Бебешки тестени изделия (домашни)

  • 19 890
  • 46
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 841
Здравейте,кулинари!
 Имам няколко безуспешни опита за бебешки кекс...Предимно готвя доста различни неща на бебето си,но с тестените не се справих особено...Може ли да ми помогнете с идеи и рецепти за бебешки кекс,соленки,закуски със сиренце или бисквити...Готовите изделия не ме радват особено.Въвела съм жълтък,сирене,кисело мляко...Мисля,че може да използвам и цяло яйце.
Благодаря!

Последна редакция: сб, 20 фев 2016, 10:11 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 2 309
Защо не му правиш нормални ястия? Синът ми като беше бебе не ги приемаше изобщо тези бебешките ястия! Ако не го ядяхме ние, не си отвяряше устата! Подправки, пържено, печено... всичко, стига да влизаше в устите ни и нищо му нямаше!!!

# 2
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
И аз се записвам, защото ми е интересно. Тези дни мисля да пробвам бебешки бисквити, защото погледнах в съдържанието на купешките и се хванах за главата. Нищо до сега не съм давала купено  Peace

# 3
  • Мнения: 3 841
Защо не му правиш нормални ястия? Синът ми като беше бебе не ги приемаше изобщо тези бебешките ястия! Ако не го ядяхме ние, не си отвяряше устата! Подправки, пържено, печено... всичко, стига да влизаше в устите ни и нищо му нямаше!!!

Това ми е целта,но искам да стане плавно,а не изведнъж.Иначе давам от храната ни да опитва,но не и за наяждане...Примерно искам неговият кекс да има по- неутрален вкус,да не е много сладък ,но и да е вкусен.Иначе му овкусявам нещата със съвсем малко хималайска сол,кафява захр...Но всеноще в ограничени к-ва,почти не се усещат...Купешките бисквити не му харесват особено,пробвах доста,а и както казва Перу,съдържанието не ми харесва винаги...

# 4
  • Мнения: 2 309
Оооооооооооо, не ме разбирай погрешно! Аз съм строго против купешките гадости! ЗА жалост синът ми израсна с виждането, че щом е опаковано и техническо е по-добро  ooooh! Колкото ядеше естествена храна, сега толкова не иска и да я вижда ... гадни реклами  Close
Кафявата захар е доста тежка за бебо, използвай кокосова захар- много по-здравословна е! Ако не искаш да е толкова сладко- използвай сироп агаве или просто по-малко захар. Всичко е въпрос на дозировка! Вече ако искаш да е и здравословно ... тогава трябва да проучиш и да решиш сама кое е здравословно и кое не! Аз съм веган и моето здравословно е доста далече от твоето, но пък не го налагам нито на месйството ми нито на който и да е друг! Но ако искаш може да погледнеш някои вегански десерти, тъй като те са от малко продукти и в повечето случаи са доста по-здравословни от ... нормалните да го кажа Wink

# 5
  • Мнения: 3 841
Благодаря за отзивчивостта.Не съм се сещала за кокосовата захар,усеща ли се силна миризма на кокос?
Аз пробвах да намаля захарта ,настъргах  ябълка,сложих кис.мляко и яйце+ ванилия и накрая вътрешността остана сурова,а отвън стана кафяв...Бисквитите ми станахя твърди като подметка,единствено може да си чеши венците с тях...Simple Smile)) За лъскавите опаковки си абсолютно права,но все още не ги разбира- още нямаме 10 месеца...
Ще хвърля поглеед на постните сладкиши,да...

# 6
  • Мнения: 2 309
 Laughing това с бисквитите като подметка направо ме уби ... но пази рецептата като тръгна да му растат зъбчета, за да си чеша венчетата Wink
За кокосовата захар... аз лично не я усещам като кокосов продукт, но пък на мен ми харесва всичко свързано с кокоса Simple Smile

# 7
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Преди 3 години не виждам да е подходящо да се дава каквато и да е захар или да се подслажда. Единствено чрез плодове.
Даже колкото е възможно, по-късно.

# 8
  • Мнения: 2 309
Преди 3 години не виждам да е подходящо да се дава каквато и да е захар или да се подслажда. Единствено чрез плодове.
Даже колкото е възможно, по-късно.
защо  newsm78

# 9
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Естествено, че няма нищо полезно в захарта. Децата, особено бебетата не знаят какво е безсолно или да им липсва сладко, защото тепърва си формират вкуса. Колкото по-късно се въвеждат вредни храни, толкова по-добре. Така детето няма да усвои вредни навици и само един ден няма да го влече. Имам познати, които до много по-късна възраст имат деца, които не ядат сладко.
Интересно инфо
Скрит текст:
Причини за ограничаването за захарта:
1) Вкусовите рецептори на едно дете са недоразвити – усещането за сладко, солено и прочие е доста различно от това на възрастните.
2) Вкусовите възприятия на едно дете са много по-интензивни от тези на възрастните – една несладка или почти безсолна храна за възрастен се оказва доста сладка или солена за най-малките.
3) Възрастта преди 2 год. е период на активно формиране на вкуса и хранителните навици. Най-важното е детето да се научи, че храната може да бъде вкусна и предпочитана без добавката на захар, сол и подобни овкусители.
4) Няма разлика между кафява и рафинирана захар от гледна точка на детското хранене – поради причините по-горе. Плюс факта, че и в двата случая се увреждат еднакво зле зъбите. Това се отнася и за фруктозата.

дори вече и законодателството се ориентира в тази посока, Наредбата за детското хранене е в този дух, в детските заведения все повече се предлагат несладки храни - чаят не се подслажда и т.н.

Последна редакция: пт, 19 фев 2016, 18:58 от perunika

# 10
  • Мнения: 2 309
Разбирам какво искаш да кажеш и до някъде има логика, но това, че и фруктозата е в графата лошо... тогава децата и плодове не трябва да консумират! Що се отнася до солта... синът ми когато започнах да го захранвам му готвех без сол... опита няколко пъти и всеки път плюеше в буквалния смисъл! Аз тъй като не съм почитател на солта готвя доста безсолно за повечето хора... количеството сол, което повечето хора слагат на салатата аз го слагам на един казан ядене. Но ми стана интересно, защото много  хора по едно време говореха, че не било хубаво да се дават и въглехидрати на деца до 2 годишна възраст, което е абсурдно!!! Благодаря ти за пояснението!

# 11
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
За жалост "колкото по-късно дадем на децата си нещо вредно, толкова по-добре" не можем да разтегляме до безкрай.
Аз поне се надявам с мъжа ми да си променим навиците заради малката. Тя в един момент ще започне да разбира и за да не се налага да се крием от нея, когато ядем сладко, просто да се научим и ние да го избягваме.
Или пък ще правя домашни диетични сладки от типа на блокчета с мюсли и ядки. Както и курабии с всякакви други брашна, но не и бяло.
Всъщност, за себе си съм правила и излиза доста по-вкусно от "нормалните".

# 12
  • Мнения: 3 841
Съгласна съм и с двете ви,разбира се,не съм по крайностите...Аз също ям и готвя доста безсолно в сравнение с повечето хора...Затова търся по- неутрални рецепти,а не като за възрастни.
Има го обачени моментът,че като се ограничава  нещо напълно,идва момент ,в който забраненото става най- сладко и започвят да се харчат парите за закуска в у-ще за вафли,коли и шоколади,защото мама не дава...Но това внпо- късен етап.Имам братовчедка,която храни детето си главно с плодове и зеленчуци и го научила да казва :" Аз не ям сладко". Вече е на 5 години,но определено проявява интерес към сладките неща и не му стига само едно:) Не се наяжда,защотонсега го открива:)

# 13
  • София
  • Мнения: 860
За всичко съм съгласна с вас, особено до двегодишна възраст на детето. Обаче после според мен трябва да му се дава от всичко по малко. Не може аз да ям някаква вафла и той да не си ръфне или баща му нагъва шоколад, пък аз да му обяснявам колко е вредно. Или на рожден ден да не яде торта и пица. Солта и захарта в малки количества, дори и на бебе над годинката, не са толкова вредни, вредни са готовите десерти - джънкфууд-а - основно заради другите химии. Иначе захарта са си калории - детето тича, скача, има нужда от енергия. Много е лошо да се впускаме в крайности. Ако едно дете до първи клас да речем не е яло никакви вафли и после в училище, оставено само с джобни отиде и изкупи лафката?!? По-добре да знае, че една вафла може, повече - не е добре.

# 14
  • Мнения: 610
Моят е на годинка и половина и му правя кекс с праскови , като малко намалявам количеството на захарта, но слагам захар. Не го правя всеки ден и аз мисля, че прекаляването и в едната и в другата посока нанася само вреди иначе ето линк към кекса, ако ти е интересно.Пропускам и шоколада в рецептата, за шоколада само мисля, че колкото по-късно по-добре, защото освен всичко е и алерген.
http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=1349-sladkish-s-pra … archenca-shokolad

# 15
  • Мнения: 3 841
Може ли вместо компот някакъв пресен плод вътре.Ще се получи ли нконсистенцията?  А колко захар слагаш за тази рецепта?

# 16
  • София
  • Мнения: 10 923
Препоръчвам Ябълкови бисквити с грис.
Рецептата е точно за малки деца. Много лесно се правят и са много вкусни.  Peace

# 17
  • Мнения: 3 841
Препоръчвам Ябълкови бисквити с грис.
Рецептата е точно за малки деца. Много лесно се правят и са много вкусни.  Peace
Ваня,благодаря! Харесва ми рецептата,щях да я пробвам още днес,но нямам оризово брашно.Мед не  мога да сложа обаче...:/ Тези грамажи са ми непонятни като к-во ,ще потърся еквивалент на колко суп.лъжици се равняват:)

# 18
  • Мнения: 2 309
вместо мед винаги може да използваш сироп агаве Wink

# 19
  • Мнения: 610
Да слагала съм и пресни плодове, захарта е малко повече от половин чаша. Иначе често му правя следния сладкиш :Ябълки или Тиква, настъргана.Слага се малко захар и канела, няколко лъжици захар. След това се бута във фурната малко да се запече и да поомекне ябълката или тиквата съответно. Вадя я , добавям юфка, 1 литър прясно мляко и 3 4 яйца и пак се връща във фурната да се запече.

# 20
  • Countryside
  • Мнения: 11 635
Ако направиш нормален кекс, без настъргана ябълка ще се изпече добре, плодовете пускат вода и за да се изпече добре се завива във фолио, и пак има участъци с не добре опечено за бебе. Аз подалаждах с кленов сирип, и досега го ползвам. За бисквитите - има едни бебешки на Плазмон, ок са откъм съставки и са вкусни и не много сладки. Но принципно моето дете не е по сладкото- предпочита солено.

# 21
  • Мнения: 3 841
Mushmoranka, сиропът от агаве подходящ ли е за под годинка?

Iskambebche,прясно мляко още не съм въвела...

Сиренце,права си,че плодовете пускат сок и тестото става малко като неизпечено,но просто искам да е нещо по-хранително откъм витамини,иначе си права.Плазмон са единствените бисквитки,които хареса...Джиджибебе ги яде само накиснати в пюре и то няколко лъжици:)

Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)

# 22
  • Мнения: X
 Shocked Как бебенце ще яде овесени трици?
Стомахчето ще му как ще бъде, те се смилат трудно отвъзрастен.

# 23
  • Мнения: 3 841
Shocked Как бебенце ще яде овесени трици?
Стомахчето ще му как ще бъде, те се смилат трудно отвъзрастен.
Ама фините трици са като брашно,знам ли...Иначе накиснати в плодово пюре или кисело мляко ги яде...

# 24
  • Мнения: 5 710
Извинявайте, стана ми интересно – доколкото разбирам бебето е на 10 месеца – защо е нужно да яде кексове, бисквити, и бебешки тестени изделия?

# 25
  • Мнения: X
По-добре бебешки кекс, отколкото да го оставят някъде да хрупа чипс или зрънчо.

# 26
  • Мнения: 3 841
Извинявайте, стана ми интересно – доколкото разбирам бебето е на 10 месеца – защо е нужно да яде кексове, бисквити, и бебешки тестени изделия?
Защото не яде готови каши...:/Просто се опитвам да му разнообразя менюто...На обяд си яде супа, зеленчуково или месно пюре(не гладко), сутрин все още му давам АМ(понякога с бисквитка).Следобяд ми е малко трудно-давам царевична каша с масло и сирене,трахана,кускус,елда, рядко-кисело мляко с бисквити...Плодове давам между храненията...
Просто искам отвреме-навреме да хапва нещо друго...И сутрин мога да му дам домашно кексче,питка,сиренка-нещо такова:)Даже искам да си сътворя и бебешка пица:))))))))Но това вече с ваша помощ Peace

Последна редакция: сб, 20 фев 2016, 19:20 от eleaa

# 27
  • Мнения: 2 309
Mushmoranka, сиропът от агаве подходящ ли е за под годинка?

Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)
За сиропа има доста противоречива информация, най-найвече защото има голям процент фруктоза и както някой беше казал това не било много полезно като захарта ( ooooh!) Само че, хората забравяме, че горивото ни е въглехидрати и независимо на какъв хранителен режим сме се спрели високоло количество на плодове е мног важно за функционирането на организма! Това за фруктозата според мен е пълна глупост на поредния "учен" който е получил доста цифрички, за да пребута напред даден "здравословен" продукт! Агавето е растение, така че вероятността детето да е алергично към него е много по-малка от колкото към меда, който се прави от многократно плюене и преплюване на цветния нектар между пчелите ( Sick ), което води до по-високият процент за алергия! Допълнително в изследване публикувано в Джама Педиатрикс, сиропът агаве е използван като средство за спиране/намаляване на кашлицата при деца от 2 месечна възраст до 4 годишни и не са имали негативни последици! Ако те интересува ето и статията на английски : Agave Nectar Safe Effective Remedy For Children`s Cough Study Suggests

# 28
  • Мнения: 3 841
Mushmoranka, сиропът от агаве подходящ ли е за под годинка?

Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)
За сиропа има доста противоречива информация, най-найвече защото има голям процент фруктоза и както някой беше казал това не било много полезно като захарта ( ooooh!) Само че, хората забравяме, че горивото ни е въглехидрати и независимо на какъв хранителен режим сме се спрели високоло количество на плодове е мног важно за функционирането на организма! Това за фруктозата според мен е пълна глупост на поредния "учен" който е получил доста цифрички, за да пребута напред даден "здравословен" продукт! Агавето е растение, така че вероятността детето да е алергично към него е много по-малка от колкото към меда, който се прави от многократно плюене и преплюване на цветния нектар между пчелите ( Sick ), което води до по-високият процент за алергия! Допълнително в изследване публикувано в Джама Педиатрикс, сиропът агаве е използван като средство за спиране/намаляване на кашлицата при деца от 2 месечна възраст до 4 годишни и не са имали негативни последици! Ако те интересува ето и статията на английски : Agave Nectar Safe Effective Remedy For Children`s Cough Study Suggests

Еее,благодаря ти!  Hug Страхотно!

# 29
  • Мнения: 2 309
Няма проблем!  Hug Радвам се, че можах да помогна!

# 30
  • Мнения: 1 792
Скрит текст:
Mushmoranka, сиропът от агаве подходящ ли е за под годинка?

Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)
За сиропа има доста противоречива информация, най-найвече защото има голям процент фруктоза и както някой беше казал това не било много полезно като захарта ( ooooh!) Само че, хората забравяме, че горивото ни е въглехидрати и независимо на какъв хранителен режим сме се спрели високоло количество на плодове е мног важно за функционирането на организма! Това за фруктозата според мен е пълна глупост на поредния "учен" който е получил доста цифрички, за да пребута напред даден "здравословен" продукт! Агавето е растение, така че вероятността детето да е алергично към него е много по-малка от колкото към меда, който се прави от многократно плюене и преплюване на цветния нектар между пчелите ( Sick ), което води до по-високият процент за алергия! Допълнително в изследване публикувано в Джама Педиатрикс, сиропът агаве е използван като средство за спиране/намаляване на кашлицата при деца от 2 месечна възраст до 4 годишни и не са имали негативни последици! Ако те интересува ето и статията на английски : Agave Nectar Safe Effective Remedy For Children`s Cough Study Suggests
Глупост до глупост и по средата пак глупост. Извинявам се много за грубия език.
Така - медът не се дава на деца, не заради алергии (какво плюене  Crazy ), а заради ботулиновите спори, които може да съдържа. Детския стомах има по-ниска киселинност в сравнение с този на възрастен човек. При нас тези спори биват убити от киселината, но при бебетата това не става толкова лесно и да развият ботулизъм.
Захарта не е толкова полезна за децата, да, леле каква изненада... Бебетата трябва да приемат калориите си в много по-голяма степен от мазнини отколкото от въглехидрати, в сравнение с възрастните. Затова се и избягват такива "празни" калории, както се наричат захарите. Говорим в частност за бялата захар и производните. Фруктозата в плодовете заедно със себе си носи и много фибри, които намаляват усвояемостта й, както и много витамини. Затова е "позволена".
За агавето в частност не съм чела нищо и не мога да кажа дали е ок или не е ок за бебе.
А овесените ядки могат да се дадат на дете, след като бъдат подходящо обработени - накиснати за десетина часа и после сварени за няколко минути. Елдата е хубаво да я обработваш по същия начин. Може да дадеш и просо пак така.
Прясното мляко го отложи колкото можеш повече.

Примерни рецепти намерих в една книга, не знам дали ще ти свършат работа, може да се адаптират още малко. Аз лично не бих давала толкова много тесто или брашна на бебе. Ето тук за солени кексчета:

Солени кексчета със сирене
-1чаша бравно от спелта или безглутенов микс от брашна
-1часа царевично брашно
-1чаша кисело мляко
-1яйце
-1/2чаша разтопено масло
-2/3чаша натрошено сирене
-1ч.л. сода
Брашната се сместват в голяма купа. Добавя се содата към киселото мляко и после се разбъркват и изспиват при брашната. Разбийте леко яйцето с вилижата и добавете към сместа. Излейте в купата разтопеното масло, добавете сиренето и разбъркате до получаването на гъсто тесто. Разпределете във форми за мъфини и печете 25-30мин на 180 градуса.

# 31
  • Мнения: 2 309
Скрит текст:
Mushmoranka, сиропът от агаве подходящ ли е за под годинка?

Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)
За сиропа има доста противоречива информация, най-найвече защото има голям процент фруктоза и както някой беше казал това не било много полезно като захарта ( ooooh!) Само че, хората забравяме, че горивото ни е въглехидрати и независимо на какъв хранителен режим сме се спрели високоло количество на плодове е мног важно за функционирането на организма! Това за фруктозата според мен е пълна глупост на поредния "учен" който е получил доста цифрички, за да пребута напред даден "здравословен" продукт! Агавето е растение, така че вероятността детето да е алергично към него е много по-малка от колкото към меда, който се прави от многократно плюене и преплюване на цветния нектар между пчелите ( Sick ), което води до по-високият процент за алергия! Допълнително в изследване публикувано в Джама Педиатрикс, сиропът агаве е използван като средство за спиране/намаляване на кашлицата при деца от 2 месечна възраст до 4 годишни и не са имали негативни последици! Ако те интересува ето и статията на английски : Agave Nectar Safe Effective Remedy For Children`s Cough Study Suggests
Глупост до глупост и по средата пак глупост. Извинявам се много за грубия език.
Така - медът не се дава на деца, не заради алергии (какво плюене  Crazy ), а заради ботулиновите спори, които може да съдържа. Детския стомах има по-ниска киселинност в сравнение с този на възрастен човек. При нас тези спори биват убити от киселината, но при бебетата това не става толкова лесно и да развият ботулизъм.
Захарта не е толкова полезна за децата, да, леле каква изненада... Бебетата трябва да приемат калориите си в много по-голяма степен от мазнини отколкото от въглехидрати, в сравнение с възрастните. Затова се и избягват такива "празни" калории, както се наричат захарите. Говорим в частност за бялата захар и производните. Фруктозата в плодовете заедно със себе си носи и много фибри, които намаляват усвояемостта й, както и много витамини. Затова е "позволена".
За агавето в частност не съм чела нищо и не мога да кажа дали е ок или не е ок за бебе.
плюенето се отнася до самата направа на меда! Ако не си запозната- чети! За захарта не сме казали, че е здравословна, а има видове захари, които са по-добри от бялата. Относно фруктозата- аз не съм казвал изобщо че е вредна! Май не четеш като хората, а това което ти харесва!  Peace

# 32
  • Мнения: 1 792
Скрит текст:
Скрит текст:
Mushmoranka, сиропът от агаве подходящ ли е за под годинка?

Хайде да измислим нещо с овесени трици:)))Аз мисля по въпроса:)
За сиропа има доста противоречива информация, най-найвече защото има голям процент фруктоза и както някой беше казал това не било много полезно като захарта ( ooooh!) Само че, хората забравяме, че горивото ни е въглехидрати и независимо на какъв хранителен режим сме се спрели високоло количество на плодове е мног важно за функционирането на организма! Това за фруктозата според мен е пълна глупост на поредния "учен" който е получил доста цифрички, за да пребута напред даден "здравословен" продукт! Агавето е растение, така че вероятността детето да е алергично към него е много по-малка от колкото към меда, който се прави от многократно плюене и преплюване на цветния нектар между пчелите ( Sick ), което води до по-високият процент за алергия! Допълнително в изследване публикувано в Джама Педиатрикс, сиропът агаве е използван като средство за спиране/намаляване на кашлицата при деца от 2 месечна възраст до 4 годишни и не са имали негативни последици! Ако те интересува ето и статията на английски : Agave Nectar Safe Effective Remedy For Children`s Cough Study Suggests
Глупост до глупост и по средата пак глупост. Извинявам се много за грубия език.
Така - медът не се дава на деца, не заради алергии (какво плюене  Crazy ), а заради ботулиновите спори, които може да съдържа. Детския стомах има по-ниска киселинност в сравнение с този на възрастен човек. При нас тези спори биват убити от киселината, но при бебетата това не става толкова лесно и да развият ботулизъм.
Захарта не е толкова полезна за децата, да, леле каква изненада... Бебетата трябва да приемат калориите си в много по-голяма степен от мазнини отколкото от въглехидрати, в сравнение с възрастните. Затова се и избягват такива "празни" калории, както се наричат захарите. Говорим в частност за бялата захар и производните. Фруктозата в плодовете заедно със себе си носи и много фибри, които намаляват усвояемостта й, както и много витамини. Затова е "позволена".
За агавето в частност не съм чела нищо и не мога да кажа дали е ок или не е ок за бебе.
плюенето се отнася до самата направа на меда! Ако не си запозната- чети! За захарта не сме казали, че е здравословна, а има видове захари, които са по-добри от бялата. Относно фруктозата- аз не съм казвал изобщо че е вредна! Май не четеш като хората, а това което ти харесва!  Peace
А ти не си запозната заради какво не се дава мед  ooooh! Не ставаше въпрос за производството му, а защо не се дава, аз ли не чета? Фруктозата я коментирах в контекста на "въглехидрата като гориво на организма". Влизаме в ненужни спорове.

# 33
  • Countryside
  • Мнения: 11 635
Извинявайте, стана ми интересно – доколкото разбирам бебето е на 10 месеца – защо е нужно да яде кексове, бисквити, и бебешки тестени изделия?
Даже искам да си сътворя и бебешка пица:))))))))Но това вече с ваша помощ Peace
Че бебешката пица си е пица в умален размер. Ако си въвела кашкавал можеш да направиш мини пица с доматено пюре и кашкавал. Моето дете не долюбва кашкавала и му правя мини пици с доматено пюре, чушка, шунка и съвсем малко кашкавал, но е вече почти на 2г. Аз лично бих се притеснила да давам различно от бебешка бисквита на бебе под годинка сигурна ли си, че ще може да сдъвче? Трябва да е с ронлива структура, за да не се задави.

# 34
  • Мнения: 482
https://allforthekid.wordpress.com/2012/02/08/рецепти-за-домашни-бебешки-бисквитки/

# 35
  • Мнения: 3 841
Да,да, пицата по-късно...Просто си го мислех...Нали ви казвам-ние сме на домашно хранене и затова искам да науча разнообразни неща за готвене...

Кристалин,мерси за рецептата...А ти  какво би готвила- примерно 3 заместени хранения.Аз още имам две ама ще се постарая до годината да станат 3,че вече изразходва много енергия и мисля,че има нужда...Отворена съм за всякакви идеи...

Ice Lady,благодаря! HugСега ще разгледам.

# 36
  • София
  • Мнения: 4 878
Елеа, не можеш ли разнообразиш менюто на детето си с нещо полезно и здравословно, а държиш да го правиш с тестени, които са доказано вредни и за възрастни, какво остава за няколко бесечно бебе? Не само захарта е вредна (няма никакво значение дали е бяла или кафява), но брашното също не е никак препоръчително. Най-добре за детето ти е никога да не опитва тестени изделия. И ако на по-късен етап трудно можеш да го опазиш да не яде боклуци, то поне докато е бебе, можеш да му ги спестиш.

# 37
  • Варна
  • Мнения: 469
Аз се натъкнах на ето тази рецепта,която ми хареса.Не е съвсем по темата,но може да бъде от полза за някой.Ние още въвеждаме глутена с овес и ще почакаме.Но ми хареса като идея за по-нататък за разнообразяване на менюто.Само може би бих пропуснала намазването на филийката с масло.

Спаначени филийки

   Задушава се малко замразен  спанак.Сваля се от котлона и се оставя на страна да изстине. Разбива се един яйчен жълтък с бучка обезсолено сирене и се смесва с изстиналия спанак. Филийка бял или пълнозърнест хляб се намазва тънко с масло и отгоре със слой от спаначената смес. Пече се на фурна няколко минути, докато се зачервят сандвичите.

# 38
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Хм, като пораснем, се чудим как да се оттървем от тестото и бялото брашно, а като малки зорлем ги въвеждаме.

Аз съм накупила много видове продукти - безглутенови и глутенови - елда, просо, овесени ядки, в магазина ми смляха кафяв ориз, ръжени ядки, ядки от лимец /обработени като овесените, стават за варене/, качамак и др. Има още поне 20, които могат да се ползват и са полезни. От тях правя най-различни комбинации, могат да се варят на каша /някои от тях след накисване/, като в кашата слагам плод /става на вкус нещо като кисел, но е полезно и вкусно/, може да се слага сирене /ако е въведено, а още не съм/ и винаги добавям по малко адаптирано мляко.
 От същите смеси може да се направят и курабии - 1-2 вида от горните брашна, жълтък /понеже белтъкът се въвежда доста по-късно/, малко АМ и водичка. Четох рецепти, в които се добавя сварена и пасирана ябълка или банан, за да се подсладят, ако целта е сладки бисквити/курабии.
Когато правя кашите с плод, те са доста сладки от плода, особено, ако сложа круша /имам домашни, които са доста сладки във фризера/,

# 39
  • Мнения: 3 841
Александрия,казвам,че е за разнообразие,а не основна храна...Казвам,че приемам идеи и ако е възможно дай конкретни примери за различни домашни ястия...Като напиша режим на бебе за 9- 10 месеца- масово се замествт 3 хранения кто едното задължително е попара или сиренка,тутманик и т.н. ,а следобяд глутенва каша...Аз не давам толква глутен...:/ Нали затова питам.....
Перу,мерси за идеите.Тези брашна дано не станат като готовите каши,че не ги  ядем.Ще опитам...
Никси,мерси!
 

Последна редакция: нд, 21 фев 2016, 15:48 от eleaa

# 40
  • Мнения: 525
Ето в тази тема има прекрасни идеи: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=781551.0

# 41
  • Мнения: 3 841
Тази тема съм я пропуснала,благодаря!

# 42
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Елеа, аз пека ориза, елдата и т.н. 1 час на слаба фурна и после меля. Преди години си бях варила елда - много гадна ми беше. Но сега, препечена, смляна и после сварена - съвсем друг вкус, на ядки, на орехи, нещо ароматно и хубаво. А като добавя и плод - става супер. Мъжа ми чак одобри, който  такива "буламачи" не яде  Mr. Green

# 43
  • Мнения: 1 334
Alexandria*, и аз мисля като теб. Моите деца до към годинка не са опитвали тестено, захар и сол, дори плодовете ги въведох късно - след 10-ти месец. Точно при захранването трябва много да се внимава и отделните храни да се въвеждат бавно и постепенно. Детето в тоя период няма нужда от голямо разнообразие. Основно наблягах на зеленчуците, месото, а по-късно на кисело мляко с бебешко мюсли и пълнозърнести макарони от време на време. Резултатът е, че и сега децата ми не обичат тестено и сладко и се хранят изключително здравословно, като нездравословните храни са предимно изключение.

# 44
  • Мнения: 3 841
Леони,какво е бебешко мюсли?
 Благодаря!

# 45
  • Мнения: 1 334
Ето това са видовете: http://www.hipp.at/index.php?id=374


# 46
  • Мнения: 3 841
Не съм виждала това мюсли на Хип,благодря.Първоначално им ядеше от кашите,сега не ги иска.Изхвърлих 3 кутии каши,оставих само млечната с елда,но я предпочита   на зърна...Сега ще се опитам да я припека,по съвет на Перуника.

Благодаря на всички,отзовали се! Научих по нещо от всяка от вас.Приятна вечер!

Общи условия

Активация на акаунт