*↘ПИЦАТА↙*

  • 12 533
  • 57
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 12 006
Здравейте на всички! Понеже има теми за торти за питки и т.н., реших да направя и тема за пицата, в която да си споделяме рецепти, който иска може да слага и снимки на направените пици. Разнообразието в рецептите е голямо и е възможно да се вложи доста въображение в продуктите, които слагаме отгоре, за това мисля, че ще полезно да има тема, в която да събираме и разменяме такива рецепти.


Ето и моето предложение:
Скрит текст:
За тестото:
350 грама бяло брашно
150 мл вода със стайна температура
4-5 грама суха мая за хляб
4-5 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжица сол
1 кафена лъжица захар

За гарниране:
2 големи узрели домата или 1 консерва домати или доматен сос
1-2 скилидки чесън
150гр. моцарела, нарязана на шайби
4-5 супени лъжици зехтин
гъби
маслини
царевица
малко риган
няколко листа пресен босилек
настърган кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:
Брашното и сухата мая се смесват и се изсипват в голяма купа. В центъра се прави кладенче и се изсипва в него водата, зехтина, захарта и солта. Тестото се омесва и се оформя на топка, след което се оставя да втаса за около 30 мин., като времето зависи и от околната температура. В това време обелете и нарежете на шайби доматите, ако използвате пресни. Добавете наситнения чесън, малко сол, няколко листа босилек и 2 супени лъжици зехтин. След като тестото е втасало, го разточете на тънък кръг и го разстелете в намаслена тава. Ако използвате доматен сос го разпределете, като оставяте по около 2 см. разстояние от краищата, за да се образува хрупкава коричка. Добавете отгоре парчетата моцарела, предварително поръсени с малко зехтин, и остатъка от босилека. Добавете царевицата, ригана и всичко останало, което сте приготвили за гарниране, според предпочитанията ви. Най-отгоре поръсете настъргания кашкавал, като избягвате крайнте 1-2 см. Пицата се пече в загрята фурна за около 15-20 минути на 230°C.

Buon appetito!

# 1
  • Мнения: 3 986
Може би аз съм неправилна, ама никога няма да тръгна да търся рецепти за пица. Купувам/правя тесто, и от там нататък слагам каквото имам вкъщи или купувам каквото ми се иска да има върху нея.

# 2
  • Мнения: 10 874
За мен най-важно е тестото за пицата и след години опити най-после открих идеалната рецепта. Тази. Heart Eyes Слагам повече кашкавал отгоре, понеже така обичам и след това различни продукти, зависи какво ми се яде в момента. Най-любими са ми доматите, маслините, киселите краставички и гъбите. Yum

# 3
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 225
Тесто
разбивам 2 яйца с 2ч.ч.п.мляко
500г.брашно
половин кубче мая разтворена в малко хладка вода
1с.л захар
1ч.л сол
6с.л зехтин или олио
Може да се направи и с 1 яйце или с вода вместо мляко.
Тестото приготвям в машината  за хляб.Оставям да втаса и го изваждам.Разделям го на две части.Едната прибирам във фризера.
Другата разстилам в намазнена тава.

За гарниране
доматен сок
гъби
царевица
шунка
филе
Пармезан
кашкавал

или
сметана
спанак
гъби
сирене
маслини
кашкавал




# 4
  • Мнения: 5 234
Вкъщи много обичаме пици и редовно правим домашна по тази рецепта. Остатъкът от тестото става на вкусни мекици на следващия ден.

"Тесто "Боби"

около 1 кг брашно
1 суха мая
1 ч. л. сол
2 ч.л. зарах
2-3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 кофичка кисело мляко с 1 ч.л. сода бикарбонат в него
1 яйце
прясно мляко на око - около 200 мл

Брашното и сухите съставки се разбъркват в голяма тава или купа, правим кладенче и добавяме останалите. Замесваме меко тесто. Престоява на стайна температура около 30 минути. След това може да се ползва за каквото искате - пица, мекици..."

Рецептата е от тук.
При нас го бърка хлебопекарната.
Върху тестото слагам дом. пюре, шунка, царевица, риган, кашкавал и зехтин.
Ще се радвам от темата да науча някоя рецепта без дом. пюре, а със сметана примерно.

# 5
  • В градината...
  • Мнения: 15 923
От години правя и пици, и какво ли не. Ама никога не ми става пухкава и въздушна като в пицариите или пък тънка, крехка и хрупкава като при тънките блатове.
Да, вкусни ми се получават, но не е същото. МЕси ги хлебопекарната. И Верди съм правила, и каква ли не. Но не става като купешката.
А иначе за гарнирането - любима ни е маргарита с пресен босилек, който си късам от градината, както и доматите. Обичаме и лук, много хубава става.

# 6
  • Мнения: 2 058
За мен темата е полезна , особено за тестото , смятам вече аз да си го правя ( хлебопекрната ще го меси ) с купено не ми се получава нещо . В  кулинарно предаване , май беше "Кошмари в кухнята " гледах , че кашкавалът се слага отдолу , а не отгоре , за да не загори и стане твърд , вие  така ли ги правите пиците ? Аз до сега винаги отгоре съм го слагала .

# 7
  • Мнения: 10 874
В  кулинарно предаване , май беше "Кошмари в кухнята " гледах , че кашкавалът се слага отдолу , а не отгоре , за да не загори и стане твърд , вие  така ли ги правите пиците ? Аз до сега винаги отгоре съм го слагала .
И аз все отгоре го слагах, докато не прочетох в рецептата, за която споменах, че се слага първо той и после останалите продукти. И вече така правя, определено е много по-вкусно. Yum

# 8
  • София
  • Мнения: 17 639
Откакто започнах да си приготвям сама сос за пицата, минаващ през термична обработка, става много по- вкусна и сочна.

# 9
  • Мнения: 135


Аз ви прикачам първата ми успешна пица.

# 10
  • Мнения: 22 867

Вкъщи правя пици с това ЧУДЕСНО ТЕСТО ЗА ПИЦА. Май доста отдавна не съм замесвала друго.  Peace

# 11
  • София
  • Мнения: 12 006
За мен темата е полезна , особено за тестото , смятам вече аз да си го правя ( хлебопекрната ще го меси ) с купено не ми се получава нещо . В  кулинарно предаване , май беше "Кошмари в кухнята " гледах , че кашкавалът се слага отдолу , а не отгоре , за да не загори и стане твърд , вие  така ли ги правите пиците ? Аз до сега винаги отгоре съм го слагала .
Aз го обичам отгоре, но ако не искам да загори го слагам след като е поопечена пицата - вадя поръсвам и връщам във фурната, колкото да се разтопи отгоре, докато ми хареса.

# 12
  • Мнения: 12 134
От години правя и пици, и какво ли не. Ама никога не ми става пухкава и въздушна като в пицариите или пък тънка, крехка и хрупкава като при тънките блатове.
Да, вкусни ми се получават, но не е същото. МЕси ги хлебопекарната. И Верди съм правила, и каква ли не. Но не става като купешката.
Като в пицариите няма как да го докараме вкъщи, там в пещта се изпича по различен начин. Такива температури в домашна печка просто не са възможни. Гледала съм на места да хвалят каменна плоча, която е за печене на пици и подобни, но нито имам възможност да си взема, нито си се представям да размятам такова тежко нещо из кухнята. Най-близкото което постигам е да загрея фурната добре, заедно с тавата в нея и да слагам пицата в нагорещена тава. Нормална тава, не тъничките дето съм виждала да се продават за пици, те никаква топлина не биха задържали. Пак не е същото, но е по-добре.
Също така, тестото при тях престоява, не го месят и направо да пекат пици от него. И това не е само заради правенето на голямо количество заготовка, просто става с по-различна структура ако втасва бавно и дълго. Ако имам кога да си го предвидя, правя тестото с по-малко мая и от предния ден и втасва бавно в хладилника. Може да опитате и по този начин.
Това тесто Верди помня че беше станало голям хит във форума по някое време, но поне аз не възприемам пица с такова тесто. То в него че яйца, че мляко, че мазнина доста... ами то като за кифли Grinning
Заменяля съм брашното наполовина с типово, също става много вкусно, само с бяло ми стои по-блудкаво и хлебно.

Кашкавал или моцарела и аз съм по-доволна откакто започнах да ги слагам направо върху доматения сос, вместо най-отгоре, а напоследък ако слагам някакъв колбас, него го мятам вече като е готова и връщам във фурната колкото да се каже че е бил и той там. Отгоре пак би се разтопило сиренето, но си е друго като това се случи върху соса смесват се вкусовете по-добре.

# 13
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 4 474
И аз мисля като natka. Тесто с яйца, много мазнина, че мляко - това не е тесто за пица.
Брашно, мая, сол, вода и малко зехтин - това е за мен тестото за пица, така знам и от италиански майстори. Единствено понякога заменям водата с бира. Много обичам тесто с бира.

Докато живеехме във Франция, обичах едни пици - върху блата тънък слой картофено пюре, прошуто, спанак, сирена и сметана. Умирах за тях.
И сега правя понякога, с малко картофено пюре намазано върху блата, а отгоре редя сос, сирене и пр.

# 14
  • Мнения: 12 134
Интересна идея за бирата, ще пробвам следващия път че ми стана любопитно. А подходящо ли е ако тестото ще престоява в хладилника от предния ден или само ако втасва и се работи с него веднага?

Общи условия

Активация на акаунт