БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 38 842
  • 729
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 883
Морена, може ли рецептата за тази прословута баница, заинтригува ме  Heart Eyes

Заповядай:
http://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_2418.html

# 31
  • Sofia
  • Мнения: 21 635
Морена, може ли рецептата за тази прословута баница, заинтригува ме  Heart Eyes
С удоволствие, Рая, заповядайGrinning

# 32
  • София
  • Мнения: 5 605
Баницата на Морена е без грешка  Peace, уникална!
А от рецептите, които е дала Пеп-чо съм правила 2 и направо си облизах пръстите, затова ги препоръчвам.
Тази: http://pep-4o.blogspot.com/2011/05/blog-post_14.html
И тази: http://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_2599.html.

# 33
  • Варна
  • Мнения: 10 790
Запис и въпрос: За утре се наех да правя питка. Не съм специалист, но ми се иска да "обера овациите" с вкуса и вида й. ... дали тя ще стане вкусна, или е добре да заложа на някоя друга рецепта.
...
За мен тази е най-вкусната питка. Simple Smile  Видях състава на Зичето и е различна, затова я предлагам.

Благодаря за темата, ЦоцHug


Правя подобна, но в триъгълниците слагам натрошено сирене и става съвсем вкусно.  Simple Smile

# 34
  • Мнения: 17 987
Морена, може ли рецептата за тази прословута баница, заинтригува ме  Heart Eyes
С удоволствие, Рая, заповядайGrinning

Ох, че вкусна изглежда, а преди малко станахме от масата   Laughing
Само не разбрах, слепваш 2 кори с масло ли?

# 35
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 353
Четох, четох рецептата за пустата баница, но понеже не съм правила, та малко се пооплетох с подредбата и навиванката на корите. Две по две ли се намазват и сгъват на 4? И после само върху едната от тези две ли се слага плънка и след това се навива?

Хм, явно не само на мен не е ясно  Mr. Green (олекна ми)

# 36
  • Мнения: 4 864
Както сме се разготвили до утре вечер темата ще е изписана Simple Smile Вкусни ястия и хубав празник желая на всички кулинарки и кулинарИ!! Simple Smile

# 37
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 353
Както сме се разготвили до утре вечер темата ще е изписана Simple Smile Вкусни ястия и хубав празник желая на всички кулинарки и кулинарИ!! Simple Smile

Ще видим утре колко ще ми е ентусиазмът  Mr. Green

# 38
  • Sofia
  • Мнения: 21 635
Пробвам пак да обясня за баницата и корите по точно.
Та значи в пакета са някакъв брой корите - около 16, но за примера приемаме, че са точно 16. Взимам една кора и я наръсвам и намзавам с масло. Взимам втора кора и я слагам върху намазаната, притискам, за да залепнат. Така се получава една двойна кора. Сгъвам я по дължина на 2 и полученото пак на 2 - та общо на 4. Накрая имам 8 такива кори. Обръщам купчинката и започвам с първата приготвена двойна кора. Разстилам я и нанасям плънката, завивам на руло.

Аз отивам да направя блатовете за тортата за утре - торта Снежанка в новогодишна премянa разбира се.  Grinning
Та ще се вясвам междувременно.

# 39
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 353
Пробвам пак да обясня за баницата и корите по точно.
Та значи в пакета са някакъв брой корите - около 16, но за примера приемаме, че са точно 16. Взимам една кора и я наръсвам и намзавам с масло. Взимам втора кора и я слагам върху намазаната, притискам, за да залепнат. Така се получава една двойна кора. Сгъвам я по дължина на 2 и полученото пак на 2 - та общо на 4. Накрая имам 8 такива кори. Обръщам купчинката и започвам с първата приготвена двойна кора. Разстилам я и нанасям плънката, завивам на руло.

newsm20 Явно правилно съм си го представяла

# 40
# 41
  • Мнения: 1 142
morena, с какви кори правиш баницата си - марка и грамаж?

# 42
  • Мнения: 280
Девойки,

Без да Ви задължавам ще споделя каква баница правя аз.

Винаги са ми я харесвали - не се хваля прехвалено.

Продукти :
Пакет кори "Фамилия"
около 450-500гр сирене - народа в къщи иска сирене
6 броя яйца
около 100грама кисело мляко
1 ч.л.сода бикарбонат
около 350-400грама газирана вода  на "Девин"
Олио - на око . Бутилката е до мен.

Приготовление:
В голяма купа натрошавам сиренето, 4 яйца, киселото мляко в което е
погасена содата. Всичко това омачквам хубаво със уредчето за пасиране на картофи.

Включвам фурната на 200 градуса да се загрее.

След това започвам реденето.  

Ръсвам малко олио в тавата и подреждам първата кора. Ръсвам пак малко олио-
втората кора - така и с третата.

След третата процедурата се повтаря със всяка следваща, но с новото -
изсипване на две лъжици от сместта, която се разстила с лъжица
по цялата повърхност равномерно.

Предварително си оставям последните три кори -
те се редуват като първите три - без плънка.

Нарязвам така приготвената баница на едри парчета.

Разбивам в купата останалите две яйца със газираната вода - около 400гр.
и с тази смес поливам наредените кори, като повдигам  крайчетата на
корите от всякъде, най-вече около стените на тавата -
на всякъде да отиде от тази яйчена смес. При печене яйцето се "захваща"
за стените на тавата.

И така тавата е готова, фурната е загрята. Мятате тавата във фурната и намаляте
градусите до 180. Печете, докато се закафенее баницата - мисля, че тук
всяка знае - как да изглежда баницата.

Изваждате тавата , напръсквате със студена вода и я обръщате  върху две-три купички
/предварително подготвени/. Оставяте да почине и почти изстине!

След това обръщате и набучвате клечки за зъби със забити в тях късметчета на разстояние.

Пожелавам Ви най-чудесния и желан от Вас късмет да Ви се падне!

# 43
  • Мнения: 280
Много дълго ми станало обяснението.Има ли проблем???

# 44
  • Мнения: 9 108

Изваждате тавата , напръсквате със студена вода и я обръщате  върху две-три купички
/предварително подготвени/. Оставяте да почине и почти изстине!


и ако тавата ви е тефлонова, йенска или някаква друга незалепваща  - събирате баницата от плота  Laughing
Моля да го уточните, тъй като първия път, когато правих надупена баница аз си я събирах. И се оказа не само аз. Двете яйца няма как да залепят цялата баница за тавата, защото са разредени с газираната вода.  
Иначе по този начин остава пухкава баницата. Но откакто я правя с бакпулвер и без кисело мляко, баницата ми пак си е пухкава и си я харесват.

Общи условия

Активация на акаунт