(Био)зеленчукова градина - тема 31

  • 90 193
  • 738
  •   2
Отговори
  • Мнения: 4 753
ДОБРЕ ДОШЛИ В ТЕМА № 31!!!
Спорна година!
  Hug

"Най-добрата храна е тази, която сам си отгледаш!"



СТАРИТЕ НИ ТЕМИ:

№1(VІ.2009-ІІІ.2010), №2(ІІІ.2010-V.2010), №3(V.2010-VІ.2010), №4(VІІ.2010-VІІІ.2010), №5(VІІІ.2010-ХІ.2010), №6(ХІ.2010-ІІ.2011), №7(ІІ.2011-ІV.2011), №8(ІV.2011-V.2011), №9(V.2011-VІ.2011), №10(VІ.2011-VІІ. 2011), №11(VІІ-ІХ 2011), №12(ІХ.2011-ХІ.2011), №13(ХІ.2011-І.2012), №14(ІІ.2012-ІІІ.2012), №15(ІІІ.2012-ІV.2012), №16(ІV.2012-V.2012), №17(V.2012-VI.2012), №18(VI.2012-VIII.2012), №19(VIII.2012-ХІ.2012), №20(ХІ.2012-ІІ.2013), №21(ІІ.2013-V.2013), №22(V.2013-VІІ.2013), №23(VІІ.2013-ХІ.2013), №24(XI.2013-III.2014), №25(IІІ.2014-ІV.2014), №26(IV.2014-VI.2014),, №27(VI.2014-IX.2014), №28(IX.2014-III.2015), №29(III.2015-VI.2015), №30(VI.2015-IX.2015)

               
НАШИТЕ ГРАДИНИ
Куркума
an65
Гелика
villi 66
cecunka76
avocett
Нощни очи



Отглеждане на пипер - от rorik
1  2  3  4  5  6  7
Отглеждане на босилек в саксия през зимата - от amica1

Как да си отгледаме био домати - от amica1

Растително-защитни операции по ябълките - максимално еко-био на база 2012 г. Констатации и решения за догодина - от amica1



Полезни сайтове
Ръководство за интегрирано управление на вредителите при зеленчуковите култури (домати, пипер, краставици, тикви, тиквички, дини, пъпеши, зеле, карфиол, брюкселско зеле, лук, чесън, праз), отглеждани на открито и в оранжерии - НСРЗ
Лунен календар
Календар на зеленчукопроизводителя
Как да защитим растенията без химия
Как да защитим растенията без химия 2
Семена от редки и нови видове
Био семена и разсад
Видове торове
Биоторове
Биопрепарати и торове
Още торове
Храни без химикали
Чудодейни съвети - зеленчуковата градина

# 1
  • Мнения: 4 753
В youtube има интересни клипчета за развитието на някои насекоми - неприятели, качени от Bayer CropScience... Насекомите трябва да се пишат на латински...

например колорадски бръмбар Leptinotarsa decemlineata - https://www.youtube.com/watch?v=H1R3htW1oMU

или листоминираща муха Liriomyza bryoniae - https://www.youtube.com/watch?v=ezxCCd3qfRY

# 2
  • Мнения: X
Стелт, красиво начало на новата тема,   bouquet.

Рорик, благодаря за мнението ти за отел и виното!

Идеи как да предпазя оранжерията от памуковата нощенка за следващия сезон?

# 3
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Отел и мерло не е добра комбинация. Виното става гъсто. Не си е работа да добавяш вода и захар. А и не пуска вино. Нормалното  гроздето трябва да пусне вино  70 процента. Гроздето ми е букет. Дедо на времето е бил път до Сухиндол  с кон за пръчки.2дни на отиване и два на връщане. Като тръгна баба го прекръсти да не го изядат вълците през Балкана. Винени, бели червени.десертни. Никога не съм ползвала  дрожди.Но пак повтарям Червените - 24,белите 20. Имам проблем някой път като застудее,щото го бера като започне циганското лято, при нас е след 01.10. . та го топля с акумулиращи тухли и го завивам  с черги.Но не го претоплям , за да ври  38 - 40 дни  и става идеално. Някои практикуват затопляне на шарата,ама не си е работа да вариш вино.  .
Виното си е живо, т.е ври докато се изпие на другата година чак до първи август .  Не го отделям от чепките . Танина го държи.Мазето ми е дълбоко като за винарна, с постоянна температура 15 градуса  и зиме и лете.
А наздраве!.  

Последна редакция: нд, 20 сеп 2015, 21:21 от rorik

# 4
  • Мнения: 748
 Благодаря за новата тема  bouquet
ММММ вино,мезета,домашен уют Simple Smile

# 5
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Благодаря, Стелт!
Много научих тази година - и за себе си, и за земята, и за комшиите. И познанието ми ме направи по-неуверена. Толкова неуспешни опити! Добиви от 100 м2 на половина спрямо тези от миналата година от 40м2.. Много трябва да се направи да се облагороди изтощената почва, сякаш трябва да изместя и фокуса на културите от любимите ми салатени (домати, краставици, чушки, тиквички) към зелеви, които вървят доста по-добре на местните условия, но хич не ги ядем... Та, въпреки иначе спорната година, някак ми е криво, че земята не прави това, което ми се иска на мен. Още повече ми е криво, че възможностите ми да я облагородя са доста ограничени. Влача по една голяма икейска торба компост всеки път, сизифовски труд, едва я подмествам, пък тя е толкова незначителна спрямо големия обем, който трябва да се покрие. И повод за вицове дадох, като си внесох пилешки акита специално от България в Австрия!
Мулчирането се оказа много благодарно начинание, но и с него се препъвам в логистични затруднения. Една бала някакво сено/слама покрива малка площ, през годината и трябва да се добавя върху него, защото се разрежда и раздухва, а разходите по закупуването и доставката му на практика надминават цената на евентуалната продукция. Та ядове вместо удоволствие. Тук всичко е с (много) пари.
Но да не бъда черногледа и неблагодарна - дори само малините изплатиха разхода за наема на парцелчето. Манголд има на корем! Домати що годе има колкото за салатата, но пък са вкусни! И тиквички има. Зелевите се развиват превъзходно - брюкселски зелчета, 2-3 вида зеле на глави, кейл, броколите и карфиола ги пропуснах по собствена вина, алабаш. Прекрасно червено цвекло, вкусен зелен боб, макар и да не стига за зимнина. 2 (два) пъпеша от едно (единствено) растение, но пък сладки, ароматни, чудесни! Чакам да дозрее гигантическата тиква и може би, ако сме късметлии, и двете й по-малки сестрички.
"Тревните" култури бяха пълен провал: магданоз, копър, любимият ми кореандър, че и грахът, който иначе винаги и бързо расте. Изчезват безследно семената!!! Кой къде ги завлачва, идея си нямам, остават под 10 %, които умират, задушени от коричката на почвата. Много ми липсват в кухнята всичките!
Мисля си дали да наръся пилешките акита, внос от България, преди да мине тракторът и да разкопае всичко в края на октомври. Белким си помогна малко с плодородието за догодина?

Последна редакция: пн, 21 сеп 2015, 18:17 от Bibiana_

# 6
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Биби,
И моят зелен боб и грах не никна тая година.Просто много рано   слънцето печеше на30 градуса при нас. Ранните домати и тук засъхнаха и се разболяха. Аз ги садих по късно та имам и ще имам до Димитров ден. Чушките обаче ми засъхнаха на стръка.Трябваше да ги правя по рано ама беше пек, как да се горя на огъня. И от тях ще имам  до  пак до тогава.
За торенето с шербет мисля ч1ене е необходимо сега.Дъждовете и снеговете ще промият всичко. Сега се слага полуугнил тор. 
Шербета на пролет .Като се разтвори добре се усвоява бързо течен тор.
Добивите в изобилие тая година трябва да са споходили  предпланината.Доматите от една седмица в България са вносни и  са 3 лева . Кога е било това. 

# 7
  • Мнения: X
Бибиана, дали да не пробваме сеене на магданоз, копър и може би репички между два пласта тоалетна хартия, за да сме сигурни, че не пропадат? Магданоз имам тази година, но копърът ми премина. Направих опит в средата на лятото да сея, но нищо не се получи. Дали беше горещо, дали пропаднаха, не разбрах. Грахът втора реколта не се получи. Въпреки поливането, беше прекалено топло, за да имат желание да поникнат грахчетата. Обаче зелен фасул втора реколта стана и то на доста лоша почва.
Имам проблем - или торенето не е било правилно, или огромният орех попречи на пипера ми. Има още едно или - мисля, че трябва да сгъстя редичките и при горещо лято да си сенчат растенията. Висят по една чушка на корен, а нагоре цветът окапал. Сега цъфти, ама закога? Иначе има хубави и вкусни чушки. Дори имам една огромна в оранжерията (там поне на пипера му беше добре). Доматите са повече от добре. Е, не бързат да зреят, но тук винаги е така. Розовите са ми най-вкусни от всички сортове. Лабрадор също, колкото и да не ми се вярваше. Втората реколта Лабрадор завърза по едно до три доматчета и най-големите вече узряха - за три месеца! Хем не са в най-подходящите условия.
Нощенката прави бели в оранжерията, а ММ ме успокоява, че не само аз искам да ям. Simple Smile И въпреки гъсеницата, има хубави домати. На краставиците изобщо не им смогваме - вече давам на овцете. И на приятели давах, и зимнина правих, и готвих от тях, и не свършват. Оглеждам си зелките - засега са добре, алабашът също. Ряпата закъсня и не знам дали ще се получи. Всичко останало е добре и в достатъчни количества.

# 8
  • Мнения: 21
Здравейте.Ще садя ягоди с черно фолио тези дни . Като сложа фолиото остава постоянно там или се маха зимата?

# 9
  • София/Варна
  • Мнения: 1 428
verginiq.ts фолиото си стои постоянно там, един вид като мулч. Да им е по-топло, да не никнат треви и ягодките-плодовете да не седят в калта. Обаче според мен трябва да имаш капково напояване,ако ще садиш ягоди с черно фолио.

# 10
  • Мнения: 21
Благодаря ти,Нямам капково мисля така да ги поливам в дупките с лейката.Трябва да стане.

# 11
  • Мнения: 624
Благодаря за темичката!   bouquet

Мисля си дали да наръся пилешките акита, внос от България, преди да мине тракторът и да разкопае всичко в края на октомври. Белким си помогна малко с плодородието за догодина?
А защо ти е да минава трактор?  newsm78  Дълбоката оран вече не се препоръчва.


Мулчирането се оказа много благодарно начинание, но и с него се препъвам в логистични затруднения. Една бала някакво сено/слама покрива малка площ, през годината и трябва да се добавя върху него, защото се разрежда и раздухва, а разходите по закупуването и доставката му на практика надминават цената на евентуалната продукция.
Ако ти е скъпо с купешка слама, пробвай със собствено производство. При първото избуяване на тревата, окосих я едно хубаво и я оставих на гъста сянка. Сега когато започвам зимното подготвяне на дръвчетата, вместо слама си ползвам тази трева. По нея вече няма никакви семена, а и са започнали процесите на гниене. Само дето от мерак да пробвам този метод, забравих да наръся тор отдолу, но ако не ме домързи ще го направя. Но и така да си остане, предполагам, че резултатите ще са перфектни.
Идеята ми е, че можеш да си хвърляш на определено място плевелите и като изсъхнат и изпадат семената, да ги ползваш; а може още и докато са млади - преди да са се оформили семената и пак чакаш да изсъхнат, преди да ги ползваш.
Друг вариант е да пробваш с дървени дъски: пак запазват влагата и пречат на плевелите да избуяват, а и по тях се ходи когато е валяло дъжд и е кално. Но честно да си призная този метод не съм го пробвала, само съм чувала, че го ползват в овощни градини.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2015, 22:48 от Passiflora

# 12
  • Мнения: 624
Нощенката прави бели в оранжерията, а ММ ме успокоява, че не само аз искам да ям. Simple Smile И въпреки гъсеницата, има хубави домати.
Alys, пробвай да си завъдиш жаби!  Mr. Green   Не се шегувам! Това е спасението от гъсеници.

Аз днес и утре изпразвам компостера. Ще имам място, че вече новият (след някой друг ден ще стане стар) компостер не може да побира повече материала, а идва есента и огромните купища листа.

# 13
  • Мнения: 555
Ето ги и нашите домати Simple Smile Абсолютно без никаква растителна зашита (освен едно пръскане с байкал през юни)
още малко снимки има във фейса на майка
Вместо запис!
Вчера бяхме на вълна вино ... ама гроздето ни е купено, няма го дядо вече , няма го и лозето, а селото е пълно с онези мургави твари , на които не им се работи ....
Днес си брулихме и ореха там и нахлуваха едни спомени от детството  Cry
По път видяхме няколко изръсени питчици слънчоглед - жънеха ги в полето - взехме си ги за домашните любимци - за зимата - синигерите, врабците и косетата. Представям си какъв кеф ще им е да се катерят по окачена пита Simple Smile Идея за някой от вас дето искат да си завъдят полезни "пилци"  Wink

# 14
  • Мнения: X
Пасифлора, трябва да попрочета как се въдят жаби и какви. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт