Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)
Така - медът не се дава на деца, не заради алергии (какво плюене ), а заради ботулиновите спори, които може да съдържа. Детския стомах има по-ниска киселинност в сравнение с този на възрастен човек. При нас тези спори биват убити от киселината, но при бебетата това не става толкова лесно и да развият ботулизъм.
Захарта не е толкова полезна за децата, да, леле каква изненада... Бебетата трябва да приемат калориите си в много по-голяма степен от мазнини отколкото от въглехидрати, в сравнение с възрастните. Затова се и избягват такива "празни" калории, както се наричат захарите. Говорим в частност за бялата захар и производните. Фруктозата в плодовете заедно със себе си носи и много фибри, които намаляват усвояемостта й, както и много витамини. Затова е "позволена".
За агавето в частност не съм чела нищо и не мога да кажа дали е ок или не е ок за бебе.
А овесените ядки могат да се дадат на дете, след като бъдат подходящо обработени - накиснати за десетина часа и после сварени за няколко минути. Елдата е хубаво да я обработваш по същия начин. Може да дадеш и просо пак така.
Прясното мляко го отложи колкото можеш повече.
Примерни рецепти намерих в една книга, не знам дали ще ти свършат работа, може да се адаптират още малко. Аз лично не бих давала толкова много тесто или брашна на бебе. Ето тук за солени кексчета:
Солени кексчета със сирене
-1чаша бравно от спелта или безглутенов микс от брашна
-1часа царевично брашно
-1чаша кисело мляко
-1яйце
-1/2чаша разтопено масло
-2/3чаша натрошено сирене
-1ч.л. сода
Брашната се сместват в голяма купа. Добавя се содата към киселото мляко и после се разбъркват и изспиват при брашната. Разбийте леко яйцето с вилижата и добавете към сместа. Излейте в купата разтопеното масло, добавете сиренето и разбъркате до получаването на гъсто тесто. Разпределете във форми за мъфини и печете 25-30мин на 180 градуса.