Лесно ли е да си вегетерианец (по света)?

  • 5 282
  • 90
  •   1
Отговори
# 60
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Спорът за миенето на яйцата е стар като този кое е първото - кокошката или яйцето  Laughing Аз спрях да ги мия, когато разбрах, че няма единодушно мнение по въпроса. Имам спомен, че съм чела, че в някоя държава (дали не беше в Сев. Америка) продават яйцата чисти, имало такъв стандарт просто...  Thinking

За зеленчуците купувах препарат от еко-магазина, докато не видях съдържанието, че е основно лимонова киселина с някакви добавки. Оттогава  правя разтвор от оцет и сол и я ползвам предимно за марулите, защото не са пръскани и идват с други форми на живот...

Доколкото знам, в готовите смеси за салати (накъсана маруля, морков и т.н.) зеленчуците са мити с белина.  Crazy

# 61
  • Мнения: 3 241
в Италия е лесно да си вегетарианец, но си е и грехота  Laughing

 Laughing

Да, както и във Франция и Испания.

Не мия яйцата, въпреки че съм чувала, че е добре, след като приятелка в Германия се зарази със салмонела.

# 62
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Така като гледам си зависи от диоптъра явно  Laughing
Яйца мия само когато са видимо мръсни. Съответно в България- да, в Австрия- не.
По био яйцата на всички големи магазини има перушина, а за био пилетата да не започвам- тук си купих пинсета за пиле, защото винаги, ама винаги има останали части от перата.
Извинете за месоядния офтопик Simple Smile

Препарати за миене на плодове и зеленчуци не ползвам.
Никога не съм виждала перушина по яйцата, нито дори петънце (точно на мен не би ми убягнало)- мисля, че ги продават измити (не био, купуваме обикновени от M-preis, това е май Тиролска верига). Което не е гаранция срещу инфекции, най-сигурно е с продължителна термична обработка.
С препарати не бих мила храната.

# 63
  • Мнения: 5 710
А ползвате ли препарати, за измиване на плодовете и зеленчуците?
Тук доста хора използват. Аз - не, вода от чешмата ми е достатъчна Grinning

тук се рекламира и използва доста дезинфектант ( Амукина) за миене на плодовете/зеленчуците
Аз съм ( както и  с яйцата) на мнение, че човек не бива да е твърде..стерилизиран.
Никога не съм мила яйца, дори сега разбирам, че има теории за трябва/не трябва;  зелената салата и зеленчуците мия под течаща вода и толкоз. Съвсем вероятно за  мен е да нахапя плод преди да съм го измила или да пия от млякото от млекомата преди да съм го сварила...

Мента, салати от пликове, които ядем много също не мия ( ако пише, че са готови), те не се мият точно в белина, по-скоро е много слаб р-р на натриев хипохлорид мисля 1%, т.е не е много коректно да се каже, че минават през белина. Белина е мн. по-концентриран р-р на същото с друго приложение. Амукина-та, за която споменах е същото. разтваряш нископроцентен р-р в една кофа вода и минаваш плодове/зеленчуци

Последна редакция: пт, 27 дек 2013, 20:40 от 10 cent

# 64
  • Мнения: X
Ние мием всичко купено, вкл и опаковките, които го позволяват
Предпочитам да гладувам, но не хапвам нищо преди да мине през вода
За разлика от тукашните, които така гризят купените плодове и зеленчуци и после се тръшкат всеки сезон от стомашен вирус
Много ми е  Sick  да нагризя ябълка с лепилото от етикета по нея, пипана от хиляди други маймуни в супера преди мен

Препарати за измиване на храна не използвам
Страх ме е, че не бих мигла да го измия добре и не искам да поемам повече химия, хлора от водопровода ми стига

 Иначе по темата, шведските вегетатианци имат винаги добър избор, вкл и на обедните бюфети в училищата и ресторантите
Суперите също предлагат изобилие
Макар че цените на зеленчуците са доста солени, а вкусът ми не е кой знае какво

# 65
  • Мнения: 2 093
и аз сьм от тези които мият яйцата. Така сьм се научила от дете и дори не знаех че съществува противоречие по вьпроса. Нещо което спрях да правя е миенето на пилета. Веднаж един готвач по телевизията каза че е важно да сготвиш пилето така че да се убият бактериите и миенето няма значение. Сьщо като готвя месо си мия рьцете по 100 пьти, например замесвам кайма и се сетя че ми трябва подправка, измивам си ръцете и след това взимам каквото ми трябва. 

# 66
  • Мнения: 4 300
E, според мен е ясно, че миейки пилето с вода няма как да му отмиеш микроби и разни живинки, които населяват всичко около нас. Смисълът да го миеш е да няма нещо полепнало от опаковката, някакви пêрца и прочие, които после няма как да ловиш в тенджерата.
А миенето на ръцете след като си пипал сурово месо е не за да предпазиш месото, а останалите неща, които евентуално биха се консумирали сурови. Т.е. ок е да си нарежеш зарзавата за паприкаш, който ще ври в тенджерата на същата дъска, на която си рязал суровата мръвка, но не е ок да нарежеш там салатата, която ще се яде натюр, без топлинна обработка.

пп. Амукина имаше и в Бг преди години, не знам обаче дали навлезе стабилно на пазара или не я купуват хората. А по повод на фабрично измитите салати ми се струва, че резултатът е толкова добър откъм липса на всякакви песъчинки заради начина, по който ги мият. Предполагам с някакви по силни струи (некой ако е гледал по Дискавъри да казва:). Аз у дома се озорвам с дребните неща като рукола и прочие. Тук във форума съм чела и за миене на салата в съдомиялната Laughing, предполагам без препарат.

# 67
  • T"A
  • Мнения: 2 515
В нета има клипчета и обяснения за миене и сушене на марули в пералня. Сериозно съм си мислела да го пробвам, но знам, че е за предпочитане пералнята да не се ползва за друго (за да се гарантира, че остатъци от прах за пране няма да "изперат" листата). Излизала почти суха, от центруфугата.  Grinning





(из Дневника на една вегетерианка) Laughing

# 68
  • Мнения: 5 710
в БАН като работех съм чувала истории, че лаборантки ползват лабораторни центрфуги да си въртят вътре тестото за козунаци. Като го врътнелна на нам си колко стотин оборота (или повече) и айде готово е тестото,:))) нищо чудно някой да мие салата в миялната.
аз май нямам програма съвсем със студена вода, а и не ми пречи да измия няколко листа , но предпочитам пликовете честно казано.

по Дискавъри не съм гледала аз точно това как се прави, айде руколата пак мога да си обясня как, но салатите които са измити цели... не знам, но и на мен ми е интересно

# 69
  • Мнения: 945
Салатата в пералнята Rolling Eyes

Аз използвам това.

# 70
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
в Италия е лесно да си вегетарианец, но си е и грехота  Laughing

 Laughing

Да, както и във Франция и Испания.


във Франция съм била на Кот д'Азур и в Прованс, но ядях основно плодове, зеленчуци, хляб и сирене, купувани по път. по ресторантите почти нямаше избор за мен. или не съм го улучвала.

# 71
  • Мнения: 5 710
Салатата в пералнята Rolling Eyes

Аз използвам това.

Аз също имам такава центрофужка, която ми е много полезна. В началото много се опъвах да я използвам, но после свикнах и сега всичко ми е 'водно' ако не е минало през нея.

# 72
  • T"A
  • Мнения: 2 515
във Франция съм била на Кот д'Азур и в Прованс, но ядях основно плодове, зеленчуци, хляб и сирене, купувани по път. по ресторантите почти нямаше избор за мен. или не съм го улучвала.

Аз съм имала късмет  Simple Smile ядяхме по бистра, и все намирах или супа или салата (за мен по принцип това е абсолютно достатъчно), и още помня един вегетериански крок с картоф  Mr. Green иначе от супери и пекарни наистина излизах сита и с добър вкус в устата  Simple Smile
Може би в по-луксозен ресторант бих изглеждала странно, поръчвайки само предястия, обаче съм си спестила излагацията. Иначе сега има блогове, специално Париж е разбръчкан - за вегетерианци, за чужда кухня, всякакви теми, и с малко предварителна подготовка може да се намери всичко, мисля.



Аз нямам центруфуга за салата, струваше ми се някак излишна пластмаса, но си има приложение в кухнята, факт.

# 73
  • Мнения: 2 093
в далечната 2001 за пьрви пьт видях тези центрофуги за салата и първоначално ми се стори много добра идея, но в крайна сметка прецених че никога няма да я използвам. Може би е удобна, ако бьрзаш да направиш салата, но според мен сьщия ефект се постига ако оставиш листата да се изцедят. Вероятно е вьпрос на навик.

# 74
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Може би в по-луксозен ресторант бих изглеждала странно, поръчвайки само предястия, обаче съм си спестила излагацията.

ееее, в луксозни не сме ходили. ние основно бяхме из малки градчета.
не може да се сравнява с Париж.
признавам си, че сирената и хлябът ми стигаха, ама мъжът ми си поръчваше порции, а аз като кажех, че не ям месо и почваха една чуденка какво да ми предложат  Whistling

за яйцата - в Германия ги продават немити. според тукашното схващане, яйцата си имали защитен слой и като са немити издържали по-дълго, съхранени без хладилник. яйцата в магазините ги продават неохладени. перушина също съм намирала по тях.
аз не ги мия, защото почти никога не ги консумирам рохки или сурови.

Общи условия

Активация на акаунт