(Био)зеленчукова градина - тема 31

  • 90 259
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: X
Имам няколко светли тикви от цигулките, които не са узрели, но ги обрах. Сега се чудя дали мога да ги оплозотворя. Идеи?

# 46
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 346
Здравейте градинари
Искам да ви попитам, възможно ли е по това време на годината да расте лапад? Днес като ходихме до градината решихме да пообиколим малко и видяхме на едно място растение,което на мен много ми прилича на лапад. Аз знам, че лапада расте само на пролет и не посмях да набера.

# 47
  • Мнения: 555
Да , расте и сега... имаше го и на село ... Simple Smile и Киселеца културният също Simple Smile
 

# 48
  • Мнения: 21
Здравей,Алис.Да,можеш да ги използваш  в супа,ако имаш сокоистисквачка-на сок.А ако са започнали да узряват,може и откъснати да узреят и да ги печеш.

# 49
  • Мнения: X
Здравей,Алис.Да,можеш да ги използваш  в супа,ако имаш сокоистисквачка-на сок.А ако са започнали да узряват,може и откъснати да узреят и да ги печеш.
verginiq.ts,   bouquet Забелязах, че започват да съхнат откъм дръжките. Днес ги обелих, нарязах, наръсих с малко сол и захар, за да пуснат сок и ги сварих в него. Утре ще сложа пюрето в буркани и през зимата ще добавям към супите. Обичам зеленчукови добавки. Миналата година правих хайвер от тиквички и го ползвах по същия начин. За сок не бях помислила. Мисля, че остана една тиква, която може да опитаме на сок.

# 50
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Имам 4 глави цвекло,как да го консервирам?

# 51
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Докато скубахме доматите, част от краставиците и пипера открих саморасъл лук и си набрах за зелено.
Гледам някои овошки цъфнали, тиквите също - ама едва ли ще вържат, цели 10 тикви имам - само една обаче е узряла, другите едни дребосъчета. Имаше някаква рецепта за панирани цветове от тикви, бях я гледала по някое кулинарно предаване, ама не помня дали панираха цвят на тиквички за пържене или зимните. Някой да знае нещо подобно?

# 52
  • Мнения: X
На тикви е.И супа май правеха.

# 53
  • Мнения: X
Панирала съм цвят на тиквички. Simple Smile Вкусно е, самият цвят не се усеща, а доминира панировката.

# 54
  • Мнения: 1 705
Tsv, и аз като тебе, вадила съм лук ама съм пропускала явно, открих зелен, голяма радост. А началото на лятото сложих един чесън абсолютно случайно, нищо не стана разбира се, прекопах, изхвърлих каквото намерих от скилидките, сложих краставици и гледам оня ден из краставиците пълно със зелен чесън  Grinning Изненада. Сега късам стръкчетата и няма да копая там, да видя колко време ще изкара сам да си расте.

# 55
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Tsv, и аз като тебе, вадила съм лук ама съм пропускала явно...
Да, де, ама моя е на места на които никога не е сят лук, или поне в близките 20 години ...
То ясно, че няма как да се самонасее, ама аз подозирам, че едни малки ръчички, на които сме давали да си играе с остатъка /брака/ от не насятото са го разнасяли тук-там... и като му е дошла музата е поникнал.
то добре, че са те, та една година спасиха семето от грах, друга от боб... случва се.

alys стандарнта панировка ли правиш, нещо по-особено да има?

# 56
  • Мнения: X
Не панирам често, но сигурно е било яйце, брашно, яйце (плюс малко сол в брашното). Няколко години отлагах пробата. Simple Smile

# 57
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Аз панирам цвят от тиквичка (и мъжки и женски, даже мъжките ги предпочитам, заради компактността, женските ги цепя надлъжно и увивам няколко пъти) и на гости поднасям понякога за пиниз. Цвета го вземам без плодника. Вътре слагам продълговато парче кашкавал, потапям в яйце или патафри, пържа и готово. Може яйце, галета и пак яйце - всички варианти на панировка са добри и вкусни. Самият цвят има ненатрапчив вкус.
Изгърбихме се вчера - пак гроздобер- Този път ронихме, че беше много плод и нямаше да се побере в съда. След седмица пак ще има гроздобер. Сега викаме аман, ама после ще се веселим.

Последна редакция: пн, 05 окт 2015, 22:22 от amica1

# 58
  • Мнения: 22
Сега викаме аман, ама после ще се веселим.
Ай, и ние така, и като гледам каква хубава гроздова реколта има тази година навсякъде, голямо и повсеместно веселие ще бъде! Joy
Включвам се, за да напиша, че вчера сготвих картофена супа с пера (листа) от моркови. Толкова вкусно стана, че вече няма да изхвърля и едно листенце от този зеленчук. Още се облизвам.(съжалявам, но няма емотиконче, което се облизва от едното до другото ухо)...ммммм

# 59
  • Варна-София
  • Мнения: 428
...вчера сготвих картофена супа с пера (листа) от моркови. Толкова вкусно стана, че вече няма да изхвърля и едно листенце от този зеленчук. Още се облизвам.(съжалявам, но няма емотиконче, което се облизва от едното до другото ухо)...ммммм
Е тука Куркума трябва да се пръска от гордост, щото първи повлече крак и сподели с нас!!!
Три пъти ура за Куркума!!!

Общи условия

Активация на акаунт