КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 107 753
  • 752
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 313
Привет и от мен в новата тема  bouquet

Моите козунаци свършиха още във вторник  Sunglasses Занесох малкото останал в работата, където се унищожи за отрицателно време.
Хубавки ми бяха много тази година и доста вкусни, но нямаха особено силно изразени конци. Не мога да кажа, че не съм месила достатъчно - даже напротив. Като видях с първия, че не ми се разтегля добре глутена, за следващите се старах повече, но все тая.
Кокосовия козунак се хареса много на всички, които го опитаха!
На мен пък лично, най-много ми хареса един пиян - с много стафиди, напоени в много ром  Wink

Прави ми се, а и ми се хапва пак още, нооооо режима не позволява  Sad Живот и здраве - догодина пак  Hug

# 31
  • Мнения: 11 737
Сложих си аз козуначето за утрешния помен за умрелите. Ще е с течен шоколад.
Този път заложих на свинска мас и олио при измесването. От много години не съм слагала мас. Взех тази на Маджаров, която препоръчахте.  Simple Smile
В предните ми козунаци с шоколад бях сложила от ромовата захар на Йоткер и доста силно се усещаше в козунака.

# 32
  • Мнения: 1 338
Много ви благодаря за съветите - значи първо като ги направя ще ги оставя да изстинат добре и после с кърпа в найлонов плик  Wink Ще докладвам като имам резултат.
А някой правил ли е козунаци с тази мас, която продават в Лидл  Thinking

# 33
  • Мнения: 11 737
Козунакът стана разкошен, но свинската мас се усеща страшно силно, докато е топъл. Ще видим като изстине.
Има много есенции в козунака, има и фреш портокал, 100 грама течен шоколад и въпреки това маста надделява като мирис. А иначе изобщо не мирише като я помирисах, но в козунака - много.

# 34
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Merelenda, явно имаш вграден някакъв супер датчик за аромати Simple Smile. Аз също съм набедена за хрътка, но мас усещам само в определен тип изделия и по-специално ако е много миризлива.

Moringa, аз дори не чакам да изстинат - напръсквам кората със студена вода и завивам в ленената кърпа. Правя го с всички тестени печива, за да омекне коричката. За торбичката обаче чакам да си изстине.

Дозата, която снощи замесих, вече е изядена от малките зверчета. Мисля да приключвам сезона на козунаците и да дам заслужен отдих на хлебопекарната. Следващите месеци ще си меси и пече само хлебчета.

# 35
  • Sofia
  • Мнения: 21 632
Ние не почиваме от козунаци. Когато ни се прияде, правя - понякога е по-често, друг път през повече време...  Simple Smile

# 36
  • Scotland
  • Мнения: 1 405
Толкова се радвам на последните си резултати,че не мога да се спра.Сега ще правя кифлички с кашкавал,за да е малко разнообразие и веднага след тях пак наново козунак,или най-малкото на кифлички ще го направя козуначеното тесто  Mr. Green

# 37
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
И аз пека моите козунаци за помена утре. Малко късничко ги започнах,ч е спах до късно, вчера се прибрахме късно изморени от екскурзия. Направих традиционен, със стафиди. Този път мазнината е 50:50 олио у краве масло. Снимки ще покажа като са готови.

# 38
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ето ги:



На някои просто не им е писано да изстинат даже Simple Smile


Целият процес тук:
http://djemma.snimka.bg/cooking/master-klas.728186.36906527

Месих с купени яйца и веднага си личи по-бялото тесто от тези за Великден, които бяха с домашни.

# 39
  • Мнения: 11 737
Много са хубави, Джема!  Heart Eyes
Мен още ме е яд за миризливия ми козунак днес. Добре че е един, че иначе щяха да летят в кофата  Joy

# 40
  • Мнения: 18 547
Вероятно маста не е била прясна или си е миришела ,иначе не би трябвало да има проблем. Точно за такава писахме някъде да се изварява във вода  и като изстине  да се отдели,тя сама се отделя като замръзва.Но  вероятно и това нямало да помогне,та  отново месене и това е .

# 41
  • Мнения: 11 737
Грам мирис нямаше. Мъжа ми каза, че сега изстинал не мирише, ама не... киселини ми излязоха и ще пропусна опитите да опитвам пак  Laughing

# 42
  • София
  • Мнения: 11 706
..................
Мен още ме е яд за миризливия ми козунак днес. Добре че е един, че иначе щяха да летят в кофата  Joy
Никога не работя с мас, никога!! Винаги я усещам и ми е повече от противно, даже ми е противна и мисълта да я пипам. Не я усещат тези, които по принцип я ползват, било за кис. зеле със свинско, пържат се картофи в мас,..... е..... няма по гадно нещо. Работя си козунаците с 200 масло и 50 мл олио  за 1 кг брашно и са повече от перфектни, пък тази година направо "избих рибата" с тях. Може и заради момчетата ми , които ги приготвяха под моя диктовка.... Wink До момента са влажни и хубави отвътре, вероятно е заради плънката която ползвам. Честно! Има още едно парченце и това е. Щом се оправя здравословно и не ме боли от радикулита, защото болката е уникална, отново ще направя , но този път само за мен, че от болки не можах да хапна нищо.  Sad Недей да правиш излишни експерименти, няма да ти хареса. Независимо дали е прясна или не, маста винаги мирише на прасе. Трябва да си свикнала от малка с нея и тогава няма да обръщаш внимание на миризмата ѝ. Аз не съм, вкъщи никога не се е ползвала за готвене, а пък за сладкиши - абсурд, така че....изключвам я по презумпция.
Джема,  bouquet

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 00:39 от marchеva14

# 43
  • Мнения: 8
Джемма, четох някъде в предната тема,че си правила козунак със закваска , но този път с квас 50% хидратация и хранен няколко пъти през 4ч.Би ли споделила малко по-подробно за процеса и рецептата.Благодаря

# 44
  • Scotland
  • Мнения: 1 405
Маста я уважавам много за печива,държи ги мекички с дни.Правя едни кифлички,топят се в устата дори след дни. Не мирише ако е прясна.Аз купувам от магазина,тя е била,без миризма. Последните козунаци,племеницата ми си ги хапна с кеф,а уж мрази мас  Mr. Green Казах ѝ накрая  Joy
Днес за последно правя козунак и закривам сезона.......поне за кратко де Simple Smile Аз не ям,защото съм на безглутенова диета,но моя мъж вече роптае,че е надебелял от всичките ми печива  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт