Лютеницата - за, против, въздържали се ...

  • 80 402
  • 1 934
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 30 802
Споко, не замразявам домати. Ако искам инстантна лютеница, правя я само от замразени печени чушки, чесън, лук, зехтин и подправки. С вилица или пасатор, според настроението.

Някой ден като тръгна да ставам президент, ще ме запомнят с фразата, "I suppose I could have stayed на село to make лютеница, but what I decided to do was..."

Ми да, трябва да правиш нещо и с ръцете си, не само с Excel живее човек...

# 31
  • Мнения: 14 478
За, в какво иначе ще си топя кюфтетата? А пилешките хапки? А как зимата без праз със сирене и лютеница? Ами без боб, кромид и лютеница? Въобще лютеницата е хубаво нещо, особено пък домашната. С мъжа ми правихме преди две лета, не сме я снимали, но с удоволствие си я изядохме. По-често обаче купуваме от магазина, това е положението. Пипкава работа е и засега мързелът надделява над желанието за домашно без консерванти и нишесте.
Праз сирене и лютеница? Нищо не разбираш ти от градска култура!

# 32
  • Мнения: 19 221
Споко, не замразявам домати. Ако искам инстантна лютеница, правя я само от замразени печени чушки, чесън, лук, зехтин и подправки. С вилица или пасатор, според настроението.

Някой ден като тръгна да ставам президент, ще ме запомнят с фразата, "I suppose I could have stayed на село to make лютеница, but what I decided to do was..."

Ми да, трябва да правиш нещо и с ръцете си, не само с Excel живее човек...

Нали печеше специално чушки, че и ти отнемаше 20 минути целият процес, а пък и не обичаше чушки... За щастие, едва ли ще се наложи да слушаме приветствени президентски речи от твоя страна.

# 33
  • Мнения: 12 683
Напомни ми детството - целият град се вмирисваше на печени чушки. Между блоковете едни тенекии, индианци танцуват около огньовете. И великата реплика - пуснали са чушки.

# 34
  • Мнения: 22 036
Много обичам лютеница, а и детето. Преди майка ми правеше, после купувах готова, а сега няма нито кой да прави, нито от къде да купя. Има разни турски и македонски, но не ми допадат и ... правя. Не правя зимнина, защото има продукти целогодишно, а и нямам възможност и желание да стерилизирам. Правя 10 килограма чушки, 4-5 патладжана и ползвам салца. Става за около половин ден и стига за около месец-два без стерилизиране, само с вакум. Имам позната, която прави в хребопекарната по малко, но често.  

# 35
  • Мнения: 15 080
Споко, не замразявам домати. Ако искам инстантна лютеница, правя я само от замразени печени чушки, чесън, лук, зехтин и подправки. С вилица или пасатор, според настроението.

Някой ден като тръгна да ставам президент, ще ме запомнят с фразата, "I suppose I could have stayed на село to make лютеница, but what I decided to do was..."

Ми да, трябва да правиш нещо и с ръцете си, не само с Excel живее човек...

Нали печеше специално чушки, че и ти отнемаше 20 минути целият процес, а пък и не обичаше чушки... За щастие, едва ли ще се наложи да слушаме приветствени президентски речи от твоя страна.
Както е тръгнало не се знае дали няма да я слушаме...

# 36
  • Мнения: X
Ненавиждам лютеница. Мразя я. Миризмата на лютеница ме докарва до бяс. Детският ми кошмар беше баба ми, гонеща ме с филия с лютеница.  Иначе отделните съставки обичам, печени червени чушки обожавам, ама лютеница - тц.

Слава Богу, не научих наследниците да ядат лютеница , та не ми се налага да правя тия упражнения с правенето на домашна такава.

Бих правила иначе, ако не я мразех толкова. Нямам проблем с домашното производство на консерви, макар и да ми се случва рядко.

Днес пихме кафе с приятелката ми испанка. Донесе ми малко бурканче с правен от нея сос, типичен за нейния регион, подзрително напомнящ по вид и аромат на нашенска лютеница. Стомахът ми се обърна още преди да отвърти капачката... Благоверният ми ще намаже, да.

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 15:13 от Анонимен

# 37
  • Мнения: 30 802
Градски сме, защото се налага. Такива станаха навиците с годините. Не е хвалба, а факт. Интересно е да се сравни света на градския човек (между 20 и 30 особено) със света на лютеницата.

Общо взето гледам да има баланс между двата свята, а при ограничено време все още не бих го раздала за правене на нещо за плюскане. Може би при 50+?

Ок, не обичам чушки като основно, но 250 грама лютеница са си гарнитура и украса. Не са основно и не са всеки ден. Разнообразие, това е. Но ако заливаш всичко с лютеница, става монотонно.

# 38
  • Мнения: 14 478
Обожавам чушки.
 Баба ми едно време на чушката със сирене и казваше селски сладолед.
Няма да забравя вкуса на току-що откъсната червена чушка пълна с прясно сирене.
  Лютеница правя ако имам време и кой да ми помага.
Ако домашните мислят само да ядат, без да белят чушките НЕ правя.
 Тази година правихме лютеница и вече половината се изяде.

# 39
  • Мнения: 19 221
То всеки може да се кандидатира, ако е навършил 40 години (ако не се лъжа), обаче шансовете Мамаситини да стане президент, са по-малки от тези на Митю Пищова.

# 40
  • Мнения: 24 644
правенето на лютеница за мен е символ на един мисловен предел. И снимането на лютеницата, наденицата и сладкото във винтидж-бурканче за Фейсбук и Инстаграм са точно онова "излизане на мегдана", с което съобщаваш на света, че сменяш възрастовата група и приоритетите.
Точно!
Сутринта гледах по БТВ, как бившата певица Ирра,  донесе на водещите домашна баница

# 41
  • Мнения: 14 654
Праз сирене и лютеница? Нищо не разбираш ти от градска култура!

Тази салата може да се деконструира, както е модно, традиционните продукти да се заменят с вносни на тройни цени, да се нареди завъртяно в миниатюрна чинийка, украсена с капки песто и стрък розмарин. И да говорим за гурме лютеница с див лук и халуми.

# 42
  • Мнения: 14 478
Праз сирене и лютеница? Нищо не разбираш ти от градска култура!

Тази салата може да се деконструира, както е модно, традиционните продукти да се заменят с вносни на тройни цени, да се нареди завъртяно в миниатюрна чинийка, украсена с капки песто и стрък розмарин. И да говорим за гурме лютеница с див лук и халуми.
hahaha

# 43
  • София
  • Мнения: 17 369
Като излезем от контекста на лютеницата, имам сходни наблюдения за промяната в хората с напредването на възрастта. След 35-40 започва някакво вторично гнездене и "одомашняване" - отделя се повече време на стайни цветя, на зимнина, на домашно приготвена храна, не толкова заради самата храна, колкото заради "създаването на уют" (ужасните мъфини  Crazy ). Същото с всякакви ръчно направени неща за декорация и вътрешно обзавеждане... Варят лютеници и сладка, правят пайове и мъфини и шият дантелени перделъци  жени, които само до преди няколко години са пускали печката само за да си запалят цигарата, ако са останали без огънче...

Има нещо такова, минах и аз през такава фаза, чак себе си удивих Laughing Но ако съдя по себе си, след 40 вече писва  Laughing

# 44
  • София
  • Мнения: 38 900
Все още се сещам как майка ми ме инсталираше на балкона с чушкопека за цял ден.
Затова предпочитам да виждам само готови буркани, даже им се радвам като ми подарят.

Общи условия

Активация на акаунт