Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 771
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 10 874
Хляб от брашна от ленено семе, елда и нещо друго на mariat

Бъркаш брашната, ръсиш сол, малко олио или зехтин и добавяш вода. Да стане гъста каша. После върху хартия за печене го правиш на блат. От горе по желание с мокри ръце може да поръсиш сусам или други семена и леко да ги притиснеш.

# 511
  • Мнения: 10 874
Варени картофи в тенжера под налягане (идея за гарнитура към скарата) на mariat

Избелваш, нарязваш на едро, заливаш с малко вода, слагаш малко олио, сол, и розмарин. С тази подправка ги ядох като бях на гости и много ми харесаха. Иначе може и да я замениш или въобще пропуснеш. Варят се 10-15 минути, но наистина гледай да сложиш малко вода. Да е на нивото на картофите. Аз ги отварям като леко усетя, че загарят. Прехвърлям в купа за сервиране(не се налага да ги изцеждам), отгоре масло и си готова.

# 512
  • Мнения: 10 874
Бисквитена торта с натрошени бисквити на Sesylle

Вчера правих бисквитена торта, но не ги редих, а само натроших.
И крема го направих с 2пак. какаово нишесте на д-р Йоткер, 1с.л. натурално какао, половин шоколад и краве масло на око. Невероятна стана и определено повече ми хареса, отколкото с подредени бисквити.

# 513
  • Мнения: 10 874
Картофено пюре с варени яйца на фурна от мен

Необходими продукти:
килограм картофи
8 яйца + 2 жълтъка
около 200 грама кашкавал
масло
сол

Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите, след което ги обелваме. Мачкаме ги, докато станат на пюре. Добавяме в пюрето двата жълтъка, масло и сол на вкус. Слагаме вода в подходящ съд на котлона и когато заври, чукваме яйцата едно по едно. Варим около пет минути и изваждаме яйцата с решетъчна лъжица. Изсипваме картофеното пюре в намаслена тава и правим в него осем „гнезда“. Във всяко „гнездо“ слагаме по едно яйце. Отгоре настъргваме кашкавал. Печем на 180 градуса докато кашкавалът хване коричка.

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 02:15 от Лале в дъжда

# 514
  • Мнения: 10 874
Мляко с ориз за забраванки, по препоръка на Осмичка

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
250 г ориз
250 г захар
1 л прясно мляко
1 л вода
2 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В по-голяма тенджера се сипват млякото, водата и захарта. Когато заври се сипва оризът. Оставя се да ври на средно силен котлон 45 минути без да се бърка. След това котлонът се изключва, слагат се ванилиите и когато варенето спре се разсипва в купички. Поръсва се с канела по желание.

# 515
  • Мнения: 10 874
Сладкиш (който става и на руло) на Sesylle

4яйца
1ч.ч брашно
1ч.ч захар
1бакпулвер
1ванилия

Разбиват се яйцата със захарта и се прибавя останалото. Пече се на 180С до готовност.
После се разрязва на 2 или ако е достатъчно тънко се прави на руло.

Крем
1кис.мляко
150гр заквасена сметана
1ч.ч захар
1кора на лимон
Лимонов сок

Разбърква се всичко и се маже с него блата.
Оставя се в хладилника за няколко часа.
Много вкусно стана.

# 516
  • Мнения: 10 874
Пилешки плешки с доматен сос и моцарела на фурна на mariat

Свари пилешките плешки без кожа. Направи отделно доматен сос. Или ако имаш готов. Залей месото, сложи малко босилек или риган, зехтин и метни във фурната. Преди изваждане на всяка порция сложи парче моцарела и пак вкарай във фурната за 5 минути.

# 517
  • Мнения: 10 874
Палачинки на Pали

И аз току що правих палачинки и с гордост заявявам, че винаги ми се получават чудни:) Това става откакто започнах да слагам по 2-3 лъжици кис. мляко в сместа - 3 яйца, 5-600   мл. прясно мляко, щипка сол, малка лъжичка бакпулвер, киселото мляко и брашно на око.

# 518
  • Мнения: 10 874
Палачинки на Sesylle

1ч.ч брашно
1ч.ч. мляко
1ч.ч. вода
2яйца
щипка сол
Не трябва да е прекалено гъста консистенцията, понякога добавям още малко вода.

# 519
  • Мнения: 10 874
Сушени домати на Лято

Домати, за предпочитане е да са ромчета, се нарязват на кръгчета и се поръсват със смес от зелени подправки и сол, нареждат се да се сушат. След като изсъхнат, се нареждат в бурканчета със скилидки чесън и се заливат до горе със зехтин. Заваряват се, колкото да се стерилизират.

# 520
  • Мнения: 10 874
Сушени домати на Янтра

Нямам рецепта. Режа (обикновено на 4 по дължина), леко поръсвам със сол, нареждам във тави и слагам във фурната на вентилатор на 50грд и открехната вратичка. Шунтирам един предпазител, който спира вентилатора при отворена врата като натискам с една клечка. Като реша, че са готови, слагам в буркани и заливам със зехтин или олио.

# 521
  • Мнения: 10 874
Лесен орехов сладкиш с глазура на raja_nikol

1 кофичка кисело мляко + 1 каф. лъжичка сода, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 3-4 с.л. олио, ванилия, 1 ч.ч. едро смлени орехи /да се усещат, не като брашно/.
Бъркаш всичко на ръка, печеш в нормална, около 30 см тава.
Като изстине се залива с глазура:  3-4 с.л. масло, 3-4 сл. какао, 5-6 с.л. захар, това се стопява на котлон, не е нужна водна баня, може дори в МВ. Заливаш, наръсваш с кокос или пръчици шарени. Реже се на ромбчета /според тефтера на мама/
Елементарен, но много вкусен!

Последна редакция: пт, 08 сеп 2017, 16:08 от Лале в дъжда

# 522
  • Мнения: 10 874
Пандишпаново руло с плодове и сметана на Сбъдваща мечти

За пандишпана ползвам пропорциите от тук:  http://recepti.gotvach.bg/r-35528-%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8 … D1%82%D1%8E%D1%80
Важно е да се внимава да е тънък и да не се препече. Пека в квадратна тава върху хартия за печене.
Изпичам,  и докато чакам блата да се охлади, разбивам сметаната. За 2 рула ми отиват 500 мл. течна сметана (животинска, не ползвам сладкарски заместители), в нея добавям 3 лъжици пудра захар, ванилия и няколко капки лимонов сок. Бия, докато стегне добре.
Мажа сметаната щедро върху изстинал блат, отгоре поръсвам плодове , ама да има. Пресни ягоди, малини, къпини, боровинки, може зрънца нар, киви... Меки плодове да са, нищо твърдо. Завивам на руло, отгоре поръсвам пудра захар или заливам с разтопен шоколад, поръсвам филирани бадеми или украсявам с плодове. Изчезва за минути.

# 523
  • Мнения: 10 874
Домашна Нутела на labrex, препоръчана от belinda

250 гр. краве масло
150 гр. шоколад "Нугат" 
2 кутии подсладена сгущьонка (кондензирано мляко, приблизително 800 гр)
3-4 с. л. какао на прах

1. Разтопете маслото в съд на бавен огън.
2. Свалете от огъня и добавете шоколада да се разтопи в горещото масло, хубаво разбъркайте.
3. Добавете сгущенката и пак разбъркайте.
4. Накрая сложете какаото и бъркайте до гладка смес. Сипете нутелата в бурканчета и приберете в хладилника.

# 524
  • Мнения: 10 874
Крем карамел в тиква, препоръчан от Сбъдваща мечти

Необходими продукти:

1 тиква около 1-1,5 кг.

500 мл. прясно мляко

4 яйца

4-5 с.л. захар

2-3 с.л. захар за карамела

ванилия

брашно за поръсване на тиквата от вътре

 

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта за кратко, добавете прясното мляко и ванилията. Карамелизирайте 2-3 с.л. захар .

Измийте тиквата, отрежете капаче от страната да дръжката, почистете семките и поръсете с брашно. Направете светъл карамел от 2-3 с.л. захар и го изсипете на дъното на тиквата, върху него излейте яйчено-млечната смес. Покрийте с капачето и сложете тиквата в дълбок съд като го напълните с вода, която да достига до 1-2 пръста от отвора на тиквата.

Загрейте фурната до 160-180 градуса и печете десерта най-малко 1,5-2 часа. Водата в съда, в който сте поставили тиквата не бива да завира, за да стане крем-карамелът ви гладък.

След като изпечете тиквата с крем-карамела, извадете съда от фурната и тиквата от съда. Оставете да се охлади напълно и едва след това я нарежете. Най-добре на следващия ден, за да може кремът да се стегне напълно.

Сполучливият десерт изглежда точно като на илюстрацията, но и да не го докарате на вид, със сигурност на вкус ще бъде превъзходен, особено ако обичате тиква и крем-карамел, а какво остава двете събрани в едно.

Общи условия

Активация на акаунт