За стевията някой пита. “При някои хора, консумацията на нехранителни подсладители /с нулева енергийна стойност/ причинява освобождането на инсулин в организма, това се нарича цефална фаза на освобождане на инсулин /cephalic phase insulin release/. Тялото освобождава инсулин при опитване на нещо сладко в очакване на увеличаване на нивото на кръвната захар (защото рецепторите за сладко върху езика създават нервни импулси, които се предават към мозъка). При консумация на захар, това предварително освобождаване на инсулин помага да се контролира нивото на кръвната захар. В случай на консумиране на некалорийни подсладители, това може да причини хиперинсулинемия (поради липсата на покачване на кръвната захар). Освобождаването се случва при някои хора, а при други не и за това е трудно да се разбере ясно“. Източникът на английски език: http://www.thepaleomom.com/2015/01/paleo-splenda-erythritol-stev … e-sweeteners.html
Като съвет съм чела, че е най-добре да се намали консумацията на захар като се замени частично, а не изцяло със стевия или ксилитол или други захарни алкохоли
Вчера