Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 146 481
  • 807
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 7 815
НАТУРАЛНА ЗАКВАСКА ЗА ХЛЯБ
ХЛЯБ С КВАС

ТРЕТА ТЕМА


Изсушаване на квас за съхранение:

... след много неуспешни опити накрая намерих идеалния за мен вариант! Когато кваса е готов за замесване   го изсипвам върху хартия за печене и го разстилам на максимално тънка "кора"! Трябва да е мнооого тънко! След това го оставям да съхне. Когато е изсъхнал прилича на домашна юфка. Много крехък и тънък. Слагам го в пликче и го мачкам с ръце. Целта е да стане на фин прах. След това прибирам пликчето в хладилника. Когато ми трябва квас си слагам в едно бурканче 1 с.л. и го захранвам. До няколко часа си е удвоил обема, но аз го подхранвам едно денонощие и на другия ден замесвам хляба!
Издържа така много време. Имам квас от първия опит преди 6-7 месеца и все още си е годен! Гледам да си правя нова заготовка на 2-3 месеца, за да съм сигурна, че "работи"!

Последна редакция: пн, 23 юли 2018, 10:16 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 11 816
дядо хаджия,   bouquet

Аз пека първо около 20-25 мин. на 220 градуса, след това още толкова на 160 на вентилатор, става си чудесен. Градусите, на които пече Нощни очи на мен ми се виждат високи, защото по-принцип печенето с вентилатор вдига температурата, но все пак всяка фурна е различна.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Като казвате 10-20 мин. на 220 - 250гр. в началото, в студена фурна ли слагате хляба или във вече загрята на толкова градуси и тогава засичате? Аз слагам в студена фурна и от този момент засичам време. Следващия път ще пробвам на по-високи градуси.

# 3
  • Мнения: 660
дядо хаджия, благодаря за темата. Peace

Момичета, според мен зависи от фурната. Моята фурна тук е мъничка и е без вентилатор - пека хляб, питки на 180 С мах за около 35-40 мин и става чуден. Изпечен добре с приятна за нашия вкус коричка. В София фурната ми е голяма и с вентилатор и там пека на около 200-210 С и с вентилатор и същото количество тесто/хляб се изпича за около 45-50 мин. Така че, си мисля, че всяка фурна си има специфика и вероятно би следвало да се екпериментира, че да се установи оптимален резултат.

# 4
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 147
Слагам в предварително загрята фурна. На мен под 200 градуса за хляб ми се струва твърде слаба фурна. Пекла съм на различни фурни по моята методика (със и без вентилатор) и винаги си е ставало супер. Simple Smile Точните градуси разбира се съм ги избирала спрямо конкретната фурна, на която пека.

Последна редакция: пт, 30 май 2014, 11:50 от Нощни очи

# 5
  • Мнения: X
дядо хаджия ,       bouquet    за темата!
Хляб, питки, козунаци, изобщо всичко тестено пека на 180 градуса, без вентилатор, няма такъв.     Laughing    Слагам в студена фурна.Провал нямам.

# 6
  • Мнения: 3 715
Аз пък си уморих кваса май, че все не ми оставаше време да подхранвам и го забравих накрая. Добре, че имам един изсушен, от който да си захвана, защото много ме е яд, беше страхотен и хлябът ставаше много хубав.

# 7
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Благодаря на всички за отговорите относно печенето! Ще експериментирам Simple Smile .

# 8
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Благодаря за темата.

# 9
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 623
И аз благодаря за темата.

# 10
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Благодаря на всички за отговорите относно печенето! Ще експериментирам Simple Smile .
Пекох хляба както Сиси ♥♥ го пече и стана чуден. Много благодаря!  Hug

# 11
  • Мнения: 633
На 160-170 градуса пека за около час, с вентилатор е фурната. При мен друг проблем, хляба започна да свършва скорострелно и ще започна да залагам по два вече  ooooh!

# 12
  • Варна
  • Мнения: 2 576
На 160-170 градуса пека за около час, с вентилатор е фурната. При мен друг проблем, хляба започна да свършва скорострелно и ще започна да залагам по два вече  ooooh!
Не ти ли се получава много твърда кората на хляба на тази температура? При мен това беше проблема, но сега при по-високите градуси стана чуден. Не сложих купичка с вода и пак си стана мека кората.
 Ефекта на бързото ядене и при нас се получи, но мисля, че вече отминава. Дано съм права, че не ми се меси толкова често, пък и за обиколките не е добре Wink!

# 13
  • Мнения: 660
На 160-170 градуса пека за около час, с вентилатор е фурната. При мен друг проблем, хляба започна да свършва скорострелно и ще започна да залагам по два вече  ooooh!
Не ти ли се получава много твърда кората на хляба на тази температура? При мен това беше проблема, но сега при по-високите градуси стана чуден. Не сложих купичка с вода и пак си стана мека кората.
 Ефекта на бързото ядене и при нас се получи, но мисля, че вече отминава. Дано съм права, че не ми се меси толкова често, пък и за обиколките не е добре Wink!

Пак да кажа, че според мен зависи от фурната. Peace Аз ако пека на 210-220 С отгоре прегаря и става твърда и гадна кора, а вътре е клесав хляба... а когато пека на 180 С коричката остава тънка и хрупкава и не прегарая, а отвътре си е пухкав, а не клесав. Peace Та експеримент с изпичането и напасване на конкретен вкус е супер идея! Simple Smile

# 14
  • Sofia
  • Мнения: 26 186
преди малко направих пица с типово квасено тесто,стана вкусна,с хрупкава основа,все едно е печена на пещ https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-1 … f5f1cc4deaf350a77

от същото тесто ще направя и пърленки на тефлонов тиган,вчера правих и станаха също много вкусни

Общи условия

Активация на акаунт