Хлебна диета

  • 30 463
  • 195
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 6 347
За съжаление диетолозите и всички лекари са учили неща, които вече не са актуални, но повечето от тях не си актуализират информацията, а си карат със старите знания... Затова ги разпердушинваме - уж искат да помагат, а несъзнателно вредят ooooh! На мой близък с преддиабетни стойности на гликирания хемоглобин и кръвната захар ендокриноложката му казала, че може да си яде и хляб, и картофи, и ориз, само че да не ги яде на едно и също хранене Rolling Eyes Не ме интересува, че е ендокринолог - този съвет противоречи на здравия разум.

Разбира се, всеки е свободен да яде каквото иска. В темите тук се обменя опит и се дават съвети - това правим и ние Peace

# 91
  • Мнения: 6 365
Да не говорим, че и ние сме учили и чели по 10 години, не са само доцентите с дебелите книги. В един момент човек осъзнава, че е получил същия апарат за критично мислене, какъвто и доцента, само без специализираните познания. Това значи, че някои въпроси са напълно съвместими със способностите на любопитен и разумен лаик, който е учил статистика и някои други работи. И така, може да разсъждаваме трезво и коректно по тези въпроси. Няма нищо, изсечено в камък. Научната критична мисъл е достъпна за всеки, а на мен точно изобщо не ми е чужда.

Ще припомня, че Пастьор не е бил лекар.

Доцентите, които познавам, са чудесни, само дето един прост английски не знаят...не ми казвайте, че това не се отразява на знанията им.

# 92
  • София
  • Мнения: 2 265


Намери някой друг човек с авторитет, който да го научи да яде различни храни, иначе детето ще загуби. Баби, дядовци...


Според вас всичките това написано в добър тон, доброжелателно.... Благодаря на всички, да ви се случват само тези неща, които пожелавате на другите!

Приключих с тази тема.

# 93
  • Мнения: 6 365
То човек като е зложелателен, и "Добър ден" да му кажеш, ще го прочете като обида.

Тонът ми е неутрален. Форумите не трябва да се четат толкова параноично. Ако се ядосам и стана злобна, ще се разбере, повярвай ми.

# 94
  • София
  • Мнения: 2 265
То човек като е зложелателен, и "Добър ден" да му кажеш, ще го прочете като обида.

Тонът ми е неутрален. Форумите не трябва да се четат толкова параноично. Ако се ядосам и стана злобна, ще се разбере, повярвай ми.

Желая ти да ти казват същия добър ден в твоя тон! Да си жива и здрава!

# 95
  • Мнения: X
W'A'S'P', а какво го накара да заподозре глутенова непоносимост? Защото симптомите на цьолиакията са специфични и за нея има изследвания, но глутеновата непоносимост може да се изрази по десетки начини, със съвсем неспецифични симптоми, сред които може да има и кожни, и неврологични, и хормонални, и ставни, и алергии и астма, и автоимунни заболявания... Оказва се, че много състояния се повлияват добре от спиране на глутена, но човек обикновено дори не се сеща да обвини точно него, затова ми е любопитно Embarassed

толкова сериозно не е било
макар че си беше неприятно - силни киселини и нон стоп диария с години
случайно прочел признаците и реши да пробва - няма проблем да яде всичко от дългия забранителен списък, но да е БЕЗ брашно
с безглутеново брашно/паста  няма проблем
имаше проблем напр със сиренето в БГ - кой знае какво му слагат, за да се стегне

# 96
  • Мнения: 6 347
Мда, явно все пак типични симптоми Embarassed Конкретно за киселините и също за гастроезофагеалния рефлукс, в коментарите по статиите на сайта на Уилям Дейвис (авторът на Wheat Belly) много хора пишат, че като спрат да ядат продукти с/от пшеница, се отървават от киселини и рефлукс, за които са взимали лекарства с години. И дори някъде четох, че иначе рефлуксът се появявал при консумация например на пилешка кожа, но след спирането на пшеницата същата кожа вече не предизвиква никакъв дискомфорт... Хубаво е, че мъжът ти си е установил един източник на проблеми и го е елиминирал Hug

# 97
  • София
  • Мнения: 5 915
Luss, какъв е крайният резултат при теб?

# 98
  • София
  • Мнения: 2 265
За 2 седмици свалих 4 кг 800 гр.
Сляд като спях - качих 500 гр. Засега независимо от 3 рождени дни един след друг - не зъм качила нито грам. Ядох и тортички и други "вредни" за някои софорумки неща. Peace

Към края на септември ще повторя - имам последните 3 килца за да влеза в дрехите, които съм си купила преди 4 години за 40-годишнина Peace

# 99
  • София
  • Мнения: 5 915
браво!

# 100
  • Мнения: 1 273
По въпроса за глутена, за да ви избавя от заблудата, че хлябът в България крие опасност в тази насока:

http://www.farmer.bg/23511-Vavezhdaneto-na-BDS-za-hlyaba-ste-lik … oproizvoditelite-

"Ако тръгнем механично да въвеждаме БДС, това означава че брашно с под 27 единици глутен не може да се използва за направата на хляб. А да се направи такова брашно в България, е невъзможно, без да се слага допълнително сух глутен. За да се направи такова брашно, без добавка на сух глутен в пшеницата трябва да има минимум 25% глутен , а в момента в българската хлебна пшеница той е около 0,3 % . "

Новите житни хибриди имат по 50% глутен - резултат постигнат от човешка намеса, а българските сортове все още са почти без глутен. УАСП живее в някъде в Скандинавия с мъжа си, забравих къде, и е нормално мъжът й да има проблем с хляба. Да се пренасят в България формулировки създадени на Запад, за храна или каквото и да било, често пъти е неудачно.

Както вече казах, по последни изследвания, потвърдени експериментално с животни, лептиновата и инсулиновата резистентност се получават от фруктозата (която присъства 50% в състава на бялата захар и е особено опасна в глюкозо-фруктозния сироп). Много се радвам, че се усведомих за това. Проблемът е, че професорите, които са го казали, не са от онези, които стават diet-guru, рекламиращи се навсякъде с цел печалба.

Както и да е, в крайна сметка, от български хляб - нито ще получите глутенова непоносимост, нито пък ще затлъстеете, стига да избягвате фруктозата, дори бял да е хлябът. Това вече експериментално го потвърдих за самата себе си. 

# 101
  • Мнения: 1 273
Здравейте, попаднах на описание с отзиви за тази диета. Изглежда хората успяват да отслабнат успешно и безболезнено.
http://www.dietsinreview.com/diets/Bread_for_Life/

Тук отзивите също са положителни
http://www.amazon.com/Bread-Life-Diet-High-Carbs/dp/B002CMLQUW
http://ths.gardenweb.com/forums/load/dietclub/msg0213585431849.html?12

Последна редакция: пн, 31 мар 2014, 17:41 от hjkl;

# 102
  • Мнения: 1 273
След като изчетох положителните отзиви на хора отслабнали с до 40 кг., поръчах книгата на Олга Раз The Bread for Life Diet. Днес приключих първата седмица. Отслабнах 2 килограма и то при положение, че преди това бях на ниско-въглехидратен режим.

Във връзка с критиките по-горе бих казала, че Олга Раз завежда отделение по диетология в болница в Тел Авив и е доктор по диетология. Има публикации в научни списания и смятам, че е сериозен професионалист. Диетата може да се прави от хора с диабет 2, които не са на инсулин, и доказано подобрява състоянието им. Направих доста обширно проучване, преди да взема решението да похарча пари за тази книга.

Диетата е балансирана, защото върху хляба може да се слага месо. Така че на човек не му липсват нито белтъчините, нито мазнините (за мазнините вижте по-долу).

Има някои неточности в описанието на диетата, които коригирам тук:
Позволяват се до 4 (а не само 3) яйца седмично
Дневно 2-3 супени (а не чаени) лъжици студено пресован зехтин
В дните с протеинови хранения хлябът е повече - 6 филийки
Млечният продукт за мазане е добре да е с мазнина до 5% (има извара в Лидл 4% и сирене за мазане 5%, пак там)
Плодовете - 1 чаша ягоди е порция плод (във връзка със сезона)
Тя не препоръчва да се маже масло или маргарин (особено ако последният е с транс-мазнини).
Храненията трябва да са поне 4, до 6 на ден. Яде се на 3-4 часа, дори да не сме гладни.
Олга Раз смята, че е важно колко, а не кога ядем. Може да се яде през нощта. На няколко пъти прегладнявах през нощта и в 10 ч. вечерях задушени зеленчуци. Вечерята и закуската да са в рамките на 1 до 3 часа от часа на лягане/ставане.
Киселото мляко да е нискомаслено.
По време на протеиновите хранения (белтъчнини+зеленчуци) не се яде хляб
На етап 1 количествата зеленчуци са неограничени, ако огладнеете, те ще ви заситят.
На етап 2 е пропуснато много важно нещо - позволяват се до 5 протеинови хранения в седмицата, а не само 3.
Първата фаза не е задължителна, може направо да се започне на втори етап. Тя не трябва да се прави за повече от две семици без почивка. Ако отслабването на втора фаза спре, можем да се върнем към първата за не повече от 2 седмици всеки път.

В един руски форум четох писаното от жена, която е правила режима в Израел, при Олга Раз. Тя каза че диетоложката препоръчва пълнозърнест ръжен хляб (като хлябовете внос от Германия). Също че на етап 2 престанала да отслабва и тогава препоръката била да ограничи плодовете, след което пак започнала да сваля.
При мен отслабването протече много особено - 3 дни нищо, на 4-тия изкарване на много вода и -1 кг., после на 7-мия ден пак изкарване на вода и -1 кг.

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 13:42 от hjkl;

# 103
  • Мнения: 1 273
Корекции за фаза 2
Картофите не са препоръчителни, защото са с висок гликемичен индекс. Може да се консумират рядко.
Оризът да е кафяв, спагети и макаронени продукти - пълнозърнести или от твърда семолина.
Да не се консумират обработени зърнени храни, а само зърнени култури в натурален вид. Не се препоръчват овесени ядки, защото са преработен овес. По същата логика кафявата (печена) елда, булгур, грухано жито не са добър вариант. По добре е цяло зърно, отколкото брашно.
Освен това, макар че може до 5 протеинови хранения, 3 са по-оптимални, като не трябва да има повече от 1 протеиново хранене на ден.
Плодовете може да се заменят с кисело мляко.
Бих искала да спомена, че ръжта се усвоява по-бавно от организма, защото е по-твърда и дава много повече отпадък/чревно съдържимо от житото. Затова е по-добър избор.
Олга Раз смята, че захарта е най-големият проблем. Че в зеленчуците има всичко полезно, което и в плодовете, без захарта. Трябва да се стремим да консумираме минимални количества плодове.
Да добавя нещо, при белтъчинно зеленчуковите хранения може да се използва мазнина от дневната дажба, както и при всяко друго хранене.
На филийките може да се слагат неща като нискомаслена извара (до 5%), филе от сьомга, слайс пуешко, тахан, хайвер. Също може да се сложи едно яйце от полагащите се.  Аз си слагах и пъстърва, пиле без кожа. По принцип трябва да се махат мазнините на месото.

Последна редакция: чт, 15 май 2014, 14:16 от hjkl;

# 104
  • в колонките
  • Мнения: 510
  hjkl;Hug, щом имаш книгата можеш ли да цитираш едно дневно, или седмично примерно меню? Когато имаш време и възможност, не бързам. 
    Хубава пулнолуДна вечер,   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт