какво да сготвим в глинен гювеч

  • 62 234
  • 80
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 489
Момичета, от скоро си имам глинен гювеч и търся рецепти всякави с месо или без месо. Севтосах гювеча с капама, която стана разкошна, но ми се иска да го използвам и за други ястия.

Последна редакция: ср, 11 яну 2012, 19:11 от monica_bellucci

# 1
  • Мнения: 7 779
Момичета ...и момчета, от скоро си имам глинен гювеч и търся рецепти всякави с месо или без месо. Севтосах гювеча с капама, която стана разкошна, но ми се иска да го използвам и за други ястия.
каквото се сетиш това може да сложиш в гювеча.
само внимавай да не доливаш студено за да не се спука.

Последна редакция: ср, 11 яну 2012, 18:53 от bongo_2007

# 2
  • Мнения: 54
Не знам точни пропорции, но една баба ми правеше такъв гювеч, и ще ти изредя какво имаше в него.
Мисля, че предварително леко запържваше месото, на големи парчета. Слагаше в гювеча, заедно с малко ориз, и много картофи, пак на големи парчета. Добавяше и вода.
По принцип майка ми слага и от готовите консерви, към края на печенето, и става изключително вкусно. Едно от любимите ястия ми е, а никога не се научих да го приготвям...
Ще следя темата. Извинявам се, че не ти бях от голяма помощ. Но огладнях   Grinning

# 3
  • Мнения: 1 983
Освен казаните до тук гювеч и капама, готвя там и сърми (тази година лозовите и зелевите сърми и сушените чушки с ориз за Бъдни вечер готвих там). Може да сложиш месо, олио, лук, гъби, сол, черен пипер, малко вино и малко вода и го забравяш, също така месо, гъби, топено сирене, подправки и малко вода. Боб също може да се готви там, а сега се сетих, че онази вечер си готвих и киселото зеле със свинско там. Peace
Ако се сетя още, ще дописвам. Peace

# 4
  • Мнения: 2
В глинен гювеч най-често готвя класически гювеч по следния начин:
Месото ( класическата версия е с овче, но ако не сте любители може и телешко, но шарено ) се запържва в малко олио и сол, след това добавям лука, като се задуши- домати и червен пипер. Всичко това затварям в тенджера под налягане и сварявам до готовност. След това прехвърлям в гювеча, добавям картофи нарязани на кубчета, чушки, зелен боб, бамя, чер пипер и магданоз. Затварям гювеча и пека 2 часа на 170 градуса. Става фантастично. Ето и как изглежда:


А сега да ви питам - преди време ядох месо с ориз, гъби и подправки в гювеч. Много ми хареса, но не знам технологията на приготвяне. Някой от вас правил ли е такова? Кога се слага ориза и запържва ли се преди това?

# 5
  • София
  • Мнения: 15 453
Цитат
Всичко това затварям в тенджера под налягане и сварявам до готовност.
  Защо вариш в тенджера под налягане, нали това е "работата" на гювеча, да сготви всичко бавно и задушено, докато стане на масло.Иначе не виждам смисъл да ползваш гювеч, само за да запечеш нещо вече сварено...

# 6
  • Мнения: 2
Варя само месото , овкусено с лука и доматите. Ние го обичаме с овче, а то си иска доста варене. Може и само в гювеча да се направи, но няколко часа трябва да се пече само месото и след това да се добавят зеленчуците. Аз съм избрала по-бързата процедура  Simple Smile

# 7
  • Мнения: 534
Понеже не ми харесва месото става  прекалено варено,винаги го запържвам докато хване коричка(без да бъде готово).Иначе каквото се сетиш.Аз  запържвам ,месо и след това с картофи Peace.Боб,зеле,ориз всичко.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 846
Гювеч-телешко с картофи+др зеленчуци
Свинско с кисело зеле - сега на НГ опитах и вариант кисело зеле с ориз и свински и пилешки гърди, беше много вкусно.
Пълнена зелка
Сърми с кисело зеле
Банска капама-задължително

# 9
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
В гювеча готвя всичко - ориз, гювеч, меса, джолани, пълнени чушки, в момента се готвят там зелеви сарми. Слагам го в студена фурна и това е.

# 10
# 11
  • Мнения: 148
Всичко готвя във гювеча защото става мнооого вкусно.Но най харесваме различни видове меса задушени със гъби и лук и сметанов сос.

# 12
  • Мнения: 2 489
Срам, не срам ще си призная начинаеща съм в готвенето и ми се иска точни рецепти Rolling Eyes Нито зная колко да пека, нито зная до къде да пълня съда с вода. Месото предварително трябва ли да се обработва с една дума описана рецепта, за да готвя на око още ми трябва време.

# 13
  • София
  • Мнения: 1 115
Всичко готвя във гювеча защото става мнооого вкусно.Но най харесваме различни видове меса задушени със гъби и лук и сметанов сос.


И ние така.Мн уважавам гювеча.Мн ми харесваи сърмите .Стават страхотни.

# 14
  • Мнения: 148
Не нищо не обработвам предварително,цаката на гювеча е да се готви ястието във него на бавен огън.
Примерно:
Продуктите се слагат спрямо това кое за колко време се приготвя.Колко време му е необходимо.
Ето това правих на скоро за гости и си изядоха пръстите.
Различните видове меса ги мариновах за около час във голям съд със марината от
1ч бяло вино,1/2ч зехтин или олио,соев сос,малко сок от лимон,черен пипер,пикантина,ситно нарязана половин глава кромид лук.
Най-отдолу свински вратни пържоли/количество спрямо големината на гювеча и за колко хора/
върху тях гъби пресни на едро,кромид лук на полумесеци и моркови на кръгчета
отгоре пилешки пържоли,пак от зеленчуците,след това пушени гърди със кокалчетата нарязани на парчета,пак зеленчуци и най-отгоре кълцана наденица която пак завих със зеленчуци.Всичко това залях със маринатата във която киснах месото,долях и една чаша вода и хайде във студена фурна.Пекох на най-силно долу на дъното на фурната докато завря,и намалих на 160гр.Пече се около 1ч и половина,извадих и отворих гювеча имаше си сосче и долях само 1ч готварска сметана,върнах във фурната за около още 20 мин за да се оплътни соса.Това е!

Общи условия

Активация на акаунт