Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 147 061
  • 807
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 9 991
Няколко пъти я "освежавам" едната си мирише свежо и хубаво, другата лъха на кисело. Знам че се държи задължително на под 20 градуса.

# 541
  • София
  • Мнения: 10 895
Няколко пъти я "освежавам" едната си мирише свежо и хубаво, другата лъха на кисело. Знам че се държи задължително на под 20 градуса.

Закваска е все пак, няма как да не киселее. На под 20 градуса доста бавно ще ти се получи нещо.

# 542
  • Мнения: 9 991
В хладилника я държа и на под 20 градуса, сама така ми става хубав хляба. След 20 се развива бактерия, на която мястото не и е там.

# 543
  • София
  • Мнения: 10 895
В хладилника я държа и на под 20 градуса, сама така ми става хубав хляба. След 20 се развива бактерия, на която мястото не и е там.

В хладилника градусите са доста под 20. Там закваската се прибира, за да "заспи". След това, като я извадиш преди да месиш, ако я сложиш на 24-25 градуса ще е най-добре.

# 544
  • Мнения: 9 991
В хладилнка я държа и не заспива, там ми се вкисна. Втасва си, закваската си се развива.

# 545
  • Перник
  • Мнения: 4 863
В хладилнка я държа и не заспива, там ми се вкисна. Втасва си, закваската си се развива.

Моят квас умря лятото (мухляса) и оттогава все се каня да започна отново и все нямам време. И си правя хляб с мая, че е по-бързо и лесно Blush

Иначе и при мен квасът си живееше чудесно в хладилника.

# 546
  • София
  • Мнения: 10 895
В хладилнка я държа и не заспива, там ми се вкисна. Втасва си, закваската си се развива.

Моят квас умря лятото (мухляса) и оттогава все се каня да започна отново и все нямам време. И си правя хляб с мая, че е по-бързо и лесно Blush

Иначе и при мен квасът си живееше чудесно в хладилника.

Аз не съм казала, че умира! Ще умре, ако не се захранва редовно. Също трябва да не се превишава температурата на водата и въздуха.

Вечна закваска за тесто

# 547
  • Мнения: 9 991
На мен ми я даде жена, която я има от баба си, и слушам нейните съвети как да го гледам. От предишните ми опити сама, хяба беше кисел и теклян. Със нейните съвети и закваска, по-скусен хляб не съм яла.

# 548
  • София
  • Мнения: 10 895
Днес черпя за имения ми ден!  Grinning

Ябълков пирог със закваска

# 549
  • Мнения: 9 991
Честити имен ден! Много добре изглежда пирога, и рецепта ако дадеш.

Разбрах как си прецаквам кваса. Беше ми свършило пълнозърнестото брашно и слагах типово.

# 550
  • София
  • Мнения: 10 895
Благодаря! С удоволствие ще дам рецепта, но след някой друг ден. Радвам се, че си разбрала къде ти е грешката.

# 551
  • Мнения: 1 656
Здравейте, правя квас за първи път, с пълнозърнесто брашно, няколко дни всичко беше наред, но днес няма балончета вече , пети ден е. Може ли вчера да съм сложила повече брашно и вода и оттам да идва проблема? Сега отново да изчакам да станат балончетата отгоре ли?

# 552
  • София
  • Мнения: 10 895
Ако причината е, че си сложила повече вода и брашно, просто трябва да почакаш по-дълго време да се задейства. Щом е пети ден, не само трябва да се образуват мехурчета, а трябва да започне и да се надига (става поне двойна).  Peace

# 553
  • Мнения: 1 656
О не, количеството си е същото

# 554
  • Мнения: 9 991
Лошо брашно, вода, температура? Ако е на студено няма да се вдигне. До 20 градуса, но не и на много ниски трябва да седи.

Общи условия

Активация на акаунт