какво да сготвим в глинен гювеч

  • 62 270
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 500
А как се приготвя боб - но да пуснеш фурната вечерта и сутринта да е готов ! Пак ли се кипва предварително , на колко градуса се слага и колко часа са необходими !

# 31
  • Мнения: 632
.Втория път боба въобще не увря , а последния случай е от днес боб с кисело зеле и свинско.Сигурно 4 часа беше във фурната и не съм сигурна дали е напълно омекнал,а цяла нощ го киснах във вода.От същия пакет боб готвих в тенжера преди и увря нормално.Моля споделете вашия опит за боб в гювеч.

Ако се сложи бобът заедно с киселото зеле, увира по-трудно, защото солта и киселото от зелето стягат боба. Това е поне моето обяснение.

# 32
  • София
  • Мнения: 16 691
сърми и капама стават страхотно в гювеча #Crazy #Crazy

# 33
  • Мнения: 0
Тази вечер в нашият гювеч ще влязат няколко пържолки! Сега им мисля гарнитурка!

# 34
  • Бургас
  • Мнения: 749
Предимно капама, но искам да го ползвам по-често и ще ви следя   bouquet

# 35
  • София
  • Мнения: 6 291
В гювеч правя:
- бял боб (може и с месо, свинско или патица най-добре);
- гювеч с пилешко - картофи и зеленчуци;
- капама;
- кисело зеле със свинско и ориз;
- прясно зеле с патешко;
- прясно зеле с кайма;
- пълнено с ориз шкембе.
Друго не се сещам. Обикновено включвам фурната на 120-130 градуса вечерта като лягаме и се готви до сутринта. Бобът първо го кипвам със сода, мия и слагам в гювеча.

За мен това е един от най-лесните и бързи начини за готвене. Ще следя темата за нови идеи. Wink

# 36
  • Мнения: 18

Аз готвя в гювеча много неща - обичам задушено месо с гъби и сметана. Дори в момента правя кисело зеле с пилешко.
Мисля да пробвам това:
Рецептата е на Иван Звездев.
Продукти:
600 гр. телешко месо/ каквото обичате
500 мл. тъмна бира
20-30 гр. масло
3-4 с.л. олио
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
2-3 л. дафинов лист
2 кубчета бульон
6-7 картофа
 Телешкото се нарязва на равни купчета, но да не са малки около 4,5 см. или колкото кибритена кутийка. Задушаваме го в маслото и олиото на слаб огън, първите 2-3 мин. не се бърка. След това го завъртаме от всички страни. Добавяме солта, черния пипер и бульона, след това бирата и даф. листа. Изчакваме да кипне и махаме от котлона. На дъното на намаслената йена слагаме нарязаните на дебели кръгове картофи, отгоре месото и бирата и пак картофи. Завиваме с фолио и печем в загята на 180-200 градуса фурна 2 часа и половина, след това махаме фолиото и оставяме в изключената фурна
 Да ви е сладко, на нас ни е любима рецепта.

видях го в темата за бързи въпроси и отговори, но ще заменя йената с гювеч

# 37
  • Мнения: 0
Момичета, вие как приготвяте капама? Има доста и различни рецепти, а този който аз правя е доста вкусен, но май е далеч от банската капама, която всичко вкъщи толкова харесваме Wink

# 38
  • Мнения: 1
Ще ти кажа аз как правя капама: Кисело зеле, свински пържоли, пиле нарязано на порции, домашен суджук, кървавица, червен пипер,  кимион, копър,  олио и вода. Зелето го обърквам със подправките и олиото и започвам да редя на пластове зеле, от месата пак зеле и т. н. Накрая  добавям вода. Слагам във фурната за около 3 часа и става чудесно.

# 39
  • Мнения: 427
  Ще следя темичката за рецепти  Peace

# 40
  • от Луната
  • Мнения: 1 752
Отскоро ползвам глинен гювеч и съм възхитена от резултата. За сега готвя само зелеви сърмички, кисело зеле със свинско и боб, като всичко слагам вечерта. Включвам фурната на 250* за около 15-20 мин и след това намалявам на 110-120* и се готви до сутринта. Ще следя темата с интерес и ако може да давате и рецептите на ястията, които вие готвите, за да може начинаещите като мен да се справят  Embarassed

# 41
  • Пловдив
  • Мнения: 786
Момичета, моля ви споделете как готвите пържоли в гювеча? Каква течност слагате?
Ако позлвате и гъби, задушавате ли ги предварително?

# 42
  • София
  • Мнения: 10
имам малки гюведжета, но не ползвам почти, защото за пипкави за миене...но да се похваля-от 1 седмица имам среден гювеч, на който много се кефя и с удоволствие ще опитам вашите рецепти!
Само искам да попитам за боба в гювеч-първо се вари в тенджера, нали?

# 43
  • Мнения: 459
Чомлек с телешко - най-добре джолан.

Месо (може и да не е нарязано), няколко глави лук (цели), няколко картофа (цели), няколко моркова( може и цели, може и нарязани на едро), гъби, 4-5 скилидки чесън, дафинов лист, черен пипер на зърна, сол на вкус.  Всичко това се слага сурово в гювеча, полято с малко зехтин. Слага се и 1-2 чаши бяло вино , също и малко вода. За предпочитане е да се напълни съда с продукти почти до горе. Слага се във  фурната на силен огън, а когато почне да ври, фурната се намалява на около 150 градуса. Време за приготвяне 2-3 часа в зависимост от месото.
Да ви е сладко!

# 44
  • Мнения: 20
Някой от вас пекъл ли е в гювеча свински  джолани? Търся такава рецепта - ще имам гости, които много обичат джолан - но аз не съм готвила такъв. Знам, че в гювеча всичко става мног вкусно и затова искам да попитем някой дали е правил такова нещо?

Общи условия

Активация на акаунт