БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 66 044
  • 754
  •   1
Отговори
# 705
  • София
  • Мнения: 11 032
Ваня, никак даже. Не съм учила сладкарство, не споря и не коментирам кой го е измислил. И все пак стоя за думите си.  Simple Smile
Панировката аз я свързвам основно с яйце. Тората да се "наръси и облепи отстрани" ми е къде къде по-ясно и точно от "паниране".  


Яйцето се използва, за да свърже панировката с основния продукт, но тази връзка съвсем не е задължително да се прави с яйце. Има много видове панировки без яйца. Все пак думата "панирам" идва от хляб, а не от яйце, така че не виждам защо да звучи странно да се панира торта.  Peace

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 20:51 от Vanja77

# 706
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Нямам идея дали се ползва терминът "панирам" за торта, и аз като Морена свързвам панирането с яйце, но явно идва от хляб, pain.  Не съм готвач или пък от бранша, не ми е попадала тази информация.

Но потърсих в гъгул "paner un gateau" и на френски първата страница с резултати ми изкара само стандатни рецепти за панировки с яйце за стандартни неща - сирене, тиквички и обща рецепта за панировка. Не намерих да се ползва терминът за торти, поне не на френски.

# 707
  • Русе
  • Мнения: 5 265
Нямам идея дали се ползва терминът "панирам" за торта, и аз като Морена свързвам панирането с яйце, но явно идва от хляб, pain.  Не съм готвач или пък от бранша, не ми е попадала тази информация.

Но потърсих в гъгул "paner un gateau" и на френски първата страница с резултати ми изкара само стандатни рецепти за панировки с яйце за стандартни неща - сирене, тиквички и обща рецепта за панировка. Не намерих да се ползва терминът за торти, поне не на френски.

Panieren - Панировката е поръсване с трохи /хлебни/ на предимно месни и рибни продукти. Първо брашно, после яйце и накрая хлебни трохи.
Аз също не съм я срещал като израз относим към тортите.

# 708
  • Мнения: X
Какво значение има толкоз - нал разбирате за какво иде реч Grinning

# 709
  • Мнения: 3 951
Брашно за баници може ли да се ползва за питки, хляб?!

# 710
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Брашно за баници може ли да се ползва за питки, хляб?!
Може разбира се. Какъв е съставът му? Освен да има суха мая...  Thinking

# 711
  • Мнения: X
Мисля ,че не би трябвало да има суха мая - повечето банични теста да без мая и набухвател.

# 712
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Ами аз се чудя какво го прави "за баница" или онова "за козунак", та затова питам.  Wink

# 713
  • Мнения: 3 951
Състав: пшенично бяло брашно, агент за обработка на брашно ( аскорбинова киселина) , ензими.
Съдържанието на сол се дължи на изключително наличие на естествен съдържащ се в брашното натрий.
Това пише на опаковката.

# 714
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
А протеинът/белтъчините колко са?

Понеже това не оправдава името му "за баница".

Състав: пшенично бяло брашно, агент за обработка на брашно ( аскорбинова киселина) , ензими.
...

# 715
  • Мнения: 3 951
Белтъци 12,8 гр.
За по сигурно няма да го използвам за това, което исках.
Явно ще трябва баници да правя Close

# 716
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Ахаа, с повече е от София мел "Класик". Дали пък онова "за козунак" е с още повече?!
Ползвай си го спокойно и за козунак също е идеално.  Simple Smile

# 717
  • Мнения: 2 643
Мюслито гурме нали е печено? това не го ли прави по-малко полезно, от нормалните овесени ядки ?

# 718
  • Мнения: 2 783
Брашното за козунаци е по финно. Би трябвало да е тип 450, но май никъде не го пише на опаковката. 

# 719
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Такова тип 450 (май е Мелко само) не се среща навсякъде обаче. Аз и с тип 650 правя козунак, а обичайно с Класика на София мел, който е тип 500 - най-разпространеното.  С Мелкото (450) съм правила също и не ме впечатли, ама то и разликата е никаква. Wink 

Общи условия

Активация на акаунт