МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 92 903
  • 742
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 410
Сега е топличко, не слагайте толкова много мая. Аз правя хляба с не повече от 2  гр суха, мая за около 500 гр брашно, никога не ми превтасва и оттам и не се рони.
За който не му се чете в началото мога да напиша пропорциите спрямо 100 гр брашно
-течности 55-60%
-захар 1-1,5%
-сол 1-1,5%
мазнина 1-2%
мая 1-1,5%

# 31
  • Мнения: 2 114
Правех прекрасни хлябове.

Сега, каквато и рецепта да опитам, резултатът е нещо влажно и тежко.
Пека и в машина и във фурна, резулатът е еднакъв - крайно незадоволителен.

Направо не знам какво да правя, а сме доста хора.

Моля за ваша рецепта, която е успешна. Какви ли не опитвах, сменях пропорции, марки мая и брашно и пр.
Силно съм демотивирана. Нямам сили да пресмятам.

# 32
  • Мнения: 3 410
Наблюдавай си тестото - сложи си вода, няколко лъжици кисело мляко, 1 чл сол , 1 чл захар, 3-4 сл олио и брашно/ не всичкото/, отгоре 1 чл суха мая и пусни машината
И прецени дали да добавиш още брашно, добавяй го лъжица по лъжица, не бързай, дай му възможност да поеме водата, има достатъчно време, ще успееш да добавиш всичкото брашно. Ако използваш бяло брашно, топката не трябва да маже под бъркалките, ако използваш 50-50 бяло и пълнозърнесто, може лекичко да маже под бъркалките. Топката трябва да е хубава гладка, при бяло брашно само може да е малко по твърдичка
Успех и не се демотивирай!

# 33
# 34
  • София
  • Мнения: 634
Основното е как редиш продуктите в машината. Аз спазвам ВИНаги един и същи ред и хляба ми опира в стъклото :
прясно мляко 300 мл ; после 1 яйце ; после 1 ч.л. - непълна - сол ; после 3 с.л. олио или зехтин - не масло ; отгоре сипвам 1/2 от брашното ; навсякъде върху него наръсвам маята -винаги суха за 500-1000 гр ; върху нея равномерно наръсвам с 1 ч.л. кристална бяла захар и най-отгоре втората половина от брашното. Тези продукти са за 750 гр хляб. Пробвай така - дано стане и при теб  chef

# 35
  • Мнения: 2 114
Мерси много  bouquet

# 36
  • София
  • Мнения: 17 592

Отдавна се каня да се самопохваля с квасения хляб - чудесен се получава, бухва...



Ръжено-типове е този.

# 37
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Чудесен е!
Аз събирам смелост да започна да правя квасен хляб вече близо 2 години Simple Smile

# 38
  • Мнения: X
Кати, на каква програма го правиш?

# 39
  • София
  • Мнения: 17 592

На обикновен хлаяб. Ама преди това го пускам веднъж на тесто. А преди това, понеже ползвам закваска от хладилника, я вадя да се сафиряса малко (или може би се пише с "ъ"? или е? идея си нямам) и после й слагам малко водичка и лъжица - две ръжено брашно, разбърквам и пак я оставям да понабъбне.

# 40
  • Мнения: X
Благодаря, отдавна имам желание да пробвам. Вдъхна ми надежда, че ще се получи нещо.

# 41
  • София
  • Мнения: 17 592

Ами то и аз така - няколко години, докато се осмеля, пък от миналото лято само такъв правим - и много вкусно се получава.
И понеже напоследък ядем доста малко хляб (поради... ами, как да кажа - доста солидните диаметри  Mr. Green - та се оказа, че чудесни сухари стават с него, много, много по-вкусни от сухарите от друг хляб - и така хем човек си го има за по-дълго и не се оказва без хляб, хем не хвърля хляб, хем не се тъпче с хляб - и хем не му се налага да яде... безвкусен хляб с неизвестно съдържание (готови сухари).

# 42
  • Мнения: 90
Здравейте, на една хлебопекарна Moulinex Model:573101 и протече ваната а оста на която се поставя бъркалката постоянно изпада от ваната. Вътре във ваната има гумено уплътнение или семеринг който явно е за смяна. Само той ли се сменява или цялата вана ?

# 43
  • София
  • Мнения: 17 592

Уви,  цялата вана.

# 44
  • Мнения: 1 457
Здравейте, писах и по- рано в темата, че хлябът ми спада при печенето. Увеличих брашното и сега се получава хубава топка, която си се върти между бъркалките, но пак си спада. Надига се супер при втасването и след това като започне да пече отново спада. Увеличавах маята, намалявах я малко, според рецептата, но все така се получава. Единствено един чисто бял хляб правих и само той си остана надигнат. Хлубът и спаднал си е вкусен и не се вдлетява, но ме дразни, че не изглежда хубав  Laughing
Къде още мога да бъркам. Ползвам мая на д-р Йоткер, суха и слагам според рецептата количество- по около чаена лъжичка и половина  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт