Само за това си мисля

  • 2 839
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 7 091
за мен къща в която есен не мирише на печени чушки и патладжани не е къща.
не целя количество в производството  и не че не мога да си намеря в магазина ( има и кислели краствички и царска туршия и печени белени чушки), но ме вълнува спазването на ритуалите и табиетите. дори бих се пробвала на кисело зеле, ама това е висша технология, трябва да разуча как се прави ( и дали става, защото казват, че не ставало в чужбина)

умирам да заформя няколко буркана нещо, но още разсъждавам върху въпроса за бурканите и
капачките. тук мога да 'събирам' само на винт.
а и къде ще ги варя? но, кьополу, царска туршия задължително искам да направя и ще го измисля  newsm78

Лени, зелето става супер! Не го казвам за да се хваля, просто има някои тънкости иначе е абсолютно елементарно да се  направи. Въпроса е само да си го " гледаш", има температурни условия, които изисква и т.н. Ако искаш мога да ти напиша как го правим ние. Много е важно обаче да има къде да го държиш. Аз ако нямахме такова голямо мазе нямаше да се наема. И аз не правя промишлени количества като в БГ от нещата, които казваш, но по няколко буркана колкото ако му се хапва на някого  да има. Аз ги варя на котлона в голяма тенджера за тамале, просто правя по-малки буркани. Иначе туршията дето я правя е без варене, само се възварява саламурата и се залива туршията. Правя и стерилизирани зелени домати, че тукашните са едни сладкииииии Sick Само да кажа, че ние имаме голям фермерски пазар в нашия град и от там си купуваме зеленчуците, не съм вземала от магазина. За разлика от тези в магазина не са така пластмасови.

# 31
  • Мнения: 364
и аz като стане пролет само zа бг си мисля и ми е ужасно гадно.искам да съм там и вси4ко ми липсва Sad неzнам кога таzи носталгия ще иzчеzне и дали някога иzобщо ще иzчеzне

# 32
  • Мнения: 3 371
.... Аз ако нямахме такова голямо мазе нямаше да се наема. ...

абе то сигурно е глупав въпрос, ама само в мазе ли става? newsm78
щото аз съм мераклия за зеле, ама нямаме мазе.

# 33
  • Мнения: 7 091
абе то сигурно е глупав въпрос, ама само в мазе ли става? newsm78
щото аз съм мераклия за зеле, ама нямаме мазе.

 Ами както писах по-горе аз не бих се наела да го правя в апартамент, най-вече заради съседите. Имай предвид, че зелето има специфична миризма. Освен това първите 2 седмици всеки ден ( поне аз) се преточва водата  му, което още повече засилва миризмата. Ние си купихме бидон за хранителни продукти ( в Охайо ги правят) и даже се консултирах с хората там дали става за ферментация. Не е приятно да ти мирише така в къщи, а и както казах може съседите ви да се оплачат. Да не говорим, че след като се извади зелето ( или изяде Wink ) трябва след като се измие бидона да се остави на въздух поне 2 -3 седмици за да се отмирише, иначе на следващата година зелето има дъх.
Още една причина за мазето е , че там е по-хладно. Аз го слагам в края на септември( за някои хора това е много рано) и го държа в мазето докато стане поне под  нулата ( което е към края на октомври, началото на ноември тука), след това го изкарваме на верандата на студено и ми издържа така поне до края на март, но пък при нас температурите са -15, -20 градуса. Така съм установила, че за Коледа винаги зелето е станало Simple Smile. Ние много обичаме, аз правя и на салати, давам даже и на хазаите ни( те са в другата половина на къщата), които се научиха да хапват сармички Wink
Ако правиш някакво по-малко количество, предполагам става и в къщи, но аз лично не обичам да ми мирише.

# 34
  • Мнения: 6 167
Тандоори, ми в гараж? то е като мазе.
леля ми и на балкон го гледа.
ние в София на тавана.. или в мазето.
Претакане е глагола Laughing за ежедневното упражнение))
Напиши ми ако искаш рецептата на лични.
Аз ще питам и вкъщи спецовете Wink

А тоя бидон има ли си .. чучурче  Laughing
Тук е топло, не става под -5/-10 градуса, ша стане ли?

# 35
  • Мнения: 7 091
Тандоори, ми в гараж? то е като мазе.
леля ми и на балкон го гледа.
ние в София на тавана.. или в мазето.
Претакане е глагола Laughing за ежедневното упражнение))
Напиши ми ако искаш рецептата на лични.
Аз ще питам и вкъщи спецовете Wink

А тоя бидон има ли си .. чучурче  Laughing
Тук е топло, не става под -5/-10 градуса, ша стане ли?

Доста се зачудих и аз за глагола, добре  че ме поправи! Hug  bouquet Честно казано никога не съм я писала тази дума Crazy

Гаража става разбира се, предполагам имате чешма вътре, за да не пренасяш напред назад 100 пъти? Иначе и ние в БГ на балкона си го правим, ама на никой няма да му направи впечатление в БГ и да мирише Wink
В момента няма да мога да ти я напиша, че не сме в къщи, но утре ще ти я пусна, ок?
Има бидони с чучурчета, има и без. Не си спомням ние защо взехме без. Май бяха доста по-малки, или пък доста по-големи. Просто беше отдавна и не си спомням.  Като е по-топло ще втаса по-бързо. Трябва много да го наблюдаваш да не почне да заленее. Колко топло е през зимата?
И да си избереш зелки, които са за кисело зеле! Защото има едни, които са по-тънколистни и много "сбити", те не стават. Зелето трябва да е бяло, като българското, иначе ще се разлигави.


Извинявам се, че спамнахме темата малко, Арвен не се сърди Wink Embarassed Heart Eyes

Последна редакция: нд, 09 апр 2006, 22:55 от Tandoori

# 36
  • Мнения: 6 167
Добре Тандоори, ще чакам рецепта и инструкции!
И догодина... дръж се кисело зеле.
една веселост от днес:
ядат ми се сърми с лозов лист.
и се чудя дали да не си донеса лозови листа от БГ.
ама много вече става... безумно.
и се сещам, че тук основен поминък е винарството - Тоскана, Емилия Романия - ми то накъдето и да се обърнеш -лозя, лозя...
и се плесвам по главата, че и тук има лозов лист и можем някоя вечер да се качим на колата и да си откраднем малко.
И обяснявам на мъжа ми какво е туй нещо сърмите с лозов лист. Той мига на парцали. Не може да повярва, че се яде))
После казах, че ако иска, мама може да ни направи , като отидем в БГ скоро.
И той ' Ама тя от къде ще намери листа' .
Е, вярвайте ми , като казах, че си слага за зимата и ги завръзва по 10 с конец
направо седна и каза ' Тва българите сте страшни!'

мисля да изчакам няколко дена с новината, че зимата ще претаквам зеле в гаража.. в бидонче ( каче му вика дядо ми) с чучурче  Laughing

# 37
  • Мнения: 2 257
Тая тема се размириса на зеле, та чак на заглавната страница ухае! Laughing Аз пък след като вече две поредни нощи сънувам Италия (би трябвао да сънувам БГ, ма ей на - не става), съм метнала едно зеле с месо във фурната - да ми се ненадяваш hahaha Изобщо - тая Италия ми излиза през носа вече - мине не мине и се понеса нощем из италианските вии, канале е тутти белисиме кози Crazy, не съм била в Италия, а я обичам от сърце, очевидно съм имала вземане даване с нея в предишен живот.....

# 38
  • Мнения: 1 216
Lenilaf, аз се учудвам, че няма при вас лозови листа и сърмите са непознато нещо. Тук във всеки голям магазин на деликатесния щанд има готови сърми- долматиа им викат, от гръцки. Но пък и тук сме много интернационални. Дори и зелеви има.
Търси някакъв арабски или гръцки, турски магазин - ще има. А иначе за крадването на листа- сакън нIдей сe завира в чуждите лозя.  Grinning
Иначе ако ще правиш сърми лозови- само по моята рецепта
sarma. Мъжът ти ще ти целува ръцете после! Grinning

# 39
  • Мнения: 7 091
Добре Тандоори, ще чакам рецепта и инструкции!
И догодина... дръж се кисело зеле.
една веселост от днес:
ядат ми се сърми с лозов лист.
и се чудя дали да не си донеса лозови листа от БГ.
ама много вече става... безумно.
и се сещам, че тук основен поминък е винарството - Тоскана, Емилия Романия - ми то накъдето и да се обърнеш -лозя, лозя...
и се плесвам по главата, че и тук има лозов лист и можем някоя вечер да се качим на колата и да си откраднем малко.
И обяснявам на мъжа ми какво е туй нещо сърмите с лозов лист. Той мига на парцали. Не може да повярва, че се яде))
После казах, че ако иска, мама може да ни направи , като отидем в БГ скоро.
И той ' Ама тя от къде ще намери листа' .
Е, вярвайте ми , като казах, че си слага за зимата и ги завръзва по 10 с конец
направо седна и каза ' Тва българите сте страшни!'

мисля да изчакам няколко дена с новината, че зимата ще претаквам зеле в гаража.. в бидонче ( каче му вика дядо ми) с чучурче  Laughing

Лени, тука съм виждала по кулинарните предавания "италиански" сърми, точно като българските. Понеже в района има много италианци има много италиански продукти по магазините-има стерилизирани лозови листа.  Само да ти кажа- НЕ БЕРИ ЛИСТА ОТ ЛОЗЕ ПО ПЪТЯ!Не всички листа стават за ядене, да не говорим, че може да са пръскани с отрови и какво ли не! Да не се изтровите.
Тези, които ги стерилизират не се обработват с химикали.

# 40
  • Мнения: 392
Още една коравосърдечна в отбора! За 10 год. тук само някои роднини и приятели ми липсват и безкрайното висене по кафетата. А вкусотиите си ги купуваме тук, а каквото няма си го правим. На пример кисело зеле си правим всяка година по Коледа, в малки количества. В 1 пластмасова кофа, която стои в кухнята и няма никакъв проблем с миризмите. Слагам сока на 1 лимон и става за 1 седмица. Правим си и домашна наденица. А преди години сънувах много пъти един и същ сън - как съм си в България и първата ми работа е да си купя билет за Атина!!!  #Crazy

# 41
  • Мнения: 5 475
ядат ми се сърми с лозов лист.
и се чудя дали да не си донеса лозови листа от БГ.
ама много вече става... безумно.

Лени, тука съм виждала по кулинарните предавания "италиански" сърми, точно като българските. Понеже в района има много италианци има много италиански продукти по магазините-има стерилизирани лозови листа. 

   Странното е ,че тук никой не е и чувал за подобна манджа,какво ли не пълнят,но не и лозови листа! newsm78
   И аз си ги нося от Бг.Знаят какво е , само тези,които са били в Гърция(защото там ги водят за гръцки специалитет).
  Научила съм цялата рода тук,какво е ,и на всички им харесва. Wink
  Иначе продават по суперите нарязано на финно и стерелизирано кисело зеле,казва се Краути.При нас го има в Беннет или Лидл.
  А цели кисели зелки,във вакумирани опаковки,се продават в Австрия,и там си се казват сърми!Като ходим при кумата в Удине,се запасявам.  chef
 

# 42
  • Мнения: 2 825
Лени, ние правим кисело зеле в кофа в кухнята или банята за гости... зимата става за една седмица, лятото не съм пробвала да правя.... А за лозовите листи и ние обрахме на едни хора лозето  Blush след като ми свършиха запасите от бг  Wink

# 43
  • Мнения: 5 475
 Wink
 май и аз съм на път да направя същото  Embarassed...посъветваха ме обаче да са крехки и нежни листа и,че точно сега е сезона!През пролетта!

# 44
  • Мнения: 7 914
Още една коравосърдечна в отбора! За 10 год. тук само някои роднини и приятели ми липсват и безкрайното висене по кафетата. А вкусотиите си ги купуваме тук, а каквото няма си го правим. На пример кисело зеле си правим всяка година по Коледа, в малки количества. В 1 пластмасова кофа, която стои в кухнята и няма никакъв проблем с миризмите. Слагам сока на 1 лимон и става за 1 седмица. Правим си и домашна наденица. А преди години сънувах много пъти един и същ сън - как съм си в България и първата ми работа е да си купя билет за Атина!!!  #Crazy

Звучи много лесно правенето на кис.зеле.....обаче колко е топло в кухнята newsm78 В смисал температурата влияе ли по някакъв начин на "втасването"?????

Общи условия

Активация на акаунт