Ризото или ориз на фурна?

  • 14 222
  • 102
  •   1
Отговори
# 75
  • MI
  • Мнения: 11 867
сподели тогава южняшката полента, да не съм валат  Mr. Green
Да сложа линк или да превеждам?

# 76
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
докато се рових из нета и попаднах на две интересни за мен рецепти: Polenta taragna и Farinata di ceci
 Mr. Green

aко си има специално име, ми го напиши, аз ще си намеря рецептата. ако не: на италиански ми е трудно да разбирам приготвянето, съставките ще ги преведа.

# 77
  • MI
  • Мнения: 11 867
Ася, фаринатата е съвсем друго нещо, от нахут се прави.

Първо се приготвя полентата, като се сипва бавно брашното от царевица в колкото е написано на пакета и се бърка здраво. Най-добре да се купи италианска заготовка, защото не са еднакви брашната. То и тук не съм намерила още същото като това на свекърва ми, но това е друг въпрос - мисля че разликата е основно как мелят царевицата. Приготвя се доста твърдо, да се отлепя спокойно от стените и някоя минутка отгоре. Като изстине напълно се нарязва на парчета и се нарежда половината в една тава. Трябва да покрие изцяло дъното.
После се слага пълнежа - има различни варианти, с рагу с кайма (т.нар. сос болонезе),с наденички и гъби (със или без доматен сос), дори със сос от ребърца, или с пикантен салам, провола (може да се замени с кашкавал) и пармиджано. Пълнежът се слага върху половината растлана полента, като се оставя малко сос за отгоре и се затваря с останалата полента. Отгоре се слага колкото да покрие от рагуто/соса (ако е със сос, разира се) и се поръсва хбаво с пармиджано/пекорино.
Пече се до хубаво зачервяване на предварително загрята фурна на около 200 градуса - предполагам 15на минути.

Не ми е от най-любимите рецепти, но аз по принцип не обичам качамак, а това го ям с удоволствие 1-2 пъти през зимата. Нещо такова се получава:
Скрит текст:

Само да вмъкна, че за хубавото рагу най-важното (освен качествените продукти) е много дългото къкрене на слаб огън, минимума са 2 часа, най-добре 3-4, на възможно най-ниската степен на котлона.

# 78
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
благодаря!
аз съм веге, рагуто отпада  Mr. Green
такива рецепти са вкусни, когато се правят за много хора. ще пробвам в малки съдинки, за всеки с различен пълнеж, че има и месоядни у нас.

аз полента недолюбвам, обаче сега не ям глутен и се налага да търся алтернативи за засищане.
затова скоро правих полента (сварена, охладена, нарязана на парчета, които запържих в тиган и към тях сос от гъби и сметана).
фаринатата е заради глутена, ама я намерих докато търсих онова с картофите от Бергамо...

# 79
  • MI
  • Мнения: 11 867
Моля Simple Smile Да, не е рецепта за всеки ден, защото иска доста време. Може да пробваш с хубав доматен сос вместо рагу, според мен пак ще е вкусно. От нахут има доста идеи, прави се и нещо като крем супа, вкусно е. Но аз обичам всякакви варива, покрай мен и мъжа ми прояде, само на нахута още се мръщи понякога. Зряла бакла ако намериш има хубава рецепта за нещо като пюре/крем супа с див копър. Много засища.

# 80
  • Мнения: 22 036
Имам хубава рецепта за прясна бакла, но не е италиянска.

На ентусиаста готвач, честито за успешното ризото. И не чакай да се появи жена, защото тя може да те чака именно в Италия. Сега са поносими пътуванията. Не се лишавай.

# 81
  • MI
  • Мнения: 11 867
Имам хубава рецепта за прясна бакла, но не е италиянска.

На ентусиаста готвач, честито за успешното ризото. И не чакай да се появи жена, защото тя може да те чака именно в Италия. Сега са поносими пътуванията. Не се лишавай.
Даун, дай рецептата, многообичам бакла във всякакъв вид. Но много бързо ми свършват запасите от замръзена бакла, а не съм вижадала да продават. Затова зинамата минавам на зряла я пакети както боб, пак е хубава след накисване, само вкусът е малко по-силен... 

Вярно е това, човек никога не знае къде ще го отвее живота, така че смело напред. И без това тук в Милано много се оплакват жените че не могат да си намерят сериозен приятел/мъж. Simple Smile

# 82
  • Мнения: 27
Аз съм тук заради съпруга ми, така че браво на него. Grinning Няма невъзможни неща, ако си решил, зависи каква ти е професията. Но при всички положения ако си решил сериозно учи езика, само с английски няма да стане.

Аз работя в ИТ сферата, при нас може и само с Английски.Въпроса е че не искам да се местя сам, искам да съм с жена от тук, защото ще стане много сложно намирането на жена в чужбина.Не че и тук е много лесно да се намери нормална жена.

# 83
  • Мнения: 27
Имам хубава рецепта за прясна бакла, но не е италиянска.

На ентусиаста готвач, честито за успешното ризото. И не чакай да се появи жена, защото тя може да те чака именно в Италия. Сега са поносими пътуванията. Не се лишавай.

Аз имам предвид за местене за постоянно, иначе за екскурзия знам, че са поносими като билети.Но честно казано не вярвам жената да изкочи в чужбина, особено без да имам никакви контакти предварително.Може и да не съм прав, но не мисля да разбирам, като дам 1г от живота си, тествайки да живея сам без приятели и жена в чужбина.

# 84
  • MI
  • Мнения: 11 867
Аз работя в ИТ сферата, при нас може и само с Английски.Въпроса е че не искам да се местя сам, искам да съм с жена от тук, защото ще стане много сложно намирането на жена в чужбина.Не че и тук е много лесно да се намери нормална жена.
В италианската група имаше две момичета програмисти, и двете казаха че дори там поне малко трябва. Но за да намериш работа като начало ще стане и без. ММ е системен инженер, там е задължителен италианския и то на добро ниво. Но не е труден езика, няма да ти е проблем ако наистина искаш. А за жената - където и когато ти е писано. Там с планиране не става. Wink

# 85
  • Мнения: 27
Да се похваля с нещо, което знам че мога да правя и е дегустирано многократно Stuck Out Tongue

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/21641127_10215105 … 0&oe=5A45F4DF

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/14425557_10211378 … 2&oe=5A55BD1B

# 86
  • Мнения: 27

В италианската група имаше две момичета програмисти, и двете казаха че дори там поне малко трябва. Но за да намериш работа като начало ще стане и без. ММ е системен инженер, там е задължителен италианския и то на добро ниво. Но не е труден езика, няма да ти е проблем ако наистина искаш. А за жената - където и когато ти е писано. Там с планиране не става. Wink
[/quote]

Да, съгласен съм с всичко, а за езика и от други места съм чувал, че не е от най-сложните.

# 87
  • MI
  • Мнения: 11 867
Каква торта е?

# 88
  • Мнения: 27

Френска селска, но аз не й слагам сладко, защото честно казано според мен й се губи чара и вкуса отива леко към чиийзкейк. Корите ги правя сам.

# 89
  • MI
  • Мнения: 11 867
Браво Simple Smile Щом ти е такава страст готвенето, запиши се на някой курс по готвене и в някоя фб група, ще срещнеш основно жени и може пък да си допаднете с някоя. Wink

Общи условия

Активация на акаунт