Любители на немската кухня (Deutschland kocht)

  • 19 307
  • 86
  •   1
Отговори
  • Мнения: 36
Здравейте, момичета!  Hug

Има ли във форума любители на немската кухня? Аз лично съм голяма почитателка на немската култура, традиции, както и на кулинарията им. Много обичам да посещавам Германия, брат ми живее там и съм ходила доста пъти на различни места. А когато съм там хапвам всевъзможни вкусотии + любимата ми бира!  Grinning Но за съжаление в момента нямам възможност да пътувам и за това съм решила да си приготвям вкъщи различни немски ястия. Не знам обаче много рецепти и ще се радвам да обменяме инфо.

Много ще се радвам в темата да си споделяме немски рецепти и любими ястия, които сме опитвали!  Grinning

Последна редакция: сб, 03 юни 2017, 10:01 от Редактор*

# 1
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Засега само се записвам. Аз лично не намирам нищо кой знае колко особено на немската кухня, но ще ми е любопитно да следя, ако някой е открил някоя интересна рецепта.

Харесвам като комбинация соса Холандез с аспержи, това в сезона (сега) го хапваме често за гарнитура към месце. Имат тук-таме хубави десертчета, но бих казала, че средната българка има около 3х по-голям репертоар от различни десерти.

# 2
  • Мнения: 460
Обожавам немската кухня. Някой знае ли хубава рецепта за Бретцели?

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
човек трябва доста добре да познава немската кухня, за да намери нещо вкусно из рецептите й  hahaha
особено веге като мен.

има няколко неща, които харесвам и правя, но голямата част от типичната кухня, особено hausmannskost е за мен no go. свеки готви автентично и съм опитвала безместните неща.... Sick
с месо може да е по-добре, незнам.

брецелите не са лесни за правене, иска си майсторлък. Peace
дори и замразените, ако не се приготвят както трябва, не стават. Peace
аз предпочитам да си ги купя, не бих се наела да ги правя.

аз обичам Spätzle (правя сама в различни варианти), Flammkuchen, Rösti, Semmelknödel (правя ги от изостанал хляб, картофените са ми гадни, купешките също).

някоя конкретна рецепта, съм готова да напиша, но напосока - не.
преди имаше тема със същото заглавие и там съм писала рецепти. Peace

# 4
  • София
  • Мнения: 4 245
Харесвам джолана с кожа, вурстовете ( те не са нещо сложно за приготвление), аспержите и картофената им салата.

# 5
  • Мнения: 22 867
Отдавна не съм била в Германия, но когато ходех, доста вкусни нещица хапвах и там за пръв път ми хареса бира. Не че много разбирам, но тяхната наливна ми беше много вкусна и се "пропих" на бира, която дотогава не понасях. Правя някои неща по немски рецепти, тези СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ С ГЪБИ И БИРА ПО НЕМСКА РЕЦЕПТА, БОБАТ(от кухнята на руските германци), Käseкuchen ФАНТАЗИЯ , който много харесвам и често забърквам. Също и СЛАДКИ-те  МИНИ ЩОЛЕНЧЕТА "Mini-Stollen" , чудесни са, за малко да пропусна КОКОСОВ-ия КУХЕН, вкусотия. Heart Eyes Поне за тези неща се сещам на прима виста.
Ще следя темата с идеята да си попълня запаса от вкусни рецепти! bouquet

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Лабрекс, обикновено сосът се приготвя отделно от месото, сервира се също отделно и всеки си слага колкото иска. за гарнитура са вездесъщите кнедли или варени картофи. картофена салата сервират към вурст или риба. даже при много семейства на Бъдни вечер се сервира карт. салата с вурст...
рядко месо се готви в соса като при нас, това е някаква подобрена рецепта.

иначе така приготвени пържоли (първо панирани, после доготвени) прави свекърва ми с кисело зеле. сос няма, сервира се горчица. помня, защото отдели за мен от зелето.

кокосовият сладкиш тук е класика по разни празнувания, когато всеки носи нещо. вместо със сметана, някои му слагат масло отгоре на тънко. Peace

имат една хубава салата от наложено зеле (Weißkrautsalat), която я ядат основно към грилвани неща, трябва да изровя рецептата, пикантна е и е по-различна от нашата. моите родители много я харесват.

# 7
  • Мнения: 22 867
asyalein, възможно е, чрез руски са стигнали до мен рецептите, някои са от рускини, омъжени и живеещи в Германия. Но стават вкусни пържолките по тоя начин, доста фенове-наши приятели имат. Напиши рецептата на зелевата салата когато можеш, сетих се, че някаква зелева салата ядохме в ресторант, която беше много вкусна. Heart Eyes Не знам зелето как беше обработено, т.е. не беше просто прясна зелева салата.

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Weißkrautsalat

1 кг зеле, настъргано на ситно (с Вьорнер)
1  зелена чушка на тънки лентички
1  глава лук на ситно

1 1/2 ч.ч. оцет
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 с.л. с връх горчица (може и без)
1 с.л. сол
500мл. газирана вода

зеленчуците се настъргват/нарязват и се слагат в голяма купа с капак или голям буркан.
останалите съставки без газираната вода се подгряват на бавен огън, докато солта и захарта се стопят. заливат се зеленчуците (вод аи марината) и се оставят поне 24ч. да поемат ароматите.
може да се съхранява няколко седмици на хладно място.

има различни вариации на тази салата: някои слагат малко kidney боб вътре (сварен, разбира се), други намаляват захарта или не слагат, а слагат стафиди. свекърва ми понякога ползва подсладена прозрачна лимонада (като тоник, но без горчивия привкус, незнам какъв е аналога в Бг) вместо газирана вода и захар.
също може да се сложи червена чушка като основното е, че зелето преобладава, другите съставки са за цвят и да изглежда шаренко. Peace
някои слагат черен пипер (смлян) и/или ким (цял) като подправки.

като се сервира се вади с решетъчна лъжица, че има доста марината.

# 9
  • Мнения: 22 867

Благодаря, asyalein, непременно ще я пробвам, обичам горчица и зеле! Heart Eyes bouquet
И покрай тая салатка се сетих за още една, пак от рускиня, живееща в Германия: СЛАДКО-КИСЕЛО ЗЕЛЕ - САЛАТА

# 10
  • Мнения: 2 909
Запис, обичам немската кухня, но не е кой знае колко разнообразна.

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 6 589
Ох,много я харесвам немската кухня,ама да си я ям в Германия! Laughing

# 12
  • Мнения: 2 323
Немската кухня ми е скучна като цяло, но това, което ме просълзява, е Wurstsalat  Grinning
"Салата" от нарязани наденички, може и вариация с лук. С шунката - същата работа.

# 13
  • Варна
  • Мнения: 987
запис Peace
Мисля да пробвам десертчето с кокос Simple Smile

# 14
  • София
  • Мнения: 11 705
Да се запиша и тук, може да спретна някой и друг немски сладкиш.  Simple Smile Техните са с много сметана , а аз така много обичам. Преди няколко месеца бях в Германия и не им простих.... мда.

......................................

брецелите не са лесни за правене, иска си майсторлък. Peace
дори и замразените, ако не се приготвят както трябва, не стават. Peace
аз предпочитам да си ги купя, не бих се наела да ги правя.
Братцели имам и си ги правя когато имам настроение. Лесни са и са вкусни.
Ето ги:
Скрит текст:
[/spoiler]

# 15
  • Мнения: 198
Много добре изглеждат братцелите ти, Марчева, дай рецептата, моля Simple Smile
Германците знаят как да си угаждат, любители на хубавите неща са. Ние ги свързваме предимно с наденички и бира, но имат разкошни сирена, салами, шунки, десерти...
Стефи, текат дни на Баварската кухня, ако си от София можеш да ги посетиш, предлагат се много неща на промоционални цени и може да се дегустира
https://www.facebook.com/events/1850067871876745/?fref=ts
Германия е голяма държава и има разнообразие, да не забравяме, че турците са внесли балканския привкус.



# 16
  • Мнения: 460
На немските сирена и аз съм голям ценител. На тази Баварска кухня дали ще има сирена или само местни неща?

Марчева и аз ще те помоля за рецепта за братцелите. Мисля да приготвя на мъжа ми една немска закуска. Ако ми се получат де!  Grinning

# 17
  • София
  • Мнения: 11 705
Давам, девойки, прекрасни, давам веднага. Малко закъснях, извинявайте, молим... Simple Smile
Публикувала съм я като "Австрийски претцел", моля да не ми правите забележки относно името, щото в Австрия го чувам като "претцел , в Германия бретцел или беше обратното, ама няма значение, нали.. Wink
Рецептата е лесна и ако има някакъв въпрос относно сгъването на кифличката ще дам още обяснения, как точно се сгъва.  Много точно съм спазвала количествата на продуктите, вие... както си искате. Работила съм изцяло с миксер.

http://recepti.gotvach.bg/r-52631-Австрийски_Претцел

# 18
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
тези австрийските не съм ги яла, но в немските няма тъмно брашно.

има два вида: едните са швабските, те са с масло, другите не ги помня кои бяха.
потапят се в една луга и тя не е от сода за хляб.

ползва се 5% разтвор на Natriumhydroxid, т.е. сода каустик Mr. Green
това със содата е алтернативен вариант, но вкусът е по-различен. Peace
брецелът трябва да е гладък, на най-дебелата част се цепва с нож и там трябва да се "усмихне" след печене.

кухнята им е доста разнообразна, само трябва да се познава.

според изследване само 40% готвят няколко пъти в седмицата със свежи продукти. това се отразява разбира се пагубно на традиционните рецепти. яде се масово това, което се предлага в магазина като полуфабрикат.
много малко хора си правят сами кнедлите (свекърва ми също не ги прави сама, а знам, че преди е правила). сега се продават "домашни" кнедли, мъжът ми купи един път - отврат.  Sick
на него са му вкусни де, но аз съм на мнение, че някои неща трябва да си ги ял като дете, за да можеш и като възрастен да ги преглътнеш  Mr. Green

за сладкишите съм пас, не ми харесват, но и ние рядко ядем сладкиши.
в старата тема съм написала няколко, които са ок.
любимият на мъжа ми е Bienenstich, не е труден и е вкусен.

за сирената: в Бавария ядат към Brotzeit една намазка от сирена obatzda. като имам време ще пусна рецепта. правя разни вариации и често го ядем и ние.

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сега погледнах: в любими рецепти съм пускала рецепта за обацда, има и други немски рецепти - сладкиши, брецели. Peace
разгледайте там.

добър апетит

# 20
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Обацдата е изтрита от любимите ти рецепти. Sad
Аз също съм правила, но щеше да ми е любопитно да видя твоята. Simple Smile Ако я намериш някъде написана, може ли да ми я пуснеш?
Благодаря.

# 21
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
а да, сега цъкнах на линка и видях, че съм я махнала.
като имам по-нататък време ще я пусна.

аз сега правя един лек вариант и се яде повечко  Mr. Green

# 22
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 694
Страхотни вкусотии сте показали.  WinkЗаписах си част от рецептите  chef

# 23
  • Мнения: 3 595
Над 10 години живея в Германия и все още не намирам немската кухня за особено вкусна. Толкова много месо, толкова тежки сосове... А салатите са мираж направо, говорим не картофена или нудел салата, а нещо свежо.. Но и аз ще следя темата, може пък от някой друг край на Германия да има нещо, което ще ми хареса.

Може би сред малкото неща, които обичам, са Käsespätzle, макар че е доста тежко и то, Rotkohl - сладни и ми харесва като гарнитура сготвено, немската картофена салата, но и тя е тежка. А има едно ястие - Königsberger Klopse - кюфтенца с бял сос с каперси, сосът много ми харесва и понякога си го правя към картофи, че месо не ям. И май до там. Сладкиши имат приятни, но пак тежки тежки десерти, тук любими са ми Donauwelle & Bienenstich, но не съм ги яла от много време.

# 24
  • Мнения: 718
Известно ми е това събитие Баварска кухня от минали години.  Peace Калина Малина, има сирена и всякакви специалитети на него, не са само местни неща.

И аз съм почитател на немската кухня.  Peace Ето ви една рецепта на Ути за топъл леберкез с горчица, заслужава си. Hug

https://www.youtube.com/watch?v=1waW62XOFaw

# 25
  • Мнения: 2 323
Като стана дума за десерти, Kalter Hund e доста готино, на мен повече ми допада от нашенския сладък салам.

# 26
  • София
  • Мнения: 4 245
Покрай Kalter Hund се сетих за любим десерт Heisse Liebe. Simple Smile
Харесвам комбинацията сладолед и горещите малини.

# 27
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Обазда Obatzter,  Obatzda oder Obazda в хесенски вариант

200 г зрял Камамбер или Бри, не направо от хладилника
200 г Лимбургер, също не от хладилника
3 с.л. сметана
50 г. масло, оставено да омекне
1 малка глава лук
сол
прясно смлян черен пипер
червен пипер (сладък)

Сирената се нарязват на малки кубчета, след което се добавя сметаната и всичко се мачка с вилица, докато се омеси добре. Лукът се нарязва на ситно и се добавя към сместа. След това се примесва и маслото. Добавят се сол и пипер на вкус. Оставя се в хладилник за поне час. Преди сервиране се поръсва с червен пипер и се сервира с брецел.

ако част от баздата се остави за следващия ден, то е добре лука да се сервира отделно, а не да се смесва със сирената, защото после се получава горчив вкус.
аз бъркам сместта с бъркалките за тесто на миксера.

сместта може да се съхранява макс. ~2 дена.


Obatzda баварски вариант
сервира се с брецел, репички и бира. маже се върху малки парченца от брецела

    300гр. Camembert, не направо от хладилника
    1 оп. Philadelphia (125 g)
    75 гр. масло
    малко пр. мляко
    червен пипер
    сол и черен пипер
    ким
    лук на кръгчета (ползват едни големи глави, лукът не е толкова лютив)

камамберът се реже на малки парчета и се слага в купа. колкото е по-зрял, толкова после обатцдата е по-"хапеща". малко по малко се добавят филаделфията и маслото и с ръце се мачка (става мазало, аз натискам с вилица). мачка се, докато от камамберът се виждат само дребни парченца. тогава се включва миксера и се бърка до хомогенна смес. слага се сол и пипер и червн пипер, докато сместта стане розова.
кимът е по желание, прави обатцдата по-лесна за храносмилане.

сервира се на топка, с кръгчета лук.

обатцда - лек вариант

125гр. камамбер
125 гр. свежо сирене
125гр. cottage cheese - незнам дали го има в Бг (безмаслено свежо сирене на малки топченца)
червен пипер, сол и пипер

камамберът се реже на ситно, слага се свежото сирене и cottage cheese. подправя се с подправките.
по-желание вместо червен пипер може да се добави много на ситно нарязана червена чушка (аз го правя с червен пипер, чушка от предния ден не ми е вкусна).

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Над 10 години живея в Германия и все още не намирам немската кухня за особено вкусна.

в началото, когато ходехме на свеки на гости и си мислех, че готви така, за да не ходя често  hahaha
после установх, че това са им типичните гозби...

направих им катми, мекици, гювечета, катък (извара с печени чушки), кьопоолу, баница, тутманик - облизаха си пръстите...

мъжът ми въобще не беше свикнал вечер да яде готвено, караше на abendbrot Crazy
също ме потрисаше яденето на сладки неща за обед: ябълков щрудел с ванилов сос   Crazy или гофрети с пудра захар - това е основното, не десерта.  chef

големи извращения има, особено по селата. сега младите не ги ядат, защото карат на полуфабрикати, но реално немската кухня е силно повлияна от климата, от следвоенната мизерия и от работата. повечето им типични ястия са тежки и калорични, защото са работили тежък физически труд. а и повечето им типични ястия са се готвили в неделя само.
в днешно време ситуацията е друга и затова много ястия са verpönnt. трудно си представям някой брадат (от онези модерните  Crazy) да яде grünkohl mit pinkel  или gekochte schweinebauch Mr. Green

аз съм щастлива, че обедът в ДГ е нормален, не са някакви модерни изгъзици, а им готвят супи, запеканки и т.н.

# 29
  • Мнения: 3 595
Аз имам вечен спор с ММ като ми съобщи, че защо съм готвела, не било полезно моля ви се всеки ден готвено да се яде за вечеря, трябвало да се яде Stulle. Аз филия с нещо си за вечеря не мога да ям. Сега Мила ме подтиква така да храня, много зор съм си давала с готвенето. Ама никакъв шанс. Обаче уж не било полезно, а си облизва пръстите на готвено след работа... А свеки не може да готви и не се и мъчи, та поне ми спестява мъка на мен  😂

Иначе се сетих на ММ любимата закуска Kaiserschmarrn, въпреки че реално е австрийски, но доста сме яли в южна Германия.

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз имам вечен спор с ММ като ми съобщи, че защо съм готвела, не било полезно моля ви се всеки ден готвено да се яде за вечеря, трябвало да се яде Stulle.

аз не споря. има манджа, има и хляб. като му е вредно да яде хляб.  Whistling
обаче той сега яде brötchen на обед и вечер иска нещо топло  Mr. Green

обаче мъжът ми не си дояжда със Stullen, а яде мюсли  Laughing

# 31
  • Мнения: 2 323
Аз имам вечен спор с ММ като ми съобщи, че защо съм готвела, не било полезно моля ви се всеки ден готвено да се яде за вечеря, трябвало да се яде Stulle. Аз филия с нещо си за вечеря не мога да ям. Сега Мила ме подтиква така да храня, много зор съм си давала с готвенето. Ама никакъв шанс. Обаче уж не било полезно, а си облизва пръстите на готвено след работа... А свеки не може да готви и не се и мъчи, та поне ми спестява мъка на мен  😂

Иначе се сетих на ММ любимата закуска Kaiserschmarrn, въпреки че реално е австрийски, но доста сме яли в южна Германия.

О, изпитана рецепта ще дадеш ли?
Гледах готова смес, ама първо съм против такива, второ имаше 55 на 100 захар, хващам диабет само като я видя.

# 32
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Ася, благодаря за хесенската рецепта. Тук наистина не се слага лимбургер, а само камамбер, който се бели от кората.  Shocked И като съм питала колеги, казват даже, че слагат Frischkäse, може би вместо филаделфията. Иначе всичко си е точно така  - и ким, и лук и т.н.... Simple Smile Вие белите ли меките сирена за обацдата в Хесен?

А думата Stulle/-n специално я проверих какво означава  Embarassed, тук никой не я използва, всички ядат Brötchen и Brotzeit... Simple Smile Както и Brotzeitbrettl...

# 33
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Криси, нищо не беля. слагам така, както е.
Хесенския вариант е доста тежък и се разваля по-бързо, заради сметаната. а за малко количество ми идва трудоемко да правя. ерго, отдавна не съм правила.
сега често правя лекия вариант и го ядем за закуска, става малко по-течно, но това не е проблем за нас.

да, Frischkäse се слага, ама незнам какво има в Бг и понеже знам, че има филаделфия, затова така написах рецептата. Peace

иначе сега ядем често, към салата обаче, не с черен хляб, Handkäs mit Musik. това е регионален специалитет, лесно се прави, но незнам дали има Hаrzerkäse в България... newsm78
традиционно се сервира с филия черен хляб, малко масло и към него ябълково вино Sick
не го опитвам, гадно ми е това вино.
аз правя салата и всеки си слага от сиренето, а маринатата ползваме за сос към салатата. така е супер и понеже Hаrzerkäse има доста протеини, та става и за вечеря, т.е. засища.


добре, че написа Brötchen  Crazy
нямаме утре за закуска и мъжете ще писнат. само това ядат за закуска и здраво ме изнервят.

# 34
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Frischkäse имаше и в бг, ама под какво име го продаваха... Май котидж...
За вашия Handkäs с ябълково вино само съм чувала и имам обещание от приятели-хесенци, че някой ден ще направят и ще ни поканят. Simple Smile Това сирене надали ще се намери в България. Аз лично не го обичам, че ми е доста миризливо, но бих била любопитна да го опитам в хесенската му обработка. Simple Smile

# 35
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Frischkäse имаше и в бг, ама под какво име го продаваха... Май котидж...


котидж е на топченца... newsm78

# 36
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Да, то и тук фришкезето е на топченца:



А на тези тип Филаделфия пише Frischkäsezubereitung, поне при нас. Аз това на топченцата визирах.

# 37
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Frischkäse при нас е като фладелфия, другото е körnige Frischkäse

# 38
  • Мнения: 315
Някои неща много ми допадат от немската кухня, наденичките, бирата, сладкишите, а и страхотни сирена имат. Мъжът ми си умира вечер за хрупкав хляб със сирена, саламчета, биричка и салата.

Манастася, не ми се отваря линка с рецептата и къде има такова събитие, в София ли е?
Известно ми е това събитие Баварска кухня от минали години.  Peace Калина Малина, има сирена и всякакви специалитети на него, не са само местни неща.

И аз съм почитател на немската кухня.  Peace Ето ви една рецепта на Ути за топъл леберкез с горчица, заслужава си. Hug

https://www.youtube.com/watch?v=1waW62XOFaw



# 39
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 421
Криси,

 Handkäs mit Musik. това е регионален специалитет, лесно се прави, но незнам дали има Hаrzerkäse в България... newsm78
традиционно се сервира с филия черен хляб, малко масло и към него ябълково вино Sick
не го опитвам, гадно ми е това вино.
аз правя салата и всеки си слага от сиренето, а маринатата ползваме за сос към салатата. така е супер и понеже Hаrzerkäse има доста протеини, та става и за вечеря, т.е. засища.

Как се приготвя това и какво точно представлява Hаrzerkäse, че не намерих нищо в интернет Sad

# 40
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Harzer Käse не се приготвя, то си е готов продукт. Ето снимка:



От него вече се прави въпросното Handkäse. Нямам рецепта за Handkäse, но предполагам, че ще е трудно да се намери самата суровина в България, т.е. Harzer Käse.

# 41
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Harzer Käse не се приготвя, то си е готов продукт.

От него вече се прави въпросното Handkäse. Нямам рецепта за Handkäse, но предполагам, че ще е трудно да се намери самата суровина в България, т.е. Harzer Käse.

точно така.
затова и не съм написала рецептата, защото незнам дали го има в Бг (да кажем в Лидл).
това сирене е доста специфично и така натур само по-възрастни хора могат да го ядат, защото имат по-малко вкусови брадавици по езика  Joy съвсем сериозно.

прави се от извара, консистенцията е хм... въпрос на вкус. аз предпочитам от неузряло да правя handkäs (като на снимката с бяла сърцевина вътре). зрялото е напълно жълто и лесно постига консистенция на сопол  Mr. Green
иначе от него правят и сос към шницел. сосът е вкусен, но видът му е умопомрачаващ.

Handkäs mit Musik

200гр. Harzer Кäse
1 глава лук
6 с.л. олио
6 с.л. оцет
ок. 6 с.л. вода
сол

сиренето се нарязва на четвъртинки. половината се нарежда плътно в съд с капак (най-добре стъклен или керамичен, да не поеме от миризмата). поръсва се с половината лук на ситно нарязан. слага се останалата част сирене, пак лука. посолява се. слага се оцетът, олиото и водата.
маринатата трябва да стига до горния ред лук, но не да стои над него, защото се отделя още.
оставя се 24ч. (сега като е топло го оставям 8-10-12ч.) на стайна температура. след което се оставя още в хладилника. колкото повече стои, толкова по-ароматно става. издържа няколко дена, важното е да е под маринатата. когато го ядем си взимаме горния ред, после долния, т.е. не правим дупки.

аз понякога слагам подправки: чили или провансалски микс, въобще експериментирам.

сервира се с филия черен хляб и ябълково вино (става и с бира)

в кутия, сервирано

важно е сиренето да е наредено по-плътно, иначе става много маринатата. също съдът трябва да е достатъчно голям, защото може да излезе маринатата и става мазало.

това предястие се нарича така, защото тукашното име на това сирене е handkäs (т.е. оформено с ръка, ръчно), музиката идва от лука - пръцка се  hahaha

# 42
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 421
Благодаря много Simple Smile Ще се опитам да го направя.


П.С. Аз живея от скоро в Германия и ще купя Harzer Käse, но първия път като пуснах в Гугъл търсене, може би грешно съм го изписала и не ми излезе нищо Simple Smile

# 43
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 280
Мащехата ми е германка и от нейните специалитети най-много харесвам шницелите с гъбен сос .
Прави ги от свинско месо-рибицата-нарязва се на тънки парчета,които се панират .Панировката е бирена.Сосът е с гъби,бяло вино ,лук и сметана.-На немски-Jagerschnitzel.
Харесвам също и Hackfleisch Rolle.-руло от кайма ,но с плънка от спанак и сирене.
Kasespetzle -варени в пилешки бульон и сервирани с настъргано сирене .

Десертът ,който харесвам е Schnecken .Охлюви-тя ги прави с бутер тесто ,нарязва на ленти,поръсва смлени ядки-орехи или лешници или сладко от боровинки.И залива с ванилов крем.
Знам,че се прави и с друг вид тесто,обаче с бутер тестото е по-лесно.





.

# 44
  • Мнения: 36
Момичета, големи вкусотии сте споделили  Hug

Вени, много ми привлече погледа това руло с плънка от спанак и сирене. Можеш ли да споделиш рецепта? Rolling Eyes С какво сирене се прави?

Коташки, благодаря, че сподели това немско събитиее.. май ще го посетя тази неделя, ако ми остане време. Наденички много искам да хапна в комбинация със салата и бира. Ох, потекоха ми лигите, като го написах.

# 45
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 280
Рулото се прави с 1кг.кайма,която се омесва с 1яйце,4с.л галета ,която се разбърква в 4с.л.прясно мляко1гл.лук,сол.оставя се в хладилник за 1-2 часа.
Плънката е с 250г.спанак ,който се задушава предварително и се оставя да изстине,подправя се с магданоз на ситно ,сол и черен пипер по желание.
Сиренето е моцарела.

# 46
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 694
Ще пробвам и аз рулото.  bouquetБлагодаря за рецептите. bouquet

# 47
  • Мнения: 718
Спанакът може ли да е от замразените или трябва да е пресен?

# 48
  • Мнения: 36
Благодаря за рецептата, утре задължително ще я пробвам. Мисля, че за спанака няма значение какъв е,  но нека Вени каже със сигурност. Моцарела много обичам.  Grinning

Аз този уикенд мислех да посетя Баварска кухня, за която се спомена в темата, обаче не ми остана време. Някой случайно да го е посетил?  Rolling Eyes

Момичета, споделяйте и други рецепти.  Hug

# 49
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сега, като прочетах рецептата от Вени, и се сетих за една друга, която моята свеки прави.
не съм я опитвала, не ям месо.

пица от кайма

омесва се кайма с едно яйце, накиснат хляб, малко босилек, сол.
в огнеупорен съд (може тавичка, може и форма за огретен или йенаглас, трябва да е плоско) се разстила каймата като блат с дебелина около 1-1.5см.
отгоре се намазва с доматен сос, евентуално подправки (свеки не е много по подправките), слагат се шапчиците на гъби, с отвора надолу и се поръсва с настърган кашкавал.
пече се на силна фурна до готовност. реже се на квадрати, на всеки да има по една гъба отгоре.
отгоре и други неща могат да се сложат като при пица...

ядат го със салата, без хляб или нещо друго. Crazy

другото, от което ми се изправя косата е тост Хавай (Toast Hawaii) Crazy
филия нарязан хляб, отгоре шайба шунка, шайба ананас от компот, шайба жълто сирене и се запича във фурната. като се разтопи сиренето и влезне в дупката на шайбата ананас и се слага там коктейлна череша.
има вариант вместо с ананас с половин праскова от компот.

дори и от любезност трудно го ям и сега уикендът бяхме при свеки и се заговорихме нещо за ядене и стана въпрос за тези "деликатес" и мъжът ми казва: ооо , другия път като дойдем и ще го сготвим да ядем. Sick
аз всеки път му обяснявам, че това не е готвене, а затопляне, но за тях това е готвене. Whistling

# 50
  • Мнения: 22 867
asyalein, ти сигурно и филийка с мед, масло, парченца луканка, поръсени с горчица няма за искаш да ядеш! Mr. Green  Само като четох за хавайския тост и запреглъщах, ще си го спретна непременно, нямам компот от ананас в момента, но пък имам праскови! УмирГам си за такива смесени вкусове! Simple Smile bouquet

# 51
  • Мнения: 571
Ау, как попаднах на тази тема, бременна съм и направо се замаях.
Как ми се доядоха типичните немски вурстчета с печен лук, кисели краставички, а за кремовете и десертите да не говорим.

# 52
  • Мнения: 718
Аз още не мога да свикна с тези горещини и как бързо се вдигнаха температурите. За това бих пийнала една немска бира с наденички.  Grinning

# 53
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
УмирГам си за такива смесени вкусове! Simple Smile bouquet

моят проблем не е със смесените вкусове, а че това го броят за готвене и ми го сервират за обед!!! Whistling
за мен това е  за междинно хранене.

също не свикнах на гофрети с пудра захар за обед (основно) или ябълков щрудел с ванилов сос (не, това не е десертът, пак е основното  hahaha)

# 54
  • Мнения: 718
и десертите са им хубави на германците обаче. само че аз предпочитам някакви по-леки варианти, а да не са точно гофрети. Може някой би кремове, мусове - ей по такива неща си падам.

# 55
  • Mars Hotel
  • Мнения: 4 867
Запис. Ще ви следя с интерес. bouquet

Приятелят ми е германец, живеем в България и отвреме навреме ми се иска да му готвя нещо немско, за да потушаваме носталгията.  Grinning

и десертите са им хубави на германците обаче.
Съгласна! Проекто-свекървата е невероятен кулинар и прави страхотни неща, но в десертите е ненадмината. По-късно ще пусна нейната рецепта за Mohnkuchen, който обожавам.

# 56
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Mohnkuchen и аз обичам, но досега за десерт не ми е бил сервиран.  newsm78
те си имат Kaffee trinken в 16ч. и пият кафе със сладкиш.
рядко го правя, че мъжът ми не обича мак и си го ям сама. Whistling

на мен ми идва нанагорно с тези сладкиши следобед, ама те нали после имат само Abendbrot, та няма как да си "развалят" вечерята. Laughing

в момента традиционните рецепти не са много in, гледат по-лека кухня да ядат.
скоро си говорех с една приятелка (германка) и тя ми каза, че повечето традиционни ястия не ги пипва.
да не говорим, че тази веган-вълна засилва подобни тенденции. Peace

# 57
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Много хвалби четох за Bienenstich. Така се случи, че опитах един на Coppenrath & Wiese (нз как се пише, но тук е хубава сладкарница) - хич не ми хареса.
Десертите им на мен са ми много еднотипни, Blechkuchen, Blechkuchen и Blechkuchen, тук-там някой Erdbeerkuchen или същото с други плодове...

Ядох един Zucchinikuchen, много ми хареса, наистина, но пак това, на което баба казваше "сладкиш", Blechkuchen... Тука торта не може да ядеш...

# 58
  • Мнения: 1 796
Чакам с нетърпение рецептата за Монкухена аз.
Повече в Австрия съм похапвала, отколкото в Дойчланд. И австрийската и немската кухня харесвам с изключение на кньоделите Sick

Преди десетина години ядох една чеснова крем супичка. Още я споменавам Simple Smile

# 59
  • София
  • Мнения: 11 705
Хубаво де, всеки похапвал това-онова, ама до момента рецепти не виждам, дайте ги , де.. пък да се пробвам, виж че се получило нещо... мда.   Simple Smile

# 60
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Много хвалби четох за Bienenstich. Така се случи, че опитах един на Coppenrath & Wiese (нз как се пише, но тук е хубава сладкарница)

е C&W е масова продукция. Peace
мъжът ми признава само Bienenstich от пекаря в квартала им.

на фона на останалите им печива, Bienenstich не е гюле в стомаха.
аз обичам Nusseckchen.

# 61
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Е, масова е, то ако не е масова, няма как да стигне до мен. Wink При нас събота и неделя продават някакви кухени, които жени пекат и продават рано сутринта на парчета, но никога не съм имала желание да си купя.

# 62
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
При нас събота и неделя продават някакви кухени, които жени пекат и продават рано сутринта на парчета, но никога не съм имала желание да си купя.

то не пречи да пекат от кутийка на Др. Йоткер  Wink
моята свеки върти невероятни на вид сладкиши и торти, ама като видя вътре 1 тон маргарин и ги заобикалям отдалече... Rolling Eyes
в Бекерай масло не ползват, скъпо е. ерго, ям рядко, обикновено взимам kreppel.

но ние не ядем често сладкиши.

# 63
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Ух, при вас също има някакво странно име, отворих да видя какво е това.  Laughing И аз купувам от това готово.

И мога да го препоръчам точно по темата, според мен тези понички са вкусни.

# 64
  • Mars Hotel
  • Мнения: 4 867
Чакам с нетърпение рецептата за Монкухена аз.

Eто я:

Mohnkuchen

Продукти:
(1 чаша е 250 ml)


2 чаши кисело мляко
2 чаши захар
2 чаши брашно
2 чаши маково семе
1 чаша олио
4 яйца
1 пакет ванилова захар
1 пакет бакпулвер

По желание:
сладко (малиново, ягодово или каквото има)

Приготвяне:

Брашното се смесва с бакпулвера. Яйцата и захарта се разбиват по побеляване, след което се прибавя олиото. Добавете към сместа брашното, с предварително добавения бакпулвер, маковото семе, а накрая се слага и киселото мляко.

Сложете хартия във форма за печене. Намажете хартията с масло и поръсете с брашно. Изсипете сместа и изравнете. Пече се около 30 минути на 180° C. След като се охлади, може да се намаже със сладко.

По желание може да се направи глазура от 200 гр. пудра захар и сокът на един лимон и да се покрие сладкишът.


# 65
  • Мнения: 2 909
Звучи прекрасно, ще се пробва задължително  newsm55

# 66
  • Мнения: 1 796
Чакам с нетърпение рецептата за Монкухена аз.

Eто я:

Скрит текст:
Mohnkuchen

Продукти:
(1 чаша е 250 ml)


2 чаши кисело мляко
2 чаши захар
2 чаши брашно
2 чаши маково семе
1 чаша олио
4 яйца
1 пакет ванилова захар
1 пакет бакпулвер

По желание:
сладко (малиново, ягодово или каквото има)

Приготвяне:

Брашното се смесва с бакпулвера. Яйцата и захарта се разбиват по побеляване, след което се прибавя олиото. Добавете към сместа брашното, с предварително добавения бакпулвер, маковото семе, а накрая се слага и киселото мляко.

Сложете хартия във форма за печене. Намажете хартията с масло и поръсете с брашно. Изсипете сместа и изравнете. Пече се около 30 минути на 180° C. След като се охлади, може да се намаже със сладко.

По желание може да се направи глазура от 200 гр. пудра захар и сокът на един лимон и да се покрие сладкишът.



Благодаря bouquet

# 67
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
този Mohnkuchen става и на мъфини чудесно, пробвала съм.
аз леко смилам мака в мелачката за кафе. Peace
издържат няколко дена без да изсъхват, макът ги "държи" сочни.

има също един хубав в голяма тава: блат (незнам дали е тесто с извара или друго) ,плънката с мак и отгоре streusel или решетка... мммм

# 68
  • Mars Hotel
  • Мнения: 4 867
Сега се сетих, че моя приятелка го беше правила във формички за мъфини и пак беше станал добре. (Оп, докато пишех, asyalein ме е изпреварила.)

Ето още една рецепта от свеки. Забравих името на сладкиша, но е ябълков.  Embarassed Ето снимка от първия път, когато го правих.
Скрит текст:

Продукти:
125 гр. меко масло
125 гр. захар
3 средни яйца
щипка сол
2 с.л. лимонов сок
150 гр. брашно
50 гр. царевично нишесте
2 ч.л. бакпулвер
6-8 малки ябълки (обелени, изчистени и нарязани на резенчета)

Приготвяне:
Смесете брашното, нишестето и бакпулвера. С миксер разбийте захарта и солта с яйцата. Добавете яйцата, маслото и лимоновия сок, а после и брашното. Разбърквайте 2-3 минути до пълно хомогенизиране на сместа.

Намажете с олио или масло дъното на форма с диаметър 26 см или 28 см. Изсипете сместа и изравнете. Наредете резенчетата ябълка плътно едно до друго по дължина и с вилица натиснете за да потънат леко в сместа. Поръсете леко с пудра захар. Пече се около 40 минути на 190 - 200 градуса, при предварително загрята фурна.




# 69
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Забравих името на сладкиша, но е ябълков.  Embarassed

versunkene Äpfel?  newsm78

# 70
  • Mars Hotel
  • Мнения: 4 867
Даааа! Вярно, че бяха потънали ябълки!  Hug Благодаря!

# 71
  • София
  • Мнения: 11 705
Много благодаря, че пуснахте рецепти. Ще се спретнат и най-вече  "Потъналите ябълки".

# 72
  • Мнения: 22
Ще се радвам  да обменяме опит  с     традиционната  германска   кухня

# 73
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 421
Децата много харесват фламкухен и реших да се опитам сама да направя. В chefkoch рецептата за тестото е с мая и квас, на български в рецептите е с доста мая или без мая... Някой има ли сполучлива рецепта за тестото?

# 74
  • Мнения: 22
Децата много харесват фламкухен и реших да се опитам сама да направя. В chefkoch рецептата за тестото е с мая и квас, на български в рецептите е с доста мая или без мая... Някой има ли сполучлива рецепта за тестото?

 
 220 g брашно
125 мл вода, хладка
1 ч.л. сол
2 супени лъжици олио
  тестото се оставя за 20 минути и след това се обработва

https://www.youtube.com/watch?v=20BcYOkOE8o

# 75
  • Мнения: 315
Много благодаря за рецептата с ябълки, имаме останали и се чудех какво да ги правя...

# 76
  • Мнения: 433
Момичета, само да ви светна, че и тази година ще има дни на Баварската кухня, само че този път е в Метро.
Иначе аз вкъщи съм пробвала картофи с бекон по немски и наденички с къри и доматен сос. Много добре се връзват с биричка. Peace

# 77
  • Мнения: 41
Мернах я и аз тази промоция и като нищо да отидем до там. През почивните дни сме свободни и така и така пазаруваме за почивните дни, да пробваме нещо от немските продукти. Аз съм фенка на сиренцата и мъжа ми естествено на бирата.

# 78
  • Мнения: 315
Има бира, сирена и всякакви млечни продукти. Аз съм не по-малък фен на бирата от мъжът ми. Препоръчвам Ердингер, сиренето на Паладин също си заслужава.

# 79
  • Мнения: 41
На място ще пробваме и каквото ни хареса ще си набавим от него. Вече ми дойдоха на ум няколко свежи идеи за салатка със синьо сирене.

# 80
  • Мнения: 2 323
Салатка със синьо сирене, круши, орехи и горчичен дресинг - страхотна комбинация от вкусове!

# 81
  • Мнения: 41
Благодаря за рецептата, може и да я пробвам, но ще прибавя непременно айсберг и рукола.

# 82
  • Мнения: 572
Зачетох се в темата, момичета. И аз съм фенка на всякакви сирена- сини, ементали и прочие. Докато бях бременна съветът на лекаря ми беше да не консумирам синьо сирене. Сега пък кърмя, но предполагам ементал мога да си позволя. Актуално ли е към момента това събитие Баварска кухня?

# 83
  • Мнения: 63
Зачетох се в темата, момичета. И аз съм фенка на всякакви сирена- сини, ементали и прочие. Докато бях бременна съветът на лекаря ми беше да не консумирам синьо сирене. Сега пък кърмя, но предполагам ементал мога да си позволя. Актуално ли е към момента това събитие Баварска кухня?
Какво пречи хубавото сирене на кърмата, според мен даже е полезно. Доколкото знам и бирата в умерени количества, помага Simple Smile Мисълта ми е да си хапваш, а не да се лишаваш от любимите храни.
Баварска кухня предстои, провери във фейсбук.

# 84
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Не се консумира сирене от сурово мляко, само от пастьоризирано. Има синьо сирене от паст. мляко.
Ементалер е винаги от пастьоризирано. По-ароматните и миризливите са от сурово.

# 85
  • Мнения: 572
Зачетох се в темата, момичета. И аз съм фенка на всякакви сирена- сини, ементали и прочие. Докато бях бременна съветът на лекаря ми беше да не консумирам синьо сирене. Сега пък кърмя, но предполагам ементал мога да си позволя. Актуално ли е към момента това събитие Баварска кухня?
Какво пречи хубавото сирене на кърмата, според мен даже е полезно. Доколкото знам и бирата в умерени количества, помага Simple Smile Мисълта ми е да си хапваш, а не да се лишаваш от любимите храни.
Баварска кухня предстои, провери във фейсбук.

След като родих си пийвам биричка по една чашка, но не всеки ден. Сега като се замисля мога да си направя една свежа салата с ементал. Къде мога да го намера това събитие във фейсбук, за да видя и останалите продукти?

# 86
  • Мнения: 63
Ами напиши във фейсбук Баварска кухня и излиза. Мен ме информират защото сме приятели.

Общи условия

Активация на акаунт