Любители на немската кухня (Deutschland kocht)

  • 19 323
  • 86
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 198
Много добре изглеждат братцелите ти, Марчева, дай рецептата, моля Simple Smile
Германците знаят как да си угаждат, любители на хубавите неща са. Ние ги свързваме предимно с наденички и бира, но имат разкошни сирена, салами, шунки, десерти...
Стефи, текат дни на Баварската кухня, ако си от София можеш да ги посетиш, предлагат се много неща на промоционални цени и може да се дегустира
https://www.facebook.com/events/1850067871876745/?fref=ts
Германия е голяма държава и има разнообразие, да не забравяме, че турците са внесли балканския привкус.



# 16
  • Мнения: 460
На немските сирена и аз съм голям ценител. На тази Баварска кухня дали ще има сирена или само местни неща?

Марчева и аз ще те помоля за рецепта за братцелите. Мисля да приготвя на мъжа ми една немска закуска. Ако ми се получат де!  Grinning

# 17
  • София
  • Мнения: 11 727
Давам, девойки, прекрасни, давам веднага. Малко закъснях, извинявайте, молим... Simple Smile
Публикувала съм я като "Австрийски претцел", моля да не ми правите забележки относно името, щото в Австрия го чувам като "претцел , в Германия бретцел или беше обратното, ама няма значение, нали.. Wink
Рецептата е лесна и ако има някакъв въпрос относно сгъването на кифличката ще дам още обяснения, как точно се сгъва.  Много точно съм спазвала количествата на продуктите, вие... както си искате. Работила съм изцяло с миксер.

http://recepti.gotvach.bg/r-52631-Австрийски_Претцел

# 18
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
тези австрийските не съм ги яла, но в немските няма тъмно брашно.

има два вида: едните са швабските, те са с масло, другите не ги помня кои бяха.
потапят се в една луга и тя не е от сода за хляб.

ползва се 5% разтвор на Natriumhydroxid, т.е. сода каустик Mr. Green
това със содата е алтернативен вариант, но вкусът е по-различен. Peace
брецелът трябва да е гладък, на най-дебелата част се цепва с нож и там трябва да се "усмихне" след печене.

кухнята им е доста разнообразна, само трябва да се познава.

според изследване само 40% готвят няколко пъти в седмицата със свежи продукти. това се отразява разбира се пагубно на традиционните рецепти. яде се масово това, което се предлага в магазина като полуфабрикат.
много малко хора си правят сами кнедлите (свекърва ми също не ги прави сама, а знам, че преди е правила). сега се продават "домашни" кнедли, мъжът ми купи един път - отврат.  Sick
на него са му вкусни де, но аз съм на мнение, че някои неща трябва да си ги ял като дете, за да можеш и като възрастен да ги преглътнеш  Mr. Green

за сладкишите съм пас, не ми харесват, но и ние рядко ядем сладкиши.
в старата тема съм написала няколко, които са ок.
любимият на мъжа ми е Bienenstich, не е труден и е вкусен.

за сирената: в Бавария ядат към Brotzeit една намазка от сирена obatzda. като имам време ще пусна рецепта. правя разни вариации и често го ядем и ние.

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сега погледнах: в любими рецепти съм пускала рецепта за обацда, има и други немски рецепти - сладкиши, брецели. Peace
разгледайте там.

добър апетит

# 20
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Обацдата е изтрита от любимите ти рецепти. Sad
Аз също съм правила, но щеше да ми е любопитно да видя твоята. Simple Smile Ако я намериш някъде написана, може ли да ми я пуснеш?
Благодаря.

# 21
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
а да, сега цъкнах на линка и видях, че съм я махнала.
като имам по-нататък време ще я пусна.

аз сега правя един лек вариант и се яде повечко  Mr. Green

# 22
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 694
Страхотни вкусотии сте показали.  WinkЗаписах си част от рецептите  chef

# 23
  • Мнения: 3 595
Над 10 години живея в Германия и все още не намирам немската кухня за особено вкусна. Толкова много месо, толкова тежки сосове... А салатите са мираж направо, говорим не картофена или нудел салата, а нещо свежо.. Но и аз ще следя темата, може пък от някой друг край на Германия да има нещо, което ще ми хареса.

Може би сред малкото неща, които обичам, са Käsespätzle, макар че е доста тежко и то, Rotkohl - сладни и ми харесва като гарнитура сготвено, немската картофена салата, но и тя е тежка. А има едно ястие - Königsberger Klopse - кюфтенца с бял сос с каперси, сосът много ми харесва и понякога си го правя към картофи, че месо не ям. И май до там. Сладкиши имат приятни, но пак тежки тежки десерти, тук любими са ми Donauwelle & Bienenstich, но не съм ги яла от много време.

# 24
  • Мнения: 718
Известно ми е това събитие Баварска кухня от минали години.  Peace Калина Малина, има сирена и всякакви специалитети на него, не са само местни неща.

И аз съм почитател на немската кухня.  Peace Ето ви една рецепта на Ути за топъл леберкез с горчица, заслужава си. Hug

https://www.youtube.com/watch?v=1waW62XOFaw

# 25
  • Мнения: 2 323
Като стана дума за десерти, Kalter Hund e доста готино, на мен повече ми допада от нашенския сладък салам.

# 26
  • София
  • Мнения: 4 270
Покрай Kalter Hund се сетих за любим десерт Heisse Liebe. Simple Smile
Харесвам комбинацията сладолед и горещите малини.

# 27
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Обазда Obatzter,  Obatzda oder Obazda в хесенски вариант

200 г зрял Камамбер или Бри, не направо от хладилника
200 г Лимбургер, също не от хладилника
3 с.л. сметана
50 г. масло, оставено да омекне
1 малка глава лук
сол
прясно смлян черен пипер
червен пипер (сладък)

Сирената се нарязват на малки кубчета, след което се добавя сметаната и всичко се мачка с вилица, докато се омеси добре. Лукът се нарязва на ситно и се добавя към сместа. След това се примесва и маслото. Добавят се сол и пипер на вкус. Оставя се в хладилник за поне час. Преди сервиране се поръсва с червен пипер и се сервира с брецел.

ако част от баздата се остави за следващия ден, то е добре лука да се сервира отделно, а не да се смесва със сирената, защото после се получава горчив вкус.
аз бъркам сместта с бъркалките за тесто на миксера.

сместта може да се съхранява макс. ~2 дена.


Obatzda баварски вариант
сервира се с брецел, репички и бира. маже се върху малки парченца от брецела

    300гр. Camembert, не направо от хладилника
    1 оп. Philadelphia (125 g)
    75 гр. масло
    малко пр. мляко
    червен пипер
    сол и черен пипер
    ким
    лук на кръгчета (ползват едни големи глави, лукът не е толкова лютив)

камамберът се реже на малки парчета и се слага в купа. колкото е по-зрял, толкова после обатцдата е по-"хапеща". малко по малко се добавят филаделфията и маслото и с ръце се мачка (става мазало, аз натискам с вилица). мачка се, докато от камамберът се виждат само дребни парченца. тогава се включва миксера и се бърка до хомогенна смес. слага се сол и пипер и червн пипер, докато сместта стане розова.
кимът е по желание, прави обатцдата по-лесна за храносмилане.

сервира се на топка, с кръгчета лук.

обатцда - лек вариант

125гр. камамбер
125 гр. свежо сирене
125гр. cottage cheese - незнам дали го има в Бг (безмаслено свежо сирене на малки топченца)
червен пипер, сол и пипер

камамберът се реже на ситно, слага се свежото сирене и cottage cheese. подправя се с подправките.
по-желание вместо червен пипер може да се добави много на ситно нарязана червена чушка (аз го правя с червен пипер, чушка от предния ден не ми е вкусна).

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Над 10 години живея в Германия и все още не намирам немската кухня за особено вкусна.

в началото, когато ходехме на свеки на гости и си мислех, че готви така, за да не ходя често  hahaha
после установх, че това са им типичните гозби...

направих им катми, мекици, гювечета, катък (извара с печени чушки), кьопоолу, баница, тутманик - облизаха си пръстите...

мъжът ми въобще не беше свикнал вечер да яде готвено, караше на abendbrot Crazy
също ме потрисаше яденето на сладки неща за обед: ябълков щрудел с ванилов сос   Crazy или гофрети с пудра захар - това е основното, не десерта.  chef

големи извращения има, особено по селата. сега младите не ги ядат, защото карат на полуфабрикати, но реално немската кухня е силно повлияна от климата, от следвоенната мизерия и от работата. повечето им типични ястия са тежки и калорични, защото са работили тежък физически труд. а и повечето им типични ястия са се готвили в неделя само.
в днешно време ситуацията е друга и затова много ястия са verpönnt. трудно си представям някой брадат (от онези модерните  Crazy) да яде grünkohl mit pinkel  или gekochte schweinebauch Mr. Green

аз съм щастлива, че обедът в ДГ е нормален, не са някакви модерни изгъзици, а им готвят супи, запеканки и т.н.

# 29
  • Мнения: 3 595
Аз имам вечен спор с ММ като ми съобщи, че защо съм готвела, не било полезно моля ви се всеки ден готвено да се яде за вечеря, трябвало да се яде Stulle. Аз филия с нещо си за вечеря не мога да ям. Сега Мила ме подтиква така да храня, много зор съм си давала с готвенето. Ама никакъв шанс. Обаче уж не било полезно, а си облизва пръстите на готвено след работа... А свеки не може да готви и не се и мъчи, та поне ми спестява мъка на мен  😂

Иначе се сетих на ММ любимата закуска Kaiserschmarrn, въпреки че реално е австрийски, но доста сме яли в южна Германия.

Общи условия

Активация на акаунт