Само за това си мисля

  • 2 843
  • 48
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 394
за:

-заводски хляб
-домашно червено вино, ракия, туршия
-дискотеките
-манастирите


И не мога да спра  Cry Сънувам непрекъснато семейството си, старият си квартал, приятелите си...преживявам всичко наново Sad

разбирам да съм бременна и хормоните да ми играят игрички, ама не съм! Сестра ми казва, че засилената носталгия се дължи на смяната на времето. Е, тука не се сменя кой знае колко.
Да каже човек,че съм от скоро тук и още да минавам през кофти периода на адаптация, баси вече минаха 3 години, а положението си е все същото.

На седмица поне 3 пъти ми се случва да съм на ръба да си стегна багажа и айде обратно. Ама пусто много багаж Mr. Green

Охххххххххххххххххх, оплаках се Cry

# 1
  • Мнения: 5 475
за:
-заводски хляб
-домашно червено вино, ракия, туршия
...
-манастирите
И не мога да спра  Cry Сънувам непрекъснато семейството си, старият си квартал, приятелите си...преживявам всичко наново Sad
 
  Бих добавила и българския мед,билковите чайове.
  И аз се чувствах така ,преди години...сънувах маршрутите на автобусите дори...Плачех с часове.. Cry
  От доста време ,обаче не е така..може би съм отдавна тук!

# 2
  • UK
  • Мнения: 1 334
Арвен, спокойно душа, в момента в който се появи реалната възможност да се преместим в БГ изведнъж започнах да виждам какво и е хубавото на тази държава  Grinning ей така, от само себе си се получи. иначе и аз 3 години само нареждам, че не ща тука да живея. Вече не съм толкова сигурна  Mr. Green та сигурно и при теб ще дойде тоз момент.
не съм забравила, че щяхме да се срещаме, ама мъж ми все нещо измисля за събота и неделя, дай да определим една дата да ги обсъдим тия вина и манастири Wink

# 3
  • Мнения: 7 837
 ooooh!
А аз си мисля, дали в неделя ще е хубаво за плаж  Blush

Една година ще направим скоро тук и явно съм от коравосърдечните, защото изобщо не се сещам за тия неща. А и колко му е да си купиш БГ ракия, туршия, сирене и т.н.
За минали преживявания не страдам, новите са ми достатъчни и много.

Арвен, я по-ведро. Нали ще си ходиш скоро  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 2 013
В България съм си, но съм живяла за по-длъжко извън нея и те разбирам.... Носталгия по мириса на цъфналите дървета - има го в изобилие в момента, особено като вали (това последното не ми харесва, де!), силуета Витоша през есента и зимата, тези неща, които си изредила, приятелите, протяжното пиене на кафе или бира на лаф моабет...
НО - тук започваш да се дразниш от други работи. Мога много да изреждам, но няма... Обичам си България, обичам си София, където съм родена, но понякога е трудно да се издържа на натовареното ежедневие, което в повечето случаи не е така добре платено, за да можеш да се глезиш достатъчно, та да не ти тежи.
Мисля си, че хората като теб, които имат носталгия по родината, могат да използват опита си и да се върнат тук на позиции, които биха им носили европейски доходи и стандарт на живот. Въобще не знам с какво се занимаваш, разсъждавам по принцип. Не знам и дали съпругът ти е българин.
Вероятно повечето двойки, които са заминали оттук, са го направили основно по финансови причини.
Уф, много объркано стана, но идеята ми беше, че ако съм емигрант, но намеря начин да живея достойно в България, бих се върнала. По принцип говоря.

# 5
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
ъъъъъъ, на мен пък заводски хляб не ми липсва, прави се задник от него, щото яко се нагъва Mr. Green особено, ако е топъл.

червено винце поркаме всяка вечер. е, бутилирано и купешко, ама аз го харесвам повече.
ракия имам бол, туршия, боза, баници и маници правя, така че Laughing
всичко си имам в шкафа-чубрица, джоджен, локум, домашна юфка, смрадлика......
на дискотеки не ми се ходи и не ми липсват българските, липсват ми само мама и тате Confused

ех, що испания не беше българия newsm78

# 6
  • Мнения: 375
ъъъъъъ, на мен пък заводски хляб не ми липсва, прави се задник от него, щото яко се нагъва Mr. Green особено, ако е топъл.

червено винце поркаме всяка вечер. е, бутилирано и купешко, ама аз го харесвам повече.
ракия имам бол, туршия, боза, баници и маници правя, така че Laughing
всичко си имам в шкафа-чубрица, джоджен, локум, домашна юфка, смрадлика......
на дискотеки не ми се ходи и не ми липсват българските, липсват ми само мама и тате Confused

ех, що испания не беше българия newsm78

Как я правиш тая боза,дай рецептата newsm78

# 7
  • Мнения: 1 269
Мммммм да и на мен ми липства 4ерното море,щото като влезнеш в тукашното и умираш.Солен 4аи е водата,а не даи си боже да си си обръснал краката(опс има рима)
щипееее париии. Mr. Green

# 8
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
аз я правя по тази рецепта

вода - 5 л.
брашно - 2 ч.ч.
захар - 2 ч.ч.
закваска (боза) - 1 ч.ч.
За закваската:
брашно - 1-2 с.л.
вода (хладка) - 1 ч.ч.
захар - 1 с.л.

--------------------------------------------------------------------------------

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая). Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.

Приготвяне на закваската:

Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.

сори за отклонението с бозатаааааа Laughing

# 9
  • Мнения: 6 167
ooooh!
 явно съм от коравосърдечните, защото изобщо не се сещам за тия неща.

и аз явно съм коравосърдечна.  Sad
разбирам какво искаш да кажеш Арвен -
и на мен ми липсват някои  вкусове и усещания от дома. и все са свъразани с апетита newsm78 Joy хапвам си и ми минава.

иначе приятели не ми липсват - много бързо се разбира кой ти е приятел и кой колко струва, когато излезеш в чужбина. родители, семейство в БГ ми липсва, да. черно море и рилски манастир.  но пък планирам ваканции, срещи, пътувания!

За краткото време, откак съм в чужбина разбрах едно нещо - Не може да съм щастлива, ако гледам все към това, което не мога да имам!!!

Хич и не мисля за заводски хляб , домашна  ракия, червено вино и тн ( които тук не мога да имам). Също така не се сещам за прекрасните роднински трапези, разговорите до нощите , страхотните хора , приятелите, местата и тн.  Какъв е смисъла - освен да си наруша съня ... и да страдам! .. .защо??? Избора ми направен ли е? Направен е.
Тогава, като отида в България мама да ми направи манджичка, да седнем , да си говорим, да поизляза с приятели, колкото са останали, да видя нови места.. ок! Ще бъде върховно.

Но да агонизирам по този начин безпощадно към себе си!! Не.
Горе главата!
 Naughty

Последна редакция: пт, 07 апр 2006, 20:11 от lenilaf

# 10
  • Мнения: 2 195
Август ще направим 5 години откакто сме тук.Ракия си купуваме,трушия и сирене също...
Не ми липсва кой знае колко,сигурно щото последната година си ходихме често  newsm78

# 11
  • Мнения: 2 959
Арвен, разбирам как се чувстваш сама със спомени, боли много и аз го усещам особено сега когато идва пролетта, но стисни зъби скоро ще бъдеш в БГ.

... Не може да съм щастлива, ако гледам все към това, което не мога да имам!!!
Лени, и аз съм разбрах силата на този принцип, но понякога не помага.

....но идеята ми беше, че ако съм емигрант, но намеря начин да живея достойно в България, бих се върнала.
Дивана, и аз го търся този начин но досега безуспешно!

# 12
  • Мнения: 1 283
Предмети,храни,места и миризми не ми липсват. Rolling Eyes Липсват ми любими хора! Sad

# 13
  • Мнения: 2 825
ooooh!
А аз си мисля, дали в неделя ще е хубаво за плаж  Blush
.....

И аз тъй  Blush
и на мене не ми липсват храни и места, а родителите и роднините ми  Sad

# 14
  • Торонто/Сливен
  • Мнения: 1 902
Пишете ме и мене в групата на коравосърдечните. Wink
Някои хора (много малко при това) ми лиспват, но да тъжа за храни и напитки (които, между впрочем, мога да имам и тук, без проблем) не вярвам някога да ми се случи.

# 15
  • Мнения: 7 430
Липсват ми племенниците, сестра ми, майка ми и баща ми, както и някои приятели Cry Cry Cry

Мога да кажа, че ми липсват ходенете по заведения, бозата с мазна баничка, ракийката на баща ми, манджите на мама, тишината на вилата или кукуригането на петела и песента за птичките - но това са неща, които мога и да преглътна, че ги няма Confused

# 16
  • Мнения: 650
оле мислех си че само аз съм от коравосърдечните. Вече нищо не ми липсва след 8 години...
Годините си оказват влияние явно...
Мдаа и тук проблемите са по-различни и постепенно даге с приятелите си е трудно да намериш общите теми и тях живота ги е нагънал иимат други проблеми които ти няма да разбираш. А иначе БГ стоки има навсякаде и ние редовно си купуваме

# 17
  • Мнения: 5 183
Липсват ми племенниците, сестра ми, майка ми и баща ми, както и някои приятели Cry Cry Cry


И аз така. А не съм си ходила от 3 години  Cry
Но ако те бяха тук, хи4 нямаше да ми дреме, 4е не съм в БГ...

# 18
  • Мнения: 217
Много ми липсват близките и приятелите.Това за смяната на сезоните явно е вярно защото и мен ме е налегнала носталгията яко  Sad,спирам да пиша защото по4вам да рева  newsm45

# 19
  • Мнения: 2 257
Аз пък си мисля как съм в отпуска и как ще отида до Лас Вегас другата седмица и ще си купонясвам... Иначе ми е носталгично по детството ми в БГ, с всичките му ухания, емоции и дадености, но ми е пределно ясно, че и по 24/7/365 да си седя в БГ, пак ще ми е толкова ностагично.... Peace

# 20
  • Мнения: 7 914
На мен пък ми липсва киселото зеле  Rolling Eyes през зимата! До сега дори и в турските магазини не съм намира - -само в един и то след първата им доставка спряха да зареждат, понеже не се търсело  Twisted Evil Cry!


Иначе най ми липсва мама и близките ми приятелки ... и още нещо ама няма да кажа какво Wink

# 21
  • Мнения: 3 371
ни чушки, ни зеле, ни домати, ни сирене, нищо не ми липсва за ядене. липсва ми топло време и свобода да миткам по кафетата. тук по кафетата само пенсионери. баси ужаса.

# 22
  • при любимите ми хора
  • Мнения: 152
аз не съм си ходила  от 1год.9мес....дни12..... Cryлипсват ми родителите....
аз я докарах да сънувам кифла с боза Whistling.......носталгията си казв думата маи.....  ooooh!....
а и мозъка ми маи ве4е и той се е....а с мен,та да  епо-гадно Joy

# 23
  • Мнения: 3 394
и аз искам да съм от отбора на коравосърдечните, ама....нъц, пусто да остане Cry Ей на , такваз съм си, ходи ми се на виличка някъде, скаричка и 5 каси бира, после танци и ....кекс ( с мъжа де Mr. Green)

# 24
  • при любимите ми хора
  • Мнения: 152
a случвало ли ви се е един ден ИСКАМ ДА СИ ХОДЯ,а на другия ТУКА ИСКАМ....или само аз съм "свършила курса"както казва моя мъж....като тръгнат да ми избиват ...рогата Blush

# 25
  • Boston, MA
  • Мнения: 3 105
Аз редовно сънувам как съм в България и си изпускам самолета за насам... като кошмар ми е този повтарящ се сън, и обикновено е около пътуване до България. Сигурно значи, че и аз съм "закоравял емигрант".  Mr. Green

Ами липсват ми хора, места, ама не му ли липсват на всеки? Докато живеех в България, ми липсваха други неща. На мен лично ми помага терапията "стегни се"  Laughing

# 26
  • Мнения: 7 091
На мен пък ми липсва киселото зеле  Rolling Eyes през зимата! До сега дори и в турските магазини не съм намира - -само в един и то след първата им доставка спряха да зареждат, понеже не се търсело  Twisted Evil Cry!


Иначе най ми липсва мама и близките ми приятелки ... и още нещо ама няма да кажа какво Wink

 И на мен никакви храни не ми липсват. Всичко си имаме, каквото няма си правим. Включително си правя туршии както аз си ги харесвам, варя си лютеница и си правим и кисело зеле дори( и на приятели сме давали дори, защото ние имаме къде да го държим, а тези които са в апартаменти не). Щом мога да си направя нещо- правя си го. Каквото не- купувам си.
 На мен ми лиспват само най-близките, за съжаление те не са толкова много, че да се тръшкам да се връщам. А и като станем 4-рима сега пътуването ни до БГ ще е още по-трудно от финансова гледна точка, та който ми липсва ще си го докарам на гости Simple Smile

# 27
  • Мнения: 1 370
Липсва ми луканката, суджука, пъстърмата и хамбурския салам. Не че тук няма, ама не са като наще си Wink

# 28
  • Мнения: 6 167
за мен къща в която есен не мирише на печени чушки и патладжани не е къща.
не целя количество в производството  и не че не мога да си намеря в магазина ( има и кислели краствички и царска туршия и печени белени чушки), но ме вълнува спазването на ритуалите и табиетите. дори бих се пробвала на кисело зеле, ама това е висша технология, трябва да разуча как се прави ( и дали става, защото казват, че не ставало в чужбина)

умирам да заформя няколко буркана нещо, но още разсъждавам върху въпроса за бурканите и
капачките. тук мога да 'събирам' само на винт.
а и къде ще ги варя? но, кьополу, царска туршия задължително искам да направя и ще го измисля  newsm78

# 29
  • Мнения: 980
Ленилаф, стават туршиите ... аz правих царска и стана страхотна, но й трябва бългаски аспирин...ммм Blush
 А иначе zа ядене , си го приготвям и сама..то сама си го и ям де Tired ама напоследък сънувам България и плача.. а и тук напоследък темите все около това се въртят..
ами каквото и да е в БГ, тия си остава родината..и семейството

# 30
  • Мнения: 7 091
за мен къща в която есен не мирише на печени чушки и патладжани не е къща.
не целя количество в производството  и не че не мога да си намеря в магазина ( има и кислели краствички и царска туршия и печени белени чушки), но ме вълнува спазването на ритуалите и табиетите. дори бих се пробвала на кисело зеле, ама това е висша технология, трябва да разуча как се прави ( и дали става, защото казват, че не ставало в чужбина)

умирам да заформя няколко буркана нещо, но още разсъждавам върху въпроса за бурканите и
капачките. тук мога да 'събирам' само на винт.
а и къде ще ги варя? но, кьополу, царска туршия задължително искам да направя и ще го измисля  newsm78

Лени, зелето става супер! Не го казвам за да се хваля, просто има някои тънкости иначе е абсолютно елементарно да се  направи. Въпроса е само да си го " гледаш", има температурни условия, които изисква и т.н. Ако искаш мога да ти напиша как го правим ние. Много е важно обаче да има къде да го държиш. Аз ако нямахме такова голямо мазе нямаше да се наема. И аз не правя промишлени количества като в БГ от нещата, които казваш, но по няколко буркана колкото ако му се хапва на някого  да има. Аз ги варя на котлона в голяма тенджера за тамале, просто правя по-малки буркани. Иначе туршията дето я правя е без варене, само се възварява саламурата и се залива туршията. Правя и стерилизирани зелени домати, че тукашните са едни сладкииииии Sick Само да кажа, че ние имаме голям фермерски пазар в нашия град и от там си купуваме зеленчуците, не съм вземала от магазина. За разлика от тези в магазина не са така пластмасови.

# 31
  • Мнения: 364
и аz като стане пролет само zа бг си мисля и ми е ужасно гадно.искам да съм там и вси4ко ми липсва Sad неzнам кога таzи носталгия ще иzчеzне и дали някога иzобщо ще иzчеzне

# 32
  • Мнения: 3 371
.... Аз ако нямахме такова голямо мазе нямаше да се наема. ...

абе то сигурно е глупав въпрос, ама само в мазе ли става? newsm78
щото аз съм мераклия за зеле, ама нямаме мазе.

# 33
  • Мнения: 7 091
абе то сигурно е глупав въпрос, ама само в мазе ли става? newsm78
щото аз съм мераклия за зеле, ама нямаме мазе.

 Ами както писах по-горе аз не бих се наела да го правя в апартамент, най-вече заради съседите. Имай предвид, че зелето има специфична миризма. Освен това първите 2 седмици всеки ден ( поне аз) се преточва водата  му, което още повече засилва миризмата. Ние си купихме бидон за хранителни продукти ( в Охайо ги правят) и даже се консултирах с хората там дали става за ферментация. Не е приятно да ти мирише така в къщи, а и както казах може съседите ви да се оплачат. Да не говорим, че след като се извади зелето ( или изяде Wink ) трябва след като се измие бидона да се остави на въздух поне 2 -3 седмици за да се отмирише, иначе на следващата година зелето има дъх.
Още една причина за мазето е , че там е по-хладно. Аз го слагам в края на септември( за някои хора това е много рано) и го държа в мазето докато стане поне под  нулата ( което е към края на октомври, началото на ноември тука), след това го изкарваме на верандата на студено и ми издържа така поне до края на март, но пък при нас температурите са -15, -20 градуса. Така съм установила, че за Коледа винаги зелето е станало Simple Smile. Ние много обичаме, аз правя и на салати, давам даже и на хазаите ни( те са в другата половина на къщата), които се научиха да хапват сармички Wink
Ако правиш някакво по-малко количество, предполагам става и в къщи, но аз лично не обичам да ми мирише.

# 34
  • Мнения: 6 167
Тандоори, ми в гараж? то е като мазе.
леля ми и на балкон го гледа.
ние в София на тавана.. или в мазето.
Претакане е глагола Laughing за ежедневното упражнение))
Напиши ми ако искаш рецептата на лични.
Аз ще питам и вкъщи спецовете Wink

А тоя бидон има ли си .. чучурче  Laughing
Тук е топло, не става под -5/-10 градуса, ша стане ли?

# 35
  • Мнения: 7 091
Тандоори, ми в гараж? то е като мазе.
леля ми и на балкон го гледа.
ние в София на тавана.. или в мазето.
Претакане е глагола Laughing за ежедневното упражнение))
Напиши ми ако искаш рецептата на лични.
Аз ще питам и вкъщи спецовете Wink

А тоя бидон има ли си .. чучурче  Laughing
Тук е топло, не става под -5/-10 градуса, ша стане ли?

Доста се зачудих и аз за глагола, добре  че ме поправи! Hug  bouquet Честно казано никога не съм я писала тази дума Crazy

Гаража става разбира се, предполагам имате чешма вътре, за да не пренасяш напред назад 100 пъти? Иначе и ние в БГ на балкона си го правим, ама на никой няма да му направи впечатление в БГ и да мирише Wink
В момента няма да мога да ти я напиша, че не сме в къщи, но утре ще ти я пусна, ок?
Има бидони с чучурчета, има и без. Не си спомням ние защо взехме без. Май бяха доста по-малки, или пък доста по-големи. Просто беше отдавна и не си спомням.  Като е по-топло ще втаса по-бързо. Трябва много да го наблюдаваш да не почне да заленее. Колко топло е през зимата?
И да си избереш зелки, които са за кисело зеле! Защото има едни, които са по-тънколистни и много "сбити", те не стават. Зелето трябва да е бяло, като българското, иначе ще се разлигави.


Извинявам се, че спамнахме темата малко, Арвен не се сърди Wink Embarassed Heart Eyes

Последна редакция: нд, 09 апр 2006, 22:55 от Tandoori

# 36
  • Мнения: 6 167
Добре Тандоори, ще чакам рецепта и инструкции!
И догодина... дръж се кисело зеле.
една веселост от днес:
ядат ми се сърми с лозов лист.
и се чудя дали да не си донеса лозови листа от БГ.
ама много вече става... безумно.
и се сещам, че тук основен поминък е винарството - Тоскана, Емилия Романия - ми то накъдето и да се обърнеш -лозя, лозя...
и се плесвам по главата, че и тук има лозов лист и можем някоя вечер да се качим на колата и да си откраднем малко.
И обяснявам на мъжа ми какво е туй нещо сърмите с лозов лист. Той мига на парцали. Не може да повярва, че се яде))
После казах, че ако иска, мама може да ни направи , като отидем в БГ скоро.
И той ' Ама тя от къде ще намери листа' .
Е, вярвайте ми , като казах, че си слага за зимата и ги завръзва по 10 с конец
направо седна и каза ' Тва българите сте страшни!'

мисля да изчакам няколко дена с новината, че зимата ще претаквам зеле в гаража.. в бидонче ( каче му вика дядо ми) с чучурче  Laughing

# 37
  • Мнения: 2 257
Тая тема се размириса на зеле, та чак на заглавната страница ухае! Laughing Аз пък след като вече две поредни нощи сънувам Италия (би трябвао да сънувам БГ, ма ей на - не става), съм метнала едно зеле с месо във фурната - да ми се ненадяваш hahaha Изобщо - тая Италия ми излиза през носа вече - мине не мине и се понеса нощем из италианските вии, канале е тутти белисиме кози Crazy, не съм била в Италия, а я обичам от сърце, очевидно съм имала вземане даване с нея в предишен живот.....

# 38
  • Мнения: 1 216
Lenilaf, аз се учудвам, че няма при вас лозови листа и сърмите са непознато нещо. Тук във всеки голям магазин на деликатесния щанд има готови сърми- долматиа им викат, от гръцки. Но пък и тук сме много интернационални. Дори и зелеви има.
Търси някакъв арабски или гръцки, турски магазин - ще има. А иначе за крадването на листа- сакън нIдей сe завира в чуждите лозя.  Grinning
Иначе ако ще правиш сърми лозови- само по моята рецепта
sarma. Мъжът ти ще ти целува ръцете после! Grinning

# 39
  • Мнения: 7 091
Добре Тандоори, ще чакам рецепта и инструкции!
И догодина... дръж се кисело зеле.
една веселост от днес:
ядат ми се сърми с лозов лист.
и се чудя дали да не си донеса лозови листа от БГ.
ама много вече става... безумно.
и се сещам, че тук основен поминък е винарството - Тоскана, Емилия Романия - ми то накъдето и да се обърнеш -лозя, лозя...
и се плесвам по главата, че и тук има лозов лист и можем някоя вечер да се качим на колата и да си откраднем малко.
И обяснявам на мъжа ми какво е туй нещо сърмите с лозов лист. Той мига на парцали. Не може да повярва, че се яде))
После казах, че ако иска, мама може да ни направи , като отидем в БГ скоро.
И той ' Ама тя от къде ще намери листа' .
Е, вярвайте ми , като казах, че си слага за зимата и ги завръзва по 10 с конец
направо седна и каза ' Тва българите сте страшни!'

мисля да изчакам няколко дена с новината, че зимата ще претаквам зеле в гаража.. в бидонче ( каче му вика дядо ми) с чучурче  Laughing

Лени, тука съм виждала по кулинарните предавания "италиански" сърми, точно като българските. Понеже в района има много италианци има много италиански продукти по магазините-има стерилизирани лозови листа.  Само да ти кажа- НЕ БЕРИ ЛИСТА ОТ ЛОЗЕ ПО ПЪТЯ!Не всички листа стават за ядене, да не говорим, че може да са пръскани с отрови и какво ли не! Да не се изтровите.
Тези, които ги стерилизират не се обработват с химикали.

# 40
  • Мнения: 392
Още една коравосърдечна в отбора! За 10 год. тук само някои роднини и приятели ми липсват и безкрайното висене по кафетата. А вкусотиите си ги купуваме тук, а каквото няма си го правим. На пример кисело зеле си правим всяка година по Коледа, в малки количества. В 1 пластмасова кофа, която стои в кухнята и няма никакъв проблем с миризмите. Слагам сока на 1 лимон и става за 1 седмица. Правим си и домашна наденица. А преди години сънувах много пъти един и същ сън - как съм си в България и първата ми работа е да си купя билет за Атина!!!  #Crazy

# 41
  • Мнения: 5 475
ядат ми се сърми с лозов лист.
и се чудя дали да не си донеса лозови листа от БГ.
ама много вече става... безумно.

Лени, тука съм виждала по кулинарните предавания "италиански" сърми, точно като българските. Понеже в района има много италианци има много италиански продукти по магазините-има стерилизирани лозови листа. 

   Странното е ,че тук никой не е и чувал за подобна манджа,какво ли не пълнят,но не и лозови листа! newsm78
   И аз си ги нося от Бг.Знаят какво е , само тези,които са били в Гърция(защото там ги водят за гръцки специалитет).
  Научила съм цялата рода тук,какво е ,и на всички им харесва. Wink
  Иначе продават по суперите нарязано на финно и стерелизирано кисело зеле,казва се Краути.При нас го има в Беннет или Лидл.
  А цели кисели зелки,във вакумирани опаковки,се продават в Австрия,и там си се казват сърми!Като ходим при кумата в Удине,се запасявам.  chef
 

# 42
  • Мнения: 2 825
Лени, ние правим кисело зеле в кофа в кухнята или банята за гости... зимата става за една седмица, лятото не съм пробвала да правя.... А за лозовите листи и ние обрахме на едни хора лозето  Blush след като ми свършиха запасите от бг  Wink

# 43
  • Мнения: 5 475
 Wink
 май и аз съм на път да направя същото  Embarassed...посъветваха ме обаче да са крехки и нежни листа и,че точно сега е сезона!През пролетта!

# 44
  • Мнения: 7 914
Още една коравосърдечна в отбора! За 10 год. тук само някои роднини и приятели ми липсват и безкрайното висене по кафетата. А вкусотиите си ги купуваме тук, а каквото няма си го правим. На пример кисело зеле си правим всяка година по Коледа, в малки количества. В 1 пластмасова кофа, която стои в кухнята и няма никакъв проблем с миризмите. Слагам сока на 1 лимон и става за 1 седмица. Правим си и домашна наденица. А преди години сънувах много пъти един и същ сън - как съм си в България и първата ми работа е да си купя билет за Атина!!!  #Crazy

Звучи много лесно правенето на кис.зеле.....обаче колко е топло в кухнята newsm78 В смисал температурата влияе ли по някакъв начин на "втасването"?????

# 45
  • Мнения: 6 167
[ НЕ БЕРИ ЛИСТА ОТ ЛОЗЕ ПО ПЪТЯ!

Не не, направо падам от смях , само си представя първо как навивам мъжа ми да ходим да крадем от лозе, и  как по нощите спираме колата, загасяме фаровете и почваме да  берем листа в някое лозе  rotfImbo rotfImbo rotfImbo rotfImao

Джорджия, да вземем да заформим лятото някоя нощна  акция!

Аз за екшъна съм способна. Но иначе знам, че по-нежни стават за готвене...за химикалите не се бях замисляла...

охх, хубава седмица ви пожелавам, почва много весело  newsm51

# 46
  • Мнения: 7 605
Аz бера лоzови листа в градината си  Mr. Green  та zнам, 4е не са пръскани, и стават суууууупер   chef

# 47
  • Мнения: 5 475
 Давай,Лени!Готово!Ще изумим мъжете!
 rotfImbo rotfImbo
 
  И на мен  ми е малко  акъла..че после като му седнем на трапезата...
   lalalala

# 48
  • Мнения: 768
Нищо не ми липсва - явно и аз съм някакъв пън. Даже не ми се ходи в Бг - колкото повече наближава да си ходим толкова повече се изнервям.
Ама е странно да се чувствате кофти заради разни храни...

 newsm10

И аз мисля като теб.
При нас е такава красота и спокойствие, че направо не знам как да изпитвам носталгия и по какво по-точно, а и тук има всички необходими продукти ако толкова ми се прииска да направя нещо по българска рецепта.

Последна редакция: ср, 12 апр 2006, 15:59 от Ружа72

Общи условия

Активация на акаунт