КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 107 764
  • 752
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 11 737
Аз консумирам мас и правя всякакви тестени изделия с мас, и обичам. И преди години съм слагала мас в козунака, не е имало такъв случай като сегашния.
Както казах, не миришеше като отворих опаковката. Не знам дали е била стара, беше си в срок на годност.
Но ще си карам вече с кравето масло, специално за козунак.

# 46
  • Мнения: 18 549
Бяха ми дали мас за сладки ,от време оно има едни ,дето правех.Но  близнах и  се отказах ,който я топил си оставил ръцете.
Партидата  е била нефелна нещо ,минало и заминало...

# 47
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Този път пробвах рецептата на Еликсир със заквасена сметана, но с едно втасване. Идеални се получиха. Вътре единият с шоколад на калети, а другите с орехова плънка.
Скрит текст:


# 48
  • Мнения: 11 737
Те направо като за изложба! Красиво сплетени и с хубава форма. Simple Smile

# 49
  • Мнения: 14 079
И мен ме впечатли плетката, не е трепнала. bouquet

# 50
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Джемма, четох някъде в предната тема,че си правила козунак със закваска , но този път с квас 50% хидратация и хранен няколко пъти през 4ч.Би ли споделила малко по-подробно за процеса и рецептата.Благодаря
Няма кой знае какво за разказване. просто квасът се прави така:
20 гр квас, 10 гр вода, 20 гр брашно. Така се храни 2-3 пъти, като при последните хранения не се взема 20, а цялото количество като се спазва пропорцията 1:0,5:1, целта е да получим нужното ни количество квас - 400 гр за 1 кг брашно. Това е, по-нататък като с маята.

http://djemmasvetlana.blogspot.bg/search?q=%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1 … D0%BD%D0%B0%D0%BA

# 51
  • Мнения: 6 714
Тази година направих козунаците по рецептата на Джема. Месих ръчно, добре се получиха. Правих кифлички два пъти по доза и половина, пак по рецепта на Джема. И един козунак по рецепта на еликсир (обикновен козунак) за подарък.
Благодаря за рецептите! Hug

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Аз тъкмо замесих тесто и ще втасва отново в хладилника. Simple Smile

Това е резулатът, за другарче е, затова без подробности.  Simple Smile

     

Последна редакция: чт, 19 май 2016, 21:14 от Morena

# 53
  • Мнения: X
Чак сега успях да ви разгледам докрай-както винаги страхотни козунаци сте приготвили! Peace
Алена,кокосово мляко купувам от големите вериги супермаркети,обикновено е на щандовете за здравословни храни.

Както всяка година,и тази заключителните козунаци,точно за празника,пак бяха сметановите.Оставих тестото по-меко и вече изпечени едва се крепяха на остовата си,толкова меки и пухкави станаха и бяха такива и на следващия ден.





Преди това бях замесила една доза обикновени козунаци,но сложих в тестото пъстроцветни кандирани корички,оформих 1 не голям козунак и 13 малки,във всяко топче с парче локум:





Тазгодишните ми експерименти бяха този и смокиновия,който пък категорично ми грабна приза за най-ароматен козунак от всички,правени до сега.

# 54
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Аз пак правих козунак.  Laughing
Беше ми влязла муха да експериментирам, та ей на...
Рзултатът е такъв какъвто исках, но имах съмнения. Много, много съм доволна!!!
Визията отново не е на дневен ред.  Wink
Обаче пък и си нацелих Т за моята фурна.  Grinning

Козунак с картофи, вишни и шоколад   Grinning

 






# 55
  • София
  • Мнения: 11 706
Моренче, чудесен е. За първи път чета за картофи в козуначено тесто. Прекрасно изглежда.

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Благодаря, душа! Наистина е такава душичка средата, ефирна...  Crazy
И аз не съм срещала с картофи.
Исках да се получи така, ама се съмнявах, че ще се преборят картофките с такова богато тесто. Ама взе, че стана, та все с картофи ще действам вече.   Grinning

# 57
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Картофите в тестото са разпространени в чешка, унгарска, полска, руска кухня много. За бг е непривично, да, но тестото става пухкаво и меко с тях.

Morena, чуден козунак е станал, да го заръфаш от монитора направо.

Марче, не си спомняш сигурно, затова казваш, че не си срещала. В нашата темичка за машинките давах клип за козунак с картофи, месен в Кенчо.

# 58
  • Sofia
  • Мнения: 21 633
Благодаря, ДжемаHug

# 59
  • София
  • Мнения: 11 706
........................

Марче, не си спомняш сигурно, затова казваш, че не си срещала. В нашата темичка за машинките давах клип за козунак с картофи, месен в Кенчо.
Не, не си спомням, но щом казваш, че си правила значи е бил повече от добър. Аз няма да го направя този вид козунак, нещо не ми е по сърце, оставам си на старите рецепти, къде класически, къде маскарпоне или закв. сметана.  Не скоро козунак няма да работя, други хубави неща направих и съответно получих и награда..... честно, пасатор ми изпратиха. Един кулинарен форум... мда, ти да видиш.
 Grinning Приятно ми е много, а не съм се напъвала за награда, само си пращам от време на време хубави рецепти.

Общи условия

Активация на акаунт