Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 146 916
  • 807
  •   1
Отговори
# 555
# 556
  • Мнения: 9 991
Благодаря!

# 557
  • София
  • Мнения: 10 862
Този път правих Картофени питки на тиган. Супер станаха!  Heart Eyes

# 558
  • София
  • Мнения: 1 487
Изглеждат много апетитно!

# 559
  • София
  • Мнения: 10 862




Това е хлябът от снощи. А вие какво приготвяте?

# 560
# 561
  • София
  • Мнения: 10 862
Това е последният ми хляб.

# 562
  • София
  • Мнения: 10 862
Интересно къде ми изчезна снимката от последния пост и не само?

Днес направих този хляб:

# 563
  • Мнения: 9 991
Изпекъл ли се е толкова висок? Аз замразих кваса, играчката ми идва повече.

# 564
  • София
  • Мнения: 10 862
Изпечен е възможно най-добре за такъв тип хляб. Тестото става възрядко и е трудно да се оформят хлябове, за това го сипвам във високи съдове.

Що се отнася до закваската, сега, в жегите, всичко става по-бързо и по-лесно. Не бях правила нищо повече от месец. Закваската си седеше в хладилника. Извадих я и за два дни я подхраних на два пъти с вода и пълнозърнесто брашно и се съживи. Така че, пак съм на линия. Обаче, май други няма. 

# 565
  • Перник
  • Мнения: 4 863
Моят квас умря в началото на зимата и оттогава все не ми остава време да започна отново Sad Иначе най-хубавите ми хлябове се получаваха миналото лято в жегата Simple Smile

# 566
  • София
  • Мнения: 2 298
Отдавна не бях правила хляб с квас само с бяло брашно, винаги добавям и пълнозърнесто. Но днес реших да сложа само бяло и стана страхотен хляб. Бухнал, ароматен и без никаква кисела жилка.
Квасът ми е на две седмици, но преди няколко дни му добавих пълнозърнесто брашно от твърда пшеница, което е по-силно брашно и квасът стана много силен. Днес като замесвах добавих и една чаена лъжичка екстракт от ечемичен малц. Първо замесих брашното само с вода, да се разчвие глутенът, след около 40 минути добавих кваса и сол, пак месих (с тестомесачка действам аз) и 3-4 пъти сгънах тестото като плик през 40-50 минути. Тестото бухна, после оформих хлебчето и го втасвах за 1 час във фурната, имам програма за втасване на тесто. След това пекох на програма за бял хляб 35 минути.



# 567
  • Добрич
  • Мнения: 5 452
Искам да опитам да направя тази закваска. В момента съм в отпуска и разполагам с повече време от обикновено. Четох описанията в началото на първата тема, но не успях да добия завършена представа. От 2009 год. у дома не купуваме хляб, а печем с хлебопекарна. Не намерих друга тема за хляб с квас, а ми трябват няколко отговора:

В хлебопекарна печете ли този хляб и ако "да",  програмите съответстват ли си?
Останах с впечатление, че на хляба с квас му е необходимо повече време за втасване.

Каква количество закваска на колко брашно се слага?
Не успях да намеря пропорции.

Сега е доста топло и при температура около 30 градуса ще се получи ли закваската?
След прочетеното си мисля, че оптималната температура е 25 градуса.

 И последно: В самото начало пише, че се слага на светло място, а после четох, че някой я слага в шкаф...

Подготвила съм се с пълнозърнесто ръжено брашно. Остана само да се пробвам.

# 568
  • София
  • Мнения: 1 676
Едно хлебче от мен. 80/20 бяло и спелта, 70% хидратация, без автолиза, 3 разтягания и 5 часа втасване в хладилник.

# 569
  • софия
  • Мнения: 119
За втори път ми се случва да ми умре кваса. Миналото лято на ръжен квас взех да добавям бяло брашно и умря. Сега пак умря и не мога да разбера защо- първо хляба започна да киселеее, докато онзи ден установих, че опарата не се е надигнала въобще за 12ч. Възможно ли е да е от това, че взех ръжено брашно от друг производител? Вие с едно и също брашно ли поддържате кваса си?....Много ме е яд, такива хубави хлебчета правех..

Общи условия

Активация на акаунт