БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 46 892
  • 738
  •   2
Отговори
# 45
  • Пловдив
  • Мнения: 2 102
Здравейте, бите ли ми препоръчали рецепта за картофени кюфтета, пържени или печени, няма значение, само да не се разпадат.
Благодаря!

# 46
  • Мнения: 9 144
http://pep-4o.blogspot.com/2010/10/blog-post_10.html заповядай, но разпадането им зависи малко и от вида на картофите 


1.Ако искате в яденето да остане повече течност, след кипване намалете котлона, да къкри на бавен огън. ........
И едно допълнение за пестене на ток Laughing. След завиране намалете котлона дотолкова, че все още да ври. ....... При кипене температурата на течностите е постоянна и яденето няма да се сготви по-бързо, ако котлона е на висока степен. Само течността ще изкипи по-бързо.
 

това е и моята теза за готвенето, съвсем не само за лещата. Дори мама не мога да убедя, че  месо ще се свари за едно и също време ако ври на 6 и кипи, или къкри на 1. 

# 47
  • София
  • Мнения: 4 549
Да, това се отнася за всяко ядене, защото са елементарни физични принципи. Физиката ми е образование и професия и неизбежно я пренасям във всичко останало. Какво да се прави, професионално одефектяване Mr. Green
Аз подобни спорове имам с ММ като готвим заедно Crazy

# 48
  • Мнения: 123
Добреее, мисля, че се получи добра дискусия по въпроса за лещата, от която аз лично научих доста неща, поради което още веднъж искам да изкажа благодарности на всички включили се по темата с отговори, мнения и коментари.  Peace
И сега да премина към актуалния въпрос - взех от карето, предлагано на промоция в една от големите вериги и мисля да го готвя с картофи, но тъй като нямам конкретна рецепта, рекох да почерпя идеи и вдъхновение от форума. Някакви предложения?!? Rolling Eyes

# 49
  • Мнения: 176
Здравейте,може ли да се направи някакъв сос за риба със заквасена сметана?

# 50
  • Мнения: 9 144
със заквасена не мога да помогна, но с течна готварска този сос е хубав http://pep-4o.blogspot.com/2011/08/blog-post_25.html
а този е  с течна готварска и кисело мляко http://pep-4o.blogspot.com/2014/11/blog-post_22.html

# 51
  • Мнения: 2 883
Здравейте,
поради една или друга причина млякото ми вчера не можа да се закваси - може ли да се спаси по някакъв начин? Че не ми се иска да хвърлям 3л. хубаво домашно мляко  Confused

# 52
  • Мнения: 176
със заквасена не мога да помогна, но с течна готварска този сос е хубав http://pep-4o.blogspot.com/2011/08/blog-post_25.html
а този е  с течна готварска и кисело мляко http://pep-4o.blogspot.com/2014/11/blog-post_22.html

Благодаря,ще ги пробвам някой път   bouquet
Моята сметана я смесих с майонеза,чесън и копър,получи се  Simple Smile

# 53
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Цитат
Здравейте,
поради една или друга причина млякото ми вчера не можа да се закваси - може ли да се спаси по някакъв начин? Че не ми се иска да хвърлям 3л. хубаво домашно мляко  Confused
Изобщо няма промяна в млякото или е започнало подквасване, но не е станало кисело мляко.
Ако причината мислиш, че е в теб - ниска температура при подквасване, лоша закваска, опитай да го подквасиш отново, но за целта трябва да го подгрееш и ако е започнал процес в него ще има киселина и ще се пресече, но може и да издържи, ако го подгрееш внимателно до около 40-45 градуса.
Ако причината не е в теб - напарвила си всичко както трябва. Значи причината е в млякото, а причина в млякото е съдържанието на антибиотици. Такова мляко не може да се подкваси и няма шанс да стане на кисело мляко. Не се препоръчнва да се консумира такова мляко и да се преработва в продукти, защото е все едно да пиеш хапчета антибиотик просто ей така без да си болен или без да са ти изписани. Няма да се отровиш, но това е причина за изграждане на резистентност към антибиотици и т.н. (друга тема). Ако все пак много ти се свиди 3 л. мляко можеш да го подсириш със сирищна мая. Сирищната мая е ензим и не се влиае от антибиотици. Ще получиш към 300 - 400 гр. домашно сирене. Подсирването става с мая и калциев двухлорид (продават се) при температура около 37 - 40 градуса също. После, като се съсири се нарязва, оставя малко да се поотцедят кубцчетата, после в тензух и се пресова, а на другия ден се соли и посел в саламура. Това е накратко.

# 54
  • На ръба..
  • Мнения: 2 127
Имам 3 тиквички и ми се иска да направя нещо с тях за вечеря. Изключвам варианта да се пълнят със сирене и яйца. Освен да ги запържа какво друго мога да направя с тях.

# 55
  • Мнения: 7 848
Имам 3 тиквички и ми се иска да направя нещо с тях за вечеря. Изключвам варианта да се пълнят със сирене и яйца. Освен да ги запържа какво друго мога да направя с тях.

Яхния с тиквички, тиквички с ориз, пълнени с кайма и ориз...

# 56
  • София
  • Мнения: 11 745
Имам 3 тиквички и ми се иска да направя нещо с тях за вечеря. Изключвам варианта да се пълнят със сирене и яйца. Освен да ги запържа какво друго мога да направя с тях.

Яхния с тиквички, тиквички с ориз, пълнени с кайма и ориз...
и още, мусака от тиквички може и с кайма и без кайма, кюфтенца ама те са пържени, крем супа от тиквички и накрая се сещам за лозови сарми и пълнени тиквички в комбинация е много вкусно.

# 57
  • Мнения: 9 144
и кюфтета от тиквички,  тиквички бюрек

# 58
  • На ръба..
  • Мнения: 2 127
Златни сте..ще прегледам рецептите и ще се спра на някоя  Hug Hug Hug

# 59
  • Мнения: 953
дайте идея как да приготвя пюре от бял боб?

Общи условия

Активация на акаунт