Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 710
  • 1 151
  •   3
Отговори
# 525
  • Мнения: 10 874
Извара на пастет от svetal4o27

Аз я правя така: зехтин щедро, малко сол, чубрица за кюфтета и малко чер пипер. Може да сложиш каквото искаш, и червен пипер става. Може и със зелени подпавки - копър, примерно. С чесън също е хубаво, но аз не обичам миризмата след яденето.  После на препечена филийка - чудна закусчица. Или само с виличката, без хляб

# 526
  • Мнения: 10 874
Ванилови мъфини с парченца шоколад, препоръчани от Бърди

брашно 2 чаени чаши
яйца 2 броя
краве масло 125 грама
захар 1 чаена чаша
прясно мляко 1/2 чаена чаша
бакпулвер 2 чаени лъжици
ванилия 2 броя
шоколад 100 грама

Рецептата:

Първата стъпка от рецептата за ванилови мъфини с парченца шоколад е подготовката на сухите съставки. Пресявате брашното, заедно с бакпулвера и го слагате настрана.
Разбивате яйцата, които предварително сте извадили от хладилника, заедно със захарта. Най-добре е да ползвате миксер или тел за разбиване. Добавяте към разбитите яйца и захар и предварително разтопеното краве масло и отново разбивате добре.  Прибавяте и прясното мляко, което също трябва да на стайна температура, а не току що извадено от хладилника.
След като разбиете добре течните съставки малко по малко добавяте пресятото брашно, като разбивате непрекъснато. Важно е да добавяте брашното малко по малко, защото в противен случай мъфините няма да бухнат и да станат пухкави. Във всяко гнездо на формата за мъфини слагате по една хартийка за мъфини и пълните от сместа на ? от обема на формичките. Внимавайте да не ги напълните много, защото в противен случай мъфините ще прелеят при печенето. Нарежете шоколада на дребни парченца и бучнете по 3-4 малки парченца в тестото на всеки мъфин. Печете ваниловите мъфини с парченца шоколад в предварително загрята на 180 градуса фурна. Мъфините са готови, когато бучвайки ги с клечка за зъби по нея не залепва нищо.

# 527
  • Мнения: 10 874
Ванилов кекс, препоръчан от mdonkova

Продукти
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
2 пакетчета ванилия
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко

Метод на приготвяне

Смесете брашното, бакпулвера и ванилията.
Разбийте яйцата и захарта на пяна. Добавете олиото и млякото и отново разбийте. Накрая прибавете брашното с бакпулвера и ванилията. Разбийте до получаване на гладка смес.
Намаслете и набрашнете форма за кекс. Изсипете в нея сместа и печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверявайте дали ваниловият кекс е готов с клечка за зъби. Щом я боднете в кекса, тя трябва да излиза суха.

# 528
  • Мнения: 10 874
Пролетна супа от лапад, препоръчана от belinda

Необходими съставки:

лапад 30 листа
пресен лук 1 връзка
моркови 1 брой
фиде 20 грама
яйца 1 брой
кисело мляко 200 грама
черен пипер 1/4 чаена лъжица

Рецептата:

Първата стъпка от рецептата за супа от лапад / лопуш е подготовката на зеленчуците. Нарязвате на ситно лука и моркова и ги слагате да се запържат леко в нагорещено олио. Почиствате добре листата лапад, като отстранявате дръжките и по-дебелите „жили“ от листата, след което го нарязвате на дребно и го добавяте към морковите и лука, за да се задуши.
Прибавяте около 1,5 л гореща вода, солта и черния пипер, а след като поври 10-тина минутки и измитият ориз/фидето и оставяте супата от лапад  да поври до тяхното сваряване (още 10-15 мин).
И тук идва най-сложният момент за всеки новак в кухнята – застройката!!!  Но без паника! Оказа се, че най-важното при засторйването на супата е не друго, а търпението! Имайте търпение, свалете тенджерата от котлона и изчакайте супата да изстине. Разбийте добре яйцето и киселото мляко, като и двата продукта е добре да са били на стайна температура. След като супата от лапад е поизстинала, отделяте няколко черпака бульон от нея и го добавяте малко по малко към разбитите мляко и яйце, като разбърквате старателно. Сега е време застройката да се изсипе в супата. Това също трябва да стане бавно, малко по малко и отново съпроводено с бъркане. Може да затоплите супата, но задължително на слаб огън, като продължите бъркането й. В никакъв случай не трябва да се допуска супичката да заври бързо! Не че ще се случи нещо чак толкова страшно, просто яйцето ще се пресече и супата от лапад ще заприлича повече на китайска супа.
Това беше всичко! Супата от лапад е готова!  Преди сервиране може да добавите кисело мляко или заквасена сметана, така супата от лапад ще стане и по-ефектна, а и малко по-киселичка.

# 529
  • Мнения: 10 874
Супа от „зелении“ на Down Under

Аз я правя по стария начин - пресен лук, чесън, магданоз, леко задушени, мятам зеленилките каквито имам. Задушавам още малко и добавям вода. Понякога слагам и чушка. Като са почти готови слагам ориз и джоджен. После я обичам или с лимон, или с натрошено сирене.

# 530
  • Мнения: 10 874
Торта Париж-Брест или по-различната еклерова торта, препоръчана от vanini*

Ето продуктите за торта Париж-Брест:

За пареното тесто:

200 мл. вода
100 г. краве масло
125 г. брашно
щипка сол
200 г. яйца (4-5)
нарязани бадеми за поръсване (аз нямах и не сложих)

Всички, които са с повече опит в кухнята си имат свои пропорции за пареното тесто. Методът обаче е един и същ и той е съвсем простичък. Тестото може да се направи само с вода, или само с мляко (ползвам мляко, когато правя Алмойшавена), или пък поравно мляко и вода.

Водата и маслото (плюс щипката сол) се слагат заедно на котлона. След като заври течността цялото брашно се добавя наведнъж и се разбърква докато се получи една хомогенна топка. След като започне да се отлепя от стените на съда се дърпа от огъня и се оставя да изстине. Това с отлепянето става за около минута, минута и половина, така че не го зарязвайте на котлона, а си го бъркайте.

След като тестото се поохлади се добавят яйцата. Добавят се едно по едно при непрекъснато разбъркване. Аз бъркам на ръка с дървена шпатула, което си изисква малко усилие, но ако искате и ви е по-удобно, ползвайте миксер на съвсем ниски обороти. Всяко яйце се добавя, след като предишното се е абсорбирало напълно. Накрая трябва да получите гладка, лъскава смес, която като вдигнете с бъркалката се задържа 2-3 секунди и после се свлича.

Междувременно е добре да включите фурната на 200 градуса. Трябва да е добре загряла преди да пъхнем вътре тестото.

Торта Париж Брест парено тесто рецепта

С шприц се оформят два кръга от тестото, един в друг, а върху тях – още един. Моята снимка не е много добра, тъй като оставих детето да се кефи с шприца и се сдобих по-скоро с цвете, но ето тук можете да видите как точно трябва да изглеждат въпросните кръгове, а ето тук – как я прави Жак Пепен. Пекох 15 минути на 200 градуса, намалих на 170 и пекох още 35 минути. Познавате си печките, така че времето за изпичане би могло да варира, затова си наглеждайте фурната.

Оттук нататък е съвсем лесно – отрязах горната част, намазах основата с малко ягодово сладко и напълних с ванилов крем. По дефиниция Париж-Брест се пълни с „praline flavoured cream“. Е добре, обаче ако си направите труда да погледнете в интернет, ще видите, че всеки пълни с каквото обича, така че дали ще е бита сметана, някакъв ваш любим мус, дали ще добавите плодове – нека да има свобода на импровицацията.

Горната част на тортата разрязах така, сякаш порционирам и поставих върху крема (видях го от Жак Пепен) . После е съвсем лесно да се отрежат отделни парчета без да се смачква целият сладкш. Обилно напудряне с пудра захар и сме готови. Тъй като на мен ми остана тесто, аз изпекох и еклерчета, които сложих в дупката на колелото.

# 531
  • Мнения: 10 874
Италианско месно руло на Сбъдваща мечти

Пека италианско месно руло, нещо като руло Стефани - кайма, омесена с твърда моцарела, яйца, галета, италиански подправки (Има доста вариации в интернет; аз сложих сол, бял пипер, босилек, мащерка, сух чесън, лук на ситно.).  Вътре сложих сърцевина от бяло сирене, яйце и спанак. Пече се с доматен сос в тавата. Мирише божествено!
Вместо сърцевина от спанак и сирена, може да се импровизира и с друго. Сушени домати и сирена,  моркови и зелен боб, кашкавали разни, чушки. И непременно малко чесън при доматките в тавата.

Последна редакция: чт, 11 окт 2018, 02:18 от Лале в дъжда

# 532
  • Мнения: 10 874
Мариновани и изпечени чушки и тиквички (на жулиени),които пълня с билково крема сирене и печени, натрошени орехи

Свинско контрафиле, мариновано в соев сос,запечатано на тиган и запечено в глинен съд със сметанов сос; сервирам го със спаначено пюре и печен картоф във фолио с билково масло.

Рецепти на ДжеНа


Тиквички
1.Нарязвам на жулиени, овкусявам със сол и зехтин,запичам на скара.
2.Правя си крема сирене като натрошавам българско, малко извара, цедено кисело мляко,подправям с чесън, копър,зехтин, печени и нарязани/начукани орехчета.Може и с готово билково крема сирене-Лидлско (споменатото от Тонка), Филаделфия,каквото имаш и купиш;
Чушките-също,пека и ги пълня с тая плънка и режа на едри филийки;

Свинско месо(сухо,контрафиле) със сметанов сос
1.Мариновам/овкусявам месото в соев сос, черен пипер и сол;
2.Запечатвам на грил тиган (може и да се пропусне);
3.редя ги в глинен съд (може и йенски);
4. слагам лук на шайби между месото;
5.заливам с голяма кофичка заквасена сметана (пасирам я с вода да стане еднородна смес)
6.Пека около1 ч и 30 мин- 2 часа, като след първия час добавям и гъби-печурки,  манатарки, кладница, каквито и ако имам

# 533
  • Мнения: 10 874
Сърдити картофи

Необходими продукти
8-10 бр. картофи
1 пакет гъбена крем-супа на прах
4-5 с.л. олио
150 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на шайби. Поставят се в намазнена тава, поливат се с олиото и с 150 мл вода. Слагат се в загрята фурна на 250 С без нищо друго. Когато станат готови се заливат с разтворената в 300 мл гъбена супа (тя е доста солена), поръсват се с настърганият кашкавал и се запичат отново до златисто. По желание всяка порция може да се поръси с магданоз или копър.

Вариант от Сбъдваща мечти:
Тая рецепта, ако я промениш малко, ще стане разкош. Вместо гъбената супа (химия на прах), залей с течна сметана (класическа, не растителна!) и подправки на вкус. Става като Gratin dauphinoise - любима вечеря у нас. Можеш да сложиш и колбас, варено пилешко или шунка на лентички.
Аз слагам картофи, сметана, подправки, сирена заедно и пека до златисто. Вода не добавям, но сметаната ми е доволно количество. Ако при теб сметаната не покрие картофите, сложи и малко водичка. Сметаната дава леко сладка жилка, омекотява подправките, така че подправки не пести, нека има. Мазнина не добавяй, сметаната и сирената са достатъчно мазни.

# 534
  • Мнения: 10 874
Хумус - паста от нахут и тахан, по препоръка на belinda

Необходими съставки:

нахут 300 грама (300 грама сварен, или 150 грама суров нахут)
сусамов тахан 2 супени лъжици
лимонов сок 2 супени лъжици
зехтин 4 супени лъжици

Рецептата:

Първата стъпка от рецептата за хумус е подготовката на нахута. Ако за приготвянето на хумус използвате сух нахут трябва да знаете, че той задължително се обработва предварително. Накисвате го във вода и го оставяте да престои една нощ. Ако използвате нахут от консерва, това не е необходимо.  На следващия ден го сварявате,  докато  зрънцата нахут омекнат и го отцеждате от водата. Нахутът изискав доста време за варене, около час ще ви бъде достатъчен. Ако ползвате тенджера под налягане ще ви бъде нужно много по-малко време, не е необходимо да се нафисва предварително и за около 20-30 минути нахутът ще бъде сварен. След като се свари добре е претрийте нахута с ръце, за да паднват люспите от зтънцата нахут и изплакнете добре под течаща вода.
Следващата стъпка от приготвянето на хумус е да изсипете сварения нахут, тахана, лимоновия сок, солта и зехтина в блендер, или в кухненски робот и да разбиете до получаването на хомогенна смес, което става за около минута. Ако добавяте подправки  или чесън, сега е моментът да ги разбиете с останалите продукти. Хумусът е готов!

Допълнение от Жълто Цвете:
Белинда, в тази рецепта няма подправки 
Аз слагам още сладък червен пипер, лют червен пипер, черен пипер и кимион (малко). Снощи обаче нямах кимион и стана без него. А пък таханът ми се оказа някакъв с лен, обаче няма разлика във вкуса.

# 535
  • Мнения: 10 874
Домашна пица на Шару

Омесвам тестото собственоръчно с два вида брашно, био бакпулвер и риган.
Престоява малко, после разточвам и  намазвам с пасирани домашно консервирани домати, маслини на кръгчета, някакво хубаво филе, пуешко най-често, поръсвам с риган и зехтин,  отгоре настърган хубав  кашкавал.

# 536
# 537
  • Мнения: 10 874
Домашен дюнер на Sesylle

Питките само ги купувам готови от Лидл, и те са от тези от испанската седмица.
Не съм търсила рецепта, че да си ги приготвям сама.
Всичко останало задушавам каквото съм решила да слагам вътре и готово. Моите ги харесват с лук, чушка и пилешко месо.
Правя и соса (също не е по оригиналната арабска рецепта, но тя е сложна и подправките които слагат тук липсват) 50:50 кисело мляко и майонеза и чесън.

# 538
  • Мнения: 10 874
Хляб от лимец на Захир

500 гр.брашно от лимец, 500 мл вода, 2 ч.; кафява захар (мед или кленов сироп), 1 ч.л сол, 1ч.л сода за хляб, разтворена в 1 с.л оцет, 4 с.л мазнина. Разбърва се и се пече 1 час на 180 градуса.

# 539
  • Мнения: 10 874
Стерилизирано пилешко месо на Куркума

Няма особена рецепта, Съни29, важна е надеждната стерилизация. И така: късовете месо (с кости и с кожа)  се нареждат плътно в буркан - аз предпочитам такъв от 1062 мл, като се внимава да не се препълни буркана - нека има 2 см до гърлото му. Пускам сол и няколко зрънца черен пипер затварям, и варя 4 часа. В част от бурканите пускам парченце дафинов лист.По време на стерилизацията месото се свива по обем значително и пуска сума собствен сос, който при правилно съхранение се желира.

Когато обработваме пилетата - замразявам бутчетата и обекостеното филе, а всичко останало (шии, гръбнаци, крила и прочие) приготвям по гореописания начин. Това си е и самостоятелно ястие, но и бърза основа за супи, бързо ястие с ориз или нудълс и какво ли не още. Специално правя едно-две по-малки бурканчета само с воденички. Те са за бира, по възможност чешка, тежка, с цвят на уиски.

Общи условия

Активация на акаунт