Как се прави сладко от зелени смокини?

  • 45 012
  • 55
  •   1
Отговори
  • Мнения: 550
Зимата ядохме едно домашно сладко от зелени смокини. Когато разрежеш смокинята вътре е като изумруд, една кристална  Mr. Green Моя много го хареса и сега искал такова, а аз не знам нито как се прави нито кога  Mr. Green Единственото сладко което правих е миналата седмица от ягоди. Моля помагайте с рецепти и съвети   bouquet

# 1
  • Мнения: 6 365
Това не е просто сладко от неузрели смокини, а сладко от мъжкия плод на смокинята, който за съжаление вече е преминал. Зелените смокини с наченки на семки никога няма да станат като кристал, а ще са меки и кашести.

За целта трябват около 50 мъжки плода от ароматна смокиня- продават се по пазарите, в Асеновград най-много. Но те са до май месец, окапват, а после се появява зреещия женски плод на смокинята.

След това ти трябва човек, който не е алергичен от смокинчетата. Взимаш плода, почистваш леко дръжките и бодваш с вилица, след това вариш във вода с гасена вар. Кипват се три пъти, след това вадиш, отцеждаш и пак кипваш, докато от смокинчетата потече бистра вода. Всяко смокинче се стиска силно всеки път, докато стане почти сухо. Ако усетиш, че някое се пука или е меко, може да го махнеш- женско е и няма да има същия вид в сладкото.

Мъжкият плод на смокинята освен това се смята за афродизиак.

След това се варят в захарен сироп според предпочитанията, като обикновено сладко.

# 2
  • Мнения: 550
Благодаря. Много сложно ми се вижда  Shocked а и съм изтървала плодовете, за другата година ще знам  Hug

# 3
  • Мнения: 6 365
Не е сложно, но е важно да не си алергична към сока, че може да те вкара в болница.

# 4
  • Мнения: 2 658
Мъжките и женските смокини са на отделни дървета. Мъжките се берат еднократно, женските няколко пъти. Ако не са обрани, могат да се намерят мъжки смокини. Синият камък е за запазване на зеления цвят.
Преди няколко години бяхме на почивка по Южното Черноморие. Видях едно дърво, попитах собствениците дали мога да си набера за сладко, те ми позволиха. Бях по къси гащи и потник и от бялото мляко, което капеше, ми се образуваха рани. Геройски изтърпях всичко. Прибрахме се, намерих рецепта и се захванах. Синия камък го отхвърлих. Трябва да се варят в дълбок съд, с много вода. Белият сок се превръща в нещо лепкаво, невъзможно за измиване. Изхвърлих една голяма тенджера. Сладкото се получи много вкусно, естествено нямаше зелен цвят. Няколко малки бурканчета, които бързо се изядоха. Това беше единственият ми и последен опит да правя сладко от зелени смокини. Иначе много го обичам. Simple Smile

# 5
  • Мнения: 12 669
През септември брах зелени смокини, не им разбрах пола, варих ги в няколко води, но съвсем не е така сложно.  Нито гасена вар,  нито син камък сложих.

# 6
  • Мнения: 6 365
Аз пък знам, че мъжките и женските са на едно дърво, но се появяват по различно време. Опрашва ги една осичка, която живее в мъжките, после се прехвърля в женските и там умира и се разгражда.

# 7
  • Мнения: 2 658
Сигурно не е сложно, но за мен си беше геройство. Laughing

# 8
  • Мнения: 550
Все някога ще се престраша да пробвам. Въоръжавам се с търпение и цял ден ще бъркам сладкоооо. Благодаря за отговорите момичета!   bouquet

# 9
  • Мнения: 46
Аз доколкото знам,доста работа си е по това сладко. Майка ми наскоро прави,варешв ги в 9 води. Просто трябва да имаш повече време на разположение..

# 10
  • Мнения: 580
Аз знам една рецепта за сладко от смокини. Научих я от една жена учила някога във френски лицей. Лека и пръст на жената, но рецептата вече се прави повече от 35 години и всеки път е успешна. Взимат се 60 едри или 70 по дребни неузрели смокини (не знам мъжки или женски са, просто гледам да са започнали да съзряват, но не напълно узрели, ще се разварят при термичната обработка). Тези смокини ги измивам. В голяма по-широка и дълбока тава или тенджера слагам 1 килограм захар и 1 чаена чаша винен оцет слагам на котлона и започвам да варя на среден огън да се посгъсти леко. Оттеглям съда от огъня и слагам смокините в сиропа. Държа ги около 2 часа да поемат захарния сироп о после доварявам до готовност. Сладкото има кехлибарен цвят, смокините са цели и стоят леко прозрачни, няма нужда от лимонена киселина. Затварям в затоплени сухи буркани, както е горещо и обръщам с капачката надолу. По време на варенето отпенвам сладкото с решетъчна лъжица. Лесно е, но изисква малко повече време за поемане на сиропа от суровите смокини. Човек обаче може да почине малко през това време, или да свърши нещо друго.

# 11
  • Мнения: 8 527
Зелените смокини изпускат един много гаден лепкав сироп. Няма измиване после на ръцете. Ако се престрашиш да правиш, снабди се с латексови ръкавици за еднократна употреба от аптеката.

80 бр. смокини, средно големи, зелени

Дръжките се отрязват. От долната страна се надупчва всяка смокиня с остър нож или вилица. Всички смокини се изваряват 3 пъти за по 10 минути, като всеки път се слага нова студена вода. Водата трябва да покрива смокините, няма значение колко литра ще бъде. Тя се изхвърля след всяко варене. След последното подваряване, смокините се подсушават (в рецептата ми пише в хавлиена кърпа, същата работа може да свърши и домакинска хартия). Прави се сироп от 1 кг захар и 3 ч.ч. вода. Смокините се пускат в сиропа и се варят докато се сгъсти (!!! Но по-рядко отколкото трябва да бъде в буркана). Престоява една нощ в тенджерата, в която е варено и на другия ден се доварява до необходимата гъстота. Добавя се 1 лимонтозу. Още горещо се сипва в буркани на винт, които се обръщат докато изстинат.

Имам още една рецепта, но не съм правила по нея. Там количествата са 50-55 бр. смокини, сироп от 1 кг захар и 1 ч.ч. вода. Накрая пише, че може да се добави един буркан глюгоза. Но нямам отбелязано колко голям буркан, а и изобщо не зная дали се продава някъде сега.

Правила съм по първата рецепта.

Сладкото е трудоемко, но много вкусно .....

# 12
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Миналата година правих по рецептата на Дарето, стана супер.
Варих и от узрели смокини, ами повече ни хареса.

# 13
  • Мнения: 12 669
А от зрели как се прави , може ли да кажеш с 2 думи, дори без точни мерки. .  Гледам, че се е напълнил пазара, да направя малко.

# 14
  • Мнения: 8 527
Къде ги тия смокини по пазарите? Гледах мин седмица, ама на цена 5 лева, извинете да варя сладко от тях ...................

Общи условия

Активация на акаунт