедно с таво=тигана за паеля ако го купя. Joy А и не ми е любимото ядене с ориз, ще си остане екзотика за ядене в Испания/испански ресторант.
По колко продават мидите в София, че ми стана любопитно? В родния ми град отвориха магазин за прясна риба, по 4 лв килото ги продават. Вярно че трябва да си ги изчистиш сам, но са пресни и хубави. И в Милано е тази цената - 2 до 3 евро за пресни миди... И скариди гледах че карат периодично, малко прекалено дребни но стават - поне са супер пресни.

# 40
  • София
  • Мнения: 15 468
Аз пък си купих тиган за паеля, въпреки ,че си знам,че точно паеля, никога не бих направила или яла.Но пък за палачинки е супер, стават бързо, колкото три нормални са и фини като крило на пеперуда.

# 41
  • Мнения: 6 946
"крило на пеперуда" Joy  много ме разсмя! Wink Сега погледнах един-та той е с 31см дъно, на два котлона едновременно ли го ползваш?

# 42
  • MI
  • Мнения: 11 803
Ето това е гениална идея! Grinning

# 43
  • София
  • Мнения: 15 468
"крило на пеперуда" Joy  много ме разсмя! Wink Сега погледнах един-та той е с 31см дъно, на два котлона едновременно ли го ползваш?
На един, но газов.

Скрит текст:
Това е първия опит 2015-та, от тогава се усъвършенствах и все по-тънки ги правя.А и за да се разлее бързо, по целия тиган тестото, все по-редичко го правя.

Последна редакция: чт, 31 авг 2017, 17:16 от Тайна

# 44
  • Sofia
  • Мнения: 2 469
Запис

Общи условия

Активация на акаунт