КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 107 386
  • 752
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 11 667
Благодаря за темата! bouquet
Людами, направили козунаци???  Simple Smile wavey

# 16
  • София
  • Мнения: 2 265
Благодаря за темата! bouquet
Людами, направили козунаци???  Simple Smile wavey

О, Марче, станали са разкошни, вкусни, благодарение на твоите записки, които някога си ми пращала. Такива козунаци никога не съм правила. За първи път усетих тестото. Първи път станали плоски, защото сложих в средата и те са разпльокали на страни. Обаче вечерта направих нови - така са дигнали, с много конци, с много стафиди. Един направих с много количество течен шоколад. Направо се гордея със себе си.

Имам пожелание да правя със шоколад веднъж седмично. Може би ще опитам козуначени кроасани или кифлички... Peace

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 21 581
Знам ли какви. Нали не съм работила с такова чудо, мисля си, че може да има някакви особености. Но като ви чета, явно е не само удобно, но и лесно.
Като си видиш упътването на машинката и си готова.  Hug
Аз само първите 5-6 пъти ползвах рецепта "за хлебопекарна" и от там нататък се усетих и зарязах.
Каквото искам слагам да ми меси, само се съобразявам с обема на кошничката, а ако и пека в нея  - "капацитета на машината с количеството продукти".  И разбира се с реда на поставяне на продуктите.
Това е всичко.

Аааа Луската прави за Великден чудни козунаци. Или за следващи е въпросът? Simple Smile

# 18
  • София
  • Мнения: 2 265

Аааа Луската прави за Великден чудни козунаци. Или за следващи е въпросът? Simple Smile


Моренче и в хлебопекарня съм направила чудни козунаци, като първия - не успях да му туря стафиди, обаче следващия - супер. Днес го доядохме... bouquet Твоята рецепта е без грешка.

# 19
  • София
  • Мнения: 11 667
Благодаря за темата! bouquet
Людами, направили козунаци???  Simple Smile wavey

О, Марче, станали са разкошни, вкусни, благодарение на твоите записки, които някога си ми пращала. Такива козунаци никога не съм правила. За първи път усетих тестото. ....................
Това исках да прочета, Людка. Много се радвам и не се съмнявам в теб.  Heart Eyes

# 20
  • Мнения: 1 338
И аз се включвам да следя  bouquet

Не знам кога ще пробвам пак да направя козунак, малко се разочаровах, че доста изсъхна на другия ден - как да го "спася" от това  Tired Трябва да го завивам с нещо или ... как се съхраняват козунаците поне до следващия ден?

Момичета,беше ми останала 10-12 гр мая от едно кубче и реших да не я изхвърлям и направих един козунак....стана уникален.Отново заложих на рецептата,която нагодих от фруктовия козунак на Джемма и онзи от учебника.Това ще си остане рецептата за мен. Благодарение на това малко количество мая днес експериментирах и разбрах,че и 1/3 от дозата е идеална за един козунак и то омесен в хлебопекарната за по-лесно. Много се радвам,че ви намерих и черпя идеи от вас  Hug

bunny, ако имаш възможност напиши тук точната рецепта и на твоята интерпретация на основните рецепти, които си ползвала, защото за неопитните (като мен), понякога и най-малкохо изменение води до ... фатални резултати  Tired

# 21
  • Sofia
  • Мнения: 21 581
..Трябва да го завивам с нещо или ... как се съхраняват козунаците поне до следващия ден?
----------------
bunny, ако имаш възможност напиши тук точната рецепта и на твоята интерпретация на основните рецепти, които си ползвала, защото за неопитните (като мен), понякога и най-малкохо изменение води до ... фатални резултати  Tired
Когато изстине напълно, увиваш във фолио за свежо съхранение или в кърпа и найлонов плик.
-----------------
От базова рецепта (сложих тази от учебника в 1я пост) можеш да мърдаш в малки граници, в грамажите с всички продукти, според вашия вкус.
А фруктовият козунак е просто традиционно козуначено тесто със стафиди/други сушени/захаросани плодове.  Wink

# 22
  • София
  • Мнения: 11 667
И аз се включвам да следя  bouquet

Не знам кога ще пробвам пак да направя козунак, малко се разочаровах, че доста изсъхна на другия ден - как да го "спася" от това  Tired Трябва да го завивам с нещо или ... как се съхраняват козунаците поне до следващия ден?
................................
Имам още козунак и е много хубав, не е изсъхнал, а вътре е влажен, може би защото плънката ми е много хубава и го държи така. Но, съм писала и преди , че е хубаво при козунака да се сложи парче разрязана ябълка, която го държи влажен и не изсъхва. По принцип ги държа ва един найлонов плик, нищо повече. Днес за закуска отново разрязах, ами влажен е и е все още чудесен. Лошото е, че свършва.

# 23
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Моите 5 козунака ги правих на Велики четвъртък, на другия ден ги возих до Варна и ги ядохме чак на Великден. През цялото време си кротуваха завити с ленени кърпи, в индивидуални найлонови торби. Останаха си пухкави и леееко влажни отвътре. Но ми се струва, че има значение и каква ще е мазнината в рецептата - когато съм правила само с олио или смес с масло някак по-сухички ми стояха. Може би е субективно усещане, но откак ползвам св. мас и олио в съотношение 2:1, сякаш не съхнат толкова бързо.

# 24
  • Scotland
  • Мнения: 1 405
Благодаря за темата! bouquet Като получа хлебопекарната ще моля за рецепта за козунак. Crazy

 330 гр брашно, 70 мл мляко, 10 гр жива мая, 50 гр масло+ олио, 90 гр захар, 2 яйца,щипка сол, ванилия,лимонова кора и сок от него,стафиди,накиснати в ром/коняк. Маята в топло мляко с малко брашно се прави на кашичка и се оставя да шупне.Яйцата се разбиват със захарта.Всичко се сипва в хлебопекарната и се пуска на програма тесто.Моята е с втасване,час и половина. Готовото тесто разделих на три,направих фитили,които намазах с течен шоколад,омотах,усуках,направих на плитка и сложих във форма за козунак,малка.Моята е дълга 20 см.За по-лесно вадене си слагам хартия отдолу.Пекох около 40 минутки на 170 градуса,покрих с фолио по някое време като ми хареса колко е изпечен отгоре,допекох още 20 минутки на 160 градуса. Извадих да изстине,завит с кърпа.След това сложих в плик,за да омекне и отгоре.

Няма да съжаляваш  Mr. Green

# 25
  • Scotland
  • Мнения: 1 405
И аз се включвам да следя  bouquet

Не знам кога ще пробвам пак да направя козунак, малко се разочаровах, че доста изсъхна на другия ден - как да го "спася" от това  Tired Трябва да го завивам с нещо или ... как се съхраняват козунаците поне до следващия ден?

Момичета,беше ми останала 10-12 гр мая от едно кубче и реших да не я изхвърлям и направих един козунак....стана уникален.Отново заложих на рецептата,която нагодих от фруктовия козунак на Джемма и онзи от учебника.Това ще си остане рецептата за мен. Благодарение на това малко количество мая днес експериментирах и разбрах,че и 1/3 от дозата е идеална за един козунак и то омесен в хлебопекарната за по-лесно. Много се радвам,че ви намерих и черпя идеи от вас  Hug

bunny, ако имаш възможност напиши тук точната рецепта и на твоята интерпретация на основните рецепти, които си ползвала, защото за неопитните (като мен), понякога и най-малкохо изменение води до ... фатални резултати  Tired
Сега тъкмо пуснах моята интерпретация,един пост по-нагоре  Hug

# 26
  • Мнения: 299
Записвам се в новата тема. Дано намеря време идващата седмица да направя пак козунаци. Защото при нас освен че не останаха, дори не ни и стигнаха. Но така е с цялата мъжка "чета" вкъщи.

# 27
  • Мнения: 3 020
И аз скоро пак ще правя.
Идеални са за сутрешна закуска.  Peace

# 28
  • Sofia
  • Мнения: 21 581
Скоро... и аз. Ама кифлички или козунак се чудя. Така или иначе ще правя малко, да има за едно хапване топло, топло и най много за още едно.  Хем обичаме така леко топлли да ги ядем, хем по-бързо ще има възможност да правя нови. smile3508
За кифличките смятам да пробвам да съкратя третото втасване - да ги слагам оформени в студена фурна и така. За съкращаване на времето и по-навреме да стават за закуска, без да им ставам рано-рано.
Ще пробвам как ще е.
А се чудя и коя машинка да експлоатирам...  Crazy  И може би хлебопекарната, с отложен старт!  Sunglasses

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 22:58 от Morena

# 29
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Моята машинка май ще реши да стачкува Sad. Вече за втори път спира да върти бъркалките и се случва само на козуначеното тесто. Предния път го отдадох на това, че правя 2 дози една след друга. Ама сега уж си е почивала близо седмица ...
Свърши си работата, ама ме напрегна лекинко.

Общи условия

Активация на акаунт