Лютеницата - за, против, въздържали се ...

  • 80 400
  • 1 934
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 30 802
Както и да е, не знам дали е проекция или аз изглеждам на хората като потенциална буля, за която е само въпрос на време да завърти лопатата с лютеницата.

Но е факт, че нито треперя  за буркани, нито ми носят, нито ги искам, нито си уча децата да ядат лютеница. И си искам левчето за всеки случай, в който ми казват- ооо, ти ще видиш, и ти ще станеш така. Ми не, няма, защото не искам.

А иначе- наистина има и нови, по-модерни и леки рецепти, има и сто начина да сготвиш с въображение за всеки сезон, от пресни продукти. Въпрос на приоритети, за мен е приоритет да НЕ ям между другото, без замисляне, каквото има.

# 16
  • София
  • Мнения: 38 900
Аз съм градско чедо, няма нито къде, нито от какво да правя. Купувам от магазина и то рядко.

Иначе домати ми трябват и ползвам, майка ми правеше на балкона с бързовар, но тази година и тя не иска, та ще си търся на промоция.

# 17
  • Куциндрел
  • Мнения: 24 542
 Joy Joy Joy Joy
Ох, Мамсито, така хубаво ме развесели заглавието на темата... А от това, че си я пуснала ти, ми стана още по-забавно... в добрият смисъл. Wink

ПрЕко сили направих 6 буркана туршия печени камби, която ми отне цял ден и имам 2 пакета печени чушки във фризера.
Ако някой има излишна лютеница да праща. Sunglasses Компоти също приемам.

# 18
  • Мнения: 15 080
Обожавам лютеница. И понеже я обожавам, известно време си я купувах - уж най-скъпата, уж най-изчистена според етикета. Едно, че нямах гаранция какво има, друго, че солена ми излизаше. В момента, в който синът ми се откачи от крака ми, впрегнах цялото домочадие и направих лютеница, ама истинска, с домашни продукти, чушки печени на ламарина...Прелест!

# 19
  • Мнения: 2 681
За лютеницата съм. Но не правя и няма кой да ми прави.
Купувам си от Лидл от време на време по 1 бурканче.
Не ми пречи други да си приготвят, щом им харесва.

# 20
  • Мнения: 30 802
OK...да сме безпристрастни:

За:
1. Полезна е, ако е правена както трябва- някои витамини се запазват въпреки термичната обработка.
2. Може да е вкусна.
3. Напомня за детството, в случай на емиграция- за родината.

Против:
1. За да е вкусна, съдържа доста сол.
2. Предполага несъзнателно хранене набързо
3. Еднообразна е, а някои хора я ползват като измъкване тип "злоядо дете", като не им хареса- минават на лютеница, което е огромна обида към готвача.

А наборите ми все още не правят масово лютеница, нито я правят с цел оцеляване. По-скоро е вид социален експеримент, материал за инстаграм, вид пиар и нещо оригинално за подаряване.

Иначе чисто лично- просто не обичам чушки. Особено червени, със силен вкус. За мен чушката е само за украса на чинията и се избутва отстрани.

Ако трябва някой ден да усвоявам традиционни занаяти за зимнина, по-скоро бих се заела с правене на вино, варене на ракия и постигане на домашни колбаси. За какво ми е тая лютеница? "да не се лишаваме"? То е като мантрата "да не лишаваме детето от царевични пръчици".

Сигурно цяла Азия, дето кара без лютеница, ни се чуди ние как караме без ориз и соев сос.

# 21
  • Мнения: 46 587
За, ако я обичате.
От магазина само веднъж съм пробвала и ако някога ми се дояде и нямам домашна просто няма да ям.
Годишно ползваме не повече от 2 буркана, ако мъжа ми или детето се сетят. Не съм по зимнините и не ми се е прияждало, въпреки че майка ми прави страхотна.

Правим си сладка обаче, защото ядем от 2-3 вида любими плодове.
Също печем сладки чушки и съхраняваме във фризер.
И бурканчета с люти си слагаме Simple Smile
И доматен сок - за супи, манджи, пица, слагети и т.н.
Друго не обичам и не ям дори да ни дадат бабите.

С една дума - за консервирането на нещата, които се харесват в конкретния дом.

Конкретно за лютеницата - не е за наяждане. Нито е нужно да се яде всеки ден. Но задължително трябва да има налични няколко буркана, ако на някой му се дояде.  

# 22
  • Мнения: 19 219
Прекалено модерните би трябвало да знаят, че доматите, както и останалите зеленчуци и плодове с голямо съдържание на вода, не са подходящи за замразяване направо - разрушава им се структурата, губят всякакъв вкус. В краен случай може да се бланшират преди замразяването, но пак е по-добре да се използва стерилизация за съхраняването им. Специално доматите са по-полезни след термична обработка, отколкото сурови (за замразени да не говорим), защото само по този начин ликопенът е в усвоима за нас форма.

# 23
  • Мнения: 4 841
Като излезем от контекста на лютеницата, имам сходни наблюдения за промяната в хората с напредването на възрастта. След 35-40 започва някакво вторично гнездене и "одомашняване" - отделя се повече време на стайни цветя, на зимнина, на домашно приготвена храна, не толкова заради самата храна, колкото заради "създаването на уют" (ужасните мъфини  Crazy ). Същото с всякакви ръчно направени неща за декорация и вътрешно обзавеждане... Варят лютеници и сладка, правят пайове и мъфини и шият дантелени перделъци  жени, които само до преди няколко години са пускали печката само за да си запалят цигарата, ако са останали без огънче...

Та в този смисъл, да - правенето на лютеница за мен е символ на един мисловен предел. И снимането на лютеницата, наденицата и сладкото във винтидж-бурканче за Фейсбук и Инстаграм са точно онова "излизане на мегдана", с което съобщаваш на света, че сменяш възрастовата група и приоритетите.

# 24
  • Мнения: 14 478

А иначе си е смешно, че хора със 100% градска култура, които иначе също харесват прясна храна и са минали на доста по-модерни рецепти, решават да правят приключението с лютеницата, макар че са доста далеч от необходимостта да имат заредени буркани.
Кое му е смешното?
Много градски взехте да ставате и нещо снобарията ви почва да намирисва на вкисната лютеница.

# 25
  • София
  • Мнения: 19 402
За 3 часа, хайде 4, ще направиш лютеница за цяла зима. С проверени съставки, а не да плащаш нишестето на консервните комбинати.
Май че от миналата година плъзна рецептата за лютеница на фурна, пасирана със все люспите и семките.
Нищо общо със сложните рецепти от едно време и бъркането от този тип
Ами правих 2 пъти, че и нашите зарибих. Да, ако имам шанс за тези 4 часа да изкарам достатъчно пари - може и да не правя. Но защо да не придобия още 1 умение, вместо в това време да критикувам в бг мамма?

Моя авторска мисъл: Вместо да си показваме бедрата - показваме си сармите.
А има и относително млади жени - блогърки на кулинарна тема, но те явно изкарват пари от това, а имат и финансов гръб

Последна редакция: ср, 26 окт 2016, 15:02 от Cuckoo

# 26
  • Куциндрел
  • Мнения: 24 542
Иначе чисто лично- просто не обичам чушки. Особено червени, със силен вкус. За мен чушката е само за украса на чинията и се избутва отстрани.
Ето от тук идва цялостното ти възмущение. Mr. Green
У дома правя чушки с доматен сос, с много сирене става като лютеница почти.
Иначе снощи ядохме сандвич от чушка сърху филия.... Без детето у дома всички сме чушкомани.

Я да те питам теб - така можеш ли да свириш? Mr. Green
Скрит текст:

# 27
  • Мнения: 14 478
За 3 часа, хайде 4, ще направиш лютеница за цяла зима.
Не може.
Това е менте. Не  е лютеница.
Лютеницата-за 13 часа!
И още толкова подготовка.

# 28
  • Мнения: 15 080
Е, това явно си е висш пилотаж. Само печенето на чушките отне повече от 4 часа Simple Smile

# 29
  • Мнения: 14 654
За, в какво иначе ще си топя кюфтетата? А пилешките хапки? А как зимата без праз със сирене и лютеница? Ами без боб, кромид и лютеница? Въобще лютеницата е хубаво нещо, особено пък домашната. С мъжа ми правихме преди две лета, не сме я снимали, но с удоволствие си я изядохме. По-често обаче купуваме от магазина, това е положението. Пипкава работа е и засега мързелът надделява над желанието за домашно без консерванти и нишесте.

Общи условия

Активация на акаунт