Бебешки тестени изделия (домашни)

  • 19 895
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 792
Скрит текст:
Mushmoranka, сиропът от агаве подходящ ли е за под годинка?

Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)
За сиропа има доста противоречива информация, най-найвече защото има голям процент фруктоза и както някой беше казал това не било много полезно като захарта ( ooooh!) Само че, хората забравяме, че горивото ни е въглехидрати и независимо на какъв хранителен режим сме се спрели високоло количество на плодове е мног важно за функционирането на организма! Това за фруктозата според мен е пълна глупост на поредния "учен" който е получил доста цифрички, за да пребута напред даден "здравословен" продукт! Агавето е растение, така че вероятността детето да е алергично към него е много по-малка от колкото към меда, който се прави от многократно плюене и преплюване на цветния нектар между пчелите ( Sick ), което води до по-високият процент за алергия! Допълнително в изследване публикувано в Джама Педиатрикс, сиропът агаве е използван като средство за спиране/намаляване на кашлицата при деца от 2 месечна възраст до 4 годишни и не са имали негативни последици! Ако те интересува ето и статията на английски : Agave Nectar Safe Effective Remedy For Children`s Cough Study Suggests
Глупост до глупост и по средата пак глупост. Извинявам се много за грубия език.
Така - медът не се дава на деца, не заради алергии (какво плюене  Crazy ), а заради ботулиновите спори, които може да съдържа. Детския стомах има по-ниска киселинност в сравнение с този на възрастен човек. При нас тези спори биват убити от киселината, но при бебетата това не става толкова лесно и да развият ботулизъм.
Захарта не е толкова полезна за децата, да, леле каква изненада... Бебетата трябва да приемат калориите си в много по-голяма степен от мазнини отколкото от въглехидрати, в сравнение с възрастните. Затова се и избягват такива "празни" калории, както се наричат захарите. Говорим в частност за бялата захар и производните. Фруктозата в плодовете заедно със себе си носи и много фибри, които намаляват усвояемостта й, както и много витамини. Затова е "позволена".
За агавето в частност не съм чела нищо и не мога да кажа дали е ок или не е ок за бебе.
А овесените ядки могат да се дадат на дете, след като бъдат подходящо обработени - накиснати за десетина часа и после сварени за няколко минути. Елдата е хубаво да я обработваш по същия начин. Може да дадеш и просо пак така.
Прясното мляко го отложи колкото можеш повече.

Примерни рецепти намерих в една книга, не знам дали ще ти свършат работа, може да се адаптират още малко. Аз лично не бих давала толкова много тесто или брашна на бебе. Ето тук за солени кексчета:

Солени кексчета със сирене
-1чаша бравно от спелта или безглутенов микс от брашна
-1часа царевично брашно
-1чаша кисело мляко
-1яйце
-1/2чаша разтопено масло
-2/3чаша натрошено сирене
-1ч.л. сода
Брашната се сместват в голяма купа. Добавя се содата към киселото мляко и после се разбъркват и изспиват при брашната. Разбийте леко яйцето с вилижата и добавете към сместа. Излейте в купата разтопеното масло, добавете сиренето и разбъркате до получаването на гъсто тесто. Разпределете във форми за мъфини и печете 25-30мин на 180 градуса.

# 31
  • Мнения: 2 309
Скрит текст:
Mushmoranka, сиропът от агаве подходящ ли е за под годинка?

Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)
За сиропа има доста противоречива информация, най-найвече защото има голям процент фруктоза и както някой беше казал това не било много полезно като захарта ( ooooh!) Само че, хората забравяме, че горивото ни е въглехидрати и независимо на какъв хранителен режим сме се спрели високоло количество на плодове е мног важно за функционирането на организма! Това за фруктозата според мен е пълна глупост на поредния "учен" който е получил доста цифрички, за да пребута напред даден "здравословен" продукт! Агавето е растение, така че вероятността детето да е алергично към него е много по-малка от колкото към меда, който се прави от многократно плюене и преплюване на цветния нектар между пчелите ( Sick ), което води до по-високият процент за алергия! Допълнително в изследване публикувано в Джама Педиатрикс, сиропът агаве е използван като средство за спиране/намаляване на кашлицата при деца от 2 месечна възраст до 4 годишни и не са имали негативни последици! Ако те интересува ето и статията на английски : Agave Nectar Safe Effective Remedy For Children`s Cough Study Suggests
Глупост до глупост и по средата пак глупост. Извинявам се много за грубия език.
Така - медът не се дава на деца, не заради алергии (какво плюене  Crazy ), а заради ботулиновите спори, които може да съдържа. Детския стомах има по-ниска киселинност в сравнение с този на възрастен човек. При нас тези спори биват убити от киселината, но при бебетата това не става толкова лесно и да развият ботулизъм.
Захарта не е толкова полезна за децата, да, леле каква изненада... Бебетата трябва да приемат калориите си в много по-голяма степен от мазнини отколкото от въглехидрати, в сравнение с възрастните. Затова се и избягват такива "празни" калории, както се наричат захарите. Говорим в частност за бялата захар и производните. Фруктозата в плодовете заедно със себе си носи и много фибри, които намаляват усвояемостта й, както и много витамини. Затова е "позволена".
За агавето в частност не съм чела нищо и не мога да кажа дали е ок или не е ок за бебе.
плюенето се отнася до самата направа на меда! Ако не си запозната- чети! За захарта не сме казали, че е здравословна, а има видове захари, които са по-добри от бялата. Относно фруктозата- аз не съм казвал изобщо че е вредна! Май не четеш като хората, а това което ти харесва!  Peace

# 32
  • Мнения: 1 792
Скрит текст:
Скрит текст:
Mushmoranka, сиропът от агаве подходящ ли е за под годинка?

Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)
За сиропа има доста противоречива информация, най-найвече защото има голям процент фруктоза и както някой беше казал това не било много полезно като захарта ( ooooh!) Само че, хората забравяме, че горивото ни е въглехидрати и независимо на какъв хранителен режим сме се спрели високоло количество на плодове е мног важно за функционирането на организма! Това за фруктозата според мен е пълна глупост на поредния "учен" който е получил доста цифрички, за да пребута напред даден "здравословен" продукт! Агавето е растение, така че вероятността детето да е алергично към него е много по-малка от колкото към меда, който се прави от многократно плюене и преплюване на цветния нектар между пчелите ( Sick ), което води до по-високият процент за алергия! Допълнително в изследване публикувано в Джама Педиатрикс, сиропът агаве е използван като средство за спиране/намаляване на кашлицата при деца от 2 месечна възраст до 4 годишни и не са имали негативни последици! Ако те интересува ето и статията на английски : Agave Nectar Safe Effective Remedy For Children`s Cough Study Suggests
Глупост до глупост и по средата пак глупост. Извинявам се много за грубия език.
Така - медът не се дава на деца, не заради алергии (какво плюене  Crazy ), а заради ботулиновите спори, които може да съдържа. Детския стомах има по-ниска киселинност в сравнение с този на възрастен човек. При нас тези спори биват убити от киселината, но при бебетата това не става толкова лесно и да развият ботулизъм.
Захарта не е толкова полезна за децата, да, леле каква изненада... Бебетата трябва да приемат калориите си в много по-голяма степен от мазнини отколкото от въглехидрати, в сравнение с възрастните. Затова се и избягват такива "празни" калории, както се наричат захарите. Говорим в частност за бялата захар и производните. Фруктозата в плодовете заедно със себе си носи и много фибри, които намаляват усвояемостта й, както и много витамини. Затова е "позволена".
За агавето в частност не съм чела нищо и не мога да кажа дали е ок или не е ок за бебе.
плюенето се отнася до самата направа на меда! Ако не си запозната- чети! За захарта не сме казали, че е здравословна, а има видове захари, които са по-добри от бялата. Относно фруктозата- аз не съм казвал изобщо че е вредна! Май не четеш като хората, а това което ти харесва!  Peace
А ти не си запозната заради какво не се дава мед  ooooh! Не ставаше въпрос за производството му, а защо не се дава, аз ли не чета? Фруктозата я коментирах в контекста на "въглехидрата като гориво на организма". Влизаме в ненужни спорове.

# 33
  • Countryside
  • Мнения: 11 635
Извинявайте, стана ми интересно – доколкото разбирам бебето е на 10 месеца – защо е нужно да яде кексове, бисквити, и бебешки тестени изделия?
Даже искам да си сътворя и бебешка пица:))))))))Но това вече с ваша помощ Peace
Че бебешката пица си е пица в умален размер. Ако си въвела кашкавал можеш да направиш мини пица с доматено пюре и кашкавал. Моето дете не долюбва кашкавала и му правя мини пици с доматено пюре, чушка, шунка и съвсем малко кашкавал, но е вече почти на 2г. Аз лично бих се притеснила да давам различно от бебешка бисквита на бебе под годинка сигурна ли си, че ще може да сдъвче? Трябва да е с ронлива структура, за да не се задави.

# 34
  • Мнения: 482
https://allforthekid.wordpress.com/2012/02/08/рецепти-за-домашни-бебешки-бисквитки/

# 35
  • Мнения: 3 841
Да,да, пицата по-късно...Просто си го мислех...Нали ви казвам-ние сме на домашно хранене и затова искам да науча разнообразни неща за готвене...

Кристалин,мерси за рецептата...А ти  какво би готвила- примерно 3 заместени хранения.Аз още имам две ама ще се постарая до годината да станат 3,че вече изразходва много енергия и мисля,че има нужда...Отворена съм за всякакви идеи...

Ice Lady,благодаря! HugСега ще разгледам.

# 36
  • София
  • Мнения: 4 878
Елеа, не можеш ли разнообразиш менюто на детето си с нещо полезно и здравословно, а държиш да го правиш с тестени, които са доказано вредни и за възрастни, какво остава за няколко бесечно бебе? Не само захарта е вредна (няма никакво значение дали е бяла или кафява), но брашното също не е никак препоръчително. Най-добре за детето ти е никога да не опитва тестени изделия. И ако на по-късен етап трудно можеш да го опазиш да не яде боклуци, то поне докато е бебе, можеш да му ги спестиш.

# 37
  • Варна
  • Мнения: 469
Аз се натъкнах на ето тази рецепта,която ми хареса.Не е съвсем по темата,но може да бъде от полза за някой.Ние още въвеждаме глутена с овес и ще почакаме.Но ми хареса като идея за по-нататък за разнообразяване на менюто.Само може би бих пропуснала намазването на филийката с масло.

Спаначени филийки

   Задушава се малко замразен  спанак.Сваля се от котлона и се оставя на страна да изстине. Разбива се един яйчен жълтък с бучка обезсолено сирене и се смесва с изстиналия спанак. Филийка бял или пълнозърнест хляб се намазва тънко с масло и отгоре със слой от спаначената смес. Пече се на фурна няколко минути, докато се зачервят сандвичите.

# 38
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Хм, като пораснем, се чудим как да се оттървем от тестото и бялото брашно, а като малки зорлем ги въвеждаме.

Аз съм накупила много видове продукти - безглутенови и глутенови - елда, просо, овесени ядки, в магазина ми смляха кафяв ориз, ръжени ядки, ядки от лимец /обработени като овесените, стават за варене/, качамак и др. Има още поне 20, които могат да се ползват и са полезни. От тях правя най-различни комбинации, могат да се варят на каша /някои от тях след накисване/, като в кашата слагам плод /става на вкус нещо като кисел, но е полезно и вкусно/, може да се слага сирене /ако е въведено, а още не съм/ и винаги добавям по малко адаптирано мляко.
 От същите смеси може да се направят и курабии - 1-2 вида от горните брашна, жълтък /понеже белтъкът се въвежда доста по-късно/, малко АМ и водичка. Четох рецепти, в които се добавя сварена и пасирана ябълка или банан, за да се подсладят, ако целта е сладки бисквити/курабии.
Когато правя кашите с плод, те са доста сладки от плода, особено, ако сложа круша /имам домашни, които са доста сладки във фризера/,

# 39
  • Мнения: 3 841
Александрия,казвам,че е за разнообразие,а не основна храна...Казвам,че приемам идеи и ако е възможно дай конкретни примери за различни домашни ястия...Като напиша режим на бебе за 9- 10 месеца- масово се замествт 3 хранения кто едното задължително е попара или сиренка,тутманик и т.н. ,а следобяд глутенва каша...Аз не давам толква глутен...:/ Нали затова питам.....
Перу,мерси за идеите.Тези брашна дано не станат като готовите каши,че не ги  ядем.Ще опитам...
Никси,мерси!
 

Последна редакция: нд, 21 фев 2016, 15:48 от eleaa

# 40
  • Мнения: 525
Ето в тази тема има прекрасни идеи: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=781551.0

# 41
  • Мнения: 3 841
Тази тема съм я пропуснала,благодаря!

# 42
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Елеа, аз пека ориза, елдата и т.н. 1 час на слаба фурна и после меля. Преди години си бях варила елда - много гадна ми беше. Но сега, препечена, смляна и после сварена - съвсем друг вкус, на ядки, на орехи, нещо ароматно и хубаво. А като добавя и плод - става супер. Мъжа ми чак одобри, който  такива "буламачи" не яде  Mr. Green

# 43
  • Мнения: 1 334
Alexandria*, и аз мисля като теб. Моите деца до към годинка не са опитвали тестено, захар и сол, дори плодовете ги въведох късно - след 10-ти месец. Точно при захранването трябва много да се внимава и отделните храни да се въвеждат бавно и постепенно. Детето в тоя период няма нужда от голямо разнообразие. Основно наблягах на зеленчуците, месото, а по-късно на кисело мляко с бебешко мюсли и пълнозърнести макарони от време на време. Резултатът е, че и сега децата ми не обичат тестено и сладко и се хранят изключително здравословно, като нездравословните храни са предимно изключение.

# 44
  • Мнения: 3 841
Леони,какво е бебешко мюсли?
 Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт