МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 92 903
  • 742
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 3 410
Аз ти предлагам просто като е готов за печене, да спреш машината и да пуснеш печене. Пълнозърнестите хлябове са капризни, лесно превтасват.

# 46
  • Мнения: 1 457
Пак аз  Laughing
Пълнозърнестия хляб ми стана по сполучлив на вид, като прекъснах след втасването. Май така ще го правя  bouquet

Не намерих по нова тема за рецепти и искам да попитам някой дали има рецепта за тесто за мекици. В книжката имам за пица и ги направих с това тесто, но не станаха най- хубави  Laughing

# 47
  • Добрич
  • Мнения: 5 454

.......- та се оказа, че чудесни сухари стават с него, много, много по-вкусни от сухарите от друг хляб .....


Във фурната или на сушилня правиш сухарите? Малко повече информация ако може.
В момента и ние сме намалили консумацията на хляб. Аз пека пълнозърнест и редовно се доизяжда на препечени филии. Сякаш съм чела и за сухари в халогенната фурна.  newsm78

***  

Katnis, не зная какво разбираш под мекици.  Ползвам едно универсално тесто и каквото направя от него винаги ми се получава много добре:

Скрит текст:
За 1,5 кг:

900 г. брашно
500 мл. вода
2 1/2 с. л. захар
1 1/2 с. л. сол
4 с. л. мазнина /олио, шарлан, каквото ползваш/
22 г. прясна мая

Програмата е месене с втасване. На моята машина /Мулинекс 5000/ 1ч. и 25 мин. Като бързам слагам топла вода и втасва по-бързо. Чакам да стигне капака и вадя.


На пълнозърнестия хляб от миналия месец намалих с 2 г. маята заради жегата. И на мен ми спадна веднъж преди това, но с намалената мая нещата се върнаха по местата.  Ползвам само прясна мая. 

# 48
  • Мнения: 97
Здравейте, искам да питам някой ползва ли отложен старт с прясна мая в това горещо време в момента? Имам предвид дали 5-6 часа стоене не в хладилник, а както е сега на 25-28 градуаса ще окаже някакво влияние на маята, съответно на хляба?

# 49
  • Мнения: X
В моята машина маята седи най-отдолу, после се слага брашното и т.н. Та не виждам проблем, да се използва отложен старт, тъй като дефакто маята ще се активира при допир с водата (т.е. като почнат да се бъркат продуктите). Но не съм пробвала, не ми се е налагало.

# 50
  • Мнения: 46
Здравейте момичета bouquet
Не зная дали съм на точното място, но искам съвет от вас.
Мъжа ми много обича да меси хляб и съм решила да му закупя хлебопекарна за рождения ден, който е след една седмица. Но аз никога не съм ползвала такъв уред, моля посъветвайте ме какъв да купя, за да остане доволен.
Благодаря предварително!

# 51
  • София
  • Мнения: 634
Само не Филипс - аз определено съм на мнение от ползването й : "жив кошмар" #2gunfire

# 52
  • София
  • Мнения: 1 872
Roritka, привет! Аз ползвам пекарна от 2008 година. Оттогава съм сменила две, но не защото първата се повреди, а просто ми омръзна. Сега мога да кажа от опит, че: 1. Казанчето трябва да бъде дълго, а не високо - хлябът става с по-хубава форма и по-добре се изпича. 2. При финансова възможност машината да има два реотана, а не един - печенето става по-бързо и равномерно. 3. Мно-о-ого по-удачно е да има и две бъркалки - месенето е по-лесно за самата машина. След всичко това мога да препоръчам и марка, но не зная дали е подходящо във форума/да не се приеме за реклама/.

# 53
  • Мнения: X
Без да се сърдиш, но съветите ти са относителни. Моята пекарна не отговаря на нито едно от условията ти, а съм безкрайно доволна от нея. Ползвам я вече около 4 години и нямам забележки. Панасоник е марката, мисля че вече се предлагат и в България (аз си я купих от Амазон).

# 54
  • Добрич
  • Мнения: 5 454
...
Мъжа ми много обича да меси хляб и съм решила да му закупя хлебопекарна за рождения ден, който е след една седмица. Но аз никога не съм ползвала такъв уред, моля посъветвайте ме какъв да купя, за да остане доволен.
Благодаря предварително!

Когато уредът е с по-голяма вместимост /1500 г./ може да замесите в него и малък и по-голям  хляб/тесто. Тогава обикновено е и с две бъркалки. Основната програма е около 3 ч. и половина  и при по-малък грамаж два хляба един след друг не са удачен вариант. При месене на тесто също /например за козунаци, питки и пр./ Машината трябва да почива 1 час след повечето програми.

Другото важно според мен е наличието на сервиз за поддържане по време и след гаранцията. От 2009 година не купуваме хляб, защото имаме хлебопекарна и това са съветите, които мога да дам.

# 55
  • Мнения: 1 557
Моята е Лидълска и като съотношение качество - цена (111лв беше) съм много доволна. С две бъркалки е, дълго казанче, до 1,250кг вместимост, но мисля, че е само с един реотан. 3г гаранция. Не купуваме хляб откакто я имаме.

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 1 053
Здравейте, искам да питам някой ползва ли отложен старт с прясна мая в това горещо време в момента? Имам предвид дали 5-6 часа стоене не в хладилник, а както е сега на 25-28 градуаса ще окаже някакво влияние на маята, съответно на хляба?
Ползвала съм отложен старт с прясна мая.
Слага се последна, след брашното. Правя кладенче в брашното и натрошавам маята. Дори и лятото.

# 57
  • Перник
  • Мнения: 4 863
Моята е Лидълска и като съотношение качество - цена (111лв беше) съм много доволна. С две бъркалки е, дълго казанче, до 1,250кг вместимост, но мисля, че е само с един реотан. 3г гаранция. Не купуваме хляб откакто я имаме.


И моята е такава, ползвам я трета година. Преди нея имах Мулинекс. Освен, че казанчето и бъркалките бяха 2 пъти по-скъпи, с друго не превъзхожда лидълската Smiley

# 58
  • Мнения: 14 490
Ако искам да опека хляба във фурната, а не в машината след като тя го е омесила и е втасъл там, колко време трябва да го пека и на каква температура?

# 59
  • Мнения: 3 410
Ако искам да опека хляба във фурната, а не в машината след като тя го е омесила и е втасъл там, колко време трябва да го пека и на каква температура?

След като втаса, го извади от фурната, оформи го на хлебче и го сложи в някаква форма - аз използвам правоъгълна тавичка за кекс застлана с хартия за печене. Изчакай още малко да втаса и го сложи във фурната на горен и долен реотан без вентилато на 170 градуса. Ще разбереш че е опечен когато почукаш на кората и се чува кух звук, тогава изключи фурната отвори малко вратичката и остави хляба още за 5 мин вътре след което си го извади

Общи условия

Активация на акаунт