БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 46 896
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 11 745
  bouquet
Не  можах да си довърша коментара за лещата, ами правя я само с праз вместо лук + всичко .....

И това не съм го пробвал, разликата осезаема ли е?  newsm78
За мен леща се готви с праз лук, наситнен и то спокойно 2 стръка - и по основно да е бялата част и  малко част от зелената.  Разлика има, по  - вкусно е, ама сега....на цвят и... Накрая, когато запържвам леко доматите добавям една главичка наситнен лук и го изливам при лещата. Оставям само да клокне и свалям от котлона. Peace   

# 31
  • Мнения: 123
  bouquet
Не  можах да си довърша коментара за лещата, ами правя я само с праз вместо лук + всичко .....

И това не съм го пробвал, разликата осезаема ли е?  newsm78
За мен леща се готви с праз лук, наситнен и то спокойно 2 стръка - и по основно да е бялата част и  малко част от зелената.  Разлика има, по  - вкусно е, ама сега....на цвят и... Накрая, когато запържвам леко доматите добавям една главичка наситнен лук и го изливам при лещата. Оставям само да клокне и свалям от котлона. Peace   

И това ще се пробва в скоро време.
Мерси за отговора. Peace

# 32
  • Мнения: 2 152
'ади сега,  на салати сме все още. Видях те, че не хареса моята с броколите  Mr. Green

Мене кой ме брои?!
В лицето на Чедото имаш фен. това е по важното.

# 33
  • София
  • Мнения: 345
Записвам се да следя темата.

# 34
  • София
  • Мнения: 30 209
Момичета, здравейте!

2 пакетчета ванилия на прах на колко течна ванилия се равняват?

# 35
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Мисля, че едно пакетче ванилия на прах е равно на 1/2 капсула, но това си е мое предположение, защото половин капсула сме слагали с майка ми в сладкиши, които не са голямо количество и на които бихме сложили 1 пакетче ванилия.
Относно лещата: Да! Водата остава след сваряването малко над самата леща /1 пръст максимум/. Днес правих леща и се наложи докато се свари да и досипвам 2 пъти по 1 чаша вода, защото извираше твърде бързо, а лещата не беше готова.

# 36
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Записвам се, че много ми е любима тази тема, колко вкусотии съм открила тук.....

# 37
  • Мнения: 311
Мисля, че едно пакетче ванилия на прах е равно на 1/2 капсула, но това си е мое предположение, защото половин капсула сме слагали с майка ми в сладкиши, които не са голямо количество и на които бихме сложили 1 пакетче ванилия.
Относно лещата: Да! Водата остава след сваряването малко над самата леща /1 пръст максимум/. Днес правих леща и се наложи докато се свари да и досипвам 2 пъти по 1 чаша вода, защото извираше твърде бързо, а лещата не беше готова.
При мен това се получаваше при всички супи. Забелязах, че става само, когато се долива вода. Затова в началото слагам повече вода.
Вече леща варя само в тенджерата под налягане - 30 мин. най-много и е готова с идеална гъстота без брашно. Винаги слагам лук - повечко, чесън, домат, чубрица, понякога морков.

# 38
  • София
  • Мнения: 30 209
poohito, мерси!   bouquet

# 39
  • Мнения: 4 864
Как да направя захар за поръсване на козунак като малки бучици,като едно време Simple Smile

# 40
  • На ръба..
  • Мнения: 2 127
Когато правите пица в студена фурна ли я слагате или трябва да се нагрее фурната?

# 41
  • София
  • Мнения: 11 017
Когато правите пица в студена фурна ли я слагате или трябва да се нагрее фурната?

Пицата се пече в силно загрята фурна.

С червено цвекло най-често правя Лилаво дзадзики и Салата от цвекло и портокали.

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 19:23 от Vanja77

# 42
  • Мнения: 363
Как да направя захар за поръсване на козунак като малки бучици,като едно време Simple Smile
В купичка  със захар ,слагам маалко водичка и разбърквам с пръсти да се получат бучици и ръся непосредствено преди да сложа козунака във фурната .Опитай с малко количество захар Peace

# 43
  • На ръба..
  • Мнения: 2 127
Когато правите пица в студена фурна ли я слагате или трябва да се нагрее фурната?
Пицата се пече в силно загрята фурна.

Много благодаря, пицата стана страхотна
Скрит текст:
тази на Верди

# 44
  • София
  • Мнения: 4 549
Дадохте ми добри идеи за готвене на леща. По отношение на извирането или недостига на вода в нея:
1.Ако искате в яденето да остане повече течност, след кипване намалете котлона, да къкри на бавен огън. Така яденето ще уври без да се изпари много течност.
2. Ако пък искате да сгъстите яденето, пуснете котлона на макс, за да се изпари по-бързо излишната вода.
И едно допълнение за пестене на ток Laughing. След завиране намалете котлона дотолкова, че все още да ври. На моята печка на малкия котлон само на позиция 1 течностите не кипят. При кипене температурата на течностите е постоянна и яденето няма да се сготви по-бързо, ако котлона е на висока степен. Само течността ще изкипи по-бързо.
И разбира се добрата стара тенджера под налягане. Заради високото налягане температурата на кипене на водата в нея не е 100 градуса, а около 120. Затова всичко се готви по-бързо.
Аз леща и ориз, обаче, избягвам да готвя в нея, защото редовно ми излизат през вентила.
Извинявам се, ако тези неща са ви известни, но дискусията за лещата ме провокира да ги напиша. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт