БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 46 895
  • 738
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 311
Благодаря за темата   bouquet
И да попитам как правите салата с червено цвекло. Онзи ден за пръв път си купих и го рендосах сурово, с морков и ряпа, овкусих с сол, олио и много оцет и беше горе-долу добре, а на следващия ден имах само цвекло, овкусено по същия начин и не го изядохме. Та вие как го ядете и овкусявате.

А аз я правя по една рецепта на Пеп-чо: /да ме извини, но видях, че не е отговаряла на въпроса, а салатата е много вкусна/

http://pep-4o.blogspot.com/2014/11/blog-post_26.html

Цвеклото и моркова са основни, други зеленчуци могат да се добавят или да се махнат.

# 16
  • Мнения: 9 144
  bouquet обаче на гулия се наситихме нещо, та сега съм сменила гулията с кисела ябълка - повече ни харесва така. И да, общо взето около моркова и цвеклото въртя останалите зеленчуци и аз. С китайско зеле ни хареса, с бялото - не.

# 17
  • Мнения: 765
Мога ли да сложа в кекс кисело мляко Активия?  Laughing Blush

# 18
  • София
  • Мнения: 10 825
Мога ли да сложа в кекс кисело мляко Активия?  Laughing Blush
Ако кексът ти е със сода, активирай я с малко лимонов сок или оцет. С Активията няма да шупне. А иначе, няма никакаъв проблем да заместиш киселото мляко с нея

# 19
  • Мнения: 765
Мога ли да сложа в кекс кисело мляко Активия?  Laughing Blush
Ако кексът ти е със сода, активирай я с малко лимонов сок или оцет. С Активията няма да шупне. А иначе, няма никакаъв проблем да заместиш киселото мляко с нея

Да,със сода е.Но ще направя така,както ме посъветва.Благодаря за бързия отговор!  bouquet

В рецептата има и бакпулвер и сода.Мислех,че вършат една и съща работа. newsm78

# 20
  • Мнения: 1 754
на нас ни харесва цвеклото сурово, като се добави повече лимонче става още по-свежа и приятна - но винаги с добавка, да, морков, ряпа, целина или магданоз, някой път спанак, каквото ми хрумне и ни пасва на вкуса

# 21
  • София
  • Мнения: 4 549
Аз харесвам цвеклото сварено с картофи и кисело зеле.

# 22
  • Мнения: 1 210
Благодаря за темата!   bouquet И аз предпочитам цвеклото сварено, с моркови и лимон  Peace

# 23
  • На ръба..
  • Мнения: 2 127
Аз към цвеклото освен ябълки, моркови, магданоз добавям и чесън...ами става страшно вкусно

# 24
  • Мнения: 9 144
а, чесъна през зимата е задължителен елемент в салата  Laughing 

# 25
  • Мнения: 2 152
а, чесъна през зимата е задължителен елемент в салата  Laughing 

колкото се може повече, и да не забравяме мръФките  Joy

# 26
  • Мнения: 9 144
'ади сега,  на салати сме все още. Видях те, че не хареса моята с броколите  Mr. Green

# 27
  • Мнения: 123
Цитат
Жармен
Може да се сгъсти с царевично нишесте и консистенцията  е е по-приятна.
  Правила съм бешамел с нишесте / но непременно да е царевично - пшеничното не е удачно за готвене и сосове./
 На леща супа не слагам брашно ,само на яхния.
  За картофи в лещата съм чувала ,но те ще променят изцяло вкуса на супата .
 С препечено брашно е по -вкусно да се сгъстяват ястия / едно време си играх и препичах и имах количества  /
 Галетата също сгъстява супите - като овалвам топчетата за супа -топчета и пускам останалата галета в супата - никога не е ставала на топчета или гранули.
  И гответе както на вас ви е вкусно и приятно . Ще си го ядете вие ,а не журито на Мастер Шеф  
........ За да сгъстите леща може да отделите част от сварената вече леща и да я пасирате и добавите отново в бульона  и така няма да се налага добавка на брашно.

Това с галетата си е идея, трябва да се пробва.

Цитат
poohito
За съжаление не мога да дам конкретен отговор. Аз просто внимавам да не слагам много вода в началото. После докато се вари я наблюдавам и ако не е сварена, а и е останало малко вода (има риск да залепне, загори) и добавям малко водичка. По принцип лещата за мен е едно от най-лесните неща, както казах аз слагам картоф. Значи лещата + 1 морков + 1 картоф + чесън+ сол + червен пипер + чубрица + вода + мазнина в тенджерата и да ври, докато стане (всички зеленчуци са на съвсем дребни кубчета, колкото лещени зърна). Според настроението ми, ако имам налични и ако не ме мързи да режа слагам и лук и домати (те не са ми задължителни). Мъжа ми, който е голям фен на брашнените манджи и запръжките и редовно с него се разправяме за това, че аз не слагам брашно може би единствено за лещата не е имал претенции и никога не е твърдял, че му е прозрачна и безвкусна по моята рецепта. Това е една от малкото мои рецепти, които харесва и за които не мрънка, че не са сготвени "по традиционния български начин".

Ако разбирам правилно, слагаш вода в тенджерата, която след окончателното приготвяне (съответно след като част от нея изври), покрива малко над самата леща, така ли?  newsm78
Иначе за мен леща без люто чушле, не е леща.  Naughty  Laughing

# 28
  • София
  • Мнения: 11 745
  bouquet
Не  можах да си довърша коментара за лещата, ами правя я само с праз вместо лук + всичко останало да ври , но без картофче. Слагам й сушена червена чушка. Единственото ястие на което правя малко запръжка в едно тиганче от домати, олио, лук наситнен и 1 ч.л. брашно. Оставям само на клокне и изсипвам в лещата.
Червеното цвекло го обичам варено със зехтин, лимон и маааалко чесън през пресата. Суровото много ми мирише. Харесва ми  и с майонеза.
Това беше за запис.  Simple Smile

# 29
  • Мнения: 123
 bouquet
Не  можах да си довърша коментара за лещата, ами правя я само с праз вместо лук + всичко останало да ври , но без картофче. Слагам й сушена червена чушка. Единственото ястие на което правя малко запръжка в едно тиганче от домати, олио, лук наситнен и 1 ч.л. брашно. Оставям само на клокне и изсипвам в лещата.
Червеното цвекло го обичам варено със зехтин, лимон и маааалко чесън през пресата. Суровото много ми мирише. Харесва ми  и с майонеза.
Това беше за запис.  Simple Smile


И това не съм го пробвал, разликата осезаема ли е?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт