Лютеницата - за, против, въздържали се ...

  • 80 401
  • 1 934
  •   1
Отговори
# 1 920
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 888
Няма нужда да търсиш точната дума на ейджвано на български. Просто пишеш, че го мариноваш за 2 седмици. И не се пише от кой кът са, а от кой край, ако въобще съм разбрала правилно какво искаш да кажеш.
Ако трябва да преведа ейджване - ще звучи като стареене.
А кът - е специален отрязък от различни части на телето. От един и същ край можеш да изкраш няколко различни къта ( например зависи от коя страна на кокъла се отрязва).
 Първото не звучи никак добре, за второто трябва доста да се обяснява.
При условие, че и двата термина са разпространени в света на кулинарията, не виждам какъв вие проблемът ...чак и речници ме изпратихте да търся

# 1 921
  • Мнения: 19 221
Аз съм левичар, о-то си го пиша обратно на часовниковата стрелка, т.е. наляво го пиша. Проблем ми е било по-скоро не в коя посокока пиша отделна буква, а че самото писане е отляво-надясно и съответно ми се опира ръката във вече написаното и винаги ми беше нацапана  с химикал дланта в частта към кутрето.

# 1 922
  • Русе
  • Мнения: 11 925
  ми то на практика не се ейджва, в смисъл не претърпява промени в посока стареене , а просто се напоява и по разбираемото е , мариноване. А не виждам с какво кът е по ясно от парче или къс.
  

# 1 923
  • Куциндрел
  • Мнения: 24 542
Ами - зреене/мариноване, вместо ейджване или просто обясняваш с повечко думи за какво иде реч и от коя част на телето, вместо от кой кът.
Наистина имаш нужда от опресняване на българския. Не общуваш ли с българи в Америката?
Не е въпрос за световната кулинария, ами за разбирането не българския ти от българи, при пложение, че ти е роден език.
Същото е беше и с коментара ми, че нямаш проблем е моето дете. Явно е някаква американска фраза, която преведена не е на място в отговор на моята реплика. Mr. Green

# 1 924
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 888
 ми то на практика не се ейджва, в смисъл не претърпява промени в посока стареене , а просто се напоява и по разбираемото е , мариноване. А не виждам с какво кът е по ясно от парче или къс.
  
Точно се ейджва - придобива специфична консистенция и вкус. А и за мин 2 седмици в марината ( не винаги) месото определено старее. Има две основни задачи - премахва влагата от мускулните вкална и променя вкусът на месото - прави го доста по -осезаем и остър. Като променя и натуралните ензиму в месото.
Обясних вече, от едно парче може да се изкарат различни кътове (например - Т-боун анд Ню Йорк стейк се изкарват от една и съща част на тялото на животното)

# 1 925
  • Пловдив
  • Мнения: 23 872
Няма нужда да търсиш точната дума на ейджвано на български. Просто пишеш, че го мариноваш за 2 седмици. И не се пише от кой кът са, а от кой край, ако въобще съм разбрала правилно какво искаш да кажеш.
Ако трябва да преведа ейджване - ще звучи като стареене.
А кът - е специален отрязък от различни части на телето. От един и същ край можеш да изкраш няколко различни къта ( например зависи от коя страна на кокъла се отрязва).
 Първото не звучи никак добре, за второто трябва доста да се обяснява.
При условие, че и двата термина са разпространени в света на кулинарията, не виждам какъв вие проблемът ...чак и речници ме изпратихте да търся
На български се използва "зреене на месото", веднага попитах приятелка специалист технолог по месото.

# 1 926
  • София
  • Мнения: 24 839
Може, не споря...ейджване е също разпространено - справка " Мастър шеф"
Защо  справката да не е с речника, че да намериш българската дума, а ни пращаш упорито при " Мастър шеф"?
От  това " също разпространено" езикът ни на нищо заприлича! ooooh!

# 1 927
  • Куциндрел
  • Мнения: 24 542
Тъпото си е тъпо, не зависи от местожителство, Цеце. Тия двете теми ме карат да си копирам постовете за по-просто hahaha.
Sunglasses

# 1 928
  • Мнения: 30 802
МастърШеф ми причинява киселини. Особено като почнат да "плейтват".

# 1 929
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 888
Може, не споря...ейджване е също разпространено - справка " Мастър шеф"
Защо  справката да не е с речника, че да намериш българската дума, а ни пращаш упорито при " Мастър шеф"?
От  това " също разпространено" езикът ни на нищо заприлича! ooooh!

От речника - остаряване...ако добре ти звучи това, приемам
Та процесът е: оставяме месото да остарее от 15 до 30 дни.

Последна редакция: пт, 04 ное 2016, 16:52 от Titina

# 1 930
  • Мнения: 30 802
Зреене е, стига с това остаряване!

# 1 931
  • Мнения: 22 036
На БГ е узряване термина Simple Smile.

# 1 932
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 888
Зреене е, стига с това остаряване!
Е не става така, едните в 5 поста ме пращат да използвам речник

# 1 933
  • София
  • Мнения: 24 839
Зреене е, стига с това остаряване!
Е не става така, едните в 5 поста ме пращат да използвам речник
Така е, езикът ни е богат и затова трябва да се знаят и някои синоними. Peace
Забравила си го, явно, но така ще го възстановиш.

# 1 934
  • Sofia
  • Мнения: 3 046
Настана време за съкращаване на съществуващото разтроение в което явно има някакво съревнование по надобиждане.
Не знам да я финиширам ли, да я ендвам ли тази тема, за това направо ще я заключа.

Общи условия

Активация на акаунт